
Zasmażana kapusta to tradycyjny dodatek do obiadu. W najbardziej typowej wersji korzysta się z białej kapusty i podaje ją z mięsnym dodatkiem i koperkiem. Oczywiście tradycyjna kapusta zasmażana jest pyszna. Proponujemy wam jednak pewną odmianę. Zróbcie zasmażaną czerwoną kapustę i dodajcie do niej… suszone i świeże śliwki, które podkręcają smak potrawy w bardzo ciekawy sposób.
Przepis na zasmażaną czerwoną kapustę z suszonymi śliwkami
Tym przepisem nie będą zdziwieni Ślązacy. Modra kapusta gości na ich stołach bardzo często. Czerwona kapusta jest jednak trochę zapomniana, a jest wyraźnie zdrowsza niż ta biała. Można wykorzystywać ją zamiennie w większości potraw, w których występuje biała kapusta. Proponujemy wam zrobienie zasmażanej kapusty czerwonej, która dobrze dopasuje się prawie do każdego obiadu.
Składniki na czerwoną zasmażaną kapustę:
- 250 g czerwonej kapusty
- Mała cebula
- Łyżka oleju rzepakowego
- 2 duże śliwki
- Pól jabłka, najlepiej kwaśnego
- 2 suszone śliwki, najlepiej kalifornijskie
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie czerwonej zasmażanej kapusty
- Cebule obierzcie, pokrójcie w bardzo drobne kawałki.
- Rozgrzejcie na patelni olej. Zarumieńcie cebulę na oleju.
- Kapustę pokrójcie drobno, dodajcie ją do podsmażonej lekko cebuli.
- Świeże i suszone śliwki pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie śliwki do kapusty i wszystko dalej razem podgrzewajcie.
- Duście na wolnym ogniu do miękkości.
- Oczyśćcie jabłko z gniazda nasiennego i ogonka. Wykorzystajcie pół jabłka. Zetrzyjcie je na tarce o drobnych lub lekko grubszych oczkach. Dodajcie jabłko do smażącej się kapusty.
- Duście potrawę ze wszystkimi składnikami wewnątrz
- Od czasu do czasu przemieszajcie, sprawdzając, czy płyn za mocno nie odparował. Podlewajcie potrawę woda w razie potrzeby.
- Doprawcie potrawę świeżo mielonym pieprzem i solą.
Źródło: gotujmy.pl