Kotlety w cieście
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy

Znakomicie soczyste kotlety schabowe w cieście. Dodajcie 1 sekretny składnik. Ten smak uzależnia

Dań ze schabu jest mnóstwo! Każde z nich nadaje się zarówno na co dzień, jak i na uroczystość rodzinną, święta czy imprezę. Zaskocz swoich gości pysznym schabem w cieście.

Schab to jedne z najczęściej wykorzystywanych mięs w polskiej kuchni. To z niego przygotowuje się tradycyjne kotlety schabowe, roladki czy pieczeń ze śliwką. Możliwości wykorzystania tego kawałka mięsa jest wiele. Delikatny, a zarazem soczysty schab w cieście, idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Do masy przed smażeniem dodaj sekretny składnik, jakim jest ser żółty, a z pewnością zaskoczycie swoich gości! Ten dodatek sprawi, że przygotowane kotlety będą niezwykle delikatne i aromatyczne. 

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszne kotlety schabowe w cieście


Składniki na 2 porcje:

  • 2 plastry schabu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • garść startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Na początku opłuczcie i dobrze osuszcie mięso. 
  2. Następnie delikatnie rozbijcie plastry schabu tłuczkiem z obu stron na cienkie kotlety. Przyprawcie je solą i pieprzem. Na patelnię wlejcie olej, zacznijcie go rozgrzewać na ogniu.
  3. W momencie, kiedy mięso odpoczywa, przygotujcie ciasto.
  4. Do miski wbijcie dwa jajka i je roztrzepcie. Dodajcie do nich starty żółty ser, mąkę, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszajcie do momentu powstania gęstej, jednolitej masy.       
  5. Przygotowane kotlety wkładajcie po kolei do miski z ciastem. Dokładnie je obtoczcie w masie, a następnie przełóżcie plastry schabu na rozgrzany tłuszcz.
  6. Kotlety należy smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciasto powinno być lekko podpieczone. Zbyt długie smażenie może spowodować, iż panierka będzie gorzka. Gotowy schab przełóżcie na przygotowany wcześniej ręcznik papierowy, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane kotlety, idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Smacznego!

    

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny trik na kruche kotlety schabowe. Wystarczy przy panierowaniu dodać do jajka 1 składnik
Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz to idealnie przygotowane kotlety schabowe. Dzięki dodaniu jednego składnika podczas panierowania, będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu. Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej . Przygotowanie schabowych Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz. Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sekretny składnik panierki Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość. Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Przepis na kruche kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu mleko do namoczenia 1 jajko 60 ml zimnej wody gazowanej 100 g smalcu 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej olej  sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Mięso...

schabowe po meksykansku
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Aromatyczne i miękkie schabowe po meksykańsku. Lepszego przepisu nie ma w całym internecie
Ciągle odtwarzane kotlety schabowe, mogły niektórym się nieco znudzić, dlatego warto spróbować tego dania w nieco innej wersji. Schab w sosie meksykańskim to świetna propozycja na sycący, aromatyczny obiad. Obok tej potrawy nikt nie przejdzie obojętnie!

Myśląc o polskich tradycyjnych potrawach, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlety schabowe. Są one nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polaków. Są uwielbiane przez wszystkich. Wielu ludzi wprost nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kawałka mięsa przygotowanego w tej postaci. Dla osób, które poszukują nowych smaków, idealnie sprawdzą się schabowe w wersji meksykańskiej! Kotlety schabowe po meksykańsku Schabowy w tradycyjnej odsłonie zna każdy. Gości on na stole na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. By zaskoczyć swoich bliskich, warto przygotować małą kulinarną wariację w tej kwestii. Kotlety idealnie sprawdzą się w wersji po meksykańsku. Zapiekane mięso w sosie pomidorowym z warzywami, to idealna propozycja na obiad.  Przepis na kotlety schabowe po meksykańsku Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 1 puszka fasoli czerwonej 2 papryki czerwone 400 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy chili 2 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka cukru 1 szklanka bulionu sól  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Schab dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie do na plastry.  Mięso rozbijcie delikatnie za pomocą tłuczka pod folią spożywczą. Później przyprawcie je z obu stron solą oraz pieprzem. Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie je za pomocą widelca, zaś do drugiego pojemnika przesypcie bułkę tartą. Przyprawiony schab maczajcie kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej. Opanierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.  Kotlety schabowe smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe przełóżcie je na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru...

schabowe w lnianej panierce
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Ta panierka do schabowych was zachwyci. Dodajcie do bułki tartej te 2 składniki, a wyjdą jeszcze bardziej chrupiące
Smak kotletów schabowych jest nie do podrobienia. Uwielbiają je wszyscy! Jednak smak można jeszcze podkręcić poprzez dodanie do panierki dwóch sekretnych składników, dzięki którym danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Soczyste oraz aromatyczne kotlety schabowe to klasyka polskiej, tradycyjnej kuchni. Na stole goszczą zarówno na co dzień, jak i na święta. Uwielbiają je Polacy oraz turyści z zagranicy. Dodanie do panierki mielonego siemienia lnianego, a także sezamu sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli jeszcze nie znaliście tego triku, koniecznie go wypróbujcie! Sekretne dodatki Kotlety schabowe są zazwyczaj panierowane w samej bułce tartej. To klasyczny przepis na to danie. Jednak jeśli do niej dodajcie mielone siemię lniane oraz sezam, wasze kotlety będą jeszcze lepsze. Dzięki tym dodatkom potrawa zyska na wyjątkowym aromacie, a panierka po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Warto dodać, że sezam i siemię lniane zawiera wiele cennych wartości dla funkcjonowania organizmu. Głównie poprawiają pracę układu pokarmowego oraz oczyszczają jelita. Ich włączenie do codziennej diety, zdecydowanie pozytywnie wpłynie na przemianę materii.  Przepis na kotlety schabowe  Składniki: 5 plastrów schabu 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu olej kokosowy do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu dokładnie umyjcie, a później osuszcie. Ułóżcie je pomiędzy folią spożywczą i delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. Rozbity schab oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem. Jajka rozbijcie do miseczki, a następnie rozkłóćcie je widelcem.  Na jeden talerz wysypcie mąkę pszenną, a na drugim wymieszajcie bułkę tartą z sezamem oraz mielonym siemieniem lnianym. Na patelnię włóżcie większą łyżkę oleju kokosowego. Całość rozgrzejcie. Plastry schabu po kolei obtaczajcie w mące,...

Mocno czosnkowe schabowe. Są rewelacyjne do ziemniaków
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Schabowe inaczej - przepis na mocno czosnkowe schabowe
Klasyczne kotlety schabowe są jedną z najpopularniejszych polskich potraw. Według tradycyjnego przepisu, przyprawiane są jedynie solą i pieprzem. Jednak przygotowane nieco inaczej z czosnkiem są równie smaczne. Bliscy z pewnością będą nimi zachwyceni.

Tradycyjne kotlety schabowe są przyprawiane wyłącznie solą oraz pieprzem. Takie zestawienie przypraw pozwala na wyczucie idealne smaku mięsa. To klasyczne połączenie znane i uwielbiane przez wszystkich. Mięso często w takiej postaci gości na stole.  Niedzielny obiad Wielu Polaków nie wyobraża sobie weekendowego obiadu z rodziną bez tradycyjnego kotleta schabowego. Jest on wręcz punktem obowiązkowym. Gości on na stole również podczas różnych uroczystości. Idealnie przyprawiony i usmażony ze złocistą panierką, wręcz rozpływa się w ustach. Schabowe są lubiane zarówno przez mniejszych, jak i  większych. Schabowe z czosnkiem Kotlety schabowe z czosnkiem to jest dopiero przysmak! Nadaje on mięsu nowego aromatu, który idealnie wkomponowuje się w całość. To dość zaskakujące połączenie, aczkolwiek niesamowicie smaczne. Zdecydowanie przypadnie do gustu waszym bliskim. Nim się obejrzycie, znikną z talerzy! Przepis na mocno czosnkowe schabowe Składniki: ½ kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku 2 łyżki czosnku granulowanego  2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem ½ szklanki bułki tartej 1 jajko mąka pszenna olej do smażenia sól  pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Później pokrójcie go na równej wielkości plastry. Mięso umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie rozbijcie je delikatnie za pomocą tłuczka. Tak przygotowany schab przyprawcie czosnkiem granulowanym, suszonymi pomidorami z czosnkiem, solą, pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.  Na jeden talerz przesypcie bułkę tartą, na drugi mąkę, a do trzeciego wbijcie jajko i roztrzepcie je za pomocą widelca. Na patelnię wlejcie olej oraz postawcie ją na kuchenkę...