krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy

Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 

Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny!

Przepis na krokiety ziemniaczane

Będziesz potrzebować

  • 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree
  • 4 średnie jajka
  • 250 gramów bułki tartej
  • 50 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda)
  • 30 gramów tartego parmezanu
  • Świeża natka pietruszki
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie 

  1. W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce.
  2. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18.
  3. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia.
  4. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć.
  5. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze.
  6. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta.
  7. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy.
  8. Tak przygotowane krokiety odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki.

Gotowe!

Komentarze
Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

Przeczytaj
kluski śląskie przepis
Adobe Stock
Newsy Wystarczą 4 tanie składniki na mięciutkie kluski śląskie. Unikatowy przepis
Kluski śląskie to genialne danie, które możesz przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością masz w swojej kuchni! Wystarczą przecież ziemniaki, mąka, jajko i sól. To dziecinnie prosty przepis!
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Nie wiedzieć czemu, Polacy wprost uwielbiają wszelkie dania przyrządzane na bazie mąki i jajek. Nie wyobrażamy sobie przecież życia bez pysznych makaronów, naleśników, gofrów, kopytek, ale również klusek śląskich. Na te ostatnie mamy naprawdę unikatowy przepis!  Przepis na kluski śląskie Będziesz potrzebować 500 gramów ziemniaków 300 gramów mąki ziemniaczanej 1 duże jajko Szczyptę soli Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedź kartofle z wody, a następnie umieść garnek ponownie na kuchence i odparuj ziemniaki (czyli po prostu podsmaż je przez ok. 2 minuty, tak aby wyparowała z nich woda). Kartofle odstaw aż do całkowitego wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach rozgnieć je specjalnym tłuczkiem, bądź przepuść przez maszynkę do mielenia. Tak przygotowane umieść w dużej misce. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, a następnie zacznij odrywać od niego mniejsze kawałki i formować niewielkie kulki. Pamiętaj o zrobieniu w każdej z nich charakterystycznego wgłębienia przy pomocy palca. W dużym garnku umieść wodę i zagotuj. Wrzątek dopraw solą i zacznij wkładać do niego kluski śląskie. Ważne, by robić to partiami, tak aby nie przerwać wrzenia.  Kiedy kluski znajdą się w garnku, zmniejsz ogień i gotuj je przez ok. 12 minut. Po upływie tego czasu wyjmij kluski przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe!

Przeczytaj
Krokiety
Gotujmy.pl
Przepisy Nie uwierzycie, czym można nadziewać krokiety. Wyjdą pyszne!
Krokiety, inaczej zasmażane naleśniki, z farszem w postaci niewielkiej rolady. Czy mogą was czymś zaskoczyć?
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Krokiety to połączenie dobrego ciasta z mniej lub bardziej tradycyjnym farszem. Nadzienie można wykonać dosłownie ze wszystkiego. W Polsce największym powodzeniem cieszą się krokiety z kapustą i mięsem , podawane  z czerwonym barszczem. To danie łatwe i niezbyt czasochłonne. Można serwować je o każdej porze dnia. Najlepiej będą smakowały wieczorem albo w formie przystawki na imprezie urodzinowej. Starczają na kilka kęsów, w sam raz jako przekąska.  Krokiety w panierce Krokiety najlepiej smaży się na patelni w oleju. Panierkę stanowi proste połączenie jajka, mąki i tartej bułki. Farsz może być mięsny, mięsno-kapuściany, mięsno-grzybowy , czy w końcu całkowicie wegetariański, z dużą ilością podsmażonych wcześniej warzyw.  Krokiety z ziemniakami i żółtym serem Krokiet od naleśnika odróżnia panierka. Jeśli planujecie w najbliższym czasie dietę, będzie ona źródłem dodatkowych kalorii. Jeżeli jednak bliżej wam do hedonizmu niż tabeli kalorycznych, możecie postawić na panierkę. Farsz, który proponujemy, nie będzie wam obojętny. Składniki na 4 osoby: ziemniaki 75 dag mąka pszenna 10 dag 1 łyżka przyprawy typu Vegeta ser Gouda 15 dag masło 2 łyżki żółtko jaja kurzego 2 szt bułka tarta do panierki mąka do panierki jajo kurze 2 szt olej do smażenia Przygotowanie krokietów Gotujemy ziemniaki do miękkości. Po delikatnym ostudzeniu obieramy, mielimy i mieszamy z mąką, przyprawą, żółtkami i masłem. Na dłoni formujemy z powstałej masy krokieciki w kształcie kulki i nadziewamy je startym serem. Dokładnie zlepiamy ciasto, by ser nie wydostał się na patelnię podczas smażenia. Gotowe kulki obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce...

Przeczytaj
Panierowany dorsz
Adobe Stock
Przepisy Przepis na panierowanego dorsza. Nie wymaga specjalnych marynat. Wystarczą 2 proste dodatki!
Ryby to iście nadmorski przysmak, który nie mógłby istnieć bez… idealnej panierki. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko płatków kukurydzianych i żółtego sera. Ta w połączeniu z dorszem smakuje wybornie!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Panierowany dorsz to bardzo smaczne, szybkie i łatwe danie. Nawet osoba zupełnie nieznająca się na kulinariach da radę je przygotować! Delikatne mięso ryby w połączeniu z chrupiącą panierką, to propozycja nie tylko na postny piątek. Idealnie sprawdzi się również w każdy inny, szczególnie mocno zabiegany dzień. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 15 minut! Przepis na panierowanego dorsza Będziesz potrzebować 4 filety dorsza 2 jajka Mąka Płatki kukurydziane Ok. 130 gramów żółtego sera Sok z cytryny Olej Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy Podane składniki wystarczą na obiad dla 4 osób. Przygotowanie Jeśli dorsz jest mrożony najpierw należy go całkowicie rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody ręcznikiem kuchennym. Jeśli jednak jest świeży od razu możesz się wziąć za jego przyrządzanie. Pamiętaj, że rybę należy dokładnie umyć i oczyścić. Jeśli nie masz w domu filetów, a jedynie dorsza w całości musisz również pamiętać o właściwym filetowaniu. Dorsza dokładnie natrzyj solą i pieprzem cytrynowym oraz skrop sokiem z cytryny z obu stron. Tak przygotowaną rybę umieść w lodówce na ok. 30 minut. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. W misie meleksera umieść starty żółty ser i płatki kukurydziane. Całość zmiksuj aż do wymieszania się składników i powstania sypkiej masy. W małej misce rozkłóć jajka. W kolejnej misce umieść mąkę. Panierowanie dorsza rozpocznij od umoczenia w jajku, następnie włóż rybę do mąki, a na sam koniec obtocz ją w mieszance sera i płatków kukurydzianych. Tak przygotowanego dorsza umieść na dobrze rozgrzanej patelni polanej tłuszczem. Dorsza smaż z obu stron na złoty kolor. Nie powinno to zająć więcej niż...

Przeczytaj