Golonka
Pixabay/harald heuser
Przepisy

Jeden niezawodny sposób sprawi, że golonka wyjdzie miękka jak marzenie. Rozkosz dla podniebienia

Golonka kojarzy się z tłustą, bawarską kuchnią. To pierwsze skojarzenie, po części zasadne, można znacząco urozmaicić. Znamy przepis, dzięki któremu golonka wyjdzie soczysta i krucha, idealna na obiad!

Golonka z kością, czy bez? To jedno z wielu pytań, które stawiają sobie osoby przed zabraniem się do przyrządzenia tego prawdziwie sytego dania. 

Co decyduje o kruchości golonki? Metoda prób i błędów zdaje się wyłaniać zwycięską odpowiedź. Najlepiej zatem gotowanie golonki podzielić na dwa etapy. W pierwszej kolejności należy golonkę podgotować w wywarze z włoszczyzny, następnie upiec ją w piekarniku. 

Przepis na miękką golonkę

Składniki

  • 1 golonka wieprzowa około 1,2 kg
  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • 3 kulki ziela angielskiego 

  • 2 listki laurowe

  • 1 łyżka soli

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • ok. 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr

Zobacz także
Golonka ze słoika

Delikatna i soczysta golonka ze słoika z galaretką. Smakuje wybornie

golonka przepis

Jak przyrządzić naprawdę chrupiącą golonkę? Największym sekretem jest ta marynata

Przygotowanie

  1. W pięciolitrowym garnku w osolonej wodzie ugotujcie włoszczyznę.

  2. Do tak przygotowanej mikstury włóżcie golonkę, która ma się gotować 45 minut. Pierwszy etap można uznać za zakończony. 

  3. W drugim etapie rozgrzejcie piekarnik do 190 st. Dno naczynia żaroodpornego powinny zakrywać: cebulka pokrojona w piórka, obrane ząbki czosnku (w całości). Smaku doda natarcie golonki przyprawą z każdej strony. 

  4. Golonkę należy również naciąć na krzyż. Tak przygotowane mięso połóżcie na wcześniej ułożonej cebuli.

  5. Wlejcie szklankę wywaru z gotowania golonki i włóżcie do piekarnika. Całość powinna się piec około 1,5 godziny, bez przykrycia. 

  6. Co 20 minut podlewajcie golonkę wywarem. Po upieczeniu należy wyjąć ją z sosu, który można teraz przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem.

  7. Tak przyrządzoną golonkę możecie podać w całości lub pokrojoną na drobniejsze plastry. Obydwie wersje smakują znakomicie!

Jak przyrządzać golonkę?

Golonka to bez wątpienia tłuste danie. Tłuszcz na jej wierzchu tylko dodaje jej smaku, choć nie nadaje się do spożycia. Działa mniej więcej, jak ponadprogramowa przyprawa. Dlatego właśnie golonkę warto piec z tłuszczem. Pamiętajmy, że jego pozostała, cienka, spieczona warstwa nadaje się do jedzenia. Pycha!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chrupiąca golonka
Pixabay/RitaE
Newsy
Porada na wagę złota. Jak zrobić mięciutką golonkę? Rozpływa się w ustach, a skórka chrupie
Golonka to przysmak jakich mało. Szczególnie ta, której skórka jest złocista i chrupiąca. Wiemy jak ją zrobić!

Golonka pasuje do kufla z piwem i kiszonej kapusty. To także jedna z ulubionych potraw wśród Polaków.  Konkretna sztuka mięsa Mięso z golonki jest kruche i soczyste. Można się nim obficie najeść! Jeśli jesteście wytrawnymi mięsożercami, przepis poniżej powinien przypaść wam do gustu. Jedynym problemem, który pojawia się podczas przyrządzania golonki jest znalezienie sposobu, dzięki któremu nie straci miękkości. Mimo iż ogólnie dostępne przepisy zdają się na ten temat mówić od dawna, nie wszystkim ta sztuka wychodzi. Do jej klasycznego przygotowywania można też użyć jednej sprytnej metody, która raz na zawsze rozprawi się z suchym mięsem, które nie ma zbyt wielu zwolenników.  Golonka soczysta i mięciutka Idealne mięso to takie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka  to też idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Na sam początek golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a dopiero później upiec w piekarniku. Spróbujcie, a nie uwierzycie jakie to proste i skuteczne. Golonce w takiej odsłonie zwyczajnie trudno się oprzeć. Składniki na mięciutką golonkę dla 3- 4 osób: 1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 większe listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr Sposób przygotowania przepisu W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, delikatnie solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i możemy...

Przepis na golonkę w piwie karmelowym. Miękka i soczysta
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na golonkę w piwie karmelowym. Miękka i soczysta
Najlepszy przepis na golonkę w pysznym piwnym sosie. Za każdym razem wychodzi bardzo miękka, a mięso samo odchodzi od kości!

Nie od dziś wiadomo, że golonka doskonale smakuje podana z piwem. Babciagramolka, użytkowniczka serwisu gotujmy.pl, podzieliła się przepisem na golonkę, którą przyrządzą się z piwem. Piwo karmelowe nadaje mięsu wyjątkowego smaku. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście w tej sposób tego dania, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Palce lizać! Choć golonka najczęściej kojarzy się z typowo męskim daniem, w tej wersji z pewnością zasmakuje również paniom. Przepis na golonkę w piwie karmelowym Składniki 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli Sól i pieprz do smaku Słodka papryka mielona 3 liście laurowe 4 ziela angielskie Włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu Sos sojowy lub Maggi Olej 1/3 szklanki śmietanki 18% 2 szklanki piwa karmelowego Przygotowanie Do dużego garnka wlejcie wodę, dołóżcie włoszczyznę, sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz umyte golonki. Ugotujcie je do miękkości, wyjmijcie z wywaru i ostudźcie. W misce utrzyjcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z solą, dodajcie 3 łyżki oleju, szczyptę pieprzu, majeranku i papryki oraz sos sojowy (lub Maggi) i miód. Skórę na golonce natnijcie ostrym nożem w kratkę, natrzyjcie golonki dokładnie powstałą marynatą. Włóżcie je do miski, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plastry i podsmażcie na rozgrzanej patelni. Do większego garnka włóżcie zamarynowane golonki, dodajcie cebulę i całość zalejcie 2 szklankami piwa. Gotujcie na wolnym ogniu, aż alkohol odparuje, a piwo lekko zgęstnieje i zamieni się w sos. Zabielcie go śmietanką. Jeśli nie lubicie wyrzucać jedzenia to z wywaru i warzyw...

Zygmunt Chajzer, golonka
ONS/Gotujmy.pl, ziutula
Gwiazdy
Niezwykle smaczna golonka z kiszoną kapustą. Danie uwielbia sam Zygmunt Chajzer
Jakie są ulubione potrawy gwiazd? Wśród faworytów rosół, kremowe zupy i golonka z kapustą. Przepis na tę ostatnią znajdziecie poniżej!

W dobie mediów społecznościowych gwiazdy często przyznają, że mimo nawału obowiązków zawodowych, starają się wygospodarować czas na domowe gotowanie. Wśród sposobów na przygotowywanie posiłków królują dania na parze lub bez użycia tłuszczu.  Faworyci podniebienia W jednej z relacji na Instagramie Barbara Kurdej-Szatan przyznała, że jej daniem popisowym są kremowe zupy. Oldze Borys wyjątkowo dobrze wychodzi rosół wołowo - indyczy, a Zygmunt Chajzer ukochał golonkę z kapustą. Gotowanie w domu i dla całej rodziny to nie tylko obowiązek. Niekiedy to czysta przyjemność, jeszcze inaczej patrząc, czas na spędzenie nietuzinkowych momentów z bliskimi. Wspólne gotowanie na fali pandemii wygląda jeszcze inaczej. W domu gotujemy coraz częściej. Soczysta golonka Miękka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad? Czemu nie! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a później upiec w piekarniku. Kruchość golonki zagwarantuje również zrobienie jej w szybkowarze. Składniki na golonkę z kapustą i grzybami z szybkowara: golonki wieprzowe przednie 3 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1 łyżka, grzyby suszone 1 opakowanie, kminek ziarna 1 łyżka, papryka chili 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 2 szklanki. Sposób przygotowania golonki W garnku szybkowara na smalcu zrumieniamy golonki natarte przyprawą do wieprzowiny. Pod koniec dodajemy ząbki czosnku. Na golonki wysypujemy pokrojoną drobno kiszoną kapustę, namoczone w wodzie i pokrojone cienko suszone grzyby razem z kminkiem, papryką chili,...

Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy
Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!