Sałatka jarzynowa
ons/Adobe Stock
Przepisy

Twoja sałatka jarzynowa nie smakuje tak, jak powinna? Magda Gessler wytyka najczęstszy błąd Polaków!

Sałatka jarzynowa to przysmak, bez którego polska kuchnia nie mogłaby istnieć. Okazuje się jednak, że warzywa potrzebne do jej przygotowania nie powinny dochodzić w wodzie. Magda Gessler ma na nie inny sposób!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Sałatka jarzynowa od lat gości na naszych stołach, nie tylko przy okazji świąt, ale również na co dzień. Jej prostoty i idealnego smaku nikt nie jest w stanie zakwestionować. Okazuje się jednak, że wielu Polaków popełnia kardynalny błąd podczas jej przygotowywania. Przyszedł więc czas na aktualizację tradycyjnego przepisu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Magda Gessler wytyka najczęstszy błąd Polaków

Znana restauratorka przyznaje, że najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania sałatki jarzynowej jest… gotowanie warzyw w zwykłej wodzie. Według restauratorki powinna ona zostać zastąpiona przez rosół, ale nie byle jaki! Dokładnie chodzi tu o wywar z mięsa na pasztet.

Przepis na sałatkę jarzynową

Będziesz potrzebować

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 puszkę groszku konserwowego
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Rosół z mięsa na pasztet (jeśli nie masz takiego, użyj zwykłego rosołu)
  • Przyprawy: pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie umieść w garnku z gorącym rosołem. Całość gotuj aż do miękkości warzyw, ok. 40 minut. Przed wrzuceniem do garnka warzywa możesz przekroić na pół, wtedy szybciej się ugotują.
  2. Po 40 minutach wyjmij warzywa z wody i pozostaw do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie zdejmij z nich skórkę.
  3. Obrane warzywa pokrój w niewielką kostkę i umieść w stosunkowo dużej misce (sałatka jarzynowa składa się z wielu produktów, wszystko musi się zmieścić w jednym naczyniu).
  4. W rondelku pełnym zimnej wody umieść jajka i ugotuj je na twardo (8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć).
  5. Ugotowane jajka polej zimną wodą, a następnie obierz je ze skorupki. Kiedy trochę ostygną zacznij je kroić w drobną kostkę. Tak przygotowane dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
  6. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w niewielką kostkę i dodaj do ugotowanych warzyw.
  7. Ogórki kiszone również pokrój w kostkę i także zmieszaj z resztą pokrojonych składników.
  8. Z puszki z groszkiem konserwowym odcedź wodę, a następnie dodaj go do powstającej sałatki jarzynowej.
  9. Na koniec umieść w misce jogurt naturalny i majonez. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano sałatka będzie gotowa do jedzenia!

Źródło: Ofemin

Komentarze
Chrupiący kurczak
Gotujmy.pl
Newsy Zdradzamy sekret na chrupiącego kurczaka. Najlepsza marynata do mięs
Marynowanie to konserwowanie nie tylko przy użyciu octu. Same marynaty mają niewielką wartość odżywczą, ale ogromne walory smakowe! Zapraszamy po przepis na jedną z lepszych.
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

O kurczę Marynować można różnego rodzaju mięso, jednak leżakowanie w przyprawach najbardziej lubi drób. To najpopularniejsze mięso na świecie. Marynata, którą chcemy wam zdradzić, jest uniwersalna i bardzo prosta do zrobienia.  Nadaje się do całego drobiu, skrzydełek, udek, czy pałek z kurczaka. Dzięki niej wasz przyrządzony w domu kurczak będzie soczysty i chrupiący. Wystarczy kwadrans, żeby ją przygotować, a potrzebne produkty macie najprawdopodobniej w lodówce! Składniki marynaty: 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek 2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej 5 średnich ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego garść posiekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki Liczymy kalorie Kaloryczność marynaty to około 500 kalorii, a jej pojemność to średniej wielkości szklanka (250 ml). Proporcja ze składników wyżej starczy do obłożenia całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi, udek, pałek, czy skrzydełek z kurczaka.  Od czego zacząć Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę bezpośrednio do miseczki. Wyciskamy również cztery łyżki soku z cytryny lub limonki. Jeśli zamienicie mięso na kaczkę lub indyka, równie dobrze sprawdzi się kilka łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Przygotowujemy po płaskiej łyżce słodkiej papryki oraz soli. Do tego jeszcze po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Siekamy drobno pół gałązki świeżego rozmarynu. Zamiast rozmarynu można użyć oregano lub tymianku.  Do miseczki z sokiem z cytryny i czosnkiem wrzucamy wszystkie przyprawy i posiekane zioła....

Przeczytaj