Cygańska zupa gulaszowa wg Roberta Makłowicza. Po prostu hit (częściowo z mrożonki!)
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Zupa gulaszowa Roberta Makłowicza. Przepis z „Podróży kulinarnych”

Cygańska zupa gulaszowa Roberta Makłowicza to aromatyczne danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Idealnie może zastąpić dwudaniowy obiad.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 23, 2021

Cygańska zupa gulaszowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna, a dzięki sporej ilości mięsa także sycąca. Robert Makłowicz przygotowuje to danie z kluskami i z dodatkiem mrożonych warzyw, co przyspiesza i ułatwia proces gotowania. Ta potrawa z pewnością zachwyci waszych bliskich.

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na cygańską zupę gulaszową

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 1 opakowanie warzyw mrożonych na zupę
  • 3-4 cebule
  • kminek
  • 4 marynowane papryki czerwone
  • 1 liść laurowy
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • bulion mięsno- warzywny
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Ciasto na kluski:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie. 
  2. Na większą oraz głęboką patelnię wlejcie niewielką ilość oleju, dobrze go rozgrzejcie.
  3. Na rozgrzany tłuszcz dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zarumienienia.
  4. W międzyczasie przygotujcie mięso. Kawałek wieprzowiny delikatnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.
  5. Mięso wieprzowe pokrójcie w niedużą kostkę. 
  6. Zeszkloną cebulę posypcie kminkiem, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką. Wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut.
  7. Do cebuli z przyprawami dodajcie pokrojone w kostkę mięso. Po wymieszaniu, składniki duście razem przez 20 minut.
  8. Podsmażone mięso podlejcie bulionem mięsno-warzywnym. Dodajcie również liść laurowy oraz opakowanie mrożonych warzyw na zupę. Całość zagotujcie.
  9. Z ½ kg mąki pszennej oraz trzech jajek wyróbcie ciasto. Następnie uformujcie je w formie wałka jak na kopytka i odrywajcie po kawałku. Kluski wrzucajcie bezpośrednio do gotującej się zupy.
  10. Marynowaną czerwoną paprykę pokrójcie w kostkę. Dodajcie ją wraz z marynowanym octem do zupy.
  11. Gulasz gotujcie jeszcze przez kilka minut. 
  12. Tak przygotowaną zupę gulaszową podawajcie posypaną natką pietruszki. Smacznego!
     

Czytaj także:

Komentarze