Zmiksujcie ten tani jak barszcz korzeń na papkę. Ukoi ból stawów w kwadrans
AdobeStock
Newsy

Zmiksujcie ten tani jak barszcz korzeń na papkę. Ukoi ból stawów w kwadrans

W starych książkach medycyny ludowej znajdują się receptury na syropy, maści i inne specyfiki wykonane z naturalnych produktów. Ta przekazywana z pokolenia na pokolenie wiedza może się przydać nawet dziś. Zobaczcie, jak pewne tanie warzywo pomoże wam na ból stawów.

Z pewnością wszyscy świetnie znacie to warzywo. W całości używamy go do kiszenia ogórków, a w formie pasty do jajek, mięs czy sałatek. Chodzi tu o chrzan, który poza swoimi docenianymi walorami smakowymi ma też inne zalety. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że warzywo to (a dokładniej jego korzeń) może wam pomóc z pewnym uciążliwym problemem, a do tego kosztuje grosze. 

Na co pomaga chrzan?

Od lat korzeń chrzanu jest bardzo popularnym produktem w medycynie ludowej ze względu na jego zdolność do łagodzenia bólów stawów. Działania drażniące chrzanu sprawia, że po przyłożeniu go do skóry ta rozgrzewa się, a ból stawów i mięśni zaczyna ustępować.

Okłady z chrzanu pozytywnie wpływają również na obrzęki i poprawiają ruchomość stawów. Poleca się je też przy takich dolegliwościach, jak zapalenie korzonków, a niektórzy stosują też chrzan na bóle głowy. 

Zobacz także
Zaczyna łupać was w stawach? Skórka z tego owocu przyniesie wam ulgę w bólu

Zaczyna łupać was w stawach? Skórka z tego owocu przyniesie wam ulgę w bólu

Pijcie herbatę z tego zioła na bóle dziąseł. Natychmiast ukoi ból

Pijcie herbatę z tego zioła na bóle dziąseł. Natychmiast ukoi ból

Prosta receptura na papkę z chrzanu

Wykonanie papki potrzebnej do zrobienia okładów z chrzanu jest banalnie proste. Wystarczy, że weźmiecie pół korzenia tej rośliny i zetrzecie na tarce o malutkich oczkach, a następnie wymieszacie z 3-4 łyżkami wody. Powstałą papkę należy rozsmarować na kawałku gazy i przyłożyć do obolałego miejsca na 5 minut.

Rozgrzewające działanie chrzanu szybko przyniesie ulgę. Jeśli macie wrażliwą skórę, możecie wcześniej posmarować skórę tłuszczem, np. olejem.

Uwaga - przed wykonaniem okładu należy zrobić test na skórze. Nałóżcie niewielką ilość papki i odczekajcie kilka minut. Jeśli pojawi się wysypka, swędzenie i inne objawy typowe dla alergii, przerwijcie stosowanie. 

Inne właściwości chrzanu

Chrzan doskonale wpływa na zdrowie nie tylko w formie okładów. Spożywanie tego warzywa może wam przynieść następujące korzyści:

  • spowolnienie starzenia

  • ulga przy zaparciach i niestrawności

  • lepsze trawienie

  • poprawa krążenia

  • wzmocnienie odporności

Chrzan może też pomóc obniżyć poziom cholesterolu, a do tego działa wspomagająco przy infekcjach górnego układu oddechowego ze względu na swoje działanie wykrztuśne. Niektórzy twierdzą też, że wąchanie roztartego chrzanu pomaga przy zatkanym nosie.  

Kotlety mielone

Ten syrop ma tylko 2 składniki i całą listę leczniczych właściwościań. Działa jak antybiotyk
Adobe Stock
Newsy
Ten syrop ma tylko 3 składniki i całą listę leczniczych właściwości. Działa jak antybiotyk
Znacie tę miksturę z wykorzystaniem popularnej, ostrej rośliny, która w Polsce rośnie także dziko? Do syropu wykorzystajcie jej korzeń.

Ten domowej roboty syrop warto stosować podczas infekcji. Na kaszel, grypę czy inne choroby górnych dróg oddechowych. Główny składnik mikstury jest ostry, w syropie jest więc rozcieńczony wodą w proporcji, która pozwala zachować silne działanie, ale łagodzi smak. Chrzan – naturalny antybiotyk Ostry chrzan, który w naszym kraju można spotkać nawet przy drodze, jest naturalnym antybiotykiem o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Ma działanie rozgrzewające i odkażające, a także dużą zawartość witaminy C. Oto jego działanie na organizm: Podnosi odporność Niszczy wolne rodniki, ma działanie antyoksydacyjne Obniża zły cholesterol Wspomaga leczenie kaszlu, objawy grypy i chorób płuc Poprawia przemianę materii, wspiera odchudzanie Łagodzi bóle reumatyczne i te pochodzące ze strony kręgosłupa Są kraje, jak Francja, Szwajcaria czy Holandia, w których chrzan jest stosowany wyłącznie jako roślina lecznicza, a nie przyprawa jak u nas. Miód działa bakteriobójczo Duże znaczenie zdrowotne w miodzie mają enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych owadów. Zawarty w gotowym produkcie nadtlenek wodoru ma silne właściwości bakteriostatyczne. Wbrew pozorom, miód nie uczula i bardzo rzadko stwierdza się jego działanie alergizujące na organizm. Do tego miód: Działa przeciwbiegunkowo. Obniża ciśnienie tętnicze krwi Hamuje procesy miażdżycowe Pomaga leczyć schorzenia wątroby i dróg żółciowych Przyspiesza gojenie się ran Leczy wrzody żołądka Przepis na syrop na kaszel z chrzanu i miodu Składniki: 200 g korzenia świeżego chrzanu 200 g jasnego miodu (lipowego, akacjowego lub wielokwiatowego) 1 szklankę przegotowanej i wystudzonej wody Dla smaku i dodatkowej dawki...

Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?
AdobeStock
Newsy
Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?
Szczypią was oczy podczas tarcia chrzanu? Wykorzystajcie ten prosty trik.

Ostry smak i zapach chrzanu sprawia, że jest on świetnym składnikiem do dipów i sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku i charakteru! Niestety, świeży chrzan ma jedną zasadniczą wadę – przy ścieraniu korzenia chrzanu strasznie szczypią i łzawią oczy, tak samo jak w przypadku cebuli! Co zrobić, by tego uniknąć? Rozwiązanie znajdziecie w poniższym artykule! Zachęcamy też do wypróbowania smacznego przepisu na wielkanocny chrzan z jajkami. Właściwości chrzanu Warto jeść chrzan nie tylko ze względu na jego wyjątkowy smak, ale także doskonałe właściwości lecznicze! Sprawdźcie, jak chrzan wpływa na zdrowie. Leczenie sezonowych infekcji Chrzan wspaniale sprawdza się wtedy, gdy cierpicie na infekcje górnych dróg oddechowych. Działa bakteriobójczo i ma działanie wykrztuśne. Ponadto zawiera dużo witaminy C, która wzmocni odporność! Lepszy metabolizm Korzeń chrzanu rozgrzewa i przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu możliwa jest szybsza utrata wagi! Pomaga też na problemy z zaparciami. Kwas foliowy Zawarty w chrzanie kwas foliowy jest niezbędny w przypadku kobiet, które spodziewają się dziecka. Jedzenie chrzanu zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia wad płodu. Jak zetrzeć chrzan? Najlepszy dla zdrowia jest oczywiście świeżo starty korzeń chrzanu. Ale podczas ścierania zaczynają strasznie piec przez niego oczy! Jak temu zapobiec? Wystarczy, że włożycie korzeń chrzanu do zimnej wody i zostawicie na całą noc w lodówce. Dodajcie też trochę soku z cytryny, by chrzan nie ściemniał. Przepis na wielkanocny chrzan z jajkami Do przygotowania świątecznego chrzanu z jajkami potrzebne będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 świeży korzeń chrzanu Sok z cytryny 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Sól Pieprz Przygotowanie:...

Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Adobe Stock
Zdrowie
Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć złogi w żyłach. Wystarczą 3 proste składniki
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które mogą wystąpić w obrębie tego narządu. Te same silne związki mogą również poprawiać funkcjonowanie mózgu a nawet poprawiać pamięć....

Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy
Adobe Stock
Newsy
Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy
Imbir to jeden z najzdrowszych produktów, które możemy włączyć do swojej codziennej diety, ale nie każdy może go jeść. Kto powinien się go wystrzegać?

Imbir już od czasów starożytnych był wykorzystywany w leczeniu wielu powszechnych problemów zdrowotnych, takich jak kolka, bóle głowy lub przeziębienia. To także popularna przyprawa oraz dodatek do wielu dań. Dlaczego warto włączyć do diety imbir? Właściwości zdrowotne imbiru Imbir to korzeń o wielu dobroczynnych właściwościach. Korzeń imbiru jest bogaty w gingerol - substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Wśród innych jego zalet należy wymienić m.in.: Pomaga w walce z nudnościami. Wystarczy 1-1,5 grama imbiru, aby pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom nudności, w tym nudnościom związanym z chemioterapią, nudnościami pooperacyjnymi i porannymi nudnościami u kobiet w ciąży.  Pomaga schudnąć i obniża poziom insuliny. Imbir może również pomóc w obniżeniu wskaźnika masy ciała (BMI) i poziomu insuliny we krwi. Skutecznie zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, zwłaszcza choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego. Obniża poziom cukru we krwi i poprawia różne czynniki ryzyka chorób serca u osób z cukrzycą typu 2. Przyspiesza opróżnianie żołądka, co może być korzystne dla osób z niestrawnością i związanym z nią dyskomfortem żołądkowym. Jest skuteczny w walce z bólem menstruacyjnym, gdy jest przyjmowany na początku okresu. Może prowadzić do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu LDL (złego), cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi. Imbir zawiera substancję gingerol, która ma działanie ochronne przed rakiem.  Może chronić przed uszkodzeniami mózgu związanymi z wiekiem. Imbir może pomóc w walce ze szkodliwymi bakteriami i wirusami, co może zmniejszyć ryzyko infekcji. Kto nie powinien jeść imbiru? Istnieje sześć sytuacji, w których nie powinno się spożywać imbiru. Kto powinien go unikać? Niedowaga. Spożywania imbiru...