Problemu marnowania żywności nie powinno się lekceważyć. Wyrzucamy jedzenie prawie codziennie - często „kupujemy oczami” i przynosimy do domu więcej, niż nam potrzeba. Czasami wystarczy dobrze zaplanować posiłki, by wykorzystać wszystko, co znajduje się w lodówce.

Warto też wykorzystać triki, które pozwolą przedłużyć świeżość niektórych produktów. Na przykład natki pietruszki - jeżeli szybko się jej nie wykorzysta do zupy lub sosu, wówczas prędko zaczyna więdnąć i do niczego się już nie nadaje. Sprawdźcie, jak temu przeciwdziałać. 

Co zrobić, by pietruszka była dłużej świeża?

Pietruszkę, jak większość świeżych ziół, można po prostu zamrozić. To sprawdzona i bardzo prosta metoda, którą najlepiej stosować latem, gdy macie dostęp do ziół prosto z ogródka. Istnieje jednak inny sposób na przedłużenie świeżości pietruszki i wcale nie potrzebujecie do tego zamrażarki. Wystarczy słoik, ręcznik papierowy, ocet i soda oczyszczona: 

Zobacz także:

  1. Do miski z wodą wsypcie jedną łyżeczkę sody. Wymieszajcie i włóżcie do miski pietruszkę. Soda oczyści ją ze wszystkich zabrudzeń.

  2. Zdezynfekujcie deskę do krojenia octem i następnie pokrójcie na niej pietruszkę.

  3. Dno wyparzonego i suchego słoika należy wyścielić ręcznikiem papierowym - to zapobiegnie powstawaniu wilgoci, która jest odpowiedzialna za pleśnienie. 

  4. Włóżcie pietruszkę do słoika, zakręćcie i włóżcie go do lodówki. 

I gotowe! Tak przechowywana pietruszka zachowa swoją świeżość do 30 dni. 

Jak przedłużyć świeżość warzyw?

Wystarczy trzymać się kilku bardzo prostych zasad, które pomogą zapobiec szybkiemu psuciu się warzyw i pozwolą wam ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia:

  • Nie myjcie owoców i warzyw przed włożeniem ich do lodówki - myjąc pozbawiacie je naturalnej ochrony, która spowalnia psucie się. 

  • Nie wkładajcie wszystkich owoców i warzyw do lodówki - niektóre z nich, jak pomidory, ogórki czy paprykę, wystarczy trzymać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. 

  • Marchewki trzymajcie w słoiku z zimną wodą, by nie straciły wilgoci. 

  • Świeże zioła wstawcie do słoika lub wazonu z wodą