Już od małego wpaja się nam, że przy pierwszych oznakach spadku odporności trzeba koniecznie wzmocnić organizm - najlepiej domowymi sposobami. Wówczas poleca się jedzenie rosołu i picie ciepłej herbaty, koniecznie z dodatkiem cytryny i miodu.

Na połączenie tego kwaśnego owocu z miodem wcale nie wpadliśmy pierwsi. Okazuje się, że w krajach Dalekiego Wschodu już od dawna przyrządza się lemoniady z fermentowanych w miodzie owoców yuzu, które swoim wyglądem nieco przypominają cytryny.

U nas yuzu nie jest tak łatwo dostępne, ale cytryny - wręcz przeciwnie! Zobaczcie, jak łatwo można przygotować cytryny marynowane w miodzie, czyli doskonały i zdrowy dodatek do herbaty i nie tylko. 

Zobacz także:

Przepis na cytrynę marynowaną

Do przygotowania marynowanej cytryny potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 kilogram cytryny

  • 1 kilogram miodu

  • słoiki

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od bardzo dokładnego umycia cytryn, a następnie pokrójcie je w cienkie plasterki. Pozbądźcie się pestek.

  2. Cytryny ułóżcie w słoikach i zalejcie je płynnym miodem. Zakręćcie i odstawcie na tackę - słoiki będą ciekły.

  3. Kilka razy dziennie odwracajcie słoiki do góry dnem. Dzięki temu zawartość dobrze się wymiesza. 

  4. Raz dziennie rozszczelnijcie słoiki - dzięki temu nadmiar gazu z fermentacji będzie mógł się wydostać. Po tygodniu wystarczy odkręcać słoiki raz na 2-3 dni. 

Tak przygotowane cytryny należy trzymać w temperaturze pokojowej, na przykład na kuchennym blacie, przez około 2-3 tygodnie. Po tym czasie można je przenieść do lodówki lub w inne, nie aż tak zimne miejsce - na przykład do spiżarni czy piwnicy. Marynowane cytryny można przechowywać nawet rok!

Jak używać marynowanych cytryn?

Marynowane cytryny to przede wszystkim doskonały dodatek do zimowej, rozgrzewającej herbaty. Można do niej dodać kilka plasterków cytryn oraz nieco płynu, jaki znajduje się w słoiku. To prawdziwa bomba witaminowa - w końcu stanowi on połączenie miodu i soku z cytryny, czyli wszystkiego, co najlepsze dla organizmu na przeziębienie. 

Ale to nie jedyne zastosowanie! Marynowane cytryny nie są bowiem kwaśne, a raczej mają nieco winny posmak. Można je wobec tego bez obaw jeść prosto ze słoika, dodawać do ciast, naleśników czy deserów. Pasują nawet do sałatek. 

Źródło: hajduczeknaturalnie.pl