unsplash.com/@mettfluencer_de
Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik
Newsy

Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik

Wiecie, że zupełnie zwyczajne jajka po ugotowaniu mogą wyjść… żółte? Wystarczy prosta sztuczka!

Słyszeliście o żółtych jajkach na twardo? W internecie można znaleźć dosłownie wszystko – łącznie z trikiem na takie niespotykane jajka. Przeczytajcie, jak można je zrobić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić żółte jajka na twardo?

Sposób przygotowania takich jajek jest banalnie prosty. Chodzi o to, by jeszcze przed ugotowaniem jajka wymieszać je dokładnie w środku, dzięki czemu powstanie coś w rodzaju „jajecznicy zamkniętej w jajku”.

Do przygotowania takich jajek potrzebne będą:

  • 2 sznurki
  • Długi rękaw bluzy lub koszulki
  • Jajko
Zobacz także
Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy

Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy

Obranie jajek wg patentu Magdy Gessler to hit internetu. Gwiazda się z nimi nie patyczkuje

Obranie jajek wg patentu Magdy Gessler to hit internetu. Gwiazda się z nimi nie patyczkuje

Teraz postępujcie według poniższych kroków:

  1. Włóżcie jajko do rękawa i przesuńcie je na środek.
  2. Sznurkami mocno zwiążcie rękaw bo obu stronach jajka. Ten krok jest konieczny, ponieważ jeśli tego nie zrobicie, to nic nie wyjdzie z waszego jajka!
  3. Złapcie rękaw za oba końce i kręćcie nim do przodu lub do tyłu przez kilka sekund i wyprostujcie. Powtórzcie ten ruch co najmniej tuzin razy!
  4. „Pokręćcie” tak tyloma jajkami, ilu potrzebujecie i ugotujcie je na twardo. I gotowe!

Możecie zobaczyć jak dokładnie należy kręcić rękawem z jajkiem na filmiku umieszczonym na końcu artykułu.

Przepis na wielkanocny sos do jajek

Żółte jajka będą wyglądały bardzo efektownie na wielkanocnym stole! Podajcie je na święta z pysznym sosem. Do wykonania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 6 rzodkiewek
  • Pół ogórka
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki zielonej cebulki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie warzywa. Posiekajcie drobno cebulkę, szczypiorek i rzeżuchę.
  2. Ogórek obierzcie ze skóry, przekrójcie wzdłuż na pół i wytnijcie nasiona. Wraz z rzodkiewką zetrzyjcie na dużych oczkach do miski.
  3. Po 5 minutach odciśnijcie starte warzywa z wody i wylejcie. Dodajcie szczypiorek, cebulkę i rzeżuchę.
  4. Do warzyw dodajcie 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę chrzanu. Wymieszajcie, spróbujcie i w razie potrzeby dołóżcie chrzanu. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodajcie łyżkę jogurtu naturalnego.
  5. Doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!

Czytaj także:

różowe jajka
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Różowe jajka wypełnione smakowitym farszem. Podajcie je na Wielkanoc, a goście padną z wrażenia
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. To nie tylko znak do przygotowania duchowego, ale i także rozmyślania nad przygotowaniem odpowiednich potraw. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie na świąteczne śniadanie pyszne, faszerowane jajka. Zachwyt gwarantowany!

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie. Ten czas najczęściej spędza się w gronie rodzinnym, przy wspólnym stole. Polacy z okazji Świąt przygotowują różne tradycyjne potrawy. Najczęściej na stole gości mazurek, babka wielkanocna, różne faszerowane jajka czy żurek. Każde z tych dań niesie ze sobą pewną symbolikę. Przykładowo jajka są znakiem nowego życia, jakie pojawia się wraz ze Zmartwychwstaniem Chrystusa. Faszerowane jajka na Wielkanoc To jedna z potraw, która koniecznie musi pojawić się na wielkanocnym stole. Co dom, to inna forma podania tego dania, ale symbol jest ten sam. Dzięki uniwersalności jaj można je nadziać prawie wszystkim. Do najpopularniejszych farszy należą, takie jak tuńczyk, szynka, łosoś, guacamole. To szansa na kreatywność gospodyń domowych. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich gości nie tylko pysznym smakiem potrawy, ale i wyglądem to koniecznie przygotujcie różowe jajka pod pysznym sosem. Przepis na różowe jajka z farszem Składniki: 5 jajek szczypiorek 1 duża łyżka majonezu ¾ szklanki soku z buraka Sos: 5 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego ½ większej  czerwonej cebuli lub 1 mniejsza sól ziołowa pieprz  musztarda Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę, a skorupkę stłuczcie, ale nie obierajcie ich. Jajka z rozbitymi skorupkami umieśćcie w garnku i zalejcie sokiem z buraków. Dolejcie odrobinę wody, aby jaja znalazły się w zupełności pod powierzchnią. Odstawcie je tak na przynajmniej cztery godziny. W międzyczasie jajka kilka razy obróćcie w soku. Po upływie danego czasu, jajka wyjmijcie z zalewy i obierzcie. Przekrójcie je wzdłuż na połówki, z których wydrążcie żółtka.  Do...

Gotujmy.pl
Newsy
Jajka w domowym sosie tatarskim. 1 tajemny składnik doda im niesamowitego smaku
Jajka z sosem tatarskim to jedno z ulubionych wielkanocnych dań. Jeśli sos zrobicie sami z dodatkiem tego tajemnego składnika, będzie wam smakować jeszcze bardziej.

Lekko kwaśny i pikantny sos tatarski  idealnie pasuje do jajek na twardo, jak również domowych wędlin, smacznych mięs czy delikatnych ryb.  Robi się go na bazie majonezu, musztardy i dodatków takich jak marynowane w occie warzywa. Domowy sos tatarski smakuje sto razy lepiej niż ten ze sklepu, dlatego warto przyrządzić go w swojej kuchni.   Domowy sos tatarski  By sos był smaczny warto zrobić go z wysokiej jakości produktów. Jajka najlepiej kupić te z wolnego wybiegu, od szczęśliwych kur. To samo tyczy się majonezu. Nie musicie kupować go w sklepie. Możecie zrobić go sami w domu, na przykład z przepisu Magdy Gessler , która robi go błyskawicznie w 10 minut.   Do sosu tatarskiego pasuje wiele dodatków. Możemy przygotować go też w wersji z kaparami , które niesamowicie urozmaicą jego smak.   Przepis na jajka w domowym sosie tatarskim  Składniki: 8 jajek 3 łyżeczki kaparów 1 mała czerwona cebula 3 ogórki konserwowe lub kiszone 6 marynowanych grzybków 1 łyżka pokrojonego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny Sól Pieprz Cukier Sposób przygotowania: Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie przez około 8-10 minut.  Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupki. Ostudzone jajka pokrójcie na pół i ułóżcie na półmisku lub dużym talerzu.  Następnie zróbcie sos tatarski. Ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane odsączcie z zalewy i pokrójcie drobno. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. W miseczce wymieszajcie ze sobą 5 łyżek...

Pyszna sałatka z botwinką, jajkiem i fetą. Rewelacyjny przepis
Cukiereczek13/gotujmy.pl
Newsy
Pyszna sałatka z botwinką, jajkiem i fetą. Rewelacyjny przepis
Sałatka z botwinką to świetny pomysł na kolację lub lunch do pracy. Robi się ją bardzo szybko.

Sezon na botwinkę w wielu domach oznacza regularne gotowanie zupy z botwinką . Jest przepyszna, ale może się szybko znudzić! Na szczęście z botwinki można wyczarować coś więcej, niż tylko zupę. Wspaniale nadaje się choćby do zrobienia smacznej sałatki. Zachęcamy do wypróbowania przepisu autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl, która robi sałatkę z botwinki z dodatkiem jajka i sera feta oraz ziaren słonecznika. Pychota! Przepis na sałatkę z botwinką, jajkiem i fetą Do przygotowania smacznej, letniej sałatki z botwinką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pęczek botwinki 125 g szynki 100 g sera feta 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżeczki octu winnego Pół łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie i wypłuczcie dokładnie botwinkę. Pokrójcie ją drobno, a buraczki pokrójcie w kostkę. Wlejcie do garnka 2 szklanki wody i zagotujcie. Po zagotowaniu wrzućcie botwinkę i buraczki, dodajcie sól i gotujcie przez minutę. Odcedźcie i ostudźcie. Jajka ugotujcie na twardo, a po ugotowaniu pokrójcie w kostkę zostawiając jedno jajko – przyda się do dekoracji. Tak samo pokrójcie szynkę. W miseczce wymieszajcie 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajcie 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie wlejcie 2 łyżeczki octu winnego, wsypcie pół łyżeczki oregano oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Jeżeli nie lubicie grudek w sosie, możecie zmiksować go za pomocą blendera na gładką masę. Do dużej miski włóżcie ugotowaną i ostudzoną botwinkę, jajka, szynkę oraz ser feta (najlepiej wcześniej go pokruszyć). Wlejcie sos i wymieszajcie wszystkie składniki. Na koniec posypcie...

sałatka jajeczna
Newsy
Warstwowa sałatka jajeczna na wielkanocne śniadanie. Lepsza niż jarzynowa
Doskonała w smaku, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Będziecie zaskoczeni, jak pyszna może być jajeczna sałatka.

Przyzwyczailiśmy się, że na wielkanocnym stole najczęściej ląduje tradycyjna sałatka jarzynowa. Za to jajka najczęściej podajemy udekorowane majonezem albo nafaszerowane wędzoną makrelą, gotowaną szynką, posiekanymi grzybami lub pysznym kawiorem. A gdyby tak połączyć obydwa pomysły i przygotować warstwową sałatkę jajeczną?  Ta z poniższego przepisu jest wyjątkowo pyszna i prosta do zrobienia. Składa się z czterech warstw przełożonych dwoma rodzajami majonezu. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników, m.in. ugotowanych jajek na twardo. W przeciwieństwie do sałatki jarzynowej nie musicie gotować wielu składników ani ich siekać. Ta sałatka robi się w chwilę i jeszcze szybciej znika z miski. Możecie zrobić ją tuż przed przyjściem gości, wręcz na ostatnią chwilę! Gwarantujemy, że spytają o to, jak ją zrobiliście. Podzielicie się przepisem? Warstwowa sałatka jajeczna z 2 majonezami - przepis Składniki 8 jajek w rozmiarze L 1 słoik majonezu (500ml) Duże opakowanie jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego 200g szynki gotowanej (najlepiej w plastrach) Szczypiorek Koperek Przygotowanie Jajka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku. Gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i pokrójcie na grubsze plasterki. Szczypiorek i koperek umyjcie, osuszcie bawełnianą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i drobno posiekajcie. Dodajcie do połowy majonezu oraz połowy jogurtu i dokładnie wymieszajcie. Szynkę pokrójcie w drobne paski lub kostkę i wymieszajcie z majonezem i jogurtem, które wam zostały. Na dno miski (najlepiej dość płaskiej) połóżcie plasterki jajka, posmarujcie majonezem ze szczypiorkiem i koperkiem. Przykryjcie kolejną warstwą jajek i posmarujcie majonezem z szynką. Powinniście zrobić jeszcze dwie takie warstwy....