Cygańska zupa gulaszowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna, a dzięki sporej ilości mięsa także sycąca. Robert Makłowicz przygotowuje to danie z kluskami i z dodatkiem mrożonych warzyw, co przyspiesza i ułatwia proces gotowania. Ta potrawa z pewnością zachwyci waszych bliskich.
Przepis na cygańską zupę gulaszową
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 1 opakowanie warzyw mrożonych na zupę
- 3-4 cebule
- kminek
- 4 marynowane papryki czerwone
- 1 liść laurowy
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- bulion mięsno- warzywny
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Ciasto na kluski:
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
Przygotowanie:
- Cebule obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie.
- Na większą oraz głęboką patelnię wlejcie niewielką ilość oleju, dobrze go rozgrzejcie.
- Na rozgrzany tłuszcz dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zarumienienia.
- W międzyczasie przygotujcie mięso. Kawałek wieprzowiny delikatnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.
- Mięso wieprzowe pokrójcie w niedużą kostkę.
- Zeszkloną cebulę posypcie kminkiem, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką. Wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut.
- Do cebuli z przyprawami dodajcie pokrojone w kostkę mięso. Po wymieszaniu, składniki duście razem przez 20 minut.
- Podsmażone mięso podlejcie bulionem mięsno-warzywnym. Dodajcie również liść laurowy oraz opakowanie mrożonych warzyw na zupę. Całość zagotujcie.
- Z ½ kg mąki pszennej oraz trzech jajek wyróbcie ciasto. Następnie uformujcie je w formie wałka jak na kopytka i odrywajcie po kawałku. Kluski wrzucajcie bezpośrednio do gotującej się zupy.
- Marynowaną czerwoną paprykę pokrójcie w kostkę. Dodajcie ją wraz z marynowanym octem do zupy.
- Gulasz gotujcie jeszcze przez kilka minut.
- Tak przygotowaną zupę gulaszową podawajcie posypaną natką pietruszki. Smacznego!
Czytaj także: