Papryka konserwowa
Adobe Stock
Przepisy

Przepis na paprykę konserwową do słoika. Jeden błąd i straci swój niepowtarzalny smak!

Marynowanie warzyw potrafi niesamowicie zmienić ich smak. Nie inaczej jest w przypadku papryki konserwowej. Właściwie przyrządzona zaostrza apetyt!
Weronika Kępa
listopad 13, 2020

Domowa papryka konserwowa prosto ze słoika to wspaniały dodatek do śniadaniowych kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik rozmaitych sałatek. Można ją także podawać solo, w charakterze przekąski. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Będziesz potrzebować:

  • 1 kg papryki (weź taką, którą najbardziej lubisz, może być czerwona, zielona, a nawet żółta – do wyboru do koloru)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Pół szklanki octu spirytusowego 10 proc.
  • Pół szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • Oliwa lub olej rzepakowy
  • Przyprawy i zioła: świeży tymianek, sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca

Składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 500 ml.

Przygotowanie

  1. Zacznij od zalewy. W rondelku zagotuj wodę, a następnie wlej do niej ocet, dosyp cukier i płaską łyżkę soli.
  2. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj tak, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły.
  3. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij przygotowywać papryki.
  4. Na początku dokładnie umyj warzywa. Następnie pokrój je na cztery kawałki i oczyść z nasion. Jeśli powstałe kawałki wydają ci się za duże pokrój je wzdłuż na jeszcze mniejsze części wedle uznania.
  5. Na dnie każdego słoika (bardzo ważne, żeby słoiki były czyste i niezniszczone) umieść ćwiartkę cebuli, zgnieciony nożem ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka gorczycy i gałązkę świeżego tymianku (może być też tymianek suszony).
  6. W tak przygotowanym słoiku umieść wcześniej pokrojoną paprykę. Ważne, aby układać ją w miarę ciasno.
  7. Do tak zapełnionych słoików wlej przestudzoną zalewę (może by jeszcze ciepła, ważne, żeby nie była gorąca). Pamiętaj jednak, by nie wlewać jej za dużo. Zalewa musi całkowicie pokryć papryki, jednak po jej wlaniu w słoiku powinien zostać jeszcze ok. 1 cm wolnego miejsca.
  8. Na koniec do każdego słoika dodaj łyżkę oliwy, bądź oleju rzepakowego.
  9. Tak przygotowane słoiki należy dokładnie zakręcić i rozpocząć pasteryzację.
  10. Wszystkie słoiki umieść w dużym garnku, a następnie zalej je wodą do ¾ wysokości. Całość doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie bulgotać zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut.
  11. Po pasteryzacji słoiki obróć do góry dnem i pozostaw na kolejne 10 minut. Po tym czasie możesz przenieść swoje konserwowe papryki do ciemnego i chłodnego miejsca (najlepiej sprawdzi się piwniczka).
  12. Tak przyrządzona papryka jest gotowa do jedzenia najwcześniej po tygodniu. Najlepiej jednak smakuje po czternastu dniach.

Źródło: gotujmy

Komentarze
Kapusta kiszona z grzybami
Adobe Stock
Przepisy Kapusta kiszona jeszcze nigdy nie była tak dobra. Jeden składnik decyduje o wszystkim!
Kapusta kiszona już sama w sobie jest nieziemsko apetyczna. Wystarczy jednak kilka drobnych dodatków, by zakochać się w niej na nowo!
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Nic nie smakuje tak dobrze jak kapusta kiszona przyrządzona z… suszonymi grzybami oczywiście! Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się spróbować tego przysmaku koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Pamiętaj jednak, że tego typu danie najlepiej przygotować nawet dwa dni przed podaniem. Wtedy wszystkie składniki zdążą się dokładnie przeniknąć, a sama potrawa nabierze iście grzybowego smaku. Całość nie powinna zająć ci dłużej niż 2 godziny. Będziesz potrzebować 1 kilogram kapusty kiszonej 60 gramów ulubionych suszonych grzybów 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka wody Przyprawy: pieprz, sól, kminek rzymski. Przygotowanie Ulubione suszone grzyby opłucz, a następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 1 godzinę. Kiszoną kapustę odciśnij z soku, nie wylewaj go jednak do zlewu, a pozostaw w misce. Może się jeszcze przydać. Kapustę włóż do garnka, dolej szklankę wody, a następnie dodaj startą na grubych oczkach marchew, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz (najlepiej w ziarnach) i kminek. Całość gotuj do pełnej miękkości, ok. 40 minut. Namoczone wcześniej grzyby pokrój na kawałki, dodaj do kapusty i wymieszaj. Całość gotuj przez ok. 15 minut (w razie potrzeby możesz delikatnie podlać kapustę wodą, w której moczyły się grzyby). Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj do niego pokrojoną wcześniej cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodaj jeszcze jedną łyżkę masła, a następnie mąkę i stwórz zasmażkę. Zasmażkę dodaj do garnka z kapustą i energicznie wymieszaj. Ważne jest, aby nie doprowadzić do powstania nieestetycznych grudek. Na koniec dopraw kapustę solą do smaku i gotuj jeszcze przez ok. 5...

Przeczytaj