lepienie pierogów
Adobe Stock
Newsy

Znacie różnicę między pierogami z surowym i ugotowanym farszem?

Pierogi to tradycyjne polskie danie. Jest przygotowywane z różnymi farszami. Jednak nie każdy wie, że różnią się one wcześniej przygotowanym nadzienie. Nie tylko w sposobie lepienia, ale i również ich jedzenia. Sprawdźcie, czy wiedzieliście o tej różnicy!

Pierogi z mięsem, serem, kapustą i grzybami czy owocami. Z tak szerokiego wyboru z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. To farsz jest definicją pierogów. Jego odpowiednio przygotowane nadzienie czyni je jedną z lepszych potraw. Nie bez powodu są uwielbiane przez ludzi na całym świecie. Niewiele osób jednak wie, że różnica pomiędzy farszem gotowanym a surowym tkwi tylko w jego przyrządzeniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pierogi z farszem

To danie charakteryzuje się możliwością wybrania dowolnego nadzienia. Dzięki temu są tak popularne na całym świecie. Do środka można wybrać takie składniki, jakie tylko komu pasują. Sposób ich przygotowania różni się od kultury, miejsca i obyczajów. Należy jednak rozróżnić, iż pierogów nie przygotowuje się tylko na słono czy słodko, z warzywami czy owocami, mięsne czy wegetariańskie, ale również z farszem surowym bądź wcześniej ugotowanym. To rozbieżność, z której niewiele osób zdawało sobie sprawę. Wbrew pozorom robi gigantyczną różnicę.

Pierogi z całego świata - jakie są rodzaje?

Mimo, iż są uznawane za typowo polskie danie to wiele krajów czy regionów ma swoją formę tej potrawy. Wśród najsłynniejszych można znaleźć, takie jak:

  • chinkali- typowo gruzińskie danie, gotowane pierogi w formie sakiewki z mięsnym i surowym farszem,
  • runsas- to drożdżowe, pieczone i pikantne niemieckie pierogi z nadzieniem z wołowiny i kapusty,
  • mandu- koreańskie pierożki w formie uszek, są nadziane ostrym kimchi,
  • tiropikatia- pochodzą z Grecji, są pieczone i wykonane na cieście filo z serowym wypełnieniem,
  • pielmieni- klasyczne rosyjskie pierogi, nazywane również kołdunami z farszem z wołowiny bądź wołowiny i ziemniaków,
  • cornish pasty- danie pochodzi z Wielkiej Brytanii, to jeden wielki, pieczony pieróg z nadzieniem z wołowiny, ziemniaków oraz cebuli,
  • jaozi- klasyczne chińskie pierożki, są gotowane na parze z farszem z wieprzowiny i kapusty pekińskiej.

Jak widać co kraj, to obyczaj.

Różnica pomiędzy gotowanym a surowym nadzieniem

Niewiele osób zwraca na to uwagę, a kwestia tkwi nie tylko w przygotowaniu tego farszu, ale i w lepieniu samych pierogów oraz sposobie ich jedzenia. To kluczowa kwestia, która je różni. Pierogi z surowym nadzieniem lepi się w mniejszej formie, przykładowo uszek bądź sakiewek. Powinny być one do zjedzenia na raz. Natomiast pierogi z wcześniej przygotowanym farszem powinno się lepić w klasyczny sposób, czyli półksiężyce ze zlepionymi brzegami oraz falbanką.

mąka pierogi
Adobe Stock
Newsy
Jaką mąkę dodać do ciasta na pierogi? Tylko z tej wyjdzie naprawdę delikatne i elastyczne
Ciasto to klucz do dobrych pierogów. Jeśli będzie się rozpadać to nie będą zbyt apetycznie wyglądać. Przy jego przygotowywaniu warto zwrócić uwagę na odpowiednią mąkę. Sprawdźcie, która idealnie nada się do tego zadania!

Pierogi to danie, którym można się zajadać przez cały rok! Szeroki wybór farszu sprawia iż każdy znajdzie coś dla siebie. Mimo iż potrawa jest uznawana za typowo polską, to jednak wiele państw ma swoją formę tego dania. Tradycyjne pierogi uwielbiają nie tylko Polacy, ale i goście z zagranicy.   Sekret tkwi w idealnym cieście. Przygotowanie polskich pierogów Są powszechnie uważane za dość pracochłonną potrawę, jednak ich smak wynagradza wszystko. Tradycyjne pierogi przygotowuje się na cienkim, elastycznym makaronowym cieście z farszem słonym bądź słodkim. Występują one w trzech wariantach obróbki termicznej: gotowane, smażone lub pieczone. Niekiedy przygotowuje się je na cieście drożdżowym. Pierogi są serwowane w przeróżnych formach od malutkich uszek do czerwonego barszczu, przez klasyczne aż do wielkiego pieroga, którego kroi się na części i dzieli między gości. Sposobów ich przyrządzenia jest naprawdę sporo, dzięki czemu są tak uniwersalne oraz popularne. Jaki farsz do pierogów? Aby zjeść tradycyjne polskie pierogi to nie starczyłoby roku. Jest tyle rodzajów farszy, że każdy znajdzie coś dla siebie. Przygotowywane w wytrawny sposób są idealne na obiad lub kolację, zaś te na słodko goszczą na stole najczęściej jako deser,  chociaż zdarza się, że stanowią pełnowartościowy posiłek. Do najpopularniejszych form tego dania należą: pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem, pierogi ze szpinakiem i serem feta, pierogi z mięsem, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pierogi z ziemniakami i fasolą, pierogi z soczewicą, pierogi z jagodami,  pierogi z truskawkami. W postaci na słono najczęściej są polewane skwarkami i zeszkloną cebulką, a te z owocami słodką śmietanką. Najlepsza mąka do...

lepienie pierogów falbanki
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić falbanki na pierogach? O tej metodzie nie mieliście pojęcia. Znają ją tylko wasze babcie
Pierogi są słynne nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Swoją popularność zawdzięczają formie, a także uniwersalności, gdyż można je nadziać przeróżnymi farszami. Te najlepsze przygotowywała babcia, która dodatkowo ozdabiała pierogi falbanką. Sprawdźcie jak ją wykonać!

Z jagodami, serem, kapustą i grzybami, ruskie a może z mięsem? Wybór farszu do pierogów jest ogromny. Dzięki uniwersalnemu ciastu, można je nadziać praktycznie wszystkim. Środek zależy tylko i wyłącznie od kreatywności oraz smaku. Pierogi są pyszne  Pierogi to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Są podawane na co dzień, jak i od święta. Toteż można się nimi zajadać cały rok. Latem najlepiej smakują z jagodami bądź truskawkami polane słodką śmietanką, a zimą ruskie czy z mięsem z okrasą, w okresie bożonarodzeniowym z kapustą i grzybami. Historia pierogów Ta potrawa jest już znana prawdopodobnie od XIII wieku. Wówczas pierogi były przygotowywane na większe uroczystości bądź święta. Przyrządzano ich kilka rodzajów, z czego każdy z nich różnił się nie tylko nazwą, ale farszem oraz kształtem. Wśród starodawnych pierogów można wyróżnić: kurniki - pierogi przygotowywane na wesela, były dość spore w formie kopuły, nadziewane ryżem, jajami ugotowanymi na twardo, cebulką i zawsze z dodatkiem drobiu, knysze - podawane zazwyczaj na stypie, miały upamiętnić osobę zmarłą; były okrągłe, pieczone i nadziewane kaszą, ziemniakami, twarogiem oraz cebulą, koladki - pieczone pierogi w okresie kolędowania, hreczuszki - ich ciasto było przygotowywane z mąki gryczanej, sanieżki - słodkie, pieczone pierożki przygotowywane na szczególne okazje, takie jak imieniny czy urodziny. Pierogi goszczą na stołach od setek lat. Na przestrzeni czasu nabrały nieco innego charakteru i są serwowane nie tylko od święta. Również poszerzyła się gama farszów, jakimi można nadziać ciasto.  Przygotowanie pierogów Pierogi, iż są jedną ze smaczniejszych potraw to coraz mniej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie ich w domu ze względu na...

Pielmieni
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Delikatne ciasto i idealnie doprawiony farsz. Takich pielmieni nie zjecie nigdzie. Ten przepis to strzał w 10
Kuchnia rosyjska z powodu zaszłości historycznych nie cieszy się w Polsce zbyt wielką renomą. Rosjanie mają jednak się czym pochwalić w kwestii kulinariów.

Ich narodowym powodem do dumy są pielmieni. Małe pierożki, wyglądem do złudzenia przypominające nasze świątecznie uszka . Smak pielmieni jest jednak zupełnie inny. Decyduje o nim mięsny farsz. Różni się on także od naszych klasycznych pierogów z mięsem . Farsz na pielmieni powinien być dość luźny. Przygotowuje się go z mielonego mięsa, a wcześniej nie poddaje smażeniu. Pielmieni - pierogi w wodzie i ze śmietaną Rosjanie najchętniej jedzą mięso wieprzowe, stąd też właśnie do pielmieni najczęściej trafia właśnie wieprzowina: np. zmielona łopatka czy szynka. Mięso na pielmieni powinno być dość tłuste, by pierożki nie były zanadto suche. Ciekawszy od samego farszu jest chyba sposób podawania pielmieni. Niektórzy Rosjanie jedzą swoje danie w bardzo osobliwy dla Polaków sposób. Pielmieni podają w miskach wraz z odrobiną wody po gotowaniu pierożków. Do takiego naczynia chętnie dodają jeszcze tłustą śmietaną albo nawet majonez , niezwykle popularny sos za naszą wschodnią granicą. Przepis na pielmieni Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej Nieco ponad szklanka ciepłego/gorącego mleka Łyżeczka soli Składniki na farsz: Ok. 70 dag tłustego, mielonego, wieprzowego mięsa 2-3 cebule Sól i pieprz Liść laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Dodajcie cebulę do mięsa, doprawcie farsz solą i pieprzem. Wyrabiajcie gładki farsz. Przystąpcie do wyrobienia ciasta. Przygotujcie je w podobny sposób jak ciasto na polskie pierogi. Nadziewajcie małe, okrągłe kawałeczki ciasta surowym farszem i zawijajcie jak uszka. Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez ok. 10 min – pamiętajcie, że nadzienie w pielmieni jest...

Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? To zadecyduje czy będą się rozklejać
Adobe Stock
Newsy
Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? Tylko w ten 1 sposób zachowacie ich smak
Mrożenie jedzenia to doskonały pomysł na świąteczne potrawy, których nie zdołamy zjeść podczas Wigilii.

Jedną z potraw, która należy do ulubionych dań Polaków są pierogi. Ta prosta i tania potrawa ma wiele wariantów. Jak żadna inna smakuje również na święta. Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwa klasyka wigilijnego biesiadowania z bliskimi.  Pierogi to także bardzo pożywne danie. W różnych regionach Polski spotkamy się z ciekawymi ich odmianami. Wystarczy też spojrzeć na kuchnie innych krajów. Pierogów nie brakuje i u innych! Dostaniemy je we włoskiej restauracji, ale i pierogami poczęstują nas Japończycy. Uszka mrożone przed i po świętach Nic nie smakuje lepiej niż domowe potrawy. Ciasto wypieczone na rumiany kolor, własnoręcznie zwinięte naleśniki i pieczone wędliny, smakują wprost bosko! Dodatkowo macie gwarancję składu tego co przygotujecie w domu, bez konieczności czytania etykiet i spożywania substancji nieznanego pochodzenia. Jako że gotowanie w domu wymaga czasu i nakładu energii, często zdarza się robienie potraw w nadmiarze. Pozostałą, niezjedzoną część można wówczas zamrozić i wyjąć z zamrażarki w dogodnym dla nas momencie. Uszka i pierogi warto też zamrozić jeszcze przed świętami. Zróbcie tak, jeżeli przygotowujecie je zawczasu, wiedząc o tym, że przed świętami zwali się na was cały ogrom pracy związany ze smażeniem ryb czy przygotowywaniem sałatek. Jak mrozić uszka i pierogi? W tym przypadku istnieją dwie szkoły. Jedna z nich mówi o tym, by mrozić wyłącznie pierogi i uszka uprzednio gotowane. To rozwiązanie sprawia, że podczas kolacji wigilijnej wystarczy wam ledwie parę minut gotowania we wrzątku. Gorzej ze smakiem odgrzewanych uszek. Smak lepiej ocali zamrożenie ich jeszcze przed zagotowaniem. By zrobić to w odpowiedni sposób należy postępować wedle poniższej instrukcji - wszystko po to, by uszka i pierogi nie posklejały się w...