pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Zostało wam mięso z rosołu? Wykorzystajcie je do dania, które wszyscy kochają

Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Farsz na pierogi z mięsem z mięsa z rosołu

Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych.

Przepis na pierogi z mięsem

Składniki:

  • 80 dag mięsa z rosołu
  • Pół kilo mąki
  • 3 łyżki oleju
  • Szklankę gorącej wody
  • Łyżeczkę soli
  • 1 cebulę
  • 1 płaską łyżeczkę pieprzu
Zobacz także
Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche

Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki

Przygotowanie:

  1. Najlepiej za pomocą maszynki zmielcie mięso bardzo drobno.
  2. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklijcie na maśle, a następnie dodajcie do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałujcie pieprzu!
  3. Jeśli farsz jest waszym zdaniem zbyt suchy, to dodajcie do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszajcie.
  4. Do miski wsypcie mąkę, dodajcie olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiajcie ciasto tak, by się nie poparzyć!
  5. Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na cienko. Za pomocą szklanki powycinajcie kółka, do których będziecie dodawać farsz.
  6. Łyżką układajcie farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiajcie.
  7. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!
pierogi z miesem z rosolu
Gotujmy.pl/misiek
Newsy
Znowu zostało wam mięso z rosołu? Nie wyrzucajcie, zróbcie przepyszny farsz do pierogów
Wiele osób nie wykorzystuje mięsa, na którym gotował się rosół. Zamiast wyrzucać, lepiej wykorzystać go do czegoś pysznego, na przykładu farszu do pierogów.

Zastanawiacie się, co można zrobić z mięsa i warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu? Jeśli ich nie jecie, możecie przerobić je na warzywny lub mięsny pasztet, kotleciki z posiekanego mięsa kurczaka albo farsz do pierogów. Wyjdzie soczysty i pełen smaku, jak nigdy dotąd. Prawdopodobnie macie wszystkie potrzebne składniki pod ręką. W końcu niemal każdy zawsze posiada w kuchni jajka, mąkę czy cebulę. Wystarczy dodać kilka przypraw i pyszne pierogi są gotowe. Możecie podać je na obiad albo zamrozić na przyszłość, gdy nie będziecie mieć czasu na „stanie przy garach”. Na pewno uratują was w chwili większego głodu. Nie ukrywajmy, każdy domownik z przyjemnością zje takie pierogi, bo chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby tego dania. Gwarantujemy, że z tego przepisu wyjdzie tak pyszny farsz, że już nigdy więcej nie wyrzucicie mięsa z rosołu. Pierogi z farszem z mięsa z rosołu - przepis Składniki na ciasto na pierogi 600g mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka gorącej wody Duża szczypta soli Składniki na farsz 1/2 kg mięsa wołowego z rosołu 1 duża cebula 1 marchewka z rosołu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni podsmażcie na oleju cebulę na złoto. Mięso razem z marchewką zmielcie w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajcie podsmażoną cebulę razem z olejem, na którym się smażyła, doprawcie solą i pieprzem i dokładnie wymieszajcie.  Z mąki zróbcie kopczyk, wbijcie jajko, dodajcie sól, a następnie gorącą wodę. Wyróbcie dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielcie ciasto na kawałki. Stolnicę lub blat podsypcie mąką, każdy kawałek rozwałkujcie cienko i wykrawajcie kółka za pomocą szklanki lub metalowej...

pierogi na ostro
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Przepyszne pierożki dla miłośników ostrych smaków. Ich farsz jest wprost spektakularny. Palce lizać
Można by rzec, że pierogi to narodowe danie Polaków. Występują w przeróżnych wersjach, ale w takiej pikantnej jeszcze ich nie jedliście. Są niezwykle aromatyczne i sycące!

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków, ale nie tylko. Swoją wyjątkowość zawdzięczają głównie swojej uniwersalności, gdyż można je przygotować praktycznie ze wszystkim. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, serem, mięsem czy owocami. Wybór jest ogromny i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Pierogi w pikantnej wersji To danie można przygotować na wiele sposobów, jednak pierogi w pikantnej wersji z mięsem i ostrą papryczką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Farsz jest bardzo prosty do przygotowania, a ulepienie pierogów zajmuje dosłownie kilka chwil. W takiej wersji idealnie sprawdzą się na rozgrzewający obiad. Przypadną do gustu nie tylko osobom lubiącym ostrzejsze smaki. Dzięki połączeniu kilku składników, można otrzymać smakowitą i sycącą potrawę. Przepis na pierogi na ostro Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypywania ½ łyżeczki soli 1 szklanka gorącej wody Farsz: 150 g kiełbasy podlaskiej 150 g wędzonego boczku 1 cebula 5 czerwonych ostrych papryczek nadziewanych serkiem 2 łyżki kiełków rzodkiewki 250 g ziemniaków sól pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki obierzcie, ugotujcie do miękkości i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Kiełbasę podlaską wraz z wędzonym boczkiem pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na suchej patelni. Tłuszcz wytopi się z boczku. Cebulę obierzcie, pokrójcie i dodajcie do smażonego mięsa. Smażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Część tych składników przełóżcie do większej miski, a drugą połowę zostawcie do okraszenia gotowych pierogów. Ostudzone ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę, a później dodajcie do podsmażonych...

przepis na ciasto na pierogi
nogawkuchni, Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Jaką wodę powinno dodawać się do ciasta na pierogi? Gorącą czy zimną? Większość gospodyń domowych mówi, że…
Do ciasta na pierogi koniecznie trzeba dodać wody. Wiedzieliście, że jej temperatura ma znaczenie?

Każdy Polak, który uczy się gotować prędzej czy później pozna przepis na pierogi. W końcu to jedno z podstawowych dań kuchni naszego kraju! Wszyscy uwielbiają pierogi. Ruskie, z mięsem, z owocami, a nawet z kaszą – sposobów na przygotowanie jest mnóstwo! Te są najbardziej popularne, ale oczywiście możecie eksperymentować z farszem. Niektórzy dodają do środka warzywa, ser albo grzyby. Jednak niezależnie od tego jak pyszny wyjdzie farsz, sukces pierogów zależy od ciasta! Jeśli wyjdzie twarde lub gumowate, to nawet najlepszy farsz ich nie uratuje. Dlatego koniecznie trzeba nauczyć się robić idealne ciasto do pierogów. Jaka woda do ciasta na pierogi? Próbowaliście kiedyś zrobić bezglutenowe pierogi? Jeżeli tak, to na pewno wiecie jak wielką udręką jest zrobienie ciasta z użyciem mąki, która nie zawiera glutenu. To właśnie ten składnik odpowiada za to, że ciasto zamiast się kruszyć jest lepkie i łatwo się wyrabia. Z tego powodu najlepszą mąką do ciasta na pierogi jest oczywiście klasyczna mąka pszenna. Ważnym składnikiem jest także woda, którą dodaje się do ciasta. Wy dodajecie zimną, czy gorącą? Odpowiedź powinna być tylko jedna – gorąca woda! To właśnie ciepło sprawia, że skrobia zawarta w mące, zaczyna pęcznieć i tworzyć swego rodzaju kleik. Dzięki temu ciasto pęcznieje i robi się lepkie! Przepis na ciasto do pierogów Kto nabrał ochoty na pierogi czytając ten artykuł, ten pewnie już planuje jutrzejszy obiad! Zróbcie pyszne pierożki z wykorzystaniem tego prostego przepisu na ciasto. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 50 ml oleju (4 łyżki) 250 ml gorącej wody (1 kubek) Pół łyżeczki soli Przygotowanie: Wsypcie do miski przesianą mąkę. Dodajcie pół łyżeczki soli...

pierogi
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Ten pilnie strzeżony przepis na pierogi nie ma sobie równych. Zakonnicy używają go od wielu lat
Uwielbiane przez Polaków, jedzone zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jednak przepis zakonników nie ma sobie równych! Koniecznie go sprawdźcie i wypróbujcie!

Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw. Są dość pracochłonne, ale pyszny smak wynagradza wszystko! Są dość uniwersalne, gdyż farszem może być dosłownie wszystko. Można je przygotować na wytrawnie, jak i na słodko, z mięsem, bądź w wersji wegetariańskiej. Pierogi dają szerokie pole do popisu, a efekt końcowy zależy jedynie od kreatywności. Sekret zakonników Pierogi cieszą się sławą na całym świecie. Do najczęściej wybieranych należą ruskie, kapustą i grzybami, serem czy na słodko z truskawkami bądź jagodami. Równie popularne są z mięsem. Przepis zakonników podbija kubki smakowe, a to dzięki odpowiedniemu wyborowi mięsa oraz jego obróbce przed przygotowaniem pierogów. Sprawdźcie! Składniki: Farsz: 1 kg szpondru włoszczyzna 1 cebula majeranek czosnek granulowany sól pieprz smalec kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego Ciasto: 0,6 kg mąki pszennej 1 jajko 150 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 100 ml oleju rzepakowego Wykonanie: Ugotujcie bulion ze szpondrem wołowym, włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przy gotowaniu od razu go posólcie, aby mięso zatrzymało smak wywaru. Powinien się on gotować około 3 godzin. Bulion możecie wykorzystać jako wywar do zupy. W międzyczasie przygotujcie ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypcie mąkę, sól i dodajcie olej. Całość posiekajcie nożem. Później dodajcie gorącą wodę, ponownie przemieszajcie, aby nie powstały grudki. Na koniec wbijcie jajko i dokładnie wyróbcie na jednolite, sprężyste ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, możecie dodać odrobinę mąki, a gdy będzie zbyt kleiste to podsypcie mąką. Kiedy bulion będzie ugotowany, wyjmijcie z niego mięso oraz warzywa. Jako iż szponder jest dość tłustym mięsem,...