W każde święta w polskich domach podaje się desery, które kojarzą nam się tylko z Wigilią - na przykład kutię czy makiełki, czyli kluski z makiem. Ale czy słyszeliście już o moczce, czyli zupie z piernika? To zapomniane, ale pyszne danie na słodko wciąż przyrządza się na Śląsku. 

Śląska zupa piernikowa, czyli moczka

Moczka pochodzi ze Śląska, gdzie nazywana jest również bryją lub zupą piernikową. To specyficzny deser, którego bazę stanowi piernik (niektórzy uważają, że najlepszy jest piernik jeszcze z poprzednich świąt...). Kawałki ciasta należy namoczyć w ciemnym piwie do uzyskania jednolitej masy przypominającej budyń, a następnie wymieszać z bakaliami - różnymi rodzajami orzechów, suszonymi owocami oraz kompotem.

Dodaje się do niej też cukier lub miód, jako że moczkę obecnie spożywa się głównie na słodko. Ale nie zawsze tak było - dawniej piernik maczano w wywarze z jarzyn lub… rosole z karpich łbów. Dzisiaj mało kto decyduje się na tak odważne eksperymenty i najczęściej piernik moczony jest w ciemnym piwie lub po prostu w wodzie. 

Zobacz także:

Przepis na moczkę

Składniki:

  • kawałek piernika (ok. 300 g)

  • 1 szklanka orzechów laskowych

  • 1 szklanka orzechów włoskich

  • 1 szklanka suszonych śliwek

  • pół szklanki migdałów

  • pół szklanki suszonych moreli

  • pół szklanki rodzynek

  • pół litra kompotu z agrestu

  • pół litra kompotu ze śliwek

  • sok z połowy cytryny

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka masła

  • sól

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie piernik na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka i zalejcie ciepłą wodą, aż namoknie. 

  2. Sparzcie migdały, a następnie obierzcie je ze skórki (możecie kupić łuskane migdały, by przyśpieszyć przygotowania).

  3. Włóżcie migdały do osobnego garnka wraz z orzechami włoskimi i laskowymi. Wlejcie wodę tak, by przykryła orzechy. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie na małym ogniu przez 40 minut, aż orzechy zmiękną. 

  4. Po tym czasie dodajcie do orzechów pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, morele i rodzynki. Do tego sok z cytryny, łyżka masła i szczypta soli. Wszystko wymieszajcie i gotujcie jeszcze 20 minut.

  5. Weźcie garnek, w którym moczył się piernik. Wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy i podgrzejcie. gdy zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez kilka minut cały czas mieszając (to bardzo ważne - masa łatwo przywiera).

  6. Teraz dodajcie masę piernikową do bakalii. Wlejcie oba kompoty (wraz z owocami). Całość gotujcie przez kwadrans.

  7. Na koniec, w razie potrzeby, dodajcie miód lub cukier dla uzyskania bardziej słodkiego smaku.

Tak przygotowaną moczkę rozlejcie do misek i podawajcie od razu, na ciepło. Smacznego!