gotowanie triki
AdobeStock
Triki kulinarne

7 świetnych trików do wykorzystania w kuchni! Dzięki nim gotowanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek!

Jeśli chcesz, by gotowanie sprawiało ci jeszcze więcej przyjemności i było prostsze, sprawdź te sposoby!

Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na gorzkie pomidory

Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej.

Noże ostre jak brzytwa!

Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki. 

Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów!

Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki.

Nigdy więcej smug na kuchence

Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie. 

Wygodne krojenie

Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać!

Zostaw miejsce na patelni

Jednym z większych błędów podczas gotowania jest upychanie mięsa na patelni. Gdy tak robisz, mięso nie ma jak się równomiernie podsmażyć i upiec! Efekt będzie taki, że stłoczone kawałki mięsa po prostu szybko puszczą wodę i zaczną się gotować zamiast smażyć. Co więcej, ciepło będzie się nierównomiernie rozkładało, w efekcie czego część jedzenia może być zbyt usmażona, a część surowa!

Prosty trik na makaron do spaghetti

Chcesz zrobić idealne spaghetti, ale makaron zawsze ci się skleja? To proste – w trakcie gotowania makaronu, dolej do wody trochę oleju! Dzięki temu makaron będzie śliski.
 

Jak się pozbyć z mieszkania zapachu ryby? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Adobe Stock
Newsy
Jak się pozbyć zapachu ryby z mieszkania? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Nikt nie lubi brzydkich zapachów, a ryba, choć smaczna i zdrowa, niestety pozostawia takie. Podpowiadamy jak je usunąć.

Zapach ryby jest bardzo intensywny i nieprzyjemny. Szczególnie, gdy gotowaliście lub smażyliście rybę, dawno ją zjedliście, zmyliście talerze, a w mieszkaniu cały czas ją czuć. Gdy inne sposoby nie są skuteczne, wtedy z pomocą przychodzi nasz trik. Jak usunąć zapach ryby z pomieszczenia? Znacie tę poradę o usuwaniu zapachu ryby? - Chcesz się pozbyć zapachu czosnku – zjedz rybę. Chcesz się pozbyć zapachu ryby – zjedz czosnek. Jak widać, niestety nie jest skuteczna i pokazuje, że jeden nieprzyjemny zapach można przykryć drugim, równie nieprzyjemnym.  Najlepszym nawykiem podczas gotowania czy smażenia jest używanie pochłaniacza kuchennego. Niestety, większość ludzi używa go jedynie z powodu... światełka. A dobrze zainstalowany pochłaniacz, który ma prawidłowe ujście do wentylacji, jest pomocny nie tylko do usuwania zapachu ryb. Innym niezawodnym sposobem jest wietrzenie. Choć w bezwietrzne, upalne dni, oraz wówczas, gdy wszystkie okna wychodzą na jedną stronę świata i nie sposób wywołać w mieszkaniu przeciągu, także bywa nieskuteczne. Jednak wietrzenie podczas gotowania oraz w ogóle częste wietrzenie pomieszczeń, należy do najlepszych sposobów na nieprzyjemne zapachy. Jeśli z żadnego z wymienionych pomysłów nie możecie skorzystać lub okazały się nieskuteczne, zastosujcie trik z wodą i octem. Z tych dwóch prostych składników, których nie zabraknie w żadnej kuchni, możecie zrobić naturalne pochłaniacze zapachów. 2 przepisy na naturalny pochłaniacz zapachów Sposób 1: Do szklanki wlejcie wodę z kranu Dodajcie 4-5 łyżek octu i 3 goździki Ustawcie szklankę w pomieszczeniu, z którego chcecie sunąć nieprzyjemny zapach Sposób 2: Jabłko obierzcie ze skórki i...

jakim nożem kroić pomidory
Adobe Stock
Newsy
Idealne plastry pomidora? Całe życie używaliście złego noża!
Krojenie pomidora w plastry wydaje się proste. Ale czy nie irytuje was poszarpana skórka albo wyciekający sok? Miąższ pozostający na desce do krojenia? No właśnie. Na szczęście jest na to sposób: nóż do chleba.

Wiedza o tym, jak dobrze pokroić pomidora, nie jest może najważniejszą umiejętnością życiową, ale na pewno przekłada się na efekt wizualny waszych dań. Idealne ósemki pomidora w sałatce, piękne plastry w sałatce z cebulką, kosteczki w sałatce do grilla - sposobów krojenia pomidorów jest wiele. My chcemy wam zdradzić trik, który pomoże wam pokroić pomidory w plastry idealne. Cienkie, perfekcyjnie okrągłe i nienaruszone. Mamy już waszą pełną uwagę? Jaki nóż do krojenia pomidora w plastry? Założymy się, że nie wiedzieliście, że do pokrojenia pomidorów w idealne plasterki najlepiej sprawdzi się... nóż do chleba. Tak, ten duży z ostrymi ząbkami. Dzięki niemu sok nie wycieknie po całej kuchni, a plastry będą równe, cienkie i z nienaruszoną skórką. Spróbujcie sami, a zobaczycie, że wasze gładkie noże pójdą na pomidorową emeryturę. Jak kroić pomidory?  W zależności od dania, które chcecie przygotować, pomidory możecie pokroić w: plasterki - do kanapek, hamburgerów, sałatki z cebulą lub mozzarellą kostkę - do sałatek z majonezem, omletów, jajecznicy, grzanek z pomidorami i bazylią  ósemki - do sałatek z liściastych sałat, sałatki greckiej. Każdy z tych sposobów krojenia pomidorów wymaga odpowiedniej techniki. Ten film pokazuje kilka przydatnych trików: Rodzaje noży  Dobre noże możecie zakupić w zestawie bądź skompletować je osobno. Warto wiedzieć, do czego każdy z nich służy. Odpowiednie użytkowanie zdecydowanie przedłuży ich trwałość. Wśród noży wyróżnia się takie jak: nóż do pieczywa (długie ostrze z ząbkami) nóż do smarowania (zaokrąglony czubek ostrza) nóż szefa kuchni (wszechstronny nóż o długości...

gotowanie makaronu
Adobe Stock
Newsy
Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas
To będzie prawdziwa gratka dla osób zabieganych i niemających zbyt wiele wolnego czasu na gotowanie makaronu. Sprawdźcie sami!

Makaron już od wielu lat jest podstawą wyżywienia dużej części naszego społeczeństwa. Wielu z nas spożywa go kilka razy w tygodniu. Ziemniaki , kasze – jęczmienna i gryczana, ryż, no i wreszcie makaron – tak wygląda podstawowy zestaw węglowodanów, zjadanych przez Polaków. Minęły już lata, kiedy gospodynie domowe musiały z mozołem stać nad stolnicą, wyrabiając ręcznie lub za pomocą maszynki makaron domowy . Tak, to prawda. Nitki własnej roboty smakują doskonale, zwłaszcza podane z rosołem. Ale tylko panie domu wiedzą, ile pracy kosztują i ile czasu pochłaniają. Mamy na to alternatywę - gotowanie makaronu w patelni! Ekspresowe gotowanie makaronu w patelni Lubicie robić kilka rzeczy na raz? Ten sposób jest stworzony dla was. Dodatkowo nie będziecie marnowali ani swojego cennego czasu, ani dużych ilości wody potrzebnych do ugotowania makaronu w garnku. To także więc opcja dla osób bardzo oszczędnych lub po prostu jedzących obiady w pojedynkę. Dzięki temu patentowi takie osoby zaoszczędzą także trochę energii. Wystarczy skorzystać z jednego zmyślnego triku. Zamiast garnka, przygotujcie do gotowania makaronu patelnię . Brzmi ciekawie, prawda? To dopiero początek. Do takiego ekspresowego gotowania niepotrzebne będą litry wody. Włóżcie porcję makaronu na patelnię i zalejcie go zimną wodą z obowiązkową dozą soli dla smaku. Woda powinna sięgać delikatnie ponad poziom nałożonego na patelnię makaronu. Włączcie gaz i po kilku minutach gotowania makaron wchłonie wodę i w mig będzie gotowy! Jak szybko ugotować makaron? Od kilku już dziesięcioleci w polskich kuchniach króluje makaron gotowy, sprzedawany w sklepach. Wysuszony makaron wyprodukowany w fabryce różni się od tego klasycznego, przygotowanego w domowym zaciszu. Nie chodzi tylko o smak, a także o długość gotowania....

Jak zmielić mięso
gotujmy.pl/goofy9
Newsy
Genialny sposób na zmielenie mięsa bez maszynki. Mielone wyjdą jeszcze smaczniejsze
Nie macie maszynki do mięsa? Nic nie szkodzi! Istnieją dwa sposoby, którymi możecie łatwo rozdrobnić mięso na kotlety.

Nie ma jak kotlety mielone na niedzielny obiad. Pulpety, spaghetti czy pierogi z mięsem to dania, w których mięso mielone sprawdza się idealnie. Nie wszyscy jednak lubią gotowe zmielone mięso, które można kupić w sklepie. Rozwiązaniem jest poproszenie obsługi w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka mięsa lub robienie tego samodzielnie w domu. Dzięki temu ma się pewność co do jakości. Jednak co zrobić, gdy nie ma się maszynki do mielenia? Nic straconego – można łatwo zmielić mięso innymi sposobami. Jak zmielić mięso bez maszynki? Pierwszym sposobem jest użycie noża. To trik bardzo często wykorzystywany przez szefów kuchni! Rozdrobnione w ten sposób mięso nazywa się siekanym właśnie dlatego, że sieka się je bardzo mocno naostrzonym nożem. Jest o wiele lepsze od mielonego, ponieważ zachowuje swoją strukturę i jest znacznie smaczniejsze. Tak właśnie przygotowuje się na przykład mięso na tatara. Szef kuchni za pomocą naostrzonego noża bardzo drobno sieka mięso, absolutnie nie mieli go w maszynce! Warto spróbować innych dań z siekanym mięsem, np. kotletów z kurczaka. Pamiętajcie tylko o tym, że nóż do siekania musi być duży i bardzo dobrze naostrzony. Uwaga na palce! Drugi sposób, który warto wykorzystać jeśli nie macie w domu maszynki do mielenia mięsa, jest rozdrobnienie go przy użyciu blendera. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku blender kielichowy. Należy mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, wlać odrobinę wody i włączyć urządzenie. Jeśli przygotowujecie na przykład kotlety mielone, to możecie do środka wrzucić od razu cebulę, czosnek i inne przyprawy. Dzięki temu szybko uzyskacie gotową masę na kotlety. A jakie są wasze sposoby na mielenie mięsa? Jeśli następnym razem w trakcie gotowania zabraknie wam mielonego mięsa, to dzięki podanym przez nas...