Placki ziemniaczane to danie, które nigdy się nie nudzi. Od ich codziennego spożywania prawdopodobnie odstrasza was tylko jeden fakt – są zbyt tłuste i kaloryczne. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Od dzisiaj będziecie mogli częściej sięgać po ten niesamowicie pyszny przysmak.

Jak sprawić, by placki ziemniaczane były mniej tłuste?

Abstrahując od tego, że musicie je smażyć na naprawdę bardzo dobrze rozgrzanej patelni (zbyt zimna sprawi, że ciasto wchłonie cały olej), istnieje jeszcze jeden sposób, by zmniejszyć ilość zawartego w nich tłuszczu.

Znani szefowie kuchni zdradzili, że starte ziemniaki należy koniecznie odcisnąć z naturalnie zawartej w niej wody, ale jednocześnie nie pozbawiać ich cennej skrobi. Dzięki temu banalnemu trikowi zauważycie kolosalną różnicę w swoich potrawach.

Pamiętajcie jednak, że ziemniaki starte na bardzo małych oczkach będzie również bardzo trudno odcisnąć. Lepiej skorzystać z dużych oczek. 

Zobacz także:

Przepis na lekkostrawne placki ziemniaczane 

Będziecie potrzebować:

  • 1 kg ziemniaków
  • 45 gramów mąki pszennej
  • 4 ząbków czosnku
  • 2 cebul
  • 2 jajek
  • Przypraw: soli i pieprzu
  • Oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki odsączcie z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możecie to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki.
  2. Odsączonej z ziemniaków wody nie wylewajcie. Odstawcie na ok. 10 minut. W tym czasie na dnie powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylejcie z miski całą wodę.
  3. Cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce o małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. W misce umieśćcie również jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skrobię.
  4. Do powstającej masy dodajcie również pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnię) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki.
  6. Przysmak smażcie ok. 3 minuty na każdej ze stron, a następnie zdejmijcie go z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotowe!