Kotlety w cieście
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy

Znakomicie soczyste kotlety schabowe w cieście. Dodajcie 1 sekretny składnik. Ten smak uzależnia

Dań ze schabu jest mnóstwo! Każde z nich nadaje się zarówno na co dzień, jak i na uroczystość rodzinną, święta czy imprezę. Zaskocz swoich gości pysznym schabem w cieście.

Schab to jedne z najczęściej wykorzystywanych mięs w polskiej kuchni. To z niego przygotowuje się tradycyjne kotlety schabowe, roladki czy pieczeń ze śliwką. Możliwości wykorzystania tego kawałka mięsa jest wiele. Delikatny, a zarazem soczysty schab w cieście, idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Do masy przed smażeniem dodaj sekretny składnik, jakim jest ser żółty, a z pewnością zaskoczycie swoich gości! Ten dodatek sprawi, że przygotowane kotlety będą niezwykle delikatne i aromatyczne. 

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Pyszne kotlety schabowe w cieście


Składniki na 2 porcje:

  • 2 plastry schabu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • garść startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Na początku opłuczcie i dobrze osuszcie mięso. 
  2. Następnie delikatnie rozbijcie plastry schabu tłuczkiem z obu stron na cienkie kotlety. Przyprawcie je solą i pieprzem. Na patelnię wlejcie olej, zacznijcie go rozgrzewać na ogniu.
  3. W momencie, kiedy mięso odpoczywa, przygotujcie ciasto.
  4. Do miski wbijcie dwa jajka i je roztrzepcie. Dodajcie do nich starty żółty ser, mąkę, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszajcie do momentu powstania gęstej, jednolitej masy.       
  5. Przygotowane kotlety wkładajcie po kolei do miski z ciastem. Dokładnie je obtoczcie w masie, a następnie przełóżcie plastry schabu na rozgrzany tłuszcz.
  6. Kotlety należy smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciasto powinno być lekko podpieczone. Zbyt długie smażenie może spowodować, iż panierka będzie gorzka. Gotowy schab przełóżcie na przygotowany wcześniej ręcznik papierowy, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane kotlety, idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Smacznego!

    

Komentarze
Panierka do kotletów schabowych
Adobe Stock
Przepisy Dodaj to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!
Choć smażone na głębokim oleju mięso panierowane to nie najzdrowsza propozycja, od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie na nią pozwolić. Jeden banalnie porosty chwyt sprawi, że na nowo zakochasz się w swoich kotletach schabowych!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Potrawa bowiem od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca nowoczesnym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja. Przyznacie jednak, że po latach nawet przyrządzanie klasycznego schabowego może zacząć wychodzić uszami, ale i na to mamy sposób! Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie wzbogaca smaku mięsa jak idealna panierka. Do jej przygotowania zazwyczaj używamy trzech składników: jajek, bułki tartej i mąki . Okazuje się jednak, że nic nie smakuje tak dobrze, jak panierka zrobiona z masy maślankowej! Sami się przekonajcie. Przepis na kotlety schabowe w panierce z maślanki Będziesz potrzebować 600 g schabu bez kości 2 jajka (najlepiej wiejskie) 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej Olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy) Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła Przygotowanie Schab dokładnie umyj, a następnie pokrój na ok. 5 równych kawałków. Mięso połóż na desce, nakryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa (kotlety mogą wyjść nawet bardzo duże, ważne żeby nie były zbyt grube). W plastikowej misce umieść maślankę, jajka, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Powinno go być dosyć dużo – ok. 2 cm. Tłuszcz musi być naprawdę bardzo gorący, inaczej kotlety nie wyjdą. Do niewielkiego naczynia nasyp mąki pszennej. Panierowanie mięsa zacznij od obtoczenia go w mące pszennej. Następnie zanurz kotleta w masie maślankowej i pozostaw na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtocz mięso w mące pszennej. Tak przygotowane schabowe powoli wyłóż na rozgrzaną patelnię. Smaż na dużym ogniu...

Przeczytaj
bitki schabowe przepis
Adobe Stock
Newsy Niezawodny przepis na bitki schabowe. Smak sosu wychodzi taki, że można się rozmarzyć
Tradycyjne kotlety schabowe już ci się przejadły? Koniecznie przetestuj więc przepis na smakowite bitki duszone w aromatycznym sosie. W końcu czasem dobrze zaszaleć, również w kwestii kulinariów.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Bitki z mięsa schabowego to perfekcyjny pomysł na domowy obiad. Twoja rodzina z pewnością pokocha ich smak, a ty zauroczysz się w łatwości przygotowania. Mięso polane aromatycznym sosem to przecież związek idealny. Całość zajmie ci nie więcej niż godzinę!  Przepis na bitki schabowe Będziesz potrzebować 500 gramów schabu bez kości 1 duża cebula Woda lub bulion Mąka lub śmietana Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek Przygotowanie Jeśli kupiłaś schab w kawałku, a nie w plasterkach, musisz go najpierw podzielić na mniejsze części. Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowany schab ułóż na desce, przykryj kawałkiem folii spożywczej, a następnie rozbij specjalnym tłuczkiem. Szczególną wagę przyłóż do miejsc, w których widać przyrosty tłuszczu (inaczej mięso będzie twarde). Rozbite tłuczkiem mięso przypraw solą oraz pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej przyprawiony schab. Mięso smaż z obu stron przez kilka minut, aż do zarumienienia.  Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na małej patelni. Po kilku minutach przełóż ją na patelnię ze schabem. Całość zalej 1 szklanką przegotowanej wcześniej wody lub bulionu i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Tak przygotowane mięso duś pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij bitki na talerz i zagęść pozostały na patelni sos. Możesz to zrobić przy pomocy 1 łyżeczki mąki pszennej lub dodając 2 łyżki śmietany do zup i sosów o dowolnej zawartości tłuszczu. Do tak przygotowanego sosu dodaj mięso. Całość gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe!

Przeczytaj
mięso duszone w coca coli i keczupie przepis
Adobe Stock
Newsy Uduś mięso w coca-coli i keczupie, a jego smak przejdzie najśmielsze oczekiwania
Kotlety schabowe z sosem z coca-coli i keczupu zdecydowanie nie należy do często spotykanych połączeń. Choć na pierwszy rzut oka danie może wydawać się nieco dziwne, jego smak na pewno cię nie zawiedzie. Twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia!
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Schab nie zawsze musi lądować w jajku i mące. To połączenie jest już przecież dobrze znane i szczerze mówiąc, niekiedy nudne. Kotlety duszone w sosie z coca-coli i keczupu to dopiero bomba! Koniecznie musisz ich spróbować! Przepis na schab w coca-coli i keczupie Będziesz potrzebować 400 gramów schabu wieprzowego (najlepiej od razu kup mięso w plastrach, jeśli nie masz takiej możliwości kup je w całości i podziel na kawałki o grubości ok. 2 cm) 1 szklanka keczupu (ostrego lub łagodnego) 1 szklanka coca-coli Olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. Jeśli jest w jednym kawałku podziel je na części o grubości ok. 2 centymetrów.  Plastry schabu przykryj kawałkiem foli spożywczej i lekko rozbij specjalnym tłuczkiem (nie muszą być bardzo cienkie, wystarczy kilka uderzeń). Tak przygotowane mięso natrzyj solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a następnie umieść na niej mięso.  Schab smaż na dużym ogniu, przez ok. 2 minut na każdej ze stron (aż do zarumienienia). W średniej wielkości misce umieść szklankę coca-coli i keczupu, a następnie zmieszaj ze sobą składniki.  Tak przygotowaną miksturę dodaj do smażącego się mięsa. Całość przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez ok. 15 minut (jeśli po upływie tego czasu schab będzie wciąż surowy pozostaw go na patelni jeszcze przez kilka minut). Podczas smażenia sos przygotowany z mieszanki keczupu i coca-coli powinien ładnie się zredukować. Jeśli jednak tak się nie stanie należy wyjąć z niego mięso i smażyć go bez pokrywki przez kilka minut. Wtedy woda będzie miała szansę wyparować i mikstura na pewno zgęstnieje.  Tak przygotowane kotlety wyłóż na talerz i polej sosem.  Gotowe!

Przeczytaj
Schab pod pierzynką
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy Schab pod pierzynką, czyli jak w prosty sposób odmienić klasyczne schabowe
Lubicie panierkę? Zwłaszcza na schabowym smakuje rewelacyjnie. Do tego kilka dodatków i mamy przepyszne danie obiadowe. Będziecie zdziwieni, w jak łatwy sposób można urozmaicić to z pozoru klasyczne danie kuchni polskiej.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Kiedy klasyka miesza się z nowoczesnością zaczyna się prawdziwe gotowanie. Obecnie w sieci znajdziemy tysiące przepisów, które pozwolą wnieść inne smaki do naszej kuchni. Może czas odważyć się na cos nowego? Trochę inaczej Prawdziwego kucharza poznamy po chęci eksperymentowania ze składnikami. Czasami wystarczy drobna zmiana w przepisie, by danie nabrało zupełnie innego wyrazu i smaku. Już przysłowie mówi, że do odważnych świat należy! Odwaga w kuchni jest równie mile widziana.  Schabowy z ziemniaczkami Kotlet schabowy najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, marchewką lub buraczkami. Jego fanów w Polsce są tysiące, jak nie miliony! Schabowy to bardzo syty kotlet, dlatego spokojnie najemy się jedną porcją. Z małą zmianą klasyczne schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze! Składniki na schab pod pierzynką 3 plastry schabu bez kości  4 plastry boczku  4 plastry sera mozzarella 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego  1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki majeranku  sól pieprz do smaku  1/2 szklanki bułki tartej  1 duże jajko kurze olej do smażenia Sposób przygotowania schabowych pod pierzynką Na początku myjemy mięso i porządnie je osuszamy. Rozbijamy na średniej wielkości plastry.  Mieszamy w niewielkiej miseczce przyprawy i nacieramy nimi schab. Tak doprawione mięso odstawiamy na około godzinę do marynowania. Roztrzepujemy jajko i w międzyczasie rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni olej. Zamarynowane mięso panierujemy w jajku i bułce.  Kotlety kładziemy ostrożnie na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni odkładamy kolejno na papier....

Przeczytaj