nawóz ze skórki od banana
AdobeStock
Newsy

Zróbcie to wieczorem ze skórką od banana. Rano będziecie mieć najlepszy nawóz do kwiatów

Lubicie proste i ekologiczne rozwiązania? Wypróbujcie fantastyczny, domowy nawóz do kwiatów ze skórki od banana!

Kto by pomyślał, że bananem można nawozić kwiatki! Jak zwykle okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. I do tego ekologiczne! Sprawdźcie, jak łatwo można zrobić domowy nawóz ze skórki od banana.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości skórki od banana

Pomysł na nawóz z bananów może brzmieć zaskakująco, ale gdy tylko dowiecie się jakie minerały i witaminy znajdują się w skórce od banana, natychmiast przestaniecie się dziwić.

Skóra tych owoców bogata jest w witaminy i minerały, które doskonale odżywiają ziemię i wasze rośliny. Znajdziecie tam m.in.:

  • Potas
  • Siarkę
  • Fosfor
  • Magnez
  • Wapń
  • Kwas krzemowy

Naturalny nawóz do kwiatów ze skórki od banana

By wykorzystać doskonałe właściwości skórki od banana, warto zrobić z niej naturalny nawóz do roślin! Jest ekologiczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim bajecznie tani – a właściwie darmowy, jeżeli jesteście miłośnikami bananów. Zamiast wyrzucać skórkę, wykorzystacie ją do zrobienia świetnego nawozu i zaoszczędzicie na środkach do roślin, które można kupić w sklepie.

Jak zrobić nawóz ze skórki banana?

Wykonanie nawozu jest bardzo proste. Jedyne, czego będziecie potrzebowali, to:

  • Słoik o pojemności 1 litra
  • Dwie skórki od banana
  • Ciepła woda

Świeżo obrane skórki z bananów włóżcie do słoika, zalejcie ciepłą wodą i przykryjcie nakrętką. Nie zakręcajcie jej mocno! Ważne jest, żeby powietrze mogło się dostać do słoika.

Słoik z nawozem należy odstawić przynajmniej na kilka godzin (najlepiej na całą noc) – tyle potrzeba na fermentację skórek. Polecamy jednak pozwolić im fermentować przez co najmniej tydzień, a nawet dwa tygodnie! Po tym czasie nawóz jest gotowy do użycia.

Uwaga – ważny jest umiar. Jeżeli włożycie do słoika za dużo skórek, to konsystencja nawozu zrobi się bardzo gęsta i trzeba go będzie rozcieńczać, by dało się nim podlewać kwiaty. Na słoik o pojemności 1 litra wystarczy 1-2 skórki od banana.

Jak stosować nawóz ze skórki banana?

Tak przygotowany nawóz fantastycznie sprawdza się w przypadku roślin kwitnących, ze względu na wysoką zawartość potasu i fosforu. Nada się także do domowych roślin zielonych, kwiatów balkonowych i róż.

obierki z cebuli
AdobeStock
Triki kulinarne
Niesamowite, do czego może się przydać skórka z cebuli. Sekretny trik. Już nigdy jej nie wyrzucisz
Wyrzucasz obierki z cebuli? Wielki błąd! Zobacz, jak możesz je wykorzystać!

Cebula – niezastąpione warzywo w polskiej kuchni. Obowiązkowy składnik sałatek , zup, obecna w wielu daniach mięsnych, a nawet w jajecznicy . Ceniona jest także za ogromne ilości witamin, dlatego gdy jesteśmy chorzy to (chcąc lub nie chcąc) powinniśmy pochłaniać duże ilości cebuli. A czy wiecie, że to niepozorne warzywo świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni? Bądź eko – nie wyrzucaj! Nasze babcie łapią się za głowę, gdy widzą, ile jedzenia się marnuje. Pewnie gdyby wasze babcie kazały wam zostawić łupiny od cebuli , to popukalibyście się w głowy. Nic bardziej mylnego – babcia ma rację! Ponieważ skórki od cebuli są doskonałym nawozem do kwiatków! Nawóz z cebuli krok po kroku Przygotowanie nawozu ze skórek cebuli jest banalnie proste. I jakie ekologiczne! Możesz go zrobić w kilku prostych krokach: Cebulę obierz tak jak zwykle. Skórki wrzuć do zamykanego pojemnika. Litrem wody zalej obierki. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw na noc. Na drugi dzień odcedź skórki tak, aby został sam płyn i przelej go do słoika. Gotowe! Taką „wodą z cebuli” podlej swoje roślinki i patrz, jak rosną! Kto by pomyślał, że z cudownych właściwości cebuli mogą skorzystać nie tylko ludzie! Inne zastosowania łupiny z cebuli Na tym jednak nie koniec. Łupinę cebuli można wykorzystać jeszcze na wiele sposobów. Jakich? Na przykład: do farbowania pisanek do wzbogacenia wartości odżywczych, smaku i koloru rosołu do sporządzenia naparu, który pomaga na skurcze mięśni do przyrządzenia naparu na dobry sen do nadania włosom pięknego złoto-brązowego odcienia - wystarczy gotować łupiny cebuli przez ok. 30-60 minut, pozostawić do ostudzenia, odcedzić, polać naparem włosy i po 30 minutach spłukać....

Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Skórki od bananów, cytryn, a nawet arbuzów mają wszechstronne zastosowania! Mogą posłużyć jako nawóz do kwiatów, naturalny detergent, a nawet… przekąska!

Skórki od owoców bogate są w wiele składników odżywczych, dlatego dietetycy często polecają spożywanie owoców takich jak jabłka, brzoskwinie czy gruszki bez ich obierania. Nie wszystkie skórki jednak nadają się do spożycia razem z owocem, ale nie oznacza to, że macie je wyrzucać!  Zero waste - koniec z marnowaniem żywności Pomysły na kreatywne wykorzystanie skórek od zjedzonych owoców podsunęła platforma Too Good To Go. Aplikacja ta gromadzi lokale gastronomiczne, które oferują paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością w bardzo okazyjnych cenach. Wszystko to w myśl filozofii zero waste - aby jedzenie nie trafiło do śmietnika i nie zostało zmarnowane. Już w zeszłym roku pisaliśmy o tego typu inicjatywach proponując np. 4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie . Autorzy aplikacji poszli więc o krok dalej – nie tylko stworzyli miejsce, w którym restauratorzy mogą dzielić się pełnowartościowymi resztkami, ale także stale inspirują do wykorzystywania produktów spożywczych w całości przy jak najmniejszej produkcji śmieci i odpadów. Jak można wykorzystać skórki od owoców? Tym razem zespół Too Good To Go podzielił się bardzo kreatywnymi sposobami na zużycie skórek po owocach: Skórka od banana jako nawóz do roślin - pokrojone skórki należy umieścić w słoiku, zalać litrem ciepłej wody, a następnie odstawić na ok. 1-2 dni. Gotowym nawozem można podlewać rośliny lub opryskiwać je w celu ochrony przed mszycami. Kiszone skórki arbuza - można je przygotować w zalewie i ukisić. Niewiele osób wie, że skórka z arbuza tak naprawdę jest jadalna - wystarczy ją dobrze przygotować. Skórka cytryny jako detergent - skórka cytryny w połączeniu z wodą i octem może...

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
AdobeStock
Newsy
Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
Skorzystajcie z tego sposobu, a wasze ogórki będą cudowne w smaku!

Najlepsze ogórki kiszone to oczywiście te, które po wyjęciu ze słoika są twarde i cudownie chrupiące. Wiecie, jak je zrobić? Poznajcie genialny sposób na przygotowanie chrupiących ogórków kiszonych! Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone? Sekret idealnie chrupiących i twardych ogórków kiszonych tkwi nie w sposobie przygotowania, a odpowiednich składnikach! Do ogórków można dodać liście porzeczki albo dębu , ale tylko liście wiśni sprawią, że ogórki kiszone wyjdą chrupiące i nie będą miękkie po wyjęciu ze słoika. Pamiętajcie oczywiście o tym, by użyć własnych liści i nie obrywać drzew sąsiadów. Jakie ogórki są najlepsze do kiszenia? Czy wybór ogórków do kiszenia ma znaczenie? Oczywiście! Poleca się kilka odmian ogórków . Najpopularniejsza odmiana to Borus – ogórki są ciemnozielone, z widocznymi smugami, a po ukiszeniu będą twarde i nie utworzą się w nich puste przestrzenie. To najlepsza odmiana do kiszenia, choć świetnie nadadzą się także do zrobienia ogórków małosolnych. Ogórki Andrus polecane są natomiast przede wszystkim do kiszenia, a także do konserwowania. Przepis na ogórki kiszone Do przygotowania idealnych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 1 gałązka kopru Korzeń chrzanu 3 liście wiśni Sól Woda Podane powyżej składniki wystarczą do zrobienia jednego słoika ogórków. Przygotowanie: Opłuczcie koper i wyłóżcie nim dno słoika. Dodajcie pół ząbku czosnku i 2 liście wiśni. Włóżcie ogórki do środka, układając je ciasno jeden obok drugiego. Ważne, by wszystkie były podobnej wielkości,...

mleko do kwiatów
Adobe Stock
Newsy
Nie wylewajcie resztek mleka. Połączcie je z wodą, a będziecie przecierać oczy ze zdumienia po tym, co ujrzycie
Macie w lodówce resztki mleka? Użyjcie ich do podlania swoich kwiatów. Wystarczy wcześniej wymieszać je z wodą.

Mleko to nie tylko ulubiony napój bobasów, czy dodatek do kawy. Krowie mleko „lubią pić” także i rośliny doniczkowe. Biały napój może stanowić naprawdę dobry nawóz dla osłabionych roślin. Taka odżywka spełni także kilka innych ról. Co daje podlewanie roślin mlekiem? Do nich trzeba doliczyć przeciwgrzybiczne działanie mleka na glebę w donicy. Ponadto podlewanie kwiatów mlekiem pomaga w walce z kwiatowymi szkodnikami. Skąd pomysł na tak nietypową odżywkę dla kwiatów? Krowie mleko na kwiaty działa niemalże tak samo, jak na ludzi. Chodzi tutaj oczywiście o dostarczenie roślinom znacznych ilości wapnia, niezbędnego do prawidłowego wzrostu, a także do zapobiegania gniciu niektórych gatunków. Oprócz tego w mleku znajdują się także witaminy z grupy B. Dzięki temu mleko może być dobrym środkiem na mszyce i różnego rodzaju wirusy, które atakują liście roślin. Dlaczego nie można przesadzić z podlewaniem kwiatków mlekiem? Oczywiście z mlekiem nie należy przesadzać, jeśli chodzi o dolewanie go do doniczek. Dlaczego? Powód jest prozaiczny. Zbyt mocne „zasilenie” rośliny białym napojem od krowy może spowodować zniszczenie rośliny albo przynajmniej zahamowanie jej wzrostu. Złym pomysłem jest także dolewanie do doniczek skisłego i skwaśniałego mleka. To prosta droga do tego, by rośliny zaczęły po prostu gnić. Jak podlewać rośliny mlekiem? Jeśli macie na zbyciu odrobinę jeszcze dość świeżego mleka z lodówki, nic nie stoi na przeszkodzie ,by go użyć do podlania kwiatków. Wystarczy, że będziecie robili to z rozmysłem. Chodzi przede wszystkim o wymieszanie mleka z wodą. W jakich proporcjach? Wszystko zależy od tego, jakim mlekiem dysponujecie. Jeżeli jest to mleko o 2%-owej zawartości tłuszczu,...