Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis!
Farsz na pierogi z mięsem z mięsa z rosołu
Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych.
Przepis na pierogi z mięsem
Składniki:
- 80 dag mięsa z rosołu
- Pół kilo mąki
- 3 łyżki oleju
- Szklankę gorącej wody
- Łyżeczkę soli
- 1 cebulę
- 1 płaską łyżeczkę pieprzu
Przygotowanie:
- Najlepiej za pomocą maszynki zmielcie mięso bardzo drobno.
- Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklijcie na maśle, a następnie dodajcie do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałujcie pieprzu!
- Jeśli farsz jest waszym zdaniem zbyt suchy, to dodajcie do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszajcie.
- Do miski wsypcie mąkę, dodajcie olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiajcie ciasto tak, by się nie poparzyć!
- Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na cienko. Za pomocą szklanki powycinajcie kółka, do których będziecie dodawać farsz.
- Łyżką układajcie farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiajcie.
- Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!