Ziemniaki zagościły w europejskiej kuchni już ładnych kilkaset lat temu. Początkowo podchodzono do nich nieufnie, potem stały się podstawowym pożywieniem dla pokaźnego kawałka całej ludzkości.

Lata mijają, ale obraz ziemniaków wciąż nie jest taki, jaki być powinien. Wiele osób wciąż postrzega je jako tani „zapychacz” bez większej wartości. Tymczasem to jeden wielki mit, który niesłusznie zniechęca do ich jedzenia.

Jaka jest wartość kaloryczna ziemniaków w porównaniu do innych produktów?

O tym, że ziemniaki wcale nie są tak tuczące, jak by się mogło wydawać, powiedziano już wiele. Wystarczy krótki rzut oka na wartości kaloryczne głównych „konkurentów” ziemniaków w walce o główny dodatek do mięsa i surówki:

Jak na tym tle wyglądaj ziemniaki? Ich wartość kaloryczna to ok. 69–85 kcal na 100 g w zależności od rodzaju kartofli. Przyznacie sami, że te liczby dają dużo do myślenia.

Zobacz także:

Dlaczego warto często jeść ziemniaki?

Dalej nie jesteście przekonani do częstszego jedzenia ziemniaków? Sama ich wartość kaloryczna to jednak nie wszystko. Ziemniaki mogą „popisać się” całą listą zalet. Oto one:

  • Są bogate w wiele cennych witamin takich jak choćby witamina C (15 dag ziemniaków dostarcza 15% dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę)
  • Taka sama porcja (15 dag ugotowanych ziemniaków) zapewnia 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6
  • Są bogate w cholinę (dawniej zwana witaminą B4), niezbędnej w prawidłowym funkcjonowania organizmu
  • Zawierają potas, który wpływa na pracę serca i mięśni
  • Są bezglutenowe – przez to wskazane są dla osób cierpiących na celiakię
  • To jedno z cenniejszych źródeł węglowodanów skrobiowych – są świetną alternatywą dla makaronu, ryżu czy pieczywa

Czytaj także: