gotowanie triki
AdobeStock
Triki kulinarne

7 świetnych trików do wykorzystania w kuchni! Dzięki nim gotowanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek!

Jeśli chcesz, by gotowanie sprawiało ci jeszcze więcej przyjemności i było prostsze, sprawdź te sposoby!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Sposób na gorzkie pomidory

Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej.

Noże ostre jak brzytwa!

Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki. 

Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów!

Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki.

Nigdy więcej smug na kuchence

Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie. 

Wygodne krojenie

Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać!

Zostaw miejsce na patelni

Jednym z większych błędów podczas gotowania jest upychanie mięsa na patelni. Gdy tak robisz, mięso nie ma jak się równomiernie podsmażyć i upiec! Efekt będzie taki, że stłoczone kawałki mięsa po prostu szybko puszczą wodę i zaczną się gotować zamiast smażyć. Co więcej, ciepło będzie się nierównomiernie rozkładało, w efekcie czego część jedzenia może być zbyt usmażona, a część surowa!

Prosty trik na makaron do spaghetti

Chcesz zrobić idealne spaghetti, ale makaron zawsze ci się skleja? To proste – w trakcie gotowania makaronu, dolej do wody trochę oleju! Dzięki temu makaron będzie śliski.
 

Komentarze
czy myć mięso przed gotowaniem
AdobeStock
Triki kulinarne Myjesz mięso przed gotowaniem? Popełniasz wielki błąd!
Zawsze przed ugotowaniem rosołu myjesz dokładnie mięso pod zimną wodą? Błąd! W tym artykule wyjaśniamy ten i inne mity!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Przed smażeniem kurczaka zawsze dokładnie myjesz mięso? Pewnie wierzysz w ten i wiele innych mitów dotyczących jedzenia. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i dlaczego są nieprawdziwe! Mit #1: Mięso trzeba myć przed przygotowaniem Nauczeni, że wszystko trzeba umyć przed zjedzeniem, myjemy także surowe mięso. Czy jest w tym jakiś sens? Według naukowców – nie. Dawniej mięso myto z bardzo prozaicznych przyczyn. Kawałki zarżniętej przed domem kury czy prosiaka były po prostu brudne od krwi i piasku. Współcześnie jednak mięso jest dokładnie czyszczone w rzeźniach, więc nie ma potrzeby, żeby je ponownie myć. Co więcej, to może być szkodliwe! Odkryto, że mycie drobiu zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia mięsa drobnoustrojami, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego.  Mit #2: Świeża żywność jest zdrowsza od mrożonej Wyjaśnijmy to raz na zawsze – w kwestii wartości odżywczych mrożone jedzenie nie różni się niczym od świeżego! Jego smak, zapach i tekstura mogą się różnić w wyniku procesu zamrażania i rozmrażania, jednak wszystkie witaminy i mikroelementy pozostają w jedzeniu. Co więcej, mrożone owoce i warzywa mogą mieć więcej witamin niż świeże! Zwłaszcza owoce mrozi się od razu po zerwaniu, dzięki czemu po rozmrożeniu mają tyle samo składników odżywczych, co w momencie zamrażania. Natomiast świeże owoce zaczynają tracić witaminy około 3 dni po zerwaniu. Mit #3: Jogurt trzeba zjeść 3 dni po otwarciu W niektórych domach panuje przeświadczenie, że produkty takie jak jogurty, śmietana czy soki trzeba zużyć w trzy dni po otwarciu, a później nadają się tylko do wyrzucenia. Podajcie nam choć jeden racjonalny powód, bo my nie znajdujemy żadnego. Sprawdźcie dokładnie datę przydatności do spożycia i trzymajcie się instrukcji podanych na opakowaniu.   Mit #4:...

Przeczytaj
jak rozmrozić rybę
AdobeStock
Triki kulinarne Jak szybko rozmrozić rybę? Jest na to jedna genialna sztuczka!
Miałaś w planach smażone filety rybne, a zapomniałaś je odmrozić? Nic nie szkodzi - mamy na to sposób!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Najlepsza jest świeża ryba prosto z porannego połowu, jednak o ile nie mieszkamy nad morzem, to nie możemy sobie pozwolić na taki luksus. Zadowalamy się mrożonymi rybami, które także są smaczne i mają jedną ogromną zaletę – można je przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Jak szybko odmrozić taką rybę? Odpowiadamy! Mrożone ryby Mrożona żywność to ogromny luksus, na który ludzkość może sobie pozwolić od ponad 100 lat – w 1913 roku do powszechnej sprzedaży trafił pierwszy model zamrażarki. Zrewolucjonizowało to rynek świeżej żywności i przyzwyczajenia zakupowe ludzi. Dotychczas świeże mięso jedzono tylko przy okazji uboju, a ryby jedli jedynie ci, którzy mieszkali blisko zbiorników wodnych i mogli kupić świeżą rybę prosto od rybaka. Dziś to już żaden problem i jeśli mamy ochotę, to możemy sobie kupić zamrożoną rybę złowioną tysiące kilometrów stąd. Kiedyś to byłoby nie do pomyślenia! Sposób na rozmrożenie ryby Aby ryba była smaczna i nie rozpadała się, trzeba odpowiednio wcześniej ją rozmrozić. Najlepiej przenieść ją z zamrażarki do lodówki lub postawić w kuchni, gdzie przez kilka godzin w temperaturze pokojowej się rozmrozi. Jednak co zrobić, gdy nie mamy czasu lub zapomnieliśmy wyjąć wcześniej rybę z zamrażarki? Jest na to sposób! Rozmrażanie całej ryby Zamrożoną rybę połóż pod strumieniem bieżącej, zimnej wody. Po chwili lekko podnieś temperaturę i zmniejsz. Powtórz czynność kilka razy. Kiedy zauważysz, że mięso zaczyna się rozmrażać, dalej trzymaj je pod zimną wodą lub włóż do miski i zasyp solą. Wstaw rybę do zimnego piekarnika i włącz. Mięso będzie się powoli rozmrażało wraz ze wzrostem temperatury. Rozmrażanie filetów Filety rybne lub dzwonki włóż do plastikowego woreczka, a...

Przeczytaj