Dwie strony kapsaicyny

Eksperci uważają, że spożywanie ostrych potraw z dodatkiem papryczek chili, może bardzo pozytywnie wpływać na ludzki organizm. Zawarta w nich kapsaicyna działa między innymi odchudzająco, ale również rozgrzewająco, odpornościowo, a nawet przeciwbólowo. 

Niestety, ten sam czynnik wywołuje także uczucie pieczenia w gardle. Naukowcy wyjaśniają, że gdy kapsaicyna połączy się z receptorami w jamie ustnej, do mózgu wysyłany jest taki sam sygnał, jak po dotknięciu gorącego garnka. W takiej sytuacji należy szybko załagodzić uczucie palenia.

Jak złagodzić uczucie palenia w gardle?

Niektórzy twierdzą, że ostrą potrawę wystarczy popić wodą, gazowanym napojem lub dowolnym alkoholem. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości każdy z tych trzech napojów tylko wzmacnia nieprzyjemne uczucie i rozprowadza smak po całej jamie ustnej. Niezawodne okazuje się jedynie… mleko!

Eksperci twierdzą, że zawarte w mleku białko doskonale wypiera kapsaicynę z receptorów znajdujących się na języku. Dlatego też jego wypicie to najlepszy sposób na wyeliminowanie pieczenia. Bez względu na to czy sięgniesz po takie zawierające 1 proc. czy 3 proc. tłuszczu – zadziała.

Zobacz także:

Okazuje się jednak, że mleko mleku nierówne. Bowiem osoby nie spożywające produktów odzwierzęcych mogą mieć spory problem. Wypicie szklanki napoju orzechowego lub sojowego, nie zadziała tak samo jak mleko krowie. W końcu nie zawierają one białka.

Inne negatywne aspekty spożywania pikantnych dań

Należy jednak pamiętać, że pieczenie w buzi to nie jedyny problem, z którym możecie się spotkać spożywając pikantne potrawy. Eksperci twierdzą, że tego typu produkty mogą negatywnie wpływać między innymi na cykl waszego snu. Badania wykazują, że osoby jedzące dużo pikantnych dań zdecydowanie dłużej zasypiają, a co za tym idzie mniej czasu spędzają na samym śnie.

Spożywanie pikantnych dań może przyczynić się również do rozmaitych problemów żołądkowych. Wśród najbardziej popularnych dolegliwości wymienia się przede wszystkim biegunkę. W końcu zawarta w papryczkach chili kapsaicyna znacznie podrażnia wyściółkę żołądka.