Zróbcie skyrnik, czyli sernik bez sera. Dietetyczny i pyszny, kilogramy same lecą
AdobeStock
Newsy

Zróbcie skyrnik, czyli sernik bez sera i bez pieczenia. Dietetyczny i pyszny, kilogramy same lecą

Ciasto na zimno które jest pyszne, a do tego można je zjeść na diecie - to właśnie skyrnik. Poznajcie przepis na ten genialny deser.

Gdy przychodzi lato, czas na sprawdzone przepisy na desery bez pieczenia. Ich największą zaletą jest to, że w ogóle nie trzeba włączać piekarnika, dzięki czemu mieszkanie nie nagrzewa się dodatkowo w trakcie upałów.

Jedną ze smaczniejszych słodkich przekąsek latem jest oczywiście sernik na zimno. Próbowaliście zrobić go w odchudzonej wersji, czyli bez ciężkiego i tłustego sera? Zamiast tego, użyjcie skyru - islandzkiego jogurtu. Zawiera znacznie mniej kalorii, niż tradycyjny sernik, a do tego jest bardzo zdrowy ze względu na wysoką zawartość białka. Sprawdźcie, jak przygotować taki sernik - inaczej skyrnik. 

Przepis na skyrnik bez pieczenia

Do przygotowania skyrnika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Spód:

  • szklanka płatków owsianych

  • 2 banany

  • 4 kostki gorzkiej czekolady

  • 20 g masła orzechowego

  • 2 łyżeczki cukru lub słodzika

Zobacz także
Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich

Tę napoleonkę bez pieczenia przygotujecie w pół godziny. Potrzebne będą herbatniki i kilka składników

Masa:

  • 4 jogurty naturalne skyr

  • 5 łyżek cukru lub słodzika

  • łyżka cukru waniliowego

  • 15 g żelatyny

  • świeże owoce

Przygotowanie:

  1. W 70 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody rozpuśćcie 15 g żelatyny. 

  2. Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. 

  3. Rozgniećcie dwa banany. Przełóżcie je do miski, wsypcie szklankę płatków owsianych, dodajcie czekoladę, 2 łyżeczki cukru oraz 20 g masła orzechowego. Wszystko razem wymieszajcie, do uzyskania jednolitej masy.

  4. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie połóżcie na niej masę, która posłuży za spód skyrnika. Rozprowadźcie ją dokładnie po całej powierzchni tortownicy. Odstawcie, by masa odpoczęła.

  5. W misce wymieszajcie dokładnie 4 jogurty typu skyr wraz z cukrem, cukrem waniliowym i żelatyną. Zmiksujcie.

  6. Powstałą masę wylejcie na spód z płatków. Wyrównajcie i na wierzchu delikatnie ułóżcie świeże, sezonowe owoce (np. maliny, borówki czy czerwoną porzeczkę). Na samą górę możecie jeszcze wylać galaretkę owocową, ale nie musicie - skyrnik i tak wyjdzie pyszny.

  7. Gotowe ciasto wstawcie do lodówki do stężenia masy, najlepiej na całą noc. 

Źródło: cookandlife.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

sernik czekoladowy
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Mocno czekoladowy sernik bez pieczenia. Robi się go błyskawicznie
Doskonały smak, który zachwyca i dużych i małych. Musicie go koniecznie zrobić na wielkanocny stół.

Takie przepisy lubimy najbardziej. Szybkie w przygotowaniu i bez zbędnego marnowania czasu na długie stanie w kuchni czy pieczenie i pilnowanie, czy wypiek się nie przypalił. Ten mocno czekoladowy sernik z bitą śmietaną z pewnością skradnie wasze serca. Jest piękny, doskonale smakuje, wygląda bardzo efektownie i robi wrażenie na zaproszonych gościach. Sprawdza się nie tylko jako deser podczas imienin lub urodzin; koniecznie podajcie go także na Wielkanoc. Będzie przyjemnym urozmaiceniem wśród innych deserów z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Czekoladowy sernik bez pieczenia - przepis Składniki na masę serową 1kg twarogu 100g gorzkiej czekolady 250ml likieru czekoladowego 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Składniki na masę śmietanową 350ml śmietanki kremówki 50ml likieru czekoladowego 50g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo Okrągłe biszkopty 50g startej białej czekolady 25g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie Ser zmielcie w maszynce do mięsa trzykrotnie. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i pozwólcie jej nieco ostygnąć. W dużej misce zmiksujcie zmielony twaróg z czekoladowym likierem i cukrem pudrem. Dodajcie ostudzoną roztopioną czekoladę, zmiksujcie na gładką masę. Żelatynę rozpuśćcie w niewielkiej ilości wody według instrukcji na opakowaniu. Dodajcie do masy i zmiksujcie. Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłóżcie biszkoptami i wylejcie na nie masę czekoladowo-serową. Wstawcie do lodówki, aby stężała. Śmietankę kremówkę ubijcie i połączcie z cukrem pudrem oraz likierem czekoladowym. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę, a następnie czekoladę wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Całość...

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
Wykorzystajcie świeże truskawki do przygotowania prostego sernika na zimno bez pieczenia. Palce lizać!

Nadchodzące ciepłe dni to świetna okazja do zrobienia smacznego sernika na zimno bez pieczenia. Dodajcie do niego świeże truskawki i puszystą, ubitą śmietanę – będzie smakował fantastycznie! Wypróbujcie prosty przepis na to pyszne ciasto od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik na zimno z truskawkami Do przygotowania bardzo prostego i pysznego sernika na zimno potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na spód: 100 g herbatników kakaowych 100 g zmielonych orzechów włoskich 120 g masła Masa serowa: 800 g twarogu mielonego z wiaderka 400 ml zimnej śmietany kremówki 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70 ml gorącej wody 2 kopiaste łyżki żelatyny 400 ml wrzątku Truskawki Galaretka o smaku truskawkowym Przygotowanie: Wsypcie herbatniki do kielicha blendera i zmiksujcie je na proszek. Masło roztopcie w rondelku lub w mikrofalówce. Do herbatników dodajcie zmielone orzechy i płynne masło. Wymieszajcie, rozłóżcie na dnie tortownicy o średnicy 23 centymetrów i dociśnijcie. Wstawcie do lodówki do schłodzenia. W 70 ml ciepłej wody rozpuśćcie 2 duże łyżki żelatyny. Odstawcie. Wlejcie do miski 400 ml zimnej śmietany kremówki i wsypcie cukier puder. Ubijcie mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajcie dwie łyżki ekstraktu waniliowego i ponownie wymieszajcie. Następnie dodawajcie do ubitej śmietany po jednej łyżce twarogu, miksując cały czas na średnich obrotach. Gdy już wszystkie składniki się połączą, wlewajcie powoli letnią żelatynę, cały czas mieszając. Połowę masy serowej wyłóżcie na spód tortownicy. Z truskawek ułóżcie dwa kręgi, na to wyłóżcie resztę masy, wyrównajcie z wierzchu i odstawcie do...

Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Doskonały lekki sernik na bazie sera i bitej śmietany z owocami. Świetnie smakuje podany do kawy albo na deser po niedzielnym obiedzie.

Ciasta bez pieczenia robi się szybko, są łatwe i wychodzą nawet osobom bez większego doświadczenia w kuchni. Ciastem, które zawsze robi furorę, jest delikatna napoleonka , polecamy również kolorowy i słodki galaretkowiec oraz ciasto Kinder Country . Posmakują wszystkim łasuchom! Sernik bez pieczenia z przepisu monikiT83, użytkowniczki gotujmy.pl, jest przepyszny! Przepis na sernik z owocami bez pieczenia Składniki na spód 165g ciastek zbożowych, kakaowych lub maślanych herbatników 85g gorzkiej czekolady Składniki na masę serową i wierzch 250g sera białego 200g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody do żelatyny 4 nektarynki 1 szklanka borówek 2 łyżeczki dżemu Przygotowanie Ciastka zmielcie w blenderze, połamcie i rozdrobnijcie palcami albo wałkiem – muszą mieć konsystencję piasku. W międzyczasie rozpuście czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszajcie rozdrobnione ciastka z czekoladą i wylejcie do formy o średnicy 16cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównajcie dno i wstawcie formę do lodówki, aby całość stężała. Ser zmielcie w maszynce do mielenia mięsa; jeśli używacie sera z wiaderka, nie musicie tego robić. Przez maszynkę przepuśćcie również nektarynkę i połączcie ją z serem. Jeśli nie macie maszynki, możecie użyć blendera. Żelatynę namoczcie w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Dobrze wymieszajcie, żeby nie było grudek. Namoczoną żelatynę dodajcie do masy serowej i wymieszajcie. Śmietankę ubijcie na sztywno, pod koniec ubijania dodajcie cukier puder. Do masy serowej dodajcie pokrojone w drobną kostkę 2 nektarynki i większość borówek. 1 nektarynkę i garść borówek zostawcie do dekoracji. Masę serowo-owocową wymieszajcie...

Lekki sernik na zimno z wiśniami od Ewy Wachowicz. Dodała do niego jeszcze 1 zdrowy składnik
Ons/Adobe Stock
Newsy
Lekki sernik na zimno z wiśniami Ewy Wachowicz. Gwiazda dodała do niego jeszcze 1 zdrowy składnik 
Ewa Wachowicz przygotowała zdrowszą wersję tradycyjnego sernika na zimno z wiśniami. Niby wszystko jest tak samo: ser, masło, herbatniki, mleko, słodzidło, wiśnie i galaretka, a jednak jest zdrowiej. Wszystko za sprawą jeszcze jednego, wyjątkowego składnika.

W oryginalnym przepisie, do tego sernika wykorzystuje się możliwie najzdrowsze wersje produktów. Jeżeli jednak nie przepadacie za bezglutenowymi herbatnikami i ksyltolem możecie spokojnie zastąpić je zwykłymi ciastkami i cukrem. W przypadku tego zdrowego sernika i tak gwiazdą będzie kasza jaglana.  Właściwości kaszy jaglanej  Kasza jaglana odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Ten sernik jest czymś pomiędzy tradycyjnym sernikiem na zimno na bazie sera a wegańską wersją na bazie kaszy jaglanej. Efekt? Puszyste, lekkie i smakujące jak lato ciasto!  Przepis na sernik na zimno z kaszą jaglaną i wiśniami  Składniki:  160 g herbatników bezglutenowych (lub zwykłych)  100 g masła  garść orzechów włoskich  Masa serowa  300 g twarogu  200 g kaszy jaglanej  4 szklanki mleka  100 g ksylitolu (jeżeli nie lubicie ksylitolu możecie dodać cukier)  1 laska wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego)  4 łyżeczki żelatyny  Owoce w galarecie  450 g wiśni (poza sezonem możecie użyć mrożonych)  2 galaretki wiśniowe  Sposób przygotowania:  Masło roztopcie w garnku. Wsypcie drobno pokrojone orzechy. Herbatniki zmiksujcie i dodajcie do masła z orzechami. Wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy. Ubijcie i wstawcie do lodówki.  Kaszę jaglaną przepłuczcie pod bieżącą wodą – na sicie. Przełóżcie do garnka i zalejcie 3 szklankami mleka. Posłodźcie ksylitolem lub cukrem....