Zasady korzystania z wolnowaru
Unsplash
Triki kulinarne

6 błędów, które prawdopodobnie popełniasz przy korzystaniu z wolnowaru! To dlatego jedzenie jest do kitu!

To urządzenie może być twoim największym wrogiem. Jednak kiedy zaczniesz właściwie z nim postępować szybko się polubicie.
Weronika Kępa
listopad 08, 2020

Przy pomocy wolnowaru możesz przygotować wiele pysznych potraw praktycznie bez nadzoru – zupę, drugie danie, a nawet deser. Żeby jednak wychodziły one idealnie musisz przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Nie zdejmuj pokrywki

Wolnowar bardzo wolno osiąga docelową temperaturę. Trzeba więc pamiętać, że każde choćby uchylenie pokrywki spowoduje utratę ciepła. W praktyce oznacza to, że potrawa będzie się gotować o wiele dłużej niż miała, a ty nie będziesz świadomy tego, że nakładana na talerz wciąż jest surowa.

Podsmaż mięso

Każde mięso lądujące w wolnowarze powinno się najpierw chwilę podsmażyć na patelni. Wiele osób uznaje ten krok za mało ważny, bo przecież mięso nawet bez podsmażenia, po wyjęciu z urządzenia będzie gotowe do wyłożenia na talerz. Pamiętaj jednak, że diabeł tkwi w szczegółach. Pieczeń wrzucona do wolnowaru bez podsmażenia nie będzie smakować tak dobrze jak oczekujesz.

Obierz kurczaka ze skóry

Przyrządzanie kurczaka w wolnowarze różni się od pieczenia go w piekarniku, bądź smażenia na patelni. Dlatego pamiętaj, żeby nie wkładać go do urządzenia ze skórą, która zamiast stać się chrupiąca pozostanie gumowata!

Nabiał dodaj na końcu

Jeśli do swojego dania chcesz dodać mleko, ser lub śmietanę zrób to pod sam koniec gotowania. Dodany zbyt wcześnie nabiał zsiądzie się pod wpływem temperatury i zepsuje całe danie. Aby osiągnąć pożądany efekt dodaj wszystkie tego typu składniki najwcześniej pół godziny przed wyjęciem potrawy z wolnowaru.

Uważaj z winem

Nie od dziś wiadomo, że wino wzbogaca smak wielu dań. Pamiętaj jednak, że dodane do potrawy przygotowywanej pod przykrywką w wolnowarze nie ma szansy wyparować. Najlepiej więc pominąć ten składnik.

Prawidłowo układaj warstwy

Pamiętaj, że wolnowar nie gotuje równomiernie. Grzałka znajduje się na dole urządzenia, dlatego też najlepiej będzie jeśli na spodzie ułożysz te składniki, które są najtwardsze i potrzebują najwięcej ciepła. Na wierzchu ułóż miększe składniki lub te, które wcale nie wymagają gotowania, a jedynie podgrzania.

Źródło: mashed.com

Komentarze
Prawidłowe gotowanie makaronu
Pixabay
Triki kulinarne Jak prawidłowo ugotować makaron? 6 prostych kroków i wszyscy będą piać z zachwytu!
Gotowanie makaronu to wbrew pozorom trudna sztuka. Nie może być przecież za twardy, ani za miękki. Cały sekret jego przyrządzenia kryje się w sześciu prostych krokach!
Weronika Kępa
listopad 07, 2020

Makaron to świetny pomysł na szybki, smaczny i syty posiłek. Podawany z rozmaitymi sosami, na słodko, ostro, a nawet słono, sprawia, że chcemy go jeść więcej i więcej. Niestety, ugotowany nieprawidłowo może zepsuć cały obiad. Jak się okazuje gotowanie makaronu to wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczy tylko przeczytać zalecenia producenta dotyczące czasu gotowania. Inne rzeczy też są ważne! Gotowanie makaronu w sześciu krokach Do ugotowania makaronu potrzebujesz dużego garnka . W zależności od ilości makaronu musisz odmierzyć proporcje. Każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody . Oznacza to, że jeśli gotujesz na przykład 400 gramów makaronu, do garnka należy wlać aż 4 litry wody! To bardzo ważny krok, ponieważ zbyt mała ilość wody może spowodować, że makaron się sklei. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie posól ( 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody ). Sól sprawia, że makaron będzie gotował się równomiernie. Nie należy jej wsypywać do zimnej wody, ponieważ możesz zniszczyć w ten sposób garnek. Do wody wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu bez pokrywki (czas gotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju makaronu). Pamiętaj, żeby co kilka minut zamieszać zawartość garnka . To zminimalizuje ryzyko sklejenia klusków. Zanim zdejmiesz garnek z ognia sprawdź, czy makaron na pewno się ugotował. Wystarczy wyłowić jednego kluska i spróbować. Powinien być miękki i sprężysty. Jeśli czujesz, że potrzebuje jeszcze minuty, zostaw na ogniu. Zanim odcedzisz makaron odlej do małego naczynia trochę wody, w której się gotował. Woda przyda się do rozcieńczania sosu, który będziesz przyrządzać. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu. Jeśli ma on stanowić część dania gorącego nie polewaj go zimną wodą ....

Przeczytaj