unsplash.com/@mettfluencer_de
Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik
Newsy

Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik

Wiecie, że zupełnie zwyczajne jajka po ugotowaniu mogą wyjść… żółte? Wystarczy prosta sztuczka!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 03, 2021

Słyszeliście o żółtych jajkach na twardo? W internecie można znaleźć dosłownie wszystko – łącznie z trikiem na takie niespotykane jajka. Przeczytajcie, jak można je zrobić!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić żółte jajka na twardo?

Sposób przygotowania takich jajek jest banalnie prosty. Chodzi o to, by jeszcze przed ugotowaniem jajka wymieszać je dokładnie w środku, dzięki czemu powstanie coś w rodzaju „jajecznicy zamkniętej w jajku”.

Do przygotowania takich jajek potrzebne będą:

  • 2 sznurki
  • Długi rękaw bluzy lub koszulki
  • Jajko

Zobacz także

Teraz postępujcie według poniższych kroków:

  1. Włóżcie jajko do rękawa i przesuńcie je na środek.
  2. Sznurkami mocno zwiążcie rękaw bo obu stronach jajka. Ten krok jest konieczny, ponieważ jeśli tego nie zrobicie, to nic nie wyjdzie z waszego jajka!
  3. Złapcie rękaw za oba końce i kręćcie nim do przodu lub do tyłu przez kilka sekund i wyprostujcie. Powtórzcie ten ruch co najmniej tuzin razy!
  4. „Pokręćcie” tak tyloma jajkami, ilu potrzebujecie i ugotujcie je na twardo. I gotowe!

Możecie zobaczyć jak dokładnie należy kręcić rękawem z jajkiem na filmiku umieszczonym na końcu artykułu.

Przepis na wielkanocny sos do jajek

Żółte jajka będą wyglądały bardzo efektownie na wielkanocnym stole! Podajcie je na święta z pysznym sosem. Do wykonania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 6 rzodkiewek
  • Pół ogórka
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki zielonej cebulki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie warzywa. Posiekajcie drobno cebulkę, szczypiorek i rzeżuchę.
  2. Ogórek obierzcie ze skóry, przekrójcie wzdłuż na pół i wytnijcie nasiona. Wraz z rzodkiewką zetrzyjcie na dużych oczkach do miski.
  3. Po 5 minutach odciśnijcie starte warzywa z wody i wylejcie. Dodajcie szczypiorek, cebulkę i rzeżuchę.
  4. Do warzyw dodajcie 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę chrzanu. Wymieszajcie, spróbujcie i w razie potrzeby dołóżcie chrzanu. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodajcie łyżkę jogurtu naturalnego.
  5. Doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze