Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny!

Przepis na krokiety ziemniaczane

Będziecie potrzebowali:

  • 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree
  • 4 jajka
  • 250 gramów bułki tartej
  • 50 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda)
  • 30 gramów tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • Świeża natka pietruszki (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce.
  2. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18.
  3. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia.
  4. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć.
  5. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze.
  6. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta.
  7. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy.
  8. Tak przygotowane krokiety odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki.

Gotowe!