Każdy doskonale zna naleśniki - danie proste, szybkie i tanie. Smaży się je oczywiście na patelni, ale co powiecie na to, by naleśnika zamiast tego… upiec? Właśnie w ten sposób przyrządza się pannekoek, czyli naleśniki po holendersku.
Całe ciasto należy wylać do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, a następnie wstawić je do piekarnika i upiec. W efekcie wychodzi duży, bardzo wyrośnięty naleśnik, który pachnie po prostu obłędnie i trudno mu się oprzeć. Wykorzystajcie poniższy przepis na naleśniki holenderskie, a się nie zawiedziecie! I lepiej przygotujcie sobie głębsze naczynie żaroodporne.
Przepis na naleśniki holenderskie
Składniki:
-
2 jajka
-
nieco ponad 1 szklanka mleka
-
1 szklanka mąki
-
4 łyżki cukru
-
1 łyżka ekstraktu z wanilii
-
1 łyżka roztopionego masła
-
pół łyżeczki soli
-
pół łyżeczki cynamonu
Oraz naczynie żaroodporne, ewentualnie niewielka blaszka do pieczenia. Ostatecznie może to być też głębsza patelnia, ale upewnijcie się, że można jej używać do pieczenia w piekarniku.
Zobacz także:
Przygotowanie:
-
Wbijcie jajka do miski. Dodajcie przesianą mąkę, mleko i wymieszajcie za pomocą miksera, aż wszystkie składniki się połączą i masa będzie gładka.
-
Następnie dodajcie jeszcze 4 łyżki cukru, pół łyżeczki soli, cynamonu, 1 łyżkę roztopionego masła i 1 łyżkę ekstraktu z wanilii. Wymieszajcie.
-
Posmarujcie naczynie żaroodporne masłem. Wlejcie całe ciasto i wstawcie naczynie do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.
-
Pieczcie naleśnik przez około 15 minut, aż się przyrumieni.
I gotowe! Porcja jest duża, dlatego jeden taki naleśnik w zupełności wam wystarczy jako solidne śniadanie lub kolacja. Użyjcie do niego ulubionych dodatków - to mogą być świeże owoce, dżem, konfitura, bita śmietana albo syrop klonowy. Świetnie smakuje również z czekoladą albo masłem orzechowym.
Pannekoek można też podawać na słono. Należy wówczas dodać do ciasta znacznie mniej cukru, a nieco więcej soli. W przeciwieństwie do polskich naleśników, tych się raczej nie zawija - zamiast tego, wystarczy posypać gotowy naleśnik wybranymi dodatkami, np. podsmażonymi pieczarkami, cebulą, szynką i serem.