Zasmażana czerwona kapusta - lepsza od białej! Dodajcie ten składnik i podajcie na obiad z mięsem
Adobe Stock
Newsy

Zasmażana czerwona kapusta, dużo lepsza od białej. 2 składniki nadadzą jej głębokiego smaku

Zróbcie zasmażaną czerwoną kapustę z tego przepisu, nie zawiedziecie się! Słodki dodatek odmienia całą potrawę. Pycha!

Zasmażana kapusta to tradycyjny dodatek do obiadu. W najbardziej typowej wersji korzysta się z białej kapusty i podaje ją z mięsnym dodatkiem i koperkiem. Oczywiście tradycyjna kapusta zasmażana jest pyszna. Proponujemy wam jednak pewną odmianę. Zróbcie zasmażaną czerwoną kapustę i dodajcie do niej… suszone i świeże śliwki, które podkręcają smak potrawy w bardzo ciekawy sposób.

Kotlety mielone

Przepis na zasmażaną czerwoną kapustę z suszonymi śliwkami

Tym przepisem nie będą zdziwieni Ślązacy. Modra kapusta gości na ich stołach bardzo często. Czerwona kapusta jest jednak trochę zapomniana, a jest wyraźnie zdrowsza niż ta biała. Można wykorzystywać ją zamiennie w większości potraw, w których występuje biała kapusta. Proponujemy wam zrobienie zasmażanej kapusty czerwonej, która dobrze dopasuje się prawie do każdego obiadu.

Składniki na czerwoną zasmażaną kapustę:

  • 250 g czerwonej kapusty
  • Mała cebula
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • 2 duże śliwki
  • Pól jabłka, najlepiej kwaśnego
  • 2 suszone śliwki, najlepiej kalifornijskie
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu

Na punkcie tej kiszonej kapusty oszalał cały świat. Lepsza niż polska?

Kimchi - koreańska kapusta kiszona, którą zajada się cały świat [PRZEPIS]

Przygotowanie czerwonej zasmażanej kapusty

  1. Cebule obierzcie, pokrójcie w bardzo drobne kawałki.
  2. Rozgrzejcie na patelni olej. Zarumieńcie cebulę na oleju.
  3. Kapustę pokrójcie drobno, dodajcie ją do podsmażonej lekko cebuli.
  4. Świeże i suszone śliwki pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie śliwki do kapusty i wszystko dalej razem podgrzewajcie.
  5. Duście na wolnym ogniu do miękkości.
  6. Oczyśćcie jabłko z gniazda nasiennego i ogonka. Wykorzystajcie pół jabłka. Zetrzyjcie je na tarce o drobnych lub lekko grubszych oczkach. Dodajcie jabłko do smażącej się kapusty.
  7. Duście potrawę ze wszystkimi składnikami wewnątrz
  8. Od czasu do czasu przemieszajcie, sprawdzając, czy płyn za mocno nie odparował. Podlewajcie potrawę woda w razie potrzeby.
  9. Doprawcie potrawę świeżo mielonym pieprzem i solą.

Źródło: gotujmy.pl

Młoda kapusta wychodzi najlepsza tylko z tym składnikiem. Cudownie kremowa
ziutula/gotujmy.pl
Newsy
Młoda kapusta wyjdzie wam najlepiej tylko z tym składnikiem. Cudownie kremowa
Znaliście taki przepis na kapustę zasmażaną? Wyjdzie wam po prostu idealna!

Kapusta zasmażana to klasyk w polskiej kuchni. Smakuje doskonale podawana z tłuczonymi ziemniakami, a najlepiej jako dodatek do mielonych czy kotleta schabowego. Niektórzy lubią dodawać do niej pokrojony w kostkę boczek - staje się wtedy bardziej treściwa i wyjątkowo aromatyczna. Można też użyć smalcu, by nadać jej zapachu, od którego aż ślinka cieknie. Jednak jeżeli preferujecie kapustę w wersji jarskiej, to wystarczy skroić do niej cebulę, koperek i dodać najważniejszy składnik, czyli masło! Dzięki niemu kapusta zasmażana wychodzi wyjątkowo kremowa. Warto dolać też do niej słodką śmietankę, by danie stało się jeszcze bardziej delikatne. Wypróbujcie poniższy przepis na kapustę zasmażaną - wyjdzie przepyszna.  Przepis na młodą kapustę Do przygotowania pysznej, młodej kapusty zasmażanej potrzebne wam będa składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 duże łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 1 cebula ¾ opakowania słodkiej śmietanki sok z połowy cytryny pęczek koperku sól pieprz Przygotowanie: Usuńcie wierzchnie liście kapusty. Wytnijcie głąb, poszatkujcie drobno kapustę i opłuczcie pod bieżącą wodą. Pokrójcie cebulę w kostkę. Dodajcie masło na patelnię, rozgrzejcie i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie, aż się zeszkli, ale tak, by się nie przypaliła. Następnie dodajcie poszatkowaną kapustę. Do kapusty i cebuli dodajcie cukier, wymieszajcie i smażcie przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.  Kiedy kapusta puści już sok, przykryjcie patelnię pokrywką i duście do miękkości. Jeżeli trzeba, podlejcie kapustę wodą. Kiedy kapusta już zmięknie, dodajcie sól, pieprz i zabielcie śmietaną....

Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu
rzelkazag/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu
Smakuje świetnie zarówno jako przystawka, jak i dodatek do kotletów i ziemniaków. Wypróbujcie prosty przepis na kapustę zasmażaną!

Kapusta zasmażana to klasyka polskiej kuchni. Tak przygotowana kapusta będzie doskonale pasować do wielu dań, zwłaszcza do kotletów schabowych albo mielonych . Najlepiej smakuje oczywiście młoda kapusta zasmażana. Do tego dodajcie świeży koperek i podsmażony boczek – po prostu niebo w gębie! Kapusta zasmażana słynie ze swojego niezwykłego aromatu i wspaniałego smaku, dlatego warto od czasu do czasu przygotować ją na obiad. Nikt się jej nie oprze! Wypróbujcie świetny przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i koperkiem, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapustę zasmażaną Do przygotowania kapusty zasmażanej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Połowa główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula dymka 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 kostka rosołowa warzywna 1 płaska łyżeczka soli 150 g boczku wedzonego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie kapustę z wierzchnich liści i poszatkujcie. Marchew obierzcie i zetrzyjcie na tarce, a cebulę pokrójcie bardzo drobno. Wszystkie składniki włóżcie do garnka, zalejcie wodą i dodajcie: ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz kostkę rosołową. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości. Boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie na suchej patelni (nie potrzeba dodawać do niego oleju ani smalcu, ponieważ z boczku wytopi się dużo tłuszczu). Smażcie tak długo, aż boczek się przyrumieni. Rozpuśćcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie łyżkę mąki i mieszajcie tak, by powstała zasmażka. Dodajcie do garnka ostudzony boczek z tłuszczem ze smażenia oraz zasmażkę. Całość gotujcie przez 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając – uważajcie, żeby...

Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie
Flickr
Newsy
Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie
Kapusta, choć jest smaczna i bardzo zdrowa, ma jedną ogromną wadę - zapach podczas gotowania. Po podgrzaniu jest wyjątkowo nieznośny, ale zamiast się męczyć, można z nim walczyć. Poznajcie prosty trik na zneutralizowanie zapachu gotowanej kapusty.

Nie ma co ukrywać, że potrawy polskiej kuchni są bardzo aromatyczne - zwłaszcza w fazie przygotowywania. Zapach gotującej się lub smażonej kapusty jest bardzo intensywny i nie każdemu odpowiada. Jeśli macie dość wietrzenia całego mieszkania za każdym razem, gdy robicie dania z kapustą w roli głównej, wypróbujcie nasz patent, który pozwoli wam ograniczyć ten problem.  Jak usunąć brzydki zapach kapusty podczas gotowania? Metodą na zmniejszenie intensywności zapachu kapusty jest dodanie do garnka lub na patelnię kromki chleba - najlepiej razowego. Ten sposób najlepiej się sprawdza w przypadku takich potraw jak bigos czy kapusta zasmażana, gdy trzeba gotować ją długo. Po prostu włóżcie do garnka jedną grubą, czerstwą kromkę chleba razowego. Brzydki zapach wsiąknie w niego jak w gąbkę. A jeżeli w mieszkaniu już brzydko pachnie kapustą, weźcie niewielką patelnię, rozgrzejcie i wsypcie na nią kilka łyżek kawy mielonej. Po podgrzaniu, jej piękny zapach szybko zneutralizuje aromat kapusty.  Skoro już wiecie, jak zrobić kapustę bez nieznośnego smrodku unoszącego się w mieszkaniu, wypróbujcie nasz prosty przepis na kiszoną kapustę zasmażaną.  Przepis na kiszoną kapustę zasmażaną na szybko Do przygotowania szybkiej kapusty zasmażanej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu  pół łyżeczki soli 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy kilka ziarenek czarnego pieprzu Dodatkowo, do zasmażki potrzebujecie 1 dużej łyżki masła i 2 łyżek mąki.  Przygotowanie: Przełóżcie kapustę kiszoną na sito i odciśnijcie z soku. Oczywiście go nie wylewajcie - sok z kiszonej kapusty doskonale działa na...

kapusta zasmażana
Gotujmy.pl/kamila1957
Newsy
Pyszna kapusta zasmażana, idealna do żeberek czy golonki. Smakuje jak u babci dzięki 1 składnikowi
Szukacie pomysłu na szybki obiad z kapustą kiszoną? Jeśli nie macie czasu na długie gotowane bigosu, to dobrze trafiliście.

Bigos to danie szlachetne. Przez to jego gotowanie wymaga dużo czasu, dużo skupienia i całkiem sporo wysiłku. Zdarza się, że na takie przedsięwzięcia dzień jest po prostu za krótki. Co wtedy? Zwłaszcza, gdy w lodówce zalega wiaderko lub opakowanie kapusty kiszonej. Jak zagęścić kapustę zasmażaną? Nie ma powodów do obaw. Pamiętacie kapustę zasmażaną waszych babć? Świetnie pasuje do mięsa  - żeberek czy golonki. Taką kapustę przygotujecie nie tylko z kiszonki, ale także ze świeżej, białej główki. W takim wydaniu będzie oczywiście mniej kwaśna, ale też całkiem smaczna. Skoro mówimy o kapuście zasmażanej, nie sposób ominąć kwestię zasmażki. To właśnie ona nadaje typową konsystencję temu daniu. Wykorzystajcie sposób na tradycyjną zasmażkę. Na suchej patelni rozpuście tłuszcz, podsmażcie mąkę i poczekajcie, aż całość zacznie wrzeć. Taką mieszankę dodajcie do swojej kapusty, a wasze danie w mig stanie się nieco gęstsze. Dokładnie tak jak trzeba! Kapusta zasmażana jak u babci Smak waszej zasmażanej kapuście jak u babci zapewni jeden składnik. Będzie nim oczywiście aromatyczny i niezastąpiony kminek! Kminek dodawany jest do kapusty od lat nieprzypadkowo. Początkowo robiono to nie ze względu na jego smak. Podstawowym powodem dodawania kminku do kapusty w każdym wydaniu były jego właściwości sprzyjające dobremu i poprawnemu trawieniu. Kapusta przygotowana, składniki na zasmażkę odłożone – czas na przygotowanie ekspresowego dania jak u babci! Przepis na kapustę zasmażaną Składniki: 50 dag kapusty kiszonej 1 marchewka Łyżka masła 10 dag boczku Łyżka mąki Liść laurowy Sól Pieprz Kminek Przygotowanie: Kapustę pokrójcie na nieco drobniejsze kawałki, zetrzyjcie do kapusty obraną marchewkę na...