Słyszeliście o żółtych jajkach na twardo? W internecie można znaleźć dosłownie wszystko – łącznie z trikiem na takie niespotykane jajka. Przeczytajcie, jak można je zrobić!

Jak zrobić żółte jajka na twardo?

Sposób przygotowania takich jajek jest banalnie prosty. Chodzi o to, by jeszcze przed ugotowaniem jajka wymieszać je dokładnie w środku, dzięki czemu powstanie coś w rodzaju „jajecznicy zamkniętej w jajku”.

Do przygotowania takich jajek potrzebne będą:

  • 2 sznurki
  • Długi rękaw bluzy lub koszulki
  • Jajko

Teraz postępujcie według poniższych kroków:

Zobacz także:

  1. Włóżcie jajko do rękawa i przesuńcie je na środek.
  2. Sznurkami mocno zwiążcie rękaw bo obu stronach jajka. Ten krok jest konieczny, ponieważ jeśli tego nie zrobicie, to nic nie wyjdzie z waszego jajka!
  3. Złapcie rękaw za oba końce i kręćcie nim do przodu lub do tyłu przez kilka sekund i wyprostujcie. Powtórzcie ten ruch co najmniej tuzin razy!
  4. „Pokręćcie” tak tyloma jajkami, ilu potrzebujecie i ugotujcie je na twardo. I gotowe!

Możecie zobaczyć jak dokładnie należy kręcić rękawem z jajkiem na filmiku umieszczonym na końcu artykułu.

Przepis na wielkanocny sos do jajek

Żółte jajka będą wyglądały bardzo efektownie na wielkanocnym stole! Podajcie je na święta z pysznym sosem. Do wykonania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 6 rzodkiewek
  • Pół ogórka
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki zielonej cebulki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie warzywa. Posiekajcie drobno cebulkę, szczypiorek i rzeżuchę.
  2. Ogórek obierzcie ze skóry, przekrójcie wzdłuż na pół i wytnijcie nasiona. Wraz z rzodkiewką zetrzyjcie na dużych oczkach do miski.
  3. Po 5 minutach odciśnijcie starte warzywa z wody i wylejcie. Dodajcie szczypiorek, cebulkę i rzeżuchę.
  4. Do warzyw dodajcie 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę chrzanu. Wymieszajcie, spróbujcie i w razie potrzeby dołóżcie chrzanu. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodajcie łyżkę jogurtu naturalnego.
  5. Doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!

Czytaj także: