jak złagodzić pieczenie w buzi
Adobe Stock
Newsy

Zjedliście zbyt pikantne danie i pali was w gardle? Wystarczy jedna rzecz i będzie po kłopocie

Choć pikantne potrawy powszechnie uważa się za bardzo zdrowe, ich spożywanie może wywoływać nieprzyjemne uczucie palenia w gardle. Jeśli go doświadczacie koniecznie pamiętajcie, by do ostrego jedzenia przygotować sobie szklankę pewnego napoju. Ten z prędkością światła złagodzi pikantność w ustach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dwie strony kapsaicyny

Eksperci uważają, że spożywanie ostrych potraw z dodatkiem papryczek chili, może bardzo pozytywnie wpływać na ludzki organizm. Zawarta w nich kapsaicyna działa między innymi odchudzająco, ale również rozgrzewająco, odpornościowo, a nawet przeciwbólowo. 

Niestety, ten sam czynnik wywołuje także uczucie pieczenia w gardle. Naukowcy wyjaśniają, że gdy kapsaicyna połączy się z receptorami w jamie ustnej, do mózgu wysyłany jest taki sam sygnał, jak po dotknięciu gorącego garnka. W takiej sytuacji należy szybko załagodzić uczucie palenia.

Jak złagodzić uczucie palenia w gardle?

Niektórzy twierdzą, że ostrą potrawę wystarczy popić wodą, gazowanym napojem lub dowolnym alkoholem. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości każdy z tych trzech napojów tylko wzmacnia nieprzyjemne uczucie i rozprowadza smak po całej jamie ustnej. Niezawodne okazuje się jedynie… mleko!

Eksperci twierdzą, że zawarte w mleku białko doskonale wypiera kapsaicynę z receptorów znajdujących się na języku. Dlatego też jego wypicie to najlepszy sposób na wyeliminowanie pieczenia. Bez względu na to czy sięgniesz po takie zawierające 1 proc. czy 3 proc. tłuszczu – zadziała.

Okazuje się jednak, że mleko mleku nierówne. Bowiem osoby nie spożywające produktów odzwierzęcych mogą mieć spory problem. Wypicie szklanki napoju orzechowego lub sojowego, nie zadziała tak samo jak mleko krowie. W końcu nie zawierają one białka.

Inne negatywne aspekty spożywania pikantnych dań

Należy jednak pamiętać, że pieczenie w buzi to nie jedyny problem, z którym możecie się spotkać spożywając pikantne potrawy. Eksperci twierdzą, że tego typu produkty mogą negatywnie wpływać między innymi na cykl waszego snu. Badania wykazują, że osoby jedzące dużo pikantnych dań zdecydowanie dłużej zasypiają, a co za tym idzie mniej czasu spędzają na samym śnie.

Spożywanie pikantnych dań może przyczynić się również do rozmaitych problemów żołądkowych. Wśród najbardziej popularnych dolegliwości wymienia się przede wszystkim biegunkę. W końcu zawarta w papryczkach chili kapsaicyna znacznie podrażnia wyściółkę żołądka.

Jak uratować za ostrą potrawę. Dodajcie ten 1 produkt i problem zniknie
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować za ostrą potrawę? Dodajcie jeden z tych dwóch produktów, a problem zniknie
Lubicie ostro zjeść? A co zrobić gdy okazało się, że potrawa wyszła za ostra?

Czy wiecie, że do ostrych potraw można się przyzwyczaić? Jedząc je stopniowo, oswajamy nasze kubki smakowe do obecności substancji odpowiadających za ostrość. I choć osobom nieznoszących ostrych dań pewnie trudno w to uwierzyć, to ci którzy kochają ostrość w potrawach są rozczarowani, gdy poda im się danie zbyt łagodne w smaku. Nie tylko uważają, że nie jest wyraziste, ale też twierdzą, że bez ostrości tracą całą przyjemność z jedzenia. Co powoduje ostrość produktów i jak zmniejszyć ostrość dań? Za ostry smak występujący w potrawach odpowiadają związki chemiczne zwane kapsaicynoidami. Te substancje działają na nasz układ nerwowy powodując odczuwanie bólu i palenia w jamie ustnej. W papryczkach chilli znajduje się kapsaicyna, w kurkumie, pieprzu czy innych przyprawach dających ostrość występują inne, analogiczne kapsaicynoidy. Jak zredukować ostrość dania? Najlepszym sposobem na zmniejszenie ostrości, gdy do sosu czy zupy dodaliście za dużo chilli, jest rozcieńczenie płynu filiżanką tłustego mleka. Tłuste mleko jest tak skuteczne, bo odpowiedzialna za pikantny smak kapsaicyna, rozpuszcza się w tłuszczach. Z tego powodu nie wystarczy rozcieńczyć za ostry płyn wodą. Trzeba by jej dodać zbyt dużo, psując jednoczenie gotowe już danie.    Innym sposobem „wyciągnięcia” ostrości z potrawy jest dodanie do niej surowego ziemniaka. Obierzcie go, przekrójcie na pół i ugotujcie w za ostrym sosie, a następnie wyjmijcie z potrawy. Czy jedzenie ostrych dań jest zdrowe? Substancje stanowiące o ostrości produktów mają wiele właściwości zdrowotnych. Jednak to czy należy jeść ostre potrawy, czy lepiej ich unikać zależy od waszego zdrowia i upodobań.  Wartości zdrowotne pikantnych produktów: Działają bakteriobójczo Wzmacniają...

Chrzan tarty
Adobe Stock
Newsy
Chrzan jest dla was za ostry? Mamy na to pewien sposób...
Tarty chrzan własnej roboty to doskonały naturalny dodatek, który potrafi nadać ostrości nawet najbardziej mdłemu daniu. Nie lubicie jego zanadto intensywnego smaku?

Mamy na to swój własny sposób. Czasem może się przecież zdarzyć tak, że na talerzu zrobi się wręcz za ostro. Ostrość chrzanu wyczuwalna jest zwłaszcza w domowych słoiczkach z tym warzywem. Własnoręcznie tarty chrzan to naturalne składniki i samo zdrowie, ale też potężna moc ostrości. Nie bez przyczyny większość producentów chrzanu próbuje w jakiś sposób złagodzić jego smak. Na półkach sklepowych nie brakuje chrzanu z dodatkiem… mleka w proszku. Zwróciliście uwagę na ten nietypowy składnik na słoiczkach z chrzanem? To właśnie ten dodatek sprawia, że chrzan ze sklepu jest nieco delikatniejszy w smaku. Chrzan „na mleku” Mleko w proszku odpowiada także za jego śnieżnobiałą barwę, nieco inną od tej, którą możemy zaobserwować po utarciu chrzanowego korzenia w domu. Rozwiązanie na złagodzenie domowego chrzanu nasuwa się samo. Jeśli jednak nie dysponujecie mlekiem w proszku, można zanurzyć korzeń chrzanu w mleku na jakiś czas. Taka „mleczna kąpiel” pozwoli zredukować ostrość warzywa i sprawi, że tarty chrzan stanie się bardziej znośny w smaku dla delikatniejszych podniebień. Efektem ubocznym użycia mleka w kontakcie z chrzanem, może być dla niektórych jego… mleczna barwa. Zwłaszcza wtedy, gdy planujecie przygotować tak zwaną ćwikłę. Buraczki wymieszane z chrzanem „na mleku”, będą miały mniej wyrazistą i intensywną czerwoną barwę. Nabiał redukuje ostrość Co ciekawe, mleko może pomóc także i po zjedzeniu ostrego dania, takiego jak np. kanapka posmarowana obficie tartym chrzanem. W takich wypadkach wypicie szklanki białego napoju lub nawet skosztowanie odrobiny słodkiej śmietanki, powinno przynieść ulgę. Wszystko to za sprawą tłuszczów zawartych w nabiale, które odpowiadają za obniżenie...

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Pixabay
Newsy
Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Naukowcy nie mają wątpliwości. Picie alkoholu może być przyczyną wystąpienia choroby nowotworowej u człowieka.

Na pozór nic w tym szokującego, ale zdecydowana większość ludzi słyszała niemal wyłącznie o kancerogennym wpływie palenia papierosów czy nieodpowiedniej diety. Alkohol zdecydowanie częściej posądzany jest – i zresztą również całkiem słusznie – o wywoływanie chorób, m.in. wątroby. Tymczasem szacuje się, że alkohol może powodować, bezpośrednio lub pośrednio, od 2 do 4% wszystkich chorób nowotworowych. Jakie typy raka może wywołać spożywanie alkoholu? O jakich rodzajach raka mówimy? Sprawdźcie poniższą listę: Rak jamy ustnej Rak gardła Rak przełyku Rak krtani Rak żołądka Rak trzustki Rak wątroby Rak piersi Rak jelita grubego Rak głowy i szyi I inne Nie napawa optymizmem jeszcze jedno ustalenie lekarzy onkologów. Według nich, nie ma czegoś takiego jak bezpieczna ilość spożytego alkoholu. Co prawda, ilość spożywanych trunków zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu, ale jednocześnie lekarze zastrzegają, że zależy to w dużej mierze od wieku, masy ciała, a także płci. Nie od dzisiaj wiadomo, że o wiele gorzej z przyswajaniem spożytego alkoholu, radzi sobie organizm kobiety. Skąd ta różnica? Eksperci wskazują, że wiąże się to z różnicą w zakresie gospodarki wodnej organizmu mężczyzny i kobiety. Panie po wypiciu jednego „głębszego”, mają w organizmie dużo wyższe stężenie alkoholu niż panowie. Z czym wiąże się łączenie palenia i picia? Co ciekawe, palenie papierosów potęguje negatywne efekty picia alkoholu. W tym wypadku następuje także tak zwane sprzężenie zwrotne. Pity alkohol sprawia, że ludzki organizm łatwiej wchłania dym papierosowy. Alkohol i papierosy to naprawdę zabójczy duet – mówi się, że zerwanie z oboma nałogami,...

Jak picie mleka wpływa na zdrowie?
Adobe Stock
Newsy
Pijcie szklankę tego napoju przed snem. Nie tylko poprawi wasze trawienie i sen, ale też pomoże wam schudnąć
Ten niesamowity napój towarzyszy wam od chwili narodzin. Mowa tu oczywiście o mleku, które bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Bez względu na to czy macie 15 czy 50 lat - powinniście spożywać je regularnie.

Mleko to bardzo ważny składnik wielu przepysznych produktów – jogurtów, kefirów, serów, twarogów, lodów, a nawet masła. Dzięki niemu możecie przyrządzić przepyszne naleśniki, ciasta, koktajle, kremy, a nawet sosy. Na co dzień z pewnością dodajecie je również do płatków śniadaniowych, kawy, a nawet herbaty. W końcu jest przepyszne.  Rodzaje mleka Z roku na rok coraz bardziej popularne stają się mleka roślinne – owsiane, migdałowe, kokosowe. Spożywają je przede wszystkim osoby będące na diecie wegańskiej, ale również ci, którzy zmagają się z nietolerancją laktozy. Oczywiście, istnieją również mleka zwierzęce - kozie, owcze, bawole. Mimo to, Polacy wciąż najchętniej sięgają po to od krowy. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju spożywa je w ilości aż 226 litrów rocznie! Cenne wartości odżywcze mleka Mleko ssaków to niesamowicie cenne źródło wielu wartości odżywczych. Znajduje się w nim nie tylko mnóstwo wapnia i magnezu, ale również ogrom fosforu, potasu, sody, cynku czy selenu. Nie można również zapomnieć o szerokiej gamie witamin – A, D, E, K, B1, B2, B3, B6 oraz B12. Dietetycy zachęcają do picia co najmniej jednej szklanki mleka dziennie. Taka praktyka nie tylko minimalizuje ryzyko wystąpienia problemów z sercem, ale również zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, pęcherza, żołądka czy piersi. Ponadto, zmniejsza ryzyko złamań kości i osteoporozy. Spożywanie mleka w dzieciństwie zmniejsza także ryzyko otyłości. Okazuje się jednak, że wypijanie jednej szklanki tego napoju przed snem, może zdziałać o wiele więcej niż wam się wydaje. Jedna kobieta schudła w ten sposób 1,5 kilograma. Historia kobiety, która schudła 1,5 kg dzięki mleku Pochodząca z Indii Shreya...