Gdy przychodzą w końcu cieplejsze, czas na sprawdzone przepisy na desery bez pieczenia. Ich największą zaletą jest to, że w ogóle nie trzeba włączać piekarnika, dzięki czemu mieszkanie nie nagrzewa się dodatkowo.

Jedną ze smaczniejszych słodkich przekąsek tego rodzaju jest oczywiście sernik na zimno. Próbowaliście zrobić go w odchudzonej wersji, czyli bez ciężkiego i tłustego sera? Zamiast tego, użyjcie skyru - islandzkiego jogurtu. Zawiera znacznie mniej kalorii, niż tradycyjny sernik, a do tego jest bardzo zdrowy ze względu na wysoką zawartość białka. Sprawdźcie, jak przygotować taki sernik - inaczej skyrnik. 

Przepis na skyrnik bez pieczenia

Do przygotowania skyrnika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

Spód:

  • szklanka płatków owsianych

  • 2 banany

  • 4 kostki gorzkiej czekolady

  • 20 g masła orzechowego

  • 2 łyżeczki cukru lub słodzika

Masa:

  • 4 jogurty naturalne skyr

  • 5 łyżek cukru lub słodzika

  • łyżka cukru waniliowego

  • 15 g żelatyny

  • świeże owoce

Przygotowanie:

  1. W 70 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody rozpuśćcie 15 g żelatyny. 

  2. Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. 

  3. Rozgniećcie dwa banany. Przełóżcie je do miski, wsypcie szklankę płatków owsianych, dodajcie czekoladę, 2 łyżeczki cukru oraz 20 g masła orzechowego. Wszystko razem wymieszajcie, do uzyskania jednolitej masy.

  4. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie połóżcie na niej masę, która posłuży za spód skyrnika. Rozprowadźcie ją dokładnie po całej powierzchni tortownicy. Odstawcie, by masa odpoczęła.

  5. W misce wymieszajcie dokładnie 4 jogurty typu skyr wraz z cukrem, cukrem waniliowym i żelatyną. Zmiksujcie.

  6. Powstałą masę wylejcie na spód z płatków. Wyrównajcie i na wierzchu delikatnie ułóżcie świeże, sezonowe owoce (np. maliny, borówki czy czerwoną porzeczkę). Na samą górę możecie jeszcze wylać galaretkę owocową, ale nie musicie - skyrnik i tak wyjdzie pyszny.

  7. Gotowe ciasto wstawcie do lodówki do stężenia masy, najlepiej na całą noc. 

Źródło: cookandlife.pl