
Nie ma nic lepszego niż domowe wędliny! Wypróbuj ten przepis na przepyszny, soczysty, maślany schab. Jest tak dobry, że domownicy będą prosić o dokładkę!
Zdrowa alternatywa dla sklepowych wędlin
Mięso ze schabu jest świetną alternatywą dla wędlin kupowanych w sklepie. Szczególnie alergicy muszą bardzo uważać, ponieważ szynki sprzedawane w sklepie pełne są konserwantów i innych substancji, które są dla nas szkodliwe i mogą powodować alergie. Dlatego najlepiej zrobić wędliny samodzielnie w domu! Mamy wtedy pewność, że są wolne od konserwantów, zdrowe i po prostu dużo smaczniejsze. I oczywiście możemy dodać do nich co tylko chcemy, żeby jak najlepiej nam smakowały! Mięso warto kupić od sprawdzonego rzeźnika, aby mieć pewność, że jest pozbawione różnych podejrzanych substancji.
Schab pieczony w maśle – przepis
Aby upiec ten pyszny schab, przygotujcie:
- Schab wieprzowy bez kości – ok. 1-1,5 kg
- Masło
- Majeranek
- Czosnek
- Pieprz ziołowy
- Sól
Przygotowanie
- Schab umyj i dokładnie osusz. Natrzyj solą i pieprzem, dodaj majeranek i czosnek. Mięso zawiń w folię i odstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i podsmaż na nim schab z każdej strony.
- Podsmażone mięso przełóż na blachę, z wierzchu posyp wiórkami masła i wlej szklankę wody.
- Wstaw schab do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem, który się wytworzył. Dzięki temu schab nie wyschnie!
- Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika, owiń folią aluminiową i odstaw, aż ostygnie. Smacznego!