gotowanie triki
AdobeStock
Triki kulinarne

7 świetnych trików do wykorzystania w kuchni! Dzięki nim gotowanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek!

Jeśli chcesz, by gotowanie sprawiało ci jeszcze więcej przyjemności i było prostsze, sprawdź te sposoby!

Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na gorzkie pomidory

Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej.

Noże ostre jak brzytwa!

Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki. 

Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów!

Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki.

Nigdy więcej smug na kuchence

Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie. 

Wygodne krojenie

Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać!

Zostaw miejsce na patelni

Jednym z większych błędów podczas gotowania jest upychanie mięsa na patelni. Gdy tak robisz, mięso nie ma jak się równomiernie podsmażyć i upiec! Efekt będzie taki, że stłoczone kawałki mięsa po prostu szybko puszczą wodę i zaczną się gotować zamiast smażyć. Co więcej, ciepło będzie się nierównomiernie rozkładało, w efekcie czego część jedzenia może być zbyt usmażona, a część surowa!

Prosty trik na makaron do spaghetti

Chcesz zrobić idealne spaghetti, ale makaron zawsze ci się skleja? To proste – w trakcie gotowania makaronu, dolej do wody trochę oleju! Dzięki temu makaron będzie śliski.
 

jakim nożem kroić pomidory
Adobe Stock
Newsy
Idealne plastry pomidora? Całe życie używaliście złego noża!
Krojenie pomidora w plastry wydaje się proste. Ale czy nie irytuje was poszarpana skórka albo wyciekający sok? Miąższ pozostający na desce do krojenia? No właśnie. Na szczęście jest na to sposób: nóż do chleba.

Wiedza o tym, jak dobrze pokroić pomidora, nie jest może najważniejszą umiejętnością życiową, ale na pewno przekłada się na efekt wizualny waszych dań. Idealne ósemki pomidora w sałatce, piękne plastry w sałatce z cebulką, kosteczki w sałatce do grilla - sposobów krojenia pomidorów jest wiele. My chcemy wam zdradzić trik, który pomoże wam pokroić pomidory w plastry idealne. Cienkie, perfekcyjnie okrągłe i nienaruszone. Mamy już waszą pełną uwagę? Jaki nóż do krojenia pomidora w plastry? Założymy się, że nie wiedzieliście, że do pokrojenia pomidorów w idealne plasterki najlepiej sprawdzi się... nóż do chleba. Tak, ten duży z ostrymi ząbkami. Dzięki niemu sok nie wycieknie po całej kuchni, a plastry będą równe, cienkie i z nienaruszoną skórką. Spróbujcie sami, a zobaczycie, że wasze gładkie noże pójdą na pomidorową emeryturę. Jak kroić pomidory?  W zależności od dania, które chcecie przygotować, pomidory możecie pokroić w: plasterki - do kanapek, hamburgerów, sałatki z cebulą lub mozzarellą kostkę - do sałatek z majonezem, omletów, jajecznicy, grzanek z pomidorami i bazylią  ósemki - do sałatek z liściastych sałat, sałatki greckiej. Każdy z tych sposobów krojenia pomidorów wymaga odpowiedniej techniki. Ten film pokazuje kilka przydatnych trików: Rodzaje noży  Dobre noże możecie zakupić w zestawie bądź skompletować je osobno. Warto wiedzieć, do czego każdy z nich służy. Odpowiednie użytkowanie zdecydowanie przedłuży ich trwałość. Wśród noży wyróżnia się takie jak: nóż do pieczywa (długie ostrze z ząbkami) nóż do smarowania (zaokrąglony czubek ostrza) nóż szefa kuchni (wszechstronny nóż o długości...

Jak zmielić mięso
gotujmy.pl/goofy9
Newsy
Genialny sposób na zmielenie mięsa bez maszynki. Mielone wyjdą jeszcze smaczniejsze
Nie macie maszynki do mięsa? Nic nie szkodzi! Istnieją dwa sposoby, którymi możecie łatwo rozdrobnić mięso na kotlety.

Nie ma jak kotlety mielone na niedzielny obiad. Pulpety, spaghetti czy pierogi z mięsem to dania, w których mięso mielone sprawdza się idealnie. Nie wszyscy jednak lubią gotowe zmielone mięso, które można kupić w sklepie. Rozwiązaniem jest poproszenie obsługi w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka mięsa lub robienie tego samodzielnie w domu. Dzięki temu ma się pewność co do jakości. Jednak co zrobić, gdy nie ma się maszynki do mielenia? Nic straconego – można łatwo zmielić mięso innymi sposobami. Jak zmielić mięso bez maszynki? Pierwszym sposobem jest użycie noża. To trik bardzo często wykorzystywany przez szefów kuchni! Rozdrobnione w ten sposób mięso nazywa się siekanym właśnie dlatego, że sieka się je bardzo mocno naostrzonym nożem. Jest o wiele lepsze od mielonego, ponieważ zachowuje swoją strukturę i jest znacznie smaczniejsze. Tak właśnie przygotowuje się na przykład mięso na tatara. Szef kuchni za pomocą naostrzonego noża bardzo drobno sieka mięso, absolutnie nie mieli go w maszynce! Warto spróbować innych dań z siekanym mięsem, np. kotletów z kurczaka. Pamiętajcie tylko o tym, że nóż do siekania musi być duży i bardzo dobrze naostrzony. Uwaga na palce! Drugi sposób, który warto wykorzystać jeśli nie macie w domu maszynki do mielenia mięsa, jest rozdrobnienie go przy użyciu blendera. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku blender kielichowy. Należy mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, wlać odrobinę wody i włączyć urządzenie. Jeśli przygotowujecie na przykład kotlety mielone, to możecie do środka wrzucić od razu cebulę, czosnek i inne przyprawy. Dzięki temu szybko uzyskacie gotową masę na kotlety. A jakie są wasze sposoby na mielenie mięsa? Jeśli następnym razem w trakcie gotowania zabraknie wam mielonego mięsa, to dzięki podanym przez nas...

Jak łączyć makaron z sosem
Flickr
Newsy
Jeden z największych błędów podczas przyrządzania makaronu. Zróbcie na odwrót, a padniecie z wrażenia
Może się to komuś podobać albo nie, ale o makaronie i sposobach jego podawania najwięcej do powiedzenia mają Włosi.

Z natury rozgadani i gadatliwi… makaroniarze na wszelkiego rodzaju kluskach, kluseczkach i makaronach zjedli zęby. Sposobów na „pastę” Włosi znają bez liku. I dobrze wiedzą, jak go podawać tak, by smakował najlepiej jak się da. Dlaczego włoskie sposoby na makaron są najlepsze? To właśnie mieszkańcy Włoch doszli do perfekcji w łączeniu smaków. Swoje mączne makarony idealnie dopasowują do gęstych sosów przygotowanych ze wszystkiego, co mają pod ręką. Spaghetti alla carbonara, spaghetti bologhnese, aglio e oglio, cannelloni, tagiatelle i papardelle na dziesiątki sposobów, wreszcie lasagne czy tortellini. Włosi mają w czym przebierać, jeśli chodzi o makaron. W tym przypadku nie mamy wątpliwości, że ilość została przekuta w jakość. Każda włoska gospodyni po ugotowaniu setny już raz z kolei makaronu dowolnego rodzaju, ma wiedzę, która w Polsce wciąż uchodzi nieraz za czarną magię. Jak solić makaron? Niuanse i szczegóły gotowania makaronu i łączenia go z sosami dotyczą m.in. kwestii solenia wody na gotujący się makaron. Włoskie panie domu i kucharze z najlepszych restauracji z Rzymu i okolic solą wodę na makaron dopiero po zagotowaniu wody. Kiedy wrzątek zacznie puszczać bąbelki, wsypcie do garnka hojną ilość soli.  Na kilkulitrowe naczynie konieczne będzie wsypanie sporej łyżki soli. Kolejnym trikiem prosto z włoskiej kuchni, jest dodawanie do sosu odrobiny wody z gotującego się makaronu. Jaki jest niezawodny trik Włochów na podawanie makaronu? Wszystko po to, by nadać sosowi nieco gęstości. Zagęszczenie sosu będzie możliwe dzięki działaniu glutenu, który wytrąca się do wrzątku. Dzisiaj jednak nacisk położymy na inną kwestię. To sprawa, o której spora część polskich pań domu nie słyszała. W polskiej tradycji podawania...

ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Leniwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania i używania miksera. Najłatwiejsze i najszybsze 
Ciasto drożdżowe to jeden z najtrudniejszych wypieków, którego przygotowanie wymaga sporych umiejętności. Zrywamy z tym przekonaniem, bo mamy dla was przepis na dziecinnie proste drożdżowe, które każdemu wychodzi.

Ciasto drożdżowe jest uważane za jedno z trudniejszych do przygotowania, a to wszystko za sprawą przyrządzenia rozczynu z drożdży. Nieodpowiednie proporcje czy warunki mogą być przyczyną nieudanego wypieku. Dla osób stawiających pierwsze kroki w tej kwestii, jak i dla zabieganych, idealnie sprawdzi się drożdżówka dla leniwych. Jak wynika z samej nazwy wypieku, drożdżówka nie wymaga zbyt dużej uwagi oraz umiejętności kulinarnych. Większość składników dodaje się do miski i odstawia na kilka godzin. Po upływie tego czasu dodaje się resztę i miesza całość. Później ciasto wystarczy przełożyć do formy oraz upiec. Z tym ciastem poradzi się nawet laik kulinarny, który nie ma na co dzień styczności z kuchnią. Taka drożdżówka to idealny pomysł na deser do kawy bądź samodzielny posiłek z kubkiem ciepłego mleka. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika!  Przepis na leniwą drożdżówkę Do przygotowania leniwej drożdżówki będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno macie w kuchni. Składniki: 40 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju rzepakowego ½ kg mąki pszennej 200 g bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, suszone morele) Przygotowanie: Do dużej miski dodawajcie po kolei dane produkty: rozkruszone drożdże, połowę cukru, wcześniej roztrzepane jajka, drugą część cukru, ciepłe mleko oraz olej. Ważna jest kwestia zachowania podanej kolejności, gdyż dzięki temu będziecie mieć pewność, iż rozczyn się uda. Wszystkie składniki powinny być również rozłożone równomiernie. Tych produktów pod żadnym pozorem nie wolno mieszać. Naczynie ze składnikami należy przykryć folią spożywczą bądź ściereczką i odstawić...