Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę!

Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą

Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 800 ml zakwasu na żurek
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • Pół kilograma białej parzonej kiełbasy
  • Pół kilograma ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 3 łyżki masła
  • Kilka suszonych grzybów lub pieczarek
  • 5 średnich jajek
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania!
  2. Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę.
  3. Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę.
  4. Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut.
  5. Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu.
  6. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem.
  7. Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na połówki lub ćwiartki.
  8. Boczek pokrójcie i podsmażcie na patelni bez tłuszczu i dodajcie do żurku.
  9. Ugotowaną kiełbasę obierzcie ze skóry i pokrójcie w plastry. Włóżcie do garnka z zupą.
  10. Doprawcie żurek majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. I gotowe!

Tak przygotowany żurek podawajcie z jajkiem na twardo i plastrami ugotowanej, białej kiełbasy. Smacznego!