Papryka konserwowa
Adobe Stock
Przepisy

Przepis na paprykę konserwową do słoika. Jeden błąd i straci swój niepowtarzalny smak!

Marynowanie warzyw potrafi niesamowicie zmienić ich smak. Nie inaczej jest w przypadku papryki konserwowej. Właściwie przyrządzona zaostrza apetyt!

Domowa papryka konserwowa prosto ze słoika to wspaniały dodatek do śniadaniowych kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik rozmaitych sałatek. Można ją także podawać solo, w charakterze przekąski. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Będziesz potrzebować:

  • 1 kg papryki (weź taką, którą najbardziej lubisz, może być czerwona, zielona, a nawet żółta – do wyboru do koloru)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Pół szklanki octu spirytusowego 10 proc.
  • Pół szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • Oliwa lub olej rzepakowy
  • Przyprawy i zioła: świeży tymianek, sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca

Składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 500 ml.

Przygotowanie

  1. Zacznij od zalewy. W rondelku zagotuj wodę, a następnie wlej do niej ocet, dosyp cukier i płaską łyżkę soli.
  2. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj tak, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły.
  3. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij przygotowywać papryki.
  4. Na początku dokładnie umyj warzywa. Następnie pokrój je na cztery kawałki i oczyść z nasion. Jeśli powstałe kawałki wydają ci się za duże pokrój je wzdłuż na jeszcze mniejsze części wedle uznania.
  5. Na dnie każdego słoika (bardzo ważne, żeby słoiki były czyste i niezniszczone) umieść ćwiartkę cebuli, zgnieciony nożem ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka gorczycy i gałązkę świeżego tymianku (może być też tymianek suszony).
  6. W tak przygotowanym słoiku umieść wcześniej pokrojoną paprykę. Ważne, aby układać ją w miarę ciasno.
  7. Do tak zapełnionych słoików wlej przestudzoną zalewę (może by jeszcze ciepła, ważne, żeby nie była gorąca). Pamiętaj jednak, by nie wlewać jej za dużo. Zalewa musi całkowicie pokryć papryki, jednak po jej wlaniu w słoiku powinien zostać jeszcze ok. 1 cm wolnego miejsca.
  8. Na koniec do każdego słoika dodaj łyżkę oliwy, bądź oleju rzepakowego.
  9. Tak przygotowane słoiki należy dokładnie zakręcić i rozpocząć pasteryzację.
  10. Wszystkie słoiki umieść w dużym garnku, a następnie zalej je wodą do ¾ wysokości. Całość doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie bulgotać zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut.
  11. Po pasteryzacji słoiki obróć do góry dnem i pozostaw na kolejne 10 minut. Po tym czasie możesz przenieść swoje konserwowe papryki do ciemnego i chłodnego miejsca (najlepiej sprawdzi się piwniczka).
  12. Tak przyrządzona papryka jest gotowa do jedzenia najwcześniej po tygodniu. Najlepiej jednak smakuje po czternastu dniach.

Źródło: gotujmy

śledzie z grzybami przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przysmak jakich mało. Śledzie gajowego. Z dodatkiem grzybów wyczarujesz wykwintny smak
Obok tradycyjnych śledzi w oleju i śmietanie podczas wigilijnej kolacji możesz zaserwować również wersję z grzybami. Ryba z ich dodatkiem z pewnością podbije serce każdego smakosza i kto wie, być może na stałe zagości w twoim świątecznym menu.

Choć na pierwszy rzut oka pomysł może wydawać się lekko dziwny to w rzeczywistości śledzie gajowego smakują naprawdę wybornie! Połączenie darów morza i lasu z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich najbliższych. Niejeden poprosi o dokładkę! Przepis na śledzie gajowego Będziesz potrzebować 4 filety śledziowe 10 gramów suszonych grzybów 30 ml oleju 30 ml octu 1 cebulę 1 łyżkę koncentratu pomidorowego Szczyptę cukru Przypraw i ziół: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka jałowca Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Do średniej wielkości miski wlej wodę, a następnie wymocz w niej śledzie. Proces powtórz 3 razy (3 razy wlej świeżą wodę i wymocz śledzie). Tak przygotowane pokrój pod skosem na paski i odstaw. Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na rozgrzanym oleju. Namoczone przez noc grzyby odsącz z wody (ale jej nie wylewaj), pokrój w paski, a następnie dodaj do smażącej się cebuli. Na patelni umieść także przyprawy i zioła: liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka jałowca. Całość smaż jeszcze przez ok. 3 minuty, pamiętając o mieszaniu. Po upływie tego czasu na patelni umieść ocet, koncentrat pomidorowy, wodę pozostałą z moczenia grzybów, cukier oraz pieprz. Całość zamieszaj i smaż jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia. Pokrojone wcześniej śledzie połącz z pozostałymi składnikami. Tak przygotowane umieść w wyparzonym słoiku i schowaj w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy, bądź spiżarni. Po 3 dniach śledzie są gotowe do spożycia. Smacznego!

grzyby marynowane przepis
AdobeStock
Przepisy
Bajecznie pyszne marynowane gąski. Smakują jak od babci
Udane grzybobranie? Czas na marynowanie grzybków! To pyszna zakąska do obiadu i spotkań ze znajomymi!

Czas grzybobrania powoli mija. Co zrobić z zebranymi grzybami? Można zjeść świeże, ususzyć, albo zamarynować! Dziś mamy dla was przepis na wyjątkowe marynowane gąski! Marynowane grzybki Grzyby w zalewie to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu! Sprawdzają się także jako przekąski w trakcie przyjęć, szczególnie w połączeniu z alkoholem. Marynowanie nie zajmuje dużo czasu i pozwala długo przechowywać zebrane grzyby. Taki słoik marynowanych grzybków to świetny prezent od grzybiarza dla znajomych! Przepis na marynowane gąski Do przyrządzenia marynowanych gąsek potrzebne będą te składniki: •    2 kilogramy gąsek •    2,5 litra wody •    Pół szklanki cukru •    Szklanka octu •    1 duża łyżka soli •    3 liście laurowe •    Ziele angielskie  I oczywiście słoiki! Przygotowanie 1.    Grzyby należy dokładnie oczyścić ze ściółki, ziemi i sprawdzić, czy nie są robaczywe. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie. 2.    Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, wrzuć do garnka grzyby. Gotuj przez około 15 minut. 3.    Ugotowane grzyby odcedź. Następnie przygotuj zalewę – wlej do garnka wodę, szklankę octu, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a na koniec wsyp cukier i sól. Całość zagotuj. 4.    Ugotowane grzyby przełóż do słoików. Gąski powinny wypełnić około ¾ pojemności słoika, nie więcej! Wlej gotującą się zalewę. 5.    Zakręć mocno wszystkie słoiki, obróć do góry dnem stawiając je na zakrętce, przykryj ręcznikiem i odstaw, by ostygły. Gotowe!  

Ogórki kiszone
Pixabay
Przepisy
Chcesz ukisić na zimę ogórki? Pamiętaj o kilku ZŁOTYCH zasadach!
Jesień to idealny czas na zrobienie zimowych zapasów. Wydłużające się wieczory warto spędzić na zamknięciu wiosny i lata w kilku, no może kilkudziesięciu, słoikach z domowymi przetworami lub… kiszonymi ogórkami!

Kiszone to już tradycja, a te domowe smakują przecież najlepiej. Nasze babcie i mamy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Z powodzeniem dodają je do kanapek, zup, sałatek, mięs, a nawet ryb. To skarb , który warto mieć w swojej spiżarni, a jego przygotowanie jest banalnie proste! Będziesz potrzebować 1 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku Duży pęczek kopru Chrzan (najlepiej kawałek korzenia z chrzanu) 1 litr wrzącej wody Ok. 2 płaskie łyżki soli Opcjonalnie liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni Podane składniki starczą na dwa litrowe słoiki . Przygotowanie Ogórki gruntowe umyj pod zimną wodą. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze kawałki. Z główki czosnku zdejmij ząbki (nie musisz ich obierać). Dno każdego słoika wyłóż czosnkiem, kawałkiem chrzanu i kopru (oraz liśćmi dębu lub wiśni jeśli używasz). Następnie ułóż ogórki pionowo (upchnij je tak ciasno, jak to możliwe). Następnie zacznij przygotowywać zalewę od zagotowania osolonej wody. Wrzątek przelej do słoików, tak aby w całości zakrył ogórki. Zakręcone słoiki umieść w pomieszczeniu, w którym jest ok. 20 stopni. Możesz odwrócić je do góry dnem i przykryć kocem, aż do całkowitego wystygnięcia. Po dwóch dniach przenieś je do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca. Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia! Złote zasady Pod żadnym pozorem nie odkręcaj słoików przed upływem dwóch tygodni . Nawet jeśli zobaczysz, że zalewa zaczyna lekko wypływać. Pamiętaj również, że trzymanie ogórków w piwnicy odgrywa bardzo istotną rolę . Dzięki niskiej temperaturze zachowują one jędrność i nie puchną podczas kiszenia. Zbyt...

Unikacie octu? Oto jak zrobić dobra zalewę do grzybów bez niego.
AdobeStock_
Newsy
Unikacie octu? Podpowiadamy jak zrobić dobrą zalewę do grzybów bez tego dodatku
Nie lubicie octu spirytusowego? Wybierajcie jabłkowy. Nie trawicie żadnego octu? W takim razie róbcie grzybowe przetwory bez octu. Podajemy przepisy.

Grzybki w occie to przekąska nie dla każdego. Jeśli nie tolerujecie octu, nie znaczy to, że musicie zrezygnować z przetworów z tych pracowicie zbieranych jesienią leśnych grzybów. Podgrzybki, rydze czy kurki w słoikach, nadal możesz spokojnie jeść. Bez octu podrażniającego u niektórych żołądek, pogarszającego trawienie czy powodującego niszczenie krwinek czerwonych. Podpowiadamy jak to zrobić. Kiszenie zamiast marynowania Przygotowanie przetworów bez octu i pasteryzowanie grzybków w słoikach, w zalewie składającej się z wody, soli i przypraw, to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko dla osób mających dolegliwości żołądkowe po spożyciu octu. To zdrowy sposób na dostarczenie organizmowi dobrych bakterii jelitowych i naturalnych probiotyków. W solankach doskonale wychodzą rydze i kurki. Przygotowuje się je często celowo bez octu, chcąc utrzymać delikatny smak tych odmian. Przyrządzając grzyby w solance użyjcie ładnych, równych okazów w całości. Układajcie je w czystych, wyparzonych słoikach, kapeluszami do góry, a podawajcie, podobnie jak marynowane grzyby, do mięs i pasztetów. Grzyby w solance przed odłożeniem do spiżarni trzeba pasteryzować. Przechowywać je można kilka miesięcy, podobnie jak inne przetwory kiszone i marynowane. Klasyczna zalewa do grzybów bez octu Przygotowując zalewę bez octu , warto pamiętać, że na każdy litr wody powinna przypadać 1 łyżka stołowa soli. Składniki: Woda – 1l Sól – 1 łyżka Ziele angielskie – 4 ziarenka Listek laurowy – 3-4 listki Gorczyca - 5-6 ziarenek Przygotowanie: 1. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody, dodajemy sól, mieszamy, a następnie zagotowujemy mieszankę. 2. Gorąca zalewę wlewamy do słoików wypełnionych grzybami...