Jeśli nie chcesz mieć poczucia, że po raz kolejny połowa twoich zakupów spożywczych wylądowała w koszu, zmień sposób ich przechowywania! Te proste zasady sprawią, że twoje jedzenie dłużej zachowa świeżość i prawidłowy smak.

Masło

Zapewne przez większość swojego życia przechowywałaś masło w lodówce. Okazuje się jednak, że produkt ten wcale nie musi być stale chłodzony w aż tak niskiej temperaturze. Równie dobrze możesz go postawić na kuchennym blacie. W żaden sposób mu to nie zaszkodzi.

Kawa

Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu miejsce kawy nie jest w lodówce. Powinna ona być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Trzymanie jej w tak chłodnym miejscu, wraz z innymi produktami spożywczymi, może bowiem skutkować całkowitą zmianą smaku. Kawa bardzo łatwo pochłania zapachy z otoczenia i nimi przechodzi.

Chleb

Miejsce chleba również nie jest w lodówce. Niska temperatura sprawia bowiem, że pieczywo po wyjęciu jest twarde i czerstwe. Chleb należy trzymać w chlebaku lub innym nienarażonym na promienie słoneczne miejscu.

Zobacz także:

Banany

Z pewnością przechowujesz je wraz z innymi owocami i warzywami w koszu na blacie kuchennym. To jednak nie wpływa na nie korzystnie. W ten sposób szybko przejrzeją, a ty będziesz musiała je wyrzucić do kosza. Najlepszym sposobem, aby dłużej cieszyć się ich smakiem jest odizolowanie ich od innych warzyw i owoców, a także odseparowanie każdego banana od kiści i owinięcie ich łodyg folią spożywczą.

Ciasteczka

Świeżo upieczone ciasteczka powinny być przechowywane tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętych hermetycznych pojemnikach do żywności, z papierem do pieczenia pomiędzy warstwami i kawałkiem chleba. To sprawi, że twoje wypieki nie staną się wilgotne i dłużej zachowają świeżość. Chowanie ich do plastikowych torebek, a tym bardziej wkładanie do lodówki, nie jest dobrym pomysłem.

Pomidory

W sklepie warzywa te są przechowywane blisko lodówek jednak nie bezpośrednio w ich wnętrzu. Podobne warunki powinny mieć w domu. Pomidory lubią suche i chłodne miejsca znajdujące się z dala od światła słonecznego.

Masło orzechowe

W tym przypadku nie chodzi o miejsce, a przede wszystkim sposób przechowywania. Słoiki z masłem orzechowym powinno się bowiem zawsze stawiać do góry dnem, nigdy odwrotnie. Niedotrzymanie tej zasady sprawi, że na górze smarowidła będzie zbierać się olej, którego ponowne wmieszanie do masła orzechowego może okazać się bardzo trudne.