kotlety mielone
gotujmy.pl/Camilla0804
Newsy

Znudziły się wam klasyczne mielone? Kotlety w tej panierce to świetna alternatywa dla zwykłych „mieloniaków”

Każdy z nas uwielbia klasyczne kotlety mielone. W tej panierce pokochacie je jeszcze bardziej!

Kotlety mielone są tak pyszne, że zapewne podaje się je w każdym polskim domu co tydzień na obiad. Klasyczne kotlety mielone to pozycja obowiązkowa  w rodzinnym menu. Ich receptura jest zazwyczaj podobna, różnić się mogą jedynie dodatki na talerzu. Jedni wolą marchewkę z groszkiem, frytki, kaszę a drudzy, ogórek kiszony, mizerię i tłuczone ziemniaki. Bądźmy szczerzy: wszystkie konfiguracje z kotletem mielonym smakują wprost wybornie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret kotletów mielonych

Przede wszystkim mielone powinny być przygotowane z jak najlepszego mięsa. Im będzie tłustsze, tym bardziej wyjdą soczyste nasze kotlety. Klasykę polskiej, domowej kuchni warto jednak czasem odmienić. Kotlety mielone panierujemy zawsze tradycyjnie w bułce tartej. Proponujemy zastąpić ją płatkami owsianymi. Wyjdą najlepsze na świecie. Będą miękkie i soczyste w środku a chrupiące na zewnątrz. To wydanie „mieloniaków” na pewno was pozytywnie zaskoczy. 

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego 
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka łyżek płatków owsianych
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. 
  2. Bułkę namaczamy w letniej wodzie w miseczce, a później dokładnie ją odciskamy. 
  3. Do mięsa dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, bułkę oraz łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. 
  4. Z masy formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w płatkach owsianych i smażymy w niezbyt głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Gotowe!

Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne
Flickr
Newsy
Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie
W środku soczyste, a z zewnątrz chrupiące – sprawdźcie, jak zrobić takie kotlety mielone.

Klasyczne kotlety mielone smakują najlepiej wtedy, gdy z zewnątrz ich skórka jest przyjemnie chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Sprawdźcie! Jak zrobić soczyste i pulchne mielone? Sekretem idealnych kotletów mielonych jest ich odpowiednie przygotowanie. Pamiętajcie o tym, by nie wyrabiać mięsa zbyt długo – im dłużej będziecie je wyrabiali, tym twardsze kotlety wam wyjdą. Wystarczy mieszać masę jedynie do połączenia składników. Natomiast do tego, by po usmażeniu kotlety były soczyste i miękkie w środku, potrzebny wam będzie… kalafior! Wystarczy, że wcześniej go ugotujecie, ostudzicie i zmielicie na miazgę. Dodatek tego warzywa sprawi, że mielone będą pulchne i smaczne. Jakie mięso do mielonych? Nie mniej ważne jest oczywiście mięso. Najlepiej w przypadku mielonych sprawdza się mięso wieprzowe z łopatki, które ma odpowiednią ilość tłuszczu. Karkówka jest zbyt tłusta, a szynka za chuda, dlatego część z łopatki sprawdza się idealnie. Warto też zmielić ją samodzielnie. Przepis na pulchne kotlety mielone Do przygotowania soczystych mielonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wieprzowego z łopatki 300 g kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 mała cebula Koperek Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Podzielcie kalafiora na różyczki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie go, odstawcie do ostudzenia i za pomocą widelca dokładnie rozdrobnijcie. Do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie jajko oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Pokrójcie cebulę w kostkę i wraz z kalafiorem dodajcie do mięsa. Doprawcie solą, pieprzem i koperkiem i wymieszajcie. Z masy uformujcie kotlety i panierujcie w bułce...

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...

suche mielone
nogawkuchni/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone wyszły twarde i suche? Nagminnie popełniacie 1 podstawowy błąd
Jeśli mielone ciągle wychodzą przesuszone, pewnie nie zwracacie uwagi na tę jedną ważną rzecz.

Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd? Dlaczego mielone są suche? W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka. A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący! Przepis na soczyste mielone By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula Pół pęczka pietruszki Łyżka musztardy Łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Papryka mielona słodka i ostra Przyprawa do mięsa mielonego Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie...

Kotlet mielony z sadzonym jajkiem to hit na wiosenny obiad. Wygląda i smakuje obłędnie
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Kotlet mielony z sadzonym jajkiem to hit na wiosenny obiad. Wygląda i smakuje obłędnie
Jedliście kiedyś kotlety mielone z sadzonym jajkiem? Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Gwarantujemy, że będziecie się nimi zajadać!

Tradycyjne kotlety mielone każdy dobrze zna. To popularne danie powstaje z połączenia mięsa mielonego, namoczonej w mleku bułki, podsmażonej na maśle cebulki, jajka, zgniecionego ząbka czosnku oraz przypraw – soli oraz pieprzu. Całość łączymy w masę i lepimy z niej kotleciki, które następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Co powiecie na kotlety mielone z... sadzonym jajkiem? Kotlety mielone z sadzonym jajkiem Kotlety mielone z sadzonym jajkiem to świetna propozycja na rodzinny obiad. Tak przygotowane kotleciki są nie tylko oryginalne i bardzo smaczne, ale też efektownie wyglądają. Jeśli chcecie, żeby żółtko było płynne, należy wbić jajka 10 minut przed końcem pieczenia. Zróbcie takie kotleciki swoim bliskim a na pewno poproszą was o dokładkę! Składniki: 40 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) 1 kromka chleba tostowego 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej 4 jajka Posiekany szczypiorek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Chleb tostowy moczymy w wodzie i dobrze odciskamy. Drobno posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie, a następnie studzimy. Do mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek, cebulę, 1 jajko, bułkę tartą i odciśnięty chleb. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrabiamy masę. Z mięsa uformować kotlety, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Następnie, dnem literatki zrobić wgłębienie na około 1 cm. Do środka wlać całe żółtko i troszkę białka. Włożyć do piekarnika, włączyć na 200 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed podaniem, danie można posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl