Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis!

Farsz na pierogi z mięsem z mięsa z rosołu

Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych.

Przepis na pierogi z mięsem

Składniki:

  • 80 dag mięsa z rosołu
  • Pół kilo mąki
  • 3 łyżki oleju
  • Szklankę gorącej wody
  • Łyżeczkę soli
  • 1 cebulę
  • 1 płaską łyżeczkę pieprzu

Przygotowanie:

  1. Najlepiej za pomocą maszynki zmielcie mięso bardzo drobno.
  2. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklijcie na maśle, a następnie dodajcie do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałujcie pieprzu!
  3. Jeśli farsz jest waszym zdaniem zbyt suchy, to dodajcie do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszajcie.
  4. Do miski wsypcie mąkę, dodajcie olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiajcie ciasto tak, by się nie poparzyć!
  5. Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na cienko. Za pomocą szklanki powycinajcie kółka, do których będziecie dodawać farsz.
  6. Łyżką układajcie farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiajcie.
  7. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!