sposób na uratowanie smaku zupy
Adobe Stock
Newsy

Zupa wyszła bez smaku? Nie wylewajcie do zlewu. Oto kilka prostych trików, żeby ją uratować

Zdarza się, że zupa, choć dodaliście do niej wszystkie niezbędne przyprawy i składniki, wciąż zdaje się nie mieć wyrazistego smaku. Zanim wylejecie ją do zlewu sprawdźcie, jak można temu zaradzić.

W okresie jesienno-zimowym w jadłospisie Polaków królują głównie zupy. Bowiem nic nie rozgrzewa i nie syci tak dobrze jak one. Bez względu na to, czy jesteście fanami pomidorówki, ogórkowej, grzybowej, gulaszowej czy rosołu, z pewnością przez te pół roku pochłaniacie je w ogromnych ilościach. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wywary bez wyrazu

Niestety, zdarza się, że przyrządzone w domowym zaciszu nie smakują tak dobrze, jak byście tego oczekiwali. Wtedy najczęściej analizujecie, który element przepisu został pominięty.

W wielu przypadkach okazuje się, że wszystko zostało zrobione zgodnie z recepturą – w garnku znalazły się wszystkie niezbędne składniki, przyprawy oraz zioła. Skąd więc brak wyrazistego smaku?

Przyczyn takiej sytuacji może być wiele – składniki dodane w nieodpowiedniej kolejności, złej jakości produkty czy też zbyt mała ich ilość. Bez względu na to, co się stało, czasu nie cofniecie. Możecie jedynie spróbować naprawić swoje błędy. Istnieje na to kilka sposobów.

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Pierś z kurczaka

Jak usunąć białe ścięgno z piersi kurczaka? Jeden prosty trik, kilka sekund i… gotowe

Ocet, sok z cytryny lub zioła

Jeśli uważacie, że wasza zupa ma zbyt „płaski” smak, spróbujcie do niej dodać octu winnego lub soku z cytryny. Nawet niewielka ilość tych składników powinna znacznie odmienić wasz wywar.

W sytuacji, kiedy wciąż czujecie, że waszemu daniu brakuje „tego czegoś”, sięgnijcie po czosnek i mocne zioła takie jak lubczyk, majeranek czy koperek, ale również imbir. Ich dodatek powinien załatwić sprawę.

Słony problem

Nie jest tajemnicą, że każda zupa potrzebuje dużej ilości soli (ale nie za dużej). Zdarza się, że jest słona, ale wciąż za mało, a wy boicie się, żeby nie przesadzić. W takiej sytuacji dosalajcie ją dosłownie po szczypcie.

Pamiętajcie jednak, że kiedy wywar ostygnie, jej smak będzie lepiej wyczuwalny. Dlatego czasem warto się wstrzymać i podać ją gościom w towarzystwie maggi. Wtedy każdy na własną rękę będzie mógł operować smakiem.

Jeśli jednak jest już za późno i mocno przesoliliście zupę, koniecznie dolejcie do niej dużą ilość wody lub bulionu. Smak troszkę przesolonego wywaru, zneutralizujecie z kolei dodając śmietanę, najlepiej 18 proc.

Tak samo postąpcie w przypadku, gdy wasze danie okaże się zbyt ostre. Pamiętajcie jednak, że jeśli konieczne jest odlanie pewnej ilości zupy po to, aby ją rozcieńczyć, nie wylewajcie jej do zlewu. Umieśćcie w pojemnikach lub woreczkach i zamroźcie.

Warzywa pod lupę

Kolejny problem dotyczy warzyw. Jeśli są dobrej jakości, ich smak powinien być wyrazisty, jednak w popularnych marketach coraz trudniej o tego typu produkty. W takiej sytuacji konieczne będzie umieszczenie w wywarze kolejnego selera, pora, brokułu lub pietruszki. To powinno załatwić sprawę.

Przesolona zupa
Adobe Stock
Triki kulinarne
Przesoliliście zupę? Nic straconego! Uratujecie ją dzięki 1 z tych 5 sposobów
Przesolona zupa może się przytrafić nawet najlepszej pani domu. W takich sytuacjach nie warto panikować i spisywać dania na straty. Da się je jeszcze uratować!

Miłość lub roztargnienie – tylko one mogą sprawić, że posolimy zupę dwa lub nawet trzy razy. Jeśli tak się stało, no cóż, sama sobie odpowiedz, które cię dopadło. Na szczęście przesolona zupa to nie koniec świata. Ten błąd da się jeszcze naprawić. Istnieje na to nawet nie jeden, a kilka sposobów! Jak uratować przesoloną zupę? Niektórzy dodają do przesolonej zupy miodu , a inni ratują przesoloną zupę białkiem kurzym . Niżej znajdziecie jeszcze pięć sposobów na przesoloną zupę: Najpopularniejszym sposobem ratowania zbyt przyprawionej zupy jest jej rozcieńczenie . To bardzo proste. Wystarczy, że do garnka dolejesz wody (jej ilość musisz dostosować do stopnia przesolenia – im bardziej przesolona zupa, tym więcej wody dolej). Jeśli teraz danie wydaje ci się zbyt rzadkie, spróbuj dodać do niego więcej warzyw lub innych składników, które będą się komponować. Jeśli mimo to wywar wciąż jest zbyt wodnisty, możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub mąki. W zależności od tego, jaką zupę przyrządzasz, możesz również spróbować złagodzić jej smak poprzez dodanie nabiału. Jeśli w twojej lodówce jest choć trochę mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego, zmieszaj go z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu (dzięki temu nabiał się nie zważy), a następnie połącz z całym wywarem. Taki zabieg sprawi, że zupa stanie się przyjemnie kremowa i mniej słona. Do usunięcia nadmiaru soli możesz również użyć surowego ziemniaka. Wystarczy, że włożysz go w całości do swojej zupy i zostawisz na kilka minut, tak aby mógł się pogotować. Ziemniak bogaty w skrobię powinien wchłonąć nadmiar użytej soli. Powinnaś go usunąć z zupy maksymalnie po 30 minutach, tak aby nie miał szansy na całkowite ugotowanie. Bowiem, kiedy zacznie mięknąć i się...

rosol
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować przesolony rosół? To prostsze niż myślicie
Nie wylewajcie zupy! Mamy kilka sposobów na to, by pozbyć się z niej nadmiaru soli.

Czasem z rozpędu posolicie zupę dwa razy albo dodacie kostkę rosołową, a później jeszcze trochę soli i problem gotowy. W końcu przesolone danie nie należy do najsmaczniejszych. Gotowanie rosołu jest czynnością bardzo czasochłonną, więc szkoda byłoby wylać zupę do zlewu. Na szczęście mamy kilka bardzo prostych sposobów na to, by ją uratować. Przesolona zupa – co zrobić? Najprostszym i najbardziej znanym sposobem na uratowanie zupy jest włożenie do niej obranego ziemniaka w całości (jeśli naprawdę przesadziliście z solą, zwiększcie liczbę bulw do 3-4). Gdy zmiękną, wyjmijcie je i wyrzućcie. Ale co zrobić w przypadku, gdy wszystkie ziemniaki zużyliście już do drugiego dania? Równie dobrze sprawdzi się przekrojone na pół jabłko. Musicie tylko dopilnować, by nie gotować go zbyt długo. W przeciwnym razie rozpadnie się na kawałki. Dobrym sposobem jest również użycie ryżu. Woreczek ryżu dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Po około 10 minutach gotowania powinien wyciągnąć nadmiar soli z rosołu. A gdyby tak użyć produktu, który każdy ma w kuchni? Mowa o jajku! Oddzielcie białko od żółtka i wlejcie je do rosołu. Białko podczas ścinania wchłonie nadmiar soli – gdy zetknie się kompletnie, wyjmijcie je delikatnie łyżką, za pomocą niewielkiego sitka albo łyżki szumówki. Żaden ze sposobów się nie sprawdził? Ostatnią deską ratunku będzie dolanie wody, dodanie do niej warzyw i przypraw (oprócz soli oczywiście). Jeśli jednak  garnku nie ma już miejsca możecie część bulionu zamrozić i wykorzystać następnym razem. A co zrobić, gdy przesolicie inną zupę np. warzywną? Oprócz powyższych sposobów, mamy dla was jeszcze jeden. Spróbujcie ją zabielić naturalnym jogurtem albo śmietana. Ich lekko kwaśny smak powinien...

ziemniaki
Pixabay
Newsy
Gotujecie ziemniaki w zupie czy oddzielnie? Jeden z tych sposobów może zniszczyć jej smak
Razem czy osobno? Lepiej na początku czy pod koniec? Wszystkie te pytania dotyczą dodawania ziemniaków do zupy.

Wydawało się, że to warzywo nie jest zbyt skomplikowane, a jednak to najczęściej wyszukiwana fraza w Internecie. Ziemniaki mogą być alternatywą śmietany, aby zagęścić zupę. Są znakomitym dodatkiem w każdej postaci. Jak i kiedy dodawać ziemniaki do zupy?  Wywar to podstawa Bulion jest fundamentem zup. Można dodać do niego porcję rosołową, zaś wegetarianie i weganie zdecydują się na większą ilość warzyw oraz przypraw. Składniki do zupy najlepiej jest przesmażyć, a następnie zalać wywarem, w celu uzyskania pełnego aromatu dania.  Nie rób tego jak gotujesz ogórkową! W przypadku przygotowywania zup kwaśnych, przykładowo ogórkowej bądź szczawiowej, składniki kwaśne dodaje się na samym końcu. Inaczej jest wysokie prawdopodobieństwo, że ziemniaki nie ugotują się, bądź będą po prostu niesmaczne. Tę zasadę warto zapamiętać przy stosowaniu innych podobnych składników, takich jak ocet, zakwas buraczany czy sok z cytryny. Należy dodawać je, kiedy wywar jest gotowy, a warzywa miękkie. A może ziemniaki gotować oddzielnie? Często zdarza się, że już po kilku godzinach ziemniaki zmieniają smak, a przy tym również aromat zupy. Ugotowane oddzielnie, dają pewność, iż zupa będzie nadal tak samo pyszna przez dwa kolejne dni. Gotowane osobno, można podać tradycyjnie: pokrojone na ćwiartki, bądź urozmaicić posiłek i zaserwować w postaci ziemniaczanego puree. Jedyny właściwy sposób Aby właściwie ugotować ziemniaki i żeby w całym procesie obróbki termicznej zachowały wszelkie witaminy i minerały, należy wrzucić je do gotującej się, lekko osolonej wody. Można również zalać je gorącym bulionem. Przed należy jednak pokroić je w mniej więcej równe kawałki, by ugotowały się równomiernie. Jeśli ziemniaki obrane są wcześniej, nie powinny być trzymane...

Zupa wyszła zbyt kwaśna? Można ją uratować tym produktem z kuchni
Wikipedia Commons
Newsy
Zupa wyszła zbyt kwaśna? Można ją uratować tym produktem z kuchni
Żeby uratować zbyt kwaśną zupę wystarczy zastosować kilka prostych metod. Wystarczą wam podstawowe produkty, takie jak na przykład cukier i odrobina sprytu.

Do najbardziej kwaśnych zup w jadłospisie Polaków należą między innymi barszcz czerwony, pomidorówka, czy wreszcie zupa ogórkowa. Czasem zdarzy się, że podczas ich gotowania przesadzicie z octem, koncentratem pomidorowym czy kiszonymi ogórkami wraz z sokiem. Co w takich wypadkach czynić? Zbyt kwaśna zupa to nie jest jeszcze powód do załamywania rąk. Zastosujcie kilka naszych trików, by zupa smakowała jak należy. Co dodać do zbyt kwaśnej zupy? Zacznijmy od podstawowego działania w walce ze zbyt kwaśną zupą. Jest nim oczywiście dodanie do zupy czegoś słodkiego. Słodki smak reguluje i wyrównuje kwaśny smak np. octu czy kiszonych ogórków. Wystarczy dodać do zupy odrobinę cukru czy nawet miodu, by zmienić jej smak. Uważajcie jednak z ilością dodawanych substancji słodzących, bo przez nieuwagę z pierwszego dania wyjdzie wam słodki deser… Innym najbardziej naturalnym sposobem na kwaśną zupę jest oczywiście zwykłe rozcieńczenie potrawy. Pamiętajcie jedynie o tym, by rozcieńczać zupę za pomocą wrzątku. Zagotujcie wodę w czajniku i w miarę możliwości dolewajcie ją do garnka. Z wodą jest podobnie jak z cukrem – nie należy przesadzać z jej ilością, bo w łatwy sposób możecie utracić bezpowrotnie uzyskany z trudem smak z mięsnego czy warzywnego wywaru lub bulionu. Inne sposoby na kwaśną zupę Zbyt kwaśną zupę można „odratować” także na nieco bardziej nietypowe sposoby. Jednym z nich jest między innymi zastosowanie ryżu . Znana jest właściwość ryżu, który pochłania nadmiar soli z potraw. Podobnie działa w przypadku kwasowości. Jeśli gotujecie zupę, w której nie powinno znaleźć się nawet jedno ziarenko ryżu, zagotujcie w niej ryż w woreczku. Kiedy napęcznieje i stanie się miękki, wchłonie dużą ilość...