Przy pomocy wolnowaru możesz przygotować wiele pysznych potraw praktycznie bez nadzoru – zupę, drugie danie, a nawet deser. Żeby jednak wychodziły one idealnie musisz przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad!

Nie zdejmuj pokrywki

Wolnowar bardzo wolno osiąga docelową temperaturę. Trzeba więc pamiętać, że każde choćby uchylenie pokrywki spowoduje utratę ciepła. W praktyce oznacza to, że potrawa będzie się gotować o wiele dłużej niż miała, a ty nie będziesz świadomy tego, że nakładana na talerz wciąż jest surowa.

Podsmaż mięso

Każde mięso lądujące w wolnowarze powinno się najpierw chwilę podsmażyć na patelni. Wiele osób uznaje ten krok za mało ważny, bo przecież mięso nawet bez podsmażenia, po wyjęciu z urządzenia będzie gotowe do wyłożenia na talerz. Pamiętaj jednak, że diabeł tkwi w szczegółach. Pieczeń wrzucona do wolnowaru bez podsmażenia nie będzie smakować tak dobrze jak oczekujesz.

Obierz kurczaka ze skóry

Przyrządzanie kurczaka w wolnowarze różni się od pieczenia go w piekarniku, bądź smażenia na patelni. Dlatego pamiętaj, żeby nie wkładać go do urządzenia ze skórą, która zamiast stać się chrupiąca pozostanie gumowata!

Zobacz także:

Nabiał dodaj na końcu

Jeśli do swojego dania chcesz dodać mleko, ser lub śmietanę zrób to pod sam koniec gotowania. Dodany zbyt wcześnie nabiał zsiądzie się pod wpływem temperatury i zepsuje całe danie. Aby osiągnąć pożądany efekt dodaj wszystkie tego typu składniki najwcześniej pół godziny przed wyjęciem potrawy z wolnowaru.

Uważaj z winem

Nie od dziś wiadomo, że wino wzbogaca smak wielu dań. Pamiętaj jednak, że dodane do potrawy przygotowywanej pod przykrywką w wolnowarze nie ma szansy wyparować. Najlepiej więc pominąć ten składnik.

Prawidłowo układaj warstwy

Pamiętaj, że wolnowar nie gotuje równomiernie. Grzałka znajduje się na dole urządzenia, dlatego też najlepiej będzie jeśli na spodzie ułożysz te składniki, które są najtwardsze i potrzebują najwięcej ciepła. Na wierzchu ułóż miększe składniki lub te, które wcale nie wymagają gotowania, a jedynie podgrzania.

Źródło: mashed.com