Każdy doskonale zna naleśniki - danie proste, szybkie i tanie. Smaży się je oczywiście na patelni, ale co powiecie na to, by naleśnika zamiast tego… upiec? Właśnie w ten sposób przyrządza się pannekoek, czyli naleśniki po holendersku.

Całe ciasto należy wylać do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, a następnie wstawić je do piekarnika i upiec. W efekcie wychodzi duży, bardzo wyrośnięty naleśnik, który pachnie po prostu obłędnie i trudno mu się oprzeć. Wykorzystajcie poniższy przepis na naleśniki holenderskie, a się nie zawiedziecie! I lepiej przygotujcie sobie głębsze naczynie żaroodporne. 

Przepis na naleśniki holenderskie

Składniki:

  • 2 jajka

  • nieco ponad 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka mąki

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżka roztopionego masła

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki cynamonu

Oraz naczynie żaroodporne, ewentualnie niewielka blaszka do pieczenia. Ostatecznie może to być też głębsza patelnia, ale upewnijcie się, że można jej używać do pieczenia w piekarniku. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miski. Dodajcie przesianą mąkę, mleko i wymieszajcie za pomocą miksera, aż wszystkie składniki się połączą i masa będzie gładka. 

  2. Następnie dodajcie jeszcze 4 łyżki cukru, pół łyżeczki soli, cynamonu, 1 łyżkę roztopionego masła i 1 łyżkę ekstraktu z wanilii. Wymieszajcie. 

  3. Posmarujcie naczynie żaroodporne masłem. Wlejcie całe ciasto i wstawcie naczynie do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.

  4. Pieczcie naleśnik przez około 15 minut, aż się przyrumieni. 

I gotowe! Porcja jest duża, dlatego jeden taki naleśnik w zupełności wam wystarczy jako solidne śniadanie lub kolacja. Użyjcie do niego ulubionych dodatków - to mogą być świeże owoce, dżem, konfitura, bita śmietana albo syrop klonowy. Świetnie smakuje również z czekoladą albo masłem orzechowym. 

Pannekoek można też podawać na słono. Należy wówczas dodać do ciasta znacznie mniej cukru, a nieco więcej soli. W przeciwieństwie do polskich naleśników, tych się raczej nie zawija - zamiast tego, wystarczy posypać gotowy naleśnik wybranymi dodatkami, np. podsmażonymi pieczarkami, cebulą, szynką i serem.