Kotlety mielone są tak pyszne, że zapewne podaje się je w każdym polskim domu co tydzień na obiad. Klasyczne kotlety mielone to pozycja obowiązkowa  w rodzinnym menu. Ich receptura jest zazwyczaj podobna, różnić się mogą jedynie dodatki na talerzu. Jedni wolą marchewkę z groszkiem, frytki, kaszę a drudzy, ogórek kiszony, mizerię i tłuczone ziemniaki. Bądźmy szczerzy: wszystkie konfiguracje z kotletem mielonym smakują wprost wybornie. 

Sekret kotletów mielonych

Przede wszystkim mielone powinny być przygotowane z jak najlepszego mięsa. Im będzie tłustsze, tym bardziej wyjdą soczyste nasze kotlety. Klasykę polskiej, domowej kuchni warto jednak czasem odmienić. Kotlety mielone panierujemy zawsze tradycyjnie w bułce tartej. Proponujemy zastąpić ją płatkami owsianymi. Wyjdą najlepsze na świecie. Będą miękkie i soczyste w środku a chrupiące na zewnątrz. To wydanie „mieloniaków” na pewno was pozytywnie zaskoczy. 

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego 
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka łyżek płatków owsianych
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. 
  2. Bułkę namaczamy w letniej wodzie w miseczce, a później dokładnie ją odciskamy. 
  3. Do mięsa dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, bułkę oraz łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. 
  4. Z masy formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w płatkach owsianych i smażymy w niezbyt głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Gotowe!