Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę!
Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą
Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 800 ml zakwasu na żurek
- 250 ml słodkiej śmietany
- Pół kilograma białej parzonej kiełbasy
- Pół kilograma ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku
- 3 cebule
- 3 łyżki masła
- Kilka suszonych grzybów lub pieczarek
- 5 średnich jajek
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Majeranek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania!
- Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę.
- Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę.
- Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut.
- Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu.
- Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem.
- Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na połówki lub ćwiartki.
- Boczek pokrójcie i podsmażcie na patelni bez tłuszczu i dodajcie do żurku.
- Ugotowaną kiełbasę obierzcie ze skóry i pokrójcie w plastry. Włóżcie do garnka z zupą.
- Doprawcie żurek majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. I gotowe!
Tak przygotowany żurek podawajcie z jajkiem na twardo i plastrami ugotowanej, białej kiełbasy. Smacznego!