Golonka
Pixabay/harald heuser
Przepisy

Jeden niezawodny sposób sprawi, że wasza golonka wyjdzie miękka jak marzenie. Gwarancja rozkoszy dla podniebienia

Golonka kojarzy się z tłustą, bawarską kuchnią. To pierwsze skojarzenie, po części zasadne, można znacząco urozmaicić. Znamy przepis, dzięki któremu golonka wyjdzie soczysta i krucha, idealna na świąteczny obiad!
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

Golonka z kością, czy bez? To jedno z wielu pytań, które stawiają sobie osoby przed zabraniem się do przyrządzenia tego prawdziwie sytego dania. 

Co decyduje o kruchości golonki? Metoda prób i błędów zdaje się wyłaniać zwycięską odpowiedź. Najlepiej zatem gotowanie golonki podzielić na dwa etapy. W pierwszej kolejności należy golonkę podgotować w wywarze z włoszczyzny, następnie upiec ją w piekarniku. 

Do naszej soczystą golonkę, dla 4 osób, będą nam potrzebne: 

  • 1 golonka wieprzowa około 1,2 kg

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • 3 kulki ziela angielskiego 

  • 2 listki laurowe

  • 1 łyżka soli

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • ok. 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr

Sprawdzone sposoby

W pięciolitrowym garnku gotujemy włoszczyznę, solimy. Do tak przygotowanej mikstury wkładamy golonkę, która ma się gotować 45 minut. Pierwszy etap można uznać za zakończony. 

W drugim etapie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Dno naczynia żaroodpornego powinny zakrywać: cebulka pokrojona w piórka, obrane ząbki czosnku (w całości). Smaku doda natarcie golonki przyprawą z każdej strony. 

Golonkę należy również naciąć na krzyż. Tak przygotowane mięso kładziemy na wcześniej ułożonej cebuli. Wlewamy szklankę wywaru z gotowania golonki i wkładamy do piekarnika. Całość powinna się piec około 1,5 godziny, bez przykrycia. 

Co 20 minut podlewamy też golonkę wywarem. Po upieczeniu należy wyjąć ją z sosu, który można teraz przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Tak przyrządzoną golonkę można podać w całości lub pokrojoną na drobniejsze plastry. Obydwie wersje smakują znakomicie!

Co jeszcze warto wiedzieć o przyrządzaniu golonki?

Golonka to bez wątpienia tłuste danie. Tłuszcz na jej wierzchu tylko dodaje jej smaku, choć nie nadaje się do spożycia. Działa mniej więcej jak ponadprogramowa przyprawa. Dlatego właśnie golonkę warto piec z tłuszczem. Pamiętajmy, że jego pozostała, cienka, spieczona warstwa nadaje się do jedzenia. Pycha!

 

Źródło: PrześlijPrzepis.pl

 

Komentarze
Wątróbka
ania321/gotujmy.pl
Przepisy Sprawdzony i łatwy przepis na wątróbkę. Dzięki temu składnikowi wychodzi pyszna i delikatna!
Wiele dzieci grymasi, gdy na talerzu pojawia się wątróbka. Dobrze przyrządzona może okazać się prawdziwym hitem nie tylko dla dorosłych, ale i dla całej rodziny.
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Któż z nas tego nie przerabiał. Prośby i groźby nie działają, a niesforny gagatek przy stole nie chce jeść wątróbki… Kulinaria to tylko jedno z pól międzypokoleniowej wojny. Dzieci często jednak nie wiedzą nawet co tracą. Smak wątróbki owszem, jest dość specyficzny, ale za to wyjątkowo ciekawy. Mimo wszystko jakiś czynnik sprawia, że nasi najmłodsi często „składają broń”, gdy przychodzi do konsumpcji smażonej wątróbki. W czym rzecz? Zapewne chodzi tutaj o dość cierpki smak tego mięsa. Są jednak sposoby, by temu zaradzić. Wśród dostępnych na rynku wątróbek najczęściej wybieramy do smażenia te wieprzowe i kurze. My dzisiaj opiszemy nasz sposób na tę drobiową. Zdradzimy wam jeden mały kulinarny trik, dzięki któremu wasza wątróbka nabierze większej delikatności i nie będzie zbytnio cierpka w smaku. Tym tajemniczym rozwiązaniem jest marynowanie mięsa w mleku. Warto zanurzyć kawałki wątróbki w naczyniu z mlekiem dzień przed przyrządzeniem tego dania. Efekt będzie zaskakujący. Oto przepis na wątróbkę smażoną z cebulką w mleku: Składniki: Ok. 60 dag wątróbki kurzej 3 sporych rozmiarów cebule Półtorej szklanki mleka 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Dokładnie myjemy mięso, kroimy na kawałki i zostawiamy w mleku na noc w lodówce. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju. Zdejmujemy cebulę z patelni, a wrzucamy na nią nasze wątróbki. Kiedy wątróbka zaczyna dochodzić, wrzucamy z powrotem na patelnię cebulę i dusimy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Źródło: gotujmy.pl    

Przeczytaj