Zastosujcie ten prosty trik, a kiełbasa zachowa świeżość na dłużej
Adobe Stock
Newsy

Zastosujcie ten prosty trik, a kiełbasa zachowa świeżość na dłużej

Wśród Polaków zdecydowanie nie brakuje fanów kiełbasy. Pieczona, smażona, gotowana, wędzona lub świeża – doskonale nadaje się do różnego rodzaju potraw. Jeśli chcecie, by zachowała świeżość co najmniej przez tydzień, koniecznie skorzystajcie z naszych rad.

Eksperci twierdzą, że kiełbasa znajdująca się w naturalnym jelicie, powinna wytrzymać w lodówce przez co najmniej tydzień. Aby jednak było to możliwe, konieczne jest jej prawidłowe przechowywanie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo przechowywać kiełbasę?

Ważną rolę odgrywa bowiem nie tylko niska temperatura chłodzenia, ale również opakowanie. Okazuje się, że plastikowe torebki sprzyjają skróceniu terminu przydatności do spożycia produktu. Specjaliści nie mają wątpliwości - kiełbasę lepiej trzymać w papierze!

Jednak lodówka to nie jedyne miejsce, w którym można przechowywać kiełbasę. Równie dobrze możecie ją zawiesić na haku nad kuchenką – jak za starych, dobrych czasów. Tak ususzoną kiełbasę, będziecie mogli jeść przez kolejne kilka tygodni. 

Pamiętajcie jednak, że sklepowym produktom nigdy nie można do końca ufać w kwestii świeżości i terminów przydatności. Pewność zyskacie dopiero, gdy przygotujecie kiełbasę samodzielnie. To dziecinnie proste.

Przepis na domową kiełbasę

Będziecie potrzebować:

  • 4 kilogramów mięsa wieprzowego (3 kg łopatki, karkówki lub szynki i 1 kg boczku)
  • 40 gramów czosnku
  • 500 ml wody
  • 4 metry cienkich jelit wieprzowych
  • Przypraw: 30 gramów soli zwykłej i 30 gramów soli peklowej, 4 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, 1 łyżka suszonego majeranku
Zobacz także
Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Ta świetnie wzbogaci jego smak

Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Przepis na pyszny, mięsny bigos

kiełbasa smażona z cebulą na obiad

Cudownie rumiana smażona kiełbasa z cebulką. Dodajcie ten składnik a obiad będzie pyszny jak nigdy

Przygotowanie:

  1. Mięso przepuśćcie przez maszynkę do mielenia i umieśćcie w dużej misce. Do tak przygotowanej wieprzowiny dodajcie wszystkie przyprawy – oba rodzaje soli, pieprz, ziarna gorczycy i majeranek. 
  2. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni pamiętając, by co jakiś czas dolać do masy trochę wody. Kiedy przestanie się kleić do rąk, to znak, że jest gotowa (może wam to zająć nawet 30 minut).
  3. Jelito umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu dokładnie wypłuczcie je pod bieżącą wodą.
  4. W maszynce do mielenia zmieńcie końcówkę na podłużną, a następnie naciągnijcie na nią jelito - na jego końcu zróbcie supełek. Do urządzenia włóżcie pierwszą porcję mięsa i zacznijcie kręcić wajchą, trzymając drugą ręką jelito, tak by się nie zsunęło. 
  5. Kiedy już nabijecie pierwsze 15 cm mięsa obkręćcie jelito kilkukrotnie wokół własnej osi i zacznijcie robić kolejną kiełbaskę. Gdy dojdziecie do końca jelita zróbcie na nim kolejny supeł.
  6. Tak przygotowane kiełbaski odstawcie do obeschnięcia na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu umieśćcie przysmak w wodzie o temperaturze ok. 75 st. C i parzcie przez 30 minut.

Gotowe!

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę na gołąbki. Tego babcinego sposobu jeszcze nie znacie 
Dzięki temu prostemu trikowi ekspresowo zawiniecie gołąbki. Zapewniamy, że żaden z nich nie rozpadnie się podczas gotowania.

Nie od dziś wiadomo, że babcie to skarbnica najcenniejszych kulinarnych trików. Nie inaczej jest w przypadku gołąbków. Jeśli chcecie zawinąć je szybko i dokładnie koniecznie przetestujcie ten sposób.  Babciny sposób zawijania farszu w kapustę Wystarczy, że nałożycie farsz na środek liścia, a następnie złożycie go w kopertę, położycie na drewnianej desce i zaczniecie rolować lekko dociskając przysmak. Zajmie wam to chwilę, a efekty będą powalające. Przepis na gołąbki z grzybami Będziecie potrzebować: 1 główki kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu 50 gramów suszonych grzybów 2 cebul 1 łyżki masła Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie je do rondelka ze świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut, a następnie umieśćcie w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie go wraz ze zmielonymi grzybami i odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z kapusty wytnijcie głąb, a następnie umieśćcie ją we wrzątku i gotujcie przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmijcie kapustę z wody i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możecie zacząć rozbierać ją z liści. Zróbcie to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętajcie, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznijcie faszerować...

Po czym poznać, że makaron jest zepsuty?
Adobe Stock
Newsy
Po czym poznać, że makaron się zepsuł? Jeśli tak wygląda to pod żadnym pozorem go nie jedzcie
Ugotowany, umieszczony w lodówce makaron zachowuje świeżość przez mniej niż 1 tydzień. Jeśli w tym czasie jego wygląd się zmienił pod żadnym pozorem nie spożywajcie tego produktu.

Ugotowany makaron to jeden z tych produktów spożywczych, które bardzo szybko się psują. W końcu zawiera on mnóstwo wilgoci, która sprzyja rozwojowi pleśni oraz rozmaitych bakterii. Umieszczony w lodówce wytrzyma zaledwie kilka dni. Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Wszystko zależy od rodzaju makaronu i składników, z których został wykonany. Najkrócej wytrzyma świeży makaron pszenny ze sklepu. Jego termin przydatności do spożycia wynosi tylko 1-3 dni. Od 3 do 5 dni możecie z kolei przechowywać gotowany makaron pszenny, makaron na bazie soczewicy, fasoli lub grochu, makaron bezglutenowy oraz nadziewany. Najbardziej wytrzymały okazuje się świeży, domowy makaron pszenny (4-5 dni) oraz wszelkie makarony z sosem (5 dni). Jak poznać, że makaron jest zepsuty? Zepsuty makaron poznacie między innymi po jego zapachu, ale również wyglądzie. Niezdatny do spożycia produkt stanie się lepki, obślizgły, wręcz śluzowaty. Może mieć także zmienioną barwę. Jeśli widzicie, że w pewnych miejscach jest szarawy lub białawy, pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Przepis na domowy makaron Skoro już wiecie, jak rozpoznać zepsuty makaron śmiało możecie zacząć jego przyrządzanie. Zróbcie tylko tyle, ile w danym momencie potrzebujecie, a jeśli coś zostanie, nie trzymajcie w lodówce dłużej niż 5 dni. Będziecie potrzebować: 500 gramów mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczki soli Przygotowanie: W misce umieśćcie mąkę i sól. Całość dokładnie wymieszajcie. W kolejnej miseczce rozkłóćcie jajka. Tak przygotowane połączcie z mąką i lekko wymieszajcie, używając do tego na przykład widelca. Stolnicę oprószcie mąką i wyłóżcie na nią masę makaronową. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej...

kajzerki przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Jecie kajzerki? Z łatwością zrobicie je sami w domu. Wyjdą puszyste i chrupiące
Z domowymi wypiekami nic nie może się równać. W końcu sklepowe bułki nigdy nie będą smakować tak dobrze, jak te przyrządzone samodzielnie. Pozbawione ulepszaczy też mogą być puszyste i chrupiące. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Wasze rodziny będą zachwycone!

Śniadanie bez kajzerek? Wiele osób nawet nie bierze pod uwagę takiego scenariusza. W końcu pieczywo stanowi nieodłączną część jadłospisu większości Polaków. Zamiast jednak serwować to ze sklepu, spróbujcie przyrządzić je samodzielnie. To naprawdę nic trudnego! Przepis na kajzerki Będziecie potrzebować 450 gramów mąki pszennej 200 ml wody 20 gramów drożdży 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie W dużej misce umieśćcie 1 łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże i 100 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu w kolejnej misce umieśćcie resztę mąki i wody, miękkie masło, jajko, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni, a następnie odstawcie na ok. 10 minut (na tym etapie ciasto powinno ładnie odchodzić od miski). Po upływie tego czasu przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryjcie je ściereczką kuchenną. Tak przygotowane odstawcie na ok. 1 godziną. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Masę podzielcie na 8 równych części (jeśli chcecie mniejsze bułeczki to podzielcie na więcej części) i uformujcie. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i zacznijcie układać na nim uformowane kajzerki w równych odstępach. Tak przygotowane bułeczki ponownie nakryjcie ścierką kuchenną i odstawcie na ok. 40 minut (jeśli chcecie by wyglądały jak te sklepowe, możecie dodatkowo naciąć je delikatnie wzdłuż i wszerz). Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Kajzerki pieczcie przez ok. 20 minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Czy biały chleb jest zdrowy?
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie tego pieczywa grozi udarem. Codziennie spożywa je 90 proc. Polaków
90 proc. Polaków każdego dnia sięga po ogromne ilości białego pieczywa. Dietetycy biją na alarm - taki sposób żywienia może doprowadzić do tragedii.

Mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Polsce. Kiedyś istotnie tak było, jednak z biegiem lat wiele się zmieniło. Dzisiaj pieczywo, szczególnie jasne, jest przepełnione cukrem, ulepszaczami, konserwantami i innymi szkodliwymi substancjami, które mają bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie. Jedzenie jasnego pieczywa grozi udarem Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowiodły, że białe pieczywo i kupowane w marketach słodkie wypieki, mogą prowadzić do groźnych chorób. Ich regularne spożywanie nie tylko znacznie zwiększa waszą wagę, ale również ryzyko udaru. Dzieje się tak, ponieważ jasny chleb powstaje z rafinowanych ziaren. Polecamy więc zrezygnować z tego typu produktów na rzecz wypieków pełnoziarnistych. Najlepiej przygotujcie je samodzielnie, wtedy będziecie mieć pewność, że pieczywo, które spożywacie nie zagraża waszemu życiu, ani zdrowiu.  Przepis na zdrowy, domowy chleb Składniki: 250 gramów mąki pszennej 400 gramów mąki żytniej 25 gramów świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 1 łyżeczki cukru 2 łyżek oleju Ulubionych ziaren (na przykład słonecznika) Soli Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania zaczynu. W niewielkiej misce umieśćcie rozkruszone świeże drożdże. Następnie dodajcie łyżeczkę cukru i 150 gramów mąki żytniej. Całość zalejcie 125 ml ciepłej wody i wymieszajcie. Tak przygotowany zaczyn przykryjcie ścierką i odstawcie na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu w dużej misce umieśćcie pozostałą ilość mąki (żytniej i pszennej) oraz pozostałą ilość wody. Następnie dodajcie zaczyn chlebowy, ulubione ziarna i szczyptę soli. Ciasto zacznijcie dokładnie wyrabiać. Podłużną foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia lub nasmarujcie...