Zastosujcie ten prosty trik, a kiełbasa zachowa świeżość na dłużej
Adobe Stock
Newsy

Zastosujcie ten prosty trik, a kiełbasa zachowa świeżość na dłużej

Wśród Polaków zdecydowanie nie brakuje fanów kiełbasy. Pieczona, smażona, gotowana, wędzona lub świeża – doskonale nadaje się do różnego rodzaju potraw. Jeśli chcecie, by zachowała świeżość co najmniej przez tydzień, koniecznie skorzystajcie z naszych rad.

Eksperci twierdzą, że kiełbasa znajdująca się w naturalnym jelicie, powinna wytrzymać w lodówce przez co najmniej tydzień. Aby jednak było to możliwe, konieczne jest jej prawidłowe przechowywanie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo przechowywać kiełbasę?

Ważną rolę odgrywa bowiem nie tylko niska temperatura chłodzenia, ale również opakowanie. Okazuje się, że plastikowe torebki sprzyjają skróceniu terminu przydatności do spożycia produktu. Specjaliści nie mają wątpliwości - kiełbasę lepiej trzymać w papierze!

Jednak lodówka to nie jedyne miejsce, w którym można przechowywać kiełbasę. Równie dobrze możecie ją zawiesić na haku nad kuchenką – jak za starych, dobrych czasów. Tak ususzoną kiełbasę, będziecie mogli jeść przez kolejne kilka tygodni. 

Pamiętajcie jednak, że sklepowym produktom nigdy nie można do końca ufać w kwestii świeżości i terminów przydatności. Pewność zyskacie dopiero, gdy przygotujecie kiełbasę samodzielnie. To dziecinnie proste.

Przepis na domową kiełbasę

Będziecie potrzebować:

  • 4 kilogramów mięsa wieprzowego (3 kg łopatki, karkówki lub szynki i 1 kg boczku)
  • 40 gramów czosnku
  • 500 ml wody
  • 4 metry cienkich jelit wieprzowych
  • Przypraw: 30 gramów soli zwykłej i 30 gramów soli peklowej, 4 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, 1 łyżka suszonego majeranku
Zobacz także
Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Ta świetnie wzbogaci jego smak

Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Przepis na pyszny, mięsny bigos

kiełbasa smażona z cebulą na obiad

Cudownie rumiana smażona kiełbasa z cebulką. Dodajcie ten składnik a obiad będzie pyszny jak nigdy

Przygotowanie:

  1. Mięso przepuśćcie przez maszynkę do mielenia i umieśćcie w dużej misce. Do tak przygotowanej wieprzowiny dodajcie wszystkie przyprawy – oba rodzaje soli, pieprz, ziarna gorczycy i majeranek. 
  2. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni pamiętając, by co jakiś czas dolać do masy trochę wody. Kiedy przestanie się kleić do rąk, to znak, że jest gotowa (może wam to zająć nawet 30 minut).
  3. Jelito umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu dokładnie wypłuczcie je pod bieżącą wodą.
  4. W maszynce do mielenia zmieńcie końcówkę na podłużną, a następnie naciągnijcie na nią jelito - na jego końcu zróbcie supełek. Do urządzenia włóżcie pierwszą porcję mięsa i zacznijcie kręcić wajchą, trzymając drugą ręką jelito, tak by się nie zsunęło. 
  5. Kiedy już nabijecie pierwsze 15 cm mięsa obkręćcie jelito kilkukrotnie wokół własnej osi i zacznijcie robić kolejną kiełbaskę. Gdy dojdziecie do końca jelita zróbcie na nim kolejny supeł.
  6. Tak przygotowane kiełbaski odstawcie do obeschnięcia na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu umieśćcie przysmak w wodzie o temperaturze ok. 75 st. C i parzcie przez 30 minut.

Gotowe!

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne
Adobe Stock
Przepisy
Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis na krokiety bije na głowę wszystkie inne
Mięso pozostałe z gotowania rosołu spędza sen z powiek wielu pań domu. Kiedy rodzinie przejedzą się już zrobione z niego pierogi czy krokiety, warto wypróbować przepis na smakowite naleśniki z piekarnika!

Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet całego tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni. Dzisiejsza nasza propozycja to naleśniki z farszem w postaci rosołowego mięsa z odzysku. Zapomnijcie jednak o tłustych i ciężkostrawnych krokietach. Te naleśniki zapieczecie w piekarniku! Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej Pół szklanki wody lekko gazowanej Olej Przyprawy: sól, kurkuma Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników. Składniki na farsz: 400 gramów mięsa z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 50 gramów mozzarelli w wiórkach Olej Masło Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Zacznijcie od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieśćcie wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksujcie, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Na patelni rozgrzejcie kilka kropli oleju, a następnie nałóżcie na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smażcie cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóżcie na bok.  Teraz możecie zająć się farszem. Mięso z rosołu oddzielcie od kości, a następnie umieśćcie je w maszynce do mielenia wraz z marchewką. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na patelni (możecie to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyliście naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodajcie do zmielonego mięsa z warzywami. W misce z powstającym farszem umieśćcie jajko. Całość dokładnie wymieszajcie. Następnie...

Kotlety z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich ten składnik. Kto nie jadł wcześniej, niech żałuje
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich te 2 składniki. Pycha!
Pochodzące z dawnej kuchni ukraińskiej kotlety lwowskie to istna poezja smaku. Choć na pierwszy rzut oka przysmak może wyglądać jak zwykłe mielone, w rzeczywistości nimi nie jest. Bowiem powstaje z nieco innych składników, należą do nich między innymi mięso drobiowe, ser oraz masło.

Jeśli zastanawiacie się, co lepiej przyrządzić na obiad – kurczaka, a może kotlety mielone, to wasz dylemat został właśnie rozwiązany. Bowiem ten przepis stanowi połączenie ich obu. Ich widok zachwyci nie tylko mięsnych smakoszy, ale również każdego serowego fana. Oprócz startego sera dodajcie do masy na kotlety także cebulę czerwoną. Oprócz właściwości smakowych zapewni ona także kotletom ciekawszy wygląd. Przepis na kotlety mielone z kurczaka z serem i cebulą Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego z kurczaka 200 gramów sera żółtego 2 żółtek 1 czerstwej kajzerki 1 łyżki masła Oleju do smażenia Bułki tartej do panierowania Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu odsączcie bułkę z wody. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Włóżcie do niej również mięso, odsączoną kajzerkę, pokrojoną cebulę, żółtka, miękkie masło oraz przyprawy – sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.  Kiedy masa stanie się wystarczająco jednolita zacznijcie z niej formować kotlety – niewielkie kulki, które następnie powinniście nieco spłaszczyć. Aby zmniejszyć intensywność przyklejania się mięsa do rąk, za każdym razem zwilżcie dłonie w wodzie i dopiero później bierzcie się za formowanie kolejnego kotleta. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej, a następnie zacznijcie na niej układać kotlety – najlepiej by każdy z nich miał trochę miejsca, nie trzymajcie ich zbyt ciasno. Smażcie z obu stron, na średnim ogniu, aż do zarumienienia. Tak przygotowane kotlety odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego....

Rozpływający się w ustach pasztet świąteczny. Doprawcie go w ten sposób, a domownicy jękną z zachwytu
Adobe Stock
Newsy
Rozpływający się w ustach pasztet. Doprawcie go w ten sposób, a domownicy jękną z zachwytu
Pasztet od lat gości na stołach Polaków, nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Jak sprawić, by wyszedł idealny? Wystarczy, że zastosujecie rady zawarte w tym przepisie!

Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Ważne wydarzenia, święta, czy inne specjalne okazje dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny?  Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujecie zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota! Przepis na pasztet wieprzowy Składniki: 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna) 4 duże jajka 3 czerstwe kajzerki 6 suszonych grzybów Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Grzyby dokładnie umyjcie i umieśćcie w misce z wodą. Odstawcie do namoczenia na całą noc. Wszystkie rodzaje mięsa umyjcie, a następnie pokrójcie na mniejsze części. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso. Smażcie przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do dużego, płaskiego garnka. Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik). Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie 3 czerstwe kajzerki i gotujcie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstawcie całość do wystudzenia. Wystudzoną zawartość garnka zmielcie przy użyciu maszynki (3 trik). Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek. Te pierwsze ubijcie na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik). Z kolei do żółtek dodajcie majeranek, imbir i gałkę muszkatołową.  Przyprawione żółtka dodajcie do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie wyróbcie. Na sam koniec tej czynności dodajcie również ubite białka....

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę na gołąbki. Tego babcinego sposobu jeszcze nie znacie 
Dzięki temu prostemu trikowi ekspresowo zawiniecie gołąbki. Zapewniamy, że żaden z nich nie rozpadnie się podczas gotowania.

Nie od dziś wiadomo, że babcie to skarbnica najcenniejszych kulinarnych trików. Nie inaczej jest w przypadku gołąbków. Jeśli chcecie zawinąć je szybko i dokładnie koniecznie przetestujcie ten sposób.  Babciny sposób zawijania farszu w kapustę Wystarczy, że nałożycie farsz na środek liścia, a następnie złożycie go w kopertę, położycie na drewnianej desce i zaczniecie rolować lekko dociskając przysmak. Zajmie wam to chwilę, a efekty będą powalające. Przepis na gołąbki z grzybami Będziecie potrzebować: 1 główki kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu 50 gramów suszonych grzybów 2 cebul 1 łyżki masła Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie je do rondelka ze świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut, a następnie umieśćcie w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie go wraz ze zmielonymi grzybami i odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z kapusty wytnijcie głąb, a następnie umieśćcie ją we wrzątku i gotujcie przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmijcie kapustę z wody i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możecie zacząć rozbierać ją z liści. Zróbcie to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętajcie, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznijcie faszerować...