Zasmażana kapusta to tradycyjny dodatek do obiadu. W najbardziej typowej wersji korzysta się z białej kapusty i podaje ją z mięsnym dodatkiem i koperkiem. Oczywiście tradycyjna kapusta zasmażana jest pyszna. Proponujemy wam jednak pewną odmianę. Zróbcie zasmażaną czerwoną kapustę i dodajcie do niej… suszone i świeże śliwki, które podkręcają smak potrawy w bardzo ciekawy sposób.

Przepis na zasmażaną czerwoną kapustę z suszonymi śliwkami

Tym przepisem nie będą zdziwieni Ślązacy. Modra kapusta gości na ich stołach bardzo często. Czerwona kapusta jest jednak trochę zapomniana, a jest wyraźnie zdrowsza niż ta biała. Można wykorzystywać ją zamiennie w większości potraw, w których występuje biała kapusta. Proponujemy wam zrobienie zasmażanej kapusty czerwonej, która dobrze dopasuje się prawie do każdego obiadu.

Składniki na czerwoną zasmażaną kapustę:

  • 250 g czerwonej kapusty
  • Mała cebula
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • 2 duże śliwki
  • Pól jabłka, najlepiej kwaśnego
  • 2 suszone śliwki, najlepiej kalifornijskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie czerwonej zasmażanej kapusty

  1. Cebule obierzcie, pokrójcie w bardzo drobne kawałki.
  2. Rozgrzejcie na patelni olej. Zarumieńcie cebulę na oleju.
  3. Kapustę pokrójcie drobno, dodajcie ją do podsmażonej lekko cebuli.
  4. Świeże i suszone śliwki pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie śliwki do kapusty i wszystko dalej razem podgrzewajcie.
  5. Duście na wolnym ogniu do miękkości.
  6. Oczyśćcie jabłko z gniazda nasiennego i ogonka. Wykorzystajcie pół jabłka. Zetrzyjcie je na tarce o drobnych lub lekko grubszych oczkach. Dodajcie jabłko do smażącej się kapusty.
  7. Duście potrawę ze wszystkimi składnikami wewnątrz
  8. Od czasu do czasu przemieszajcie, sprawdzając, czy płyn za mocno nie odparował. Podlewajcie potrawę woda w razie potrzeby.
  9. Doprawcie potrawę świeżo mielonym pieprzem i solą.

Źródło: gotujmy.pl