Zróbcie 1 rzecz z pietruszką, a już więcej wam nie zwiędnie. Nie chodzi o mrożenie. Zachowuje smak i aromat nawet przez miesiąc
AdobeStock
Newsy

Zróbcie 1 rzecz z pietruszką, a więcej już nie zwiędnie. Nie chodzi o mrożenie. Przetrwa nawet miesiąc

W ten banalny sposób można przedłużyć świeżość pietruszki i to bez mrożenia. Będzie cały czas pod ręką i można ją od razu dodawać do potraw.

Problemu marnowania żywności nie powinno się lekceważyć. Wyrzucamy jedzenie prawie codziennie - często „kupujemy oczami” i przynosimy do domu więcej, niż nam potrzeba. Czasami wystarczy dobrze zaplanować posiłki, by wykorzystać wszystko, co znajduje się w lodówce.

Warto też wykorzystać triki, które pozwolą przedłużyć świeżość niektórych produktów. Na przykład natki pietruszki - jeżeli szybko się jej nie wykorzysta do zupy lub sosu, wówczas prędko zaczyna więdnąć i do niczego się już nie nadaje. Sprawdźcie, jak temu przeciwdziałać. 

Co zrobić, by pietruszka była dłużej świeża?

Pietruszkę, jak większość świeżych ziół, można po prostu zamrozić. To sprawdzona i bardzo prosta metoda, którą najlepiej stosować latem, gdy macie dostęp do ziół prosto z ogródka. Istnieje jednak inny sposób na przedłużenie świeżości pietruszki i wcale nie potrzebujecie do tego zamrażarki. Wystarczy słoik, ręcznik papierowy, ocet i soda oczyszczona: 

  1. Do miski z wodą wsypcie jedną łyżeczkę sody. Wymieszajcie i włóżcie do miski pietruszkę. Soda oczyści ją ze wszystkich zabrudzeń.

  2. Zdezynfekujcie deskę do krojenia octem i następnie pokrójcie na niej pietruszkę.

  3. Dno wyparzonego i suchego słoika należy wyścielić ręcznikiem papierowym - to zapobiegnie powstawaniu wilgoci, która jest odpowiedzialna za pleśnienie. 

  4. Włóżcie pietruszkę do słoika, zakręćcie i włóżcie go do lodówki. 

I gotowe! Tak przechowywana pietruszka zachowa swoją świeżość do 30 dni. 

Zobacz także
Włóżcie to warzywo do chlebaka. Pieczywo zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie

Włóżcie do torebki z pieczywem to warzywo. Chleb zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie

Jak długo można trzymać świeże drożdże w lodówce? Ta wiedza uratuje was przed katastrofą w kuchni

Jak długo można trzymać świeże drożdże w lodówce? Ta wiedza uratuje was przed katastrofą w kuchni

Jak przedłużyć świeżość warzyw?

Wystarczy trzymać się kilku bardzo prostych zasad, które pomogą zapobiec szybkiemu psuciu się warzyw i pozwolą wam ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia:

  • Nie myjcie owoców i warzyw przed włożeniem ich do lodówki - myjąc pozbawiacie je naturalnej ochrony, która spowalnia psucie się. 

  • Nie wkładajcie wszystkich owoców i warzyw do lodówki - niektóre z nich, jak pomidory, ogórki czy paprykę, wystarczy trzymać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. 

  • Marchewki trzymajcie w słoiku z zimną wodą, by nie straciły wilgoci. 

  • Świeże zioła wstawcie do słoika lub wazonu z wodą

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Kupiliście za dużo truskawek? Dzięki paru sztuczkom i trikom przedłużycie ich świeżość nawet na kilka dni.

Jak właściwe postępować ze świeżymi truskawkami? Wydawałoby się, że to nie powinno nikomu przysparzać szczególnych problemów. Tymczasem zdarza się niekiedy, że zakupionych lub zerwanych truskawek po prostu nie sposób od razu „przejeść”. Co wtedy? Pierwszym, najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji wydaje się mrożenie. To jednak odpada, kiedy w zamrażarce nie ma zbyt dużo miejsca. Wtedy alternatywą jest odstawienie do lodówki. Jak przechowywać truskawki w lodówce? By zachować świeżość truskawek na dłużej, warto zacząć od przejrzenia owoców i oddzielenia od zdrowych truskawek tych zgniecionych, obitych i podgniłych. W takich truskawkach szybko pojawi się pleśń, która przejdzie szybko na pozostałe owoce. Do dłuższego przechowania nadadzą się tylko ładne okazy. Po dokonaniu przeglądu truskawek przełóżcie je z foliowego woreczka do przewiewnego pojemnika – najlepiej koszyczka lub drewnianej łubianki. Tak przebrane i przełożone do koszyczka lub na tackę wyścieloną papierem kuchennym truskawki można włożyć do lodówki – na najniższą półkę. Pamiętajcie o tym, by nie myć truskawek przed schowaniem do lodówki. To mogłoby przyspieszyć ich zepsucie. Jak przedłużyć świeżość truskawek za pomocą octu? Innym sposobem płukania truskawek przed wstawieniem ich do lodówki jest kąpiel octowa. To nie żarty – mieszanka octu i wody w proporcji 1:5 pozwoli na usunięcie z truskawek zarodników bakterii i pleśni. Potem wystarczy je opłukać w wodzie – smak octu nie przejdzie na owoce. Teraz przedstawimy wam w szczegółach, jak przeprowadzić od początku do końca proces „zakonserwowania” truskawek w occie: Do miski lub garnka wlejcie ok. 3 szklanki zimnej wody i pół szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego. Zanurzcie w mieszance truskawki z szypułkami. Zostawcie truskawki w octowej...

Postawcie to na parapecie, aby raz na zawsze odstraszyć owocówki. Nie cierpią tego zapachu
AdobeStock
Newsy
Postawcie to na parapecie, aby raz na zawsze odstraszyć owocówki. Nie cierpią tego zapachu
Te małe muszki to zmora wszystkich miłośników świeżych owoców i warzyw. Jak uporać się z owadami latającymi w kuchni? Wystarczy postawić na blacie lub parapecie ten naturalny i tani produkt!

Muszki owocowe pojawiają się w większości kuchni i ciężko się od nich uwolnić. Jest jednak kilka naturalnych sposobów, aby się ich pozbyć. Jak wybrać taką, która będzie najmniej uciążliwa dla domowników? Poznajcie prosty sposób na łapanie muszek bez uporczywego zapachu! Czego nie lubią muszki owocówki? Najpopularniejszym sposobem na zwalczanie uciążliwych muszek jest mieszanka octu jabłkowego i płynu do mycia naczyń. Wystarczy wlać te składniki do słoika, szklanki lub miski (nie mieszać) i zostawić naczynie na noc na parapecie lub blacie. Wyrazisty zapach octu szybko zwabi muszki, a lepki płyn skutecznie je złapie. Ta metoda jest bardzo skuteczna, ale ma jedną wadę. Ocet ma charakterystyczny, bardzo wyrazisty zapach i wielu z nas odstrasza wizja tej woni, roznoszącej się po całej kuchni.  Jak pozbyć się muszek owocowych bez octu? Jest jednak drugi, znacznie bardziej przyjemny sposób na walkę z muszkami. Ta metoda nie wprowadza w domu nieprzyjemnego zapachu, a wręcz przeciwnie – pachnie bardzo przyjemnie. Wystarczy wykorzystać świeże zioła, takie jak bazylia czy mięta. Choć my uwielbiamy dodawać te listki do dań, właśnie ze względu na ich zapach, to muszki owocówki ich nienawidzą. Wystarczy więc postawić na parapecie lub kuchennym blacie doniczkę ze świeżym krzaczkiem, a nieproszeni goście szybko znikną znad owoców i warzyw.  Jeśli nie macie pod ręką świeżych ziół, możecie użyć też olejku zapachowego z mięty lub bazylii. Wystarczy rozrobić go w odrobinie wody i powstałym płynem przetrzeć kuchenne blaty, parapety. W tych miejscach można też ustawić wszelkiego rodzaju odświeżacze o zapachu mięty.  Skąd się biorą muszki owocówki? Zawsze mamy wrażenie, że muszki pojawiają się znikąd. Jednego dnia cieszymy się kolorowymi warzywami i owocami, a kolejnego zauważamy...

Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki
AdobeStock
Newsy
Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki
Co zrobić, by łatwo zmiękczyć masło, ale go nie rozpuścić? Wykorzystajcie ten prosty sposób.

Nie ma nic lepszego na śniadanie, niż świeży, chrupiący chleb posmarowany miękkim masłem. Jeżeli zapomnieliście wyjąć je z lodówki i jest wciąż bardzo twarde, nic straconego – istnieje prosty trik który sprawi, że masło stanie się miękkie w kilka minut. I wcale nie musicie użyć do tego kuchenki mikrofalowej! Poznajcie ten łatwy sposób na twarde masło.  Jak łatwo zmiękczyć masło? Jeżeli kiedykowiek próbowaliście zmiękczyć masło w kuchence mikrofalowej to dobrze wiecie, jak to się może skończyć. Wystarczy o nim zapomnieć lub ustawić zbyt wysoką moc urządzenia i nieszczęście gotowe – będziecie mieli masło w formie płynnej. Zamiast je wylewać, dajcie mu ostygnąć i użyjcie na przykład do przygotowania ciasta z przepisu, który wymaga użycia rozpuszczonego masła. Jeżeli jednak danego dnia nie pieczecie, uchronicie się przed tragedią stosując ten prosty trik. Wystarczy, że do miski wlejecie gorącą wodę. Odczekajcie kilka minut, by naczynie się nagrzało i wylejcie wodę. Następnie miską przykryjcie masło na kilka chwil. Ciepło sprawi, że masło stanie się miękkie, ale się nie rozpuści. Wystarczy parę minut, a będziecie mogli posmarować kanapki masłem z lodówki! Prawda, że proste? @foodnetwork don’t microwave the butter, try this 👆 ♬ original sound - Betelgeusethestar Inne sposoby na twarde masło Jeżeli przyrządzacie na przykład ciasto czy inne wypieki i potrzebujecie do nich miękkiego masła, możecie wykorzystać kilka innych, bardzo przydatnych trików. Znaliście wszystkie z nich? starcie masła na tarce - wystarczy po prostu wziąć kostkę masła i zetrzeć na tarce na dużych oczkach kąpiel wodna - sposób podobny do wykorzystania gorącej miski. W niewielkim garnku zagotujcie wodę i umieśćcie na nim miskę. Włóżcie do niej masło, przykryjcie...

Pietruszka do rosołu pod ręką przez cały rok? Podpowiadamy jak właściwie mrozić zieleninę
Adobe Stock
Newsy
Pietruszka do rosołu pod ręką przez cały rok? Podpowiadamy, jak dobrze mrozić zieleninę
Jak zamrozić pietruszkę na zimę? To nic trudnego. Warto przygotować sobie woreczki czy pojemniczki z zieleniną, żeby potem gotować z ich użyciem smaczne i pełnowartościowe dania.

Zdobycie ziół do gotowania rosołu latem to bułka z masłem. Niektórym wystarczy spacer na ogród, inni skoczą do warzywniaka i gotowe. Tymczasem schody pojawiają się zimą. Wiele niedoświadczonych gospodyń zapomina o „uzbrojeniu” się w suszone zioła lub mrożonki z ziołami do rosołu i potem pozostaje im tylko przysłowiowy płacz nad rozlanym mlekiem. Jak powinno się mrozić pietruszkę? By nie musieć jeść „gołego” rosołu w styczniu, lutym, czy marcu, warto zawczasu przygotować nieco pietruszki i zamrozić ją zgodnie z prawidłami tej sztuki. Warto zrobić to już teraz – natki pietruszki nie brakuje teraz nigdzie. Oto kilka praktycznych rad, na temat tego jak powinno się poprawnie mrozić pietruszkę, ale także i inne zioła: Pietruszka przeznaczona do zamrożenia musi być jak najświeższa – najlepiej mrozić dopiero co zerwane zioła z ogrodu Przed mrożeniem koniecznie umyjcie pietruszkę Żeby uniknąć zbrylenia, przed zamrożeniem pietruszkę trzeba osuszyć na ręczniczku Najlepiej mrozić zioła w specjalnych próżniowych pojemnikach. Jeśli nimi nie dysponujecie, możecie jednak śmiało zrobić to w woreczkach z klipsami zamykającymi lub w zwykłych torebkach foliowych Przed zamrożeniem warto nakleić na pojemniku z pietruszką datę mrożenia. Pietruszka mrożona przez ponad rok traci swoje walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji unikniecie możliwej pomyłki przy kolejnym mrożeniu! Przed zamrożeniem zadbajcie o stan swojej zamrażarki. W razie potrzeby rozmroźcie ją, by w środku panowały odpowiednie warunki do właściwego mrożenia Jakie zioła poza pietruszką można mrozić na zimę? Pietruszka to nie jedyne zioło, które idealnie nadaje się do mrożenia w lodówce. Polecamy także przygotowanie na zimę saszetek, pojemników lub woreczków m.in. z: Koperkiem Kolendrą Selerem naciowym...