Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich!

Sposób na gorzkie pomidory

Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej.

Noże ostre jak brzytwa!

Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki. 

Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów!

Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki.

Zobacz także:

Nigdy więcej smug na kuchence

Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie. 

Wygodne krojenie

Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać!

Zostaw miejsce na patelni

Jednym z większych błędów podczas gotowania jest upychanie mięsa na patelni. Gdy tak robisz, mięso nie ma jak się równomiernie podsmażyć i upiec! Efekt będzie taki, że stłoczone kawałki mięsa po prostu szybko puszczą wodę i zaczną się gotować zamiast smażyć. Co więcej, ciepło będzie się nierównomiernie rozkładało, w efekcie czego część jedzenia może być zbyt usmażona, a część surowa!

Prosty trik na makaron do spaghetti

Chcesz zrobić idealne spaghetti, ale makaron zawsze ci się skleja? To proste – w trakcie gotowania makaronu, dolej do wody trochę oleju! Dzięki temu makaron będzie śliski.