Domowa papryka konserwowa prosto ze słoika to wspaniały dodatek do śniadaniowych kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik rozmaitych sałatek. Można ją także podawać solo, w charakterze przekąski. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę!

Będziesz potrzebować:

  • 1 kg papryki (weź taką, którą najbardziej lubisz, może być czerwona, zielona, a nawet żółta – do wyboru do koloru)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Pół szklanki octu spirytusowego 10 proc.
  • Pół szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • Oliwa lub olej rzepakowy
  • Przyprawy i zioła: świeży tymianek, sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca

Składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 500 ml.

Przygotowanie

  1. Zacznij od zalewy. W rondelku zagotuj wodę, a następnie wlej do niej ocet, dosyp cukier i płaską łyżkę soli.
  2. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj tak, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły.
  3. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij przygotowywać papryki.
  4. Na początku dokładnie umyj warzywa. Następnie pokrój je na cztery kawałki i oczyść z nasion. Jeśli powstałe kawałki wydają ci się za duże pokrój je wzdłuż na jeszcze mniejsze części wedle uznania.
  5. Na dnie każdego słoika (bardzo ważne, żeby słoiki były czyste i niezniszczone) umieść ćwiartkę cebuli, zgnieciony nożem ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka gorczycy i gałązkę świeżego tymianku (może być też tymianek suszony).
  6. W tak przygotowanym słoiku umieść wcześniej pokrojoną paprykę. Ważne, aby układać ją w miarę ciasno.
  7. Do tak zapełnionych słoików wlej przestudzoną zalewę (może by jeszcze ciepła, ważne, żeby nie była gorąca). Pamiętaj jednak, by nie wlewać jej za dużo. Zalewa musi całkowicie pokryć papryki, jednak po jej wlaniu w słoiku powinien zostać jeszcze ok. 1 cm wolnego miejsca.
  8. Na koniec do każdego słoika dodaj łyżkę oliwy, bądź oleju rzepakowego.
  9. Tak przygotowane słoiki należy dokładnie zakręcić i rozpocząć pasteryzację.
  10. Wszystkie słoiki umieść w dużym garnku, a następnie zalej je wodą do ¾ wysokości. Całość doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie bulgotać zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut.
  11. Po pasteryzacji słoiki obróć do góry dnem i pozostaw na kolejne 10 minut. Po tym czasie możesz przenieść swoje konserwowe papryki do ciemnego i chłodnego miejsca (najlepiej sprawdzi się piwniczka).
  12. Tak przyrządzona papryka jest gotowa do jedzenia najwcześniej po tygodniu. Najlepiej jednak smakuje po czternastu dniach.

Źródło: gotujmy