
Gdy przychodzą w końcu cieplejsze, czas na sprawdzone przepisy na desery bez pieczenia. Ich największą zaletą jest to, że w ogóle nie trzeba włączać piekarnika, dzięki czemu mieszkanie nie nagrzewa się dodatkowo.
Jedną ze smaczniejszych słodkich przekąsek tego rodzaju jest oczywiście sernik na zimno. Próbowaliście zrobić go w odchudzonej wersji, czyli bez ciężkiego i tłustego sera? Zamiast tego, użyjcie skyru - islandzkiego jogurtu. Zawiera znacznie mniej kalorii, niż tradycyjny sernik, a do tego jest bardzo zdrowy ze względu na wysoką zawartość białka. Sprawdźcie, jak przygotować taki sernik - inaczej skyrnik.
Przepis na skyrnik bez pieczenia
Do przygotowania skyrnika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
Spód:
-
szklanka płatków owsianych
-
2 banany
-
4 kostki gorzkiej czekolady
-
20 g masła orzechowego
-
2 łyżeczki cukru lub słodzika
Masa:
-
4 jogurty naturalne skyr
-
5 łyżek cukru lub słodzika
-
łyżka cukru waniliowego
-
15 g żelatyny
-
świeże owoce
Przygotowanie:
-
W 70 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody rozpuśćcie 15 g żelatyny.
-
Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
-
Rozgniećcie dwa banany. Przełóżcie je do miski, wsypcie szklankę płatków owsianych, dodajcie czekoladę, 2 łyżeczki cukru oraz 20 g masła orzechowego. Wszystko razem wymieszajcie, do uzyskania jednolitej masy.
-
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie połóżcie na niej masę, która posłuży za spód skyrnika. Rozprowadźcie ją dokładnie po całej powierzchni tortownicy. Odstawcie, by masa odpoczęła.
-
W misce wymieszajcie dokładnie 4 jogurty typu skyr wraz z cukrem, cukrem waniliowym i żelatyną. Zmiksujcie.
-
Powstałą masę wylejcie na spód z płatków. Wyrównajcie i na wierzchu delikatnie ułóżcie świeże, sezonowe owoce (np. maliny, borówki czy czerwoną porzeczkę). Na samą górę możecie jeszcze wylać galaretkę owocową, ale nie musicie - skyrnik i tak wyjdzie pyszny.
-
Gotowe ciasto wstawcie do lodówki do stężenia masy, najlepiej na całą noc.
Źródło: cookandlife.pl