Został wam rosół? Nie marnujcie go do zrobienia tej zupy, nadaje się tylko do tego
AdobeStock
Newsy

Został wam rosół? Nie marnujcie go do zrobienia tej zupy, nadaje się tylko do tego

Jakie zupy gotujecie na rosole z wczoraj? Nie wszystkie się do tego nadają... Sprawdźcie to, a unikniecie błędów w kuchni.

Zupa pomidorowa na rosole z wczoraj to klasyk, który chyba powoli może się ubiegać o miano polskiej tradycji. W naszych domach nic się nie marnuje, dlatego niezjedzony rosół często bywa wykorzystywany jako baza do kolejnej zupy.

Jednak nie każda z nich nadaje się do gotowania na drobiowym bulionie! Część z nich będzie smakowała wprost okropnie, jeśli użyjecie do nich rosołu. Sprawdźcie, których zup nigdy nie powinno się przyrządzać na bazie rosołu, a do których bulion zdecydowanie pasuje. 

Tych zup nigdy nie róbcie na rosole

W polskich książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów na niezwykle aromatyczne zupy, np. grochową, żurek czy kartoflanka. Ich cechą wspólną jest bardzo wyrazisty smak, który wynika z użytych do nich dodatków. Na przykład grochówka swój aromat zawdzięcza wędzonemu mięsu, na którym powinno się ją gotować, a kartoflanka - smażonym ziemniakom z dodatkiem boczku.

Jeżeli wlejecie do nich rosół, czyli wywar z drobiu i warzyw, najprawdopodobniej całkowicie zepsujecie ich wyjątkowy smak. Na rosole absolutnie nie powinno się wobec tego gotować:

  • żurku

  • barszczu białego

  • grochówki

  • wodzionki

  • kartoflanki

  • chłodnika

  • zupy śledziowej

  • zupy owocowej

Istnieją jednak pewne wyjątki od reguły. Bulion drobiowy do powyższych zup się nie nadaje, ale sytuacja wygląda inaczej, jeśli przyrządzicie bulion wieprzowy. Ten doskonale będzie pasował na przykład do grochówki oraz kwaśnicy i stanie się odpowiednią bazą dla tych zup.

Zobacz także
Rosół

5 sposobów na intensywny smak rosołu. Już nigdy więcej nie sięgniecie po kostkę rosołową

Wrzuciliście do rosołu mięso niedokładnie wypłukane z krwi? To fatalny błąd wielu początkujących

Wrzuciliście do rosołu mięso niedokładnie wypłukane z krwi? To fatalny błąd wielu początkujących

Jakie zupy można przygotować na rosole?

Idealną zupą do ugotowania na rosole jest przede wszystkim uwielbiana przez większość Polaków pomidorowa. Użycie samego przecieru pomidorowego do zrobienia tego dania nie będzie błędem, jednak smak pomidorowej jest o wiele lepszy, gdy ugotuje się ją na rosole drobiowym. Podobnie jest w przypadku krupniku, który dzięki bulionowi natychmiast nabiera wyjątkowego aromatu.

Do ugotowania na bazie rosołu świetnie nadaje się też zupa ogórkowa. Do gotującego się bulionu należy dodać pokrojone ziemniaki, a po około 20 minutach starte ogórki. Tak przygotowaną zupę należy gotować tak długo, aż ziemniaki i ogórki zmiękną. Na koniec trzeba zabielić ją śmietaną, doprawić, dodać sól i pieprz według uznania i gotowe. 

Źródło: gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
AdobeStock
Newsy
Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
Mimo usilnych starań wasza pomidorowa nie powala smakiem? Sprawdźcie, czy na pewno dobrze ją gotujecie.

Ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania pomidorowej. Ta teoretycznie bardzo prosta i klasyczna zupa w każdym domu smakuje inaczej. Jeśli wasza wychodzi mdła, prawdopodobnie powodem jest błąd popełniany przez początkujących kucharzy. Mdła pomidorowa – bez tego składnika nigdy nie wyjdzie Wydawałoby się, że wszyscy wiedzą, iż najlepsza pomidorowa to ta gotowana na rosole. Jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę! Jeśli robicie pomidorową na bazie pomidorów z puszki, przecieru czy koncentratu, warzyw i przypraw i zastanawiacie się, dlaczego nadal jej smak nie jest taki jak powinien, winny jest temu brak rosołu. To właśnie bulion nadaje zupie pomidorowej jej wyjątkowy smak! Ugotowana na rosole będzie nie tylko smaczna, ale i o wiele zdrowsza. Kolejnym razem warto więc przyrządzić pomidorową klasycznie, czyli zaplanować jej gotowanie na następny dzień po zrobieniu rosołu. Dlaczego pomidorowa jest niesmaczna? Dodajcie cukier Choć pomysł dodania cukru do zupy pomidorowej może się wydawać niektórym niedorzeczny, ma on swoje uzasadnienie! Odrobina cukru wsypana do pogrzanych pomidorów sprawi, że powstały karmel pogłębi smak warzyw. A do tego przecier pomidorowy jest po prostu dość gorzki. Dzięki dodaniu cukru smaki się wyrównają i zupa będzie o wiele lepsza. Jaka śmietana do zupy pomidorowej? Dobra pomidorowa musi koniecznie być zabielona śmietaną. Czasami niestety jednak śmietana warzy się w zupie i nie wygląda zbyt estetycznie. Też wam się to zdarzyło? Powodem wcale nie jest nieodpowiednia technika zabielania zupy. Po prostu do zup nadaje się tylko tłusta śmietana 30% lub więcej – ta o zawartości tłuszczu poniżej 30% zawsze się zwarzy w zupie, niezależnie od tego czy ją zahartujecie przed dodaniem, czy nie. Gotować ryż w zupie, czy osobno? By oszczędzić gaz i wodę, niektórzy wsypują ryż do...

Zupa pomidorowa
Pexels/Naim Benjelloun
Newsy
Jest 1 genialny sposób, by zupa pomidorowa była jeszcze smaczniejsza. Czuć różnicę w smaku
Zupa pomidorowa należy do pierwszych wspomnień dzieciństwa. To także jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Czy są rzeczy, których jeszcze o niej nie wiecie?

Królowa polskich zup? Bez wahania pomidorowa. Przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw . Głównym składnikiem zupy pomidorowej są dobrej jakości pomidory lub gotowy koncentrat pomidorowy. Zupę pomidorową podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z tzw. zacierką i lanym ciastem . Zupa pomidorowa dla niejadków Wiadomo, że trudno dogodzić wszystkim. Jest jednak mało przeciwników zupy na bazie pomidorów. Smakuje niejadkom, nawet tym najmłodszym. Oprócz korzyści smakowych pomidorówka dostarczy organizmowi szereg cennych minerałów i witamin. Do listy wartościowych składników możemy zaliczyć potas, likopen, beta-karoten, witaminy C oraz E. Najważniejszą funkcją tego pierwszego jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej. Przepis na idealną zupę pomidorową Co zrobić, aby pomidorowa była jeszcze smaczniejsza? Do ugotowania bulionu, który będzie bazą pomidorowej najlepiej użyć mięsa wołowego. Najczęściej bulion robimy na mięsie drobiowym, a to znacząco wpływa na smak zupy pomidorowej. Kolejna zmiana dotyczy pomidorów. Zamiast tych z puszki użyjcie świeżych. Dodadzą całości właściwego aromatu i odpowiedniej konsystencji. Składniki: 1 kilogram świeżych pomidorów (opcjonalnie 0,5 kg pomidorów z puszki), 1 koncentrat pomidorowy 250 ml, 2 duże marchwie, 1 pietruszka, 1/3 selera, koper włoski, 250 gramów wołowiny, sól do smaku, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki pieprzu roślinnego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 2 liście laurowe, 2 łyżeczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka oregano, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Mięso przeznaczone na pomidorówkę należy umieścić w misce z wodą i...

Zamiast Maggi dodajcie do rosołu trochę tego produktu. O wiele bardziej podkreśli smak zupy
Flickr
Newsy
Rosół wyszedł bez smaku? Szybko przyprawicie go tym 1 produktem. O niebo lepszy niż Maggi
Nie dodawajcie do rosołu Maggi, bo psujecie tym cały smak. Zamiast tego dodajcie podobnego składnika, który da prawie identyczny efekt…

Rosół to klasyczna zupa, którą każdy z was na pewno zna od podszewki. Wiecie pewnie jakich warzyw użyć do ugotowania wywaru, macie sprawdzony rodzaj mięsa, na którym gotujcie rosół i dodajcie na pewno przyprawy, które dodają rosołowi aromatu i smaku.  Czy mimo wszystko czujecie, że waszemu rosołowi brakuje trochę do osiągnięcia tego idealnego, głębokiego smaku? Może kładziecie na stole buteleczkę z Maggi, żeby w razie potrzeby każdy mógł dodać trochę tej płynnej przyprawy. Nie róbcie tego, psujecie smak rosołu! Zamiast Maggi, dodajcie do niego innego składnika, który naprawdę podbije smak, w naturalny sposób! Jak zrobić aromatyczny rosół? Oczywiście, żeby rosół był smaczny, musicie dobrać do niego smaczne bazowe składniki. Na pewno wykorzystajcie: Dobrej jakości mięso z kośćmi – drób, wołowe lub miks Marchewkę Seler Por Pietruszkę Możecie przyprawić też rosół, dodając do niego dodatkowo liść kapusty, koper włoski, plaster imbiru, liście laurowe, ziele angielskie czy rozmiażdżone ziarna pieprzu. Jeśli nigdy tego nie robiliście, dodajcie do rosołu też lubczyku. Te wszystkie elementy nadają rosołowi smaku i głębi, ale czasem możecie czuć, że dalej efekt nie jest zadowalający. Koniecznie dodajcie wtedy do niego tej płynnej, ale naturalnej przyprawy… Co zamiast Maggi do rosołu? Zamiast słynnej przyprawy Maggi, którą często podaje się do rosołu, możecie dodać do niego sosu sojowego! Ta przyprawa większości z was kojarzy się pewnie z kuchnią azjatycką, ale naprawdę dobrze sprawdzi się też w rodzimym rosole. Pewnie nie wykorzystywały jej wasze babcie, ale czy one dodawały do rosołu Maggi? Sos sojowy to ciekawa alternatywa smakowa. Nadaje on rosołowi głębszego koloru, sprawia, że jest po prostu smaczniejszy. Wszystko to osiąga się za sprawą smaku umami, który nazywany jest smakiem...

Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami
Flickr
Newsy
Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami
Pomidorowa to obok rosołu ulubiona zupa Polaków. Zawsze ma się na nią apetyt, ale nie zawsze jest czas, by ją zrobić jak należy. Zobaczcie, jak Ania Starmach przygotowuje swoją ulubioną, błyskawiczną pomidorówkę. 

Pomysłów i metod robienia zupy pomidorowej jest wiele. Może być esencjonalna lub bardziej delikatna, zabielana śmietaną, na wywarze warzywnym czy rosole drobiowym. Może być gęsta albo rzadka, podawana z ryżem czy też z makaronem. Najlepiej smakuje jednak ta przyrządzana na bazie surowych, dojrzałych na słońcu pomidorów. Takich, jakie możecie kupić tanio właśnie teraz.  Co Ania Starmach robi z pomidorami przed dodaniem do zupy?  Ania Starmach to znana z telewizji kucharka, która od lat dzieli się swymi pomysłami i poradami na przyrządzanie różnych potraw. Robi to zarówno na swojej stronie internetowej, jak i za pomocą mediów społecznościowych. Tym razem w relacji na Instagramie pokazała szybki i prosty sposób na zrobienie pomidorówki z właściwie tylko dwóch składników. Dzięki temu każdy z was będzie mógł stworzyć pyszny obiad dosłownie w kilka minut.  Aby podkręcić smak pomidorów, Ania Starmach smaży je krótko na maśle. Taki zabieg pozwala wydobyć maksimum aromatu i walorów smakowych z tego pysznego warzywa, a także nadać im delikatny, charakterystyczny maślany, fenomenalny posmak.  Przepis na zupę pomidorową z dwóch składników   Składniki:  1 kg świeżych pomidorów   1 l wczorajszego, esencjonalnego rosołu   Sposób przygotowania:  Umyjcie pomidory i obierzcie ze skóry. Możecie to zrobić, polewając je wrzątkiem i szybko ściągając skórę.  Usuńcie zielone końcówki i pokrójcie je w kostkę.   Żeby spotęgować aromat i smak pomidorów, podsmażcie je chwilę na maśle.  Teraz zblendujcie je na gładką pulpę.  Zagotujcie rosół, który został wam z wczorajszego obiadu i dodajcie masę...