
Jeden niezawodny sposób sprawi, że wasza golonka wyjdzie miękka jak marzenie. Gwarancja rozkoszy dla podniebienia
Golonka z kością, czy bez? To jedno z wielu pytań, które stawiają sobie osoby przed zabraniem się do przyrządzenia tego prawdziwie sytego dania.
Co decyduje o kruchości golonki? Metoda prób i błędów zdaje się wyłaniać zwycięską odpowiedź. Najlepiej zatem gotowanie golonki podzielić na dwa etapy. W pierwszej kolejności należy golonkę podgotować w wywarze z włoszczyzny, następnie upiec ją w piekarniku.
Do naszej soczystą golonkę, dla 4 osób, będą nam potrzebne:
-
1 golonka wieprzowa około 1,2 kg
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
kawałek selera
-
1 por
-
3 kulki ziela angielskiego
-
2 listki laurowe
-
1 łyżka soli
-
1 duża cebula
-
4 ząbki czosnku
-
ok. 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr
Sprawdzone sposoby
W pięciolitrowym garnku gotujemy włoszczyznę, solimy. Do tak przygotowanej mikstury wkładamy golonkę, która ma się gotować 45 minut. Pierwszy etap można uznać za zakończony.
W drugim etapie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Dno naczynia żaroodpornego powinny zakrywać: cebulka pokrojona w piórka, obrane ząbki czosnku (w całości). Smaku doda natarcie golonki przyprawą z każdej strony.
Golonkę należy również naciąć na krzyż. Tak przygotowane mięso kładziemy na wcześniej ułożonej cebuli. Wlewamy szklankę wywaru z gotowania golonki i wkładamy do piekarnika. Całość powinna się piec około 1,5 godziny, bez przykrycia.
Co 20 minut podlewamy też golonkę wywarem. Po upieczeniu należy wyjąć ją z sosu, który można teraz przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Tak przyrządzoną golonkę można podać w całości lub pokrojoną na drobniejsze plastry. Obydwie wersje smakują znakomicie!
Co jeszcze warto wiedzieć o przyrządzaniu golonki?
Golonka to bez wątpienia tłuste danie. Tłuszcz na jej wierzchu tylko dodaje jej smaku, choć nie nadaje się do spożycia. Działa mniej więcej jak ponadprogramowa przyprawa. Dlatego właśnie golonkę warto piec z tłuszczem. Pamiętajmy, że jego pozostała, cienka, spieczona warstwa nadaje się do jedzenia. Pycha!
Źródło: PrześlijPrzepis.pl