Zapomnijcie o patelni. Te naleśniki robi się zupełnie inaczej, a ich smak powala na łopatki
AdobeStock
Newsy

Zapomnijcie o patelni. Te naleśniki robi się zupełnie inaczej, a ich smak powala na łopatki

Czy naleśnik zrobiony bez patelni to jeszcze naleśnik? Zadecydujcie sami i zróbcie go według poniższego przepisu.

Każdy doskonale zna naleśniki - danie proste, szybkie i tanie. Smaży się je oczywiście na patelni, ale co powiecie na to, by naleśnika zamiast tego… upiec? Właśnie w ten sposób przyrządza się pannekoek, czyli naleśniki po holendersku.

Całe ciasto należy wylać do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, a następnie wstawić je do piekarnika i upiec. W efekcie wychodzi duży, bardzo wyrośnięty naleśnik, który pachnie po prostu obłędnie i trudno mu się oprzeć. Wykorzystajcie poniższy przepis na naleśniki holenderskie, a się nie zawiedziecie! I lepiej przygotujcie sobie głębsze naczynie żaroodporne. 

Przepis na naleśniki holenderskie

Składniki:

  • 2 jajka

  • nieco ponad 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka mąki

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżka roztopionego masła

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki cynamonu

Oraz naczynie żaroodporne, ewentualnie niewielka blaszka do pieczenia. Ostatecznie może to być też głębsza patelnia, ale upewnijcie się, że można jej używać do pieczenia w piekarniku. 

Zobacz także
Dodajcie 1 rzecz do ciasta na naleśniki, a nie uwierzycie własnym oczom. Cuda na patelni

Dodajcie 1 rzecz do ciasta na naleśniki, a nie uwierzycie własnym oczom. Cuda na patelni

Pyszne naleśniki bez mąki i jajek? Te 2 składniki sprawią, że nie będą gładkie i zwarte

Pyszne naleśniki bez mąki i jajek? Te 2 składniki sprawią, że będą zwarte, sycące i zdrowsze od zwykłych

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miski. Dodajcie przesianą mąkę, mleko i wymieszajcie za pomocą miksera, aż wszystkie składniki się połączą i masa będzie gładka. 

  2. Następnie dodajcie jeszcze 4 łyżki cukru, pół łyżeczki soli, cynamonu, 1 łyżkę roztopionego masła i 1 łyżkę ekstraktu z wanilii. Wymieszajcie. 

  3. Posmarujcie naczynie żaroodporne masłem. Wlejcie całe ciasto i wstawcie naczynie do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.

  4. Pieczcie naleśnik przez około 15 minut, aż się przyrumieni. 

I gotowe! Porcja jest duża, dlatego jeden taki naleśnik w zupełności wam wystarczy jako solidne śniadanie lub kolacja. Użyjcie do niego ulubionych dodatków - to mogą być świeże owoce, dżem, konfitura, bita śmietana albo syrop klonowy. Świetnie smakuje również z czekoladą albo masłem orzechowym. 

Pannekoek można też podawać na słono. Należy wówczas dodać do ciasta znacznie mniej cukru, a nieco więcej soli. W przeciwieństwie do polskich naleśników, tych się raczej nie zawija - zamiast tego, wystarczy posypać gotowy naleśnik wybranymi dodatkami, np. podsmażonymi pieczarkami, cebulą, szynką i serem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kluczowego składnika chlebka watykańskiego nie kupicie w żadnym sklepie. Piękny i rzadki zwyczaj
AdobeStock
Newsy
Kluczowego składnika chlebka szczęścia nie kupicie w żadnym sklepie. Piękny i rzadki zwyczaj
Ta niezwykła tradycja chlebowego łańcuszka to piękny symbol przyjaźni, którego owocem jest przepyszny wypiek. Znacie chlebek watykański zwany także chlebkiem szczęścia?

W niektórych społecznościach praktykowany jest piękny zwyczaj nazywany „łańcuszkiem szczęścia”. Polega on na przekazywaniu sobie zaczynu do ciasta i pieczenia z niego słodkiego chlebka. Zjedzenie tego wypieku ma przynieść szczęście. Nazywa się go chlebkiem watykańskim, chlebkiem przyjaźni albo chlebkiem Hermana. Jego najważniejszy składnik to właśnie przyjaźń i życzliwość, bez których nie mógłby w ogóle powstać. Poznajcie przepis na ten niezwykły wypiek.  Przepis na chlebek szczęścia  Do przygotowania chlebka będziecie potrzebowali przede wszystkim zaczynu. Weźcie go od osoby, która go wam przekazała lub zróbcie go sami i rozpocznijcie łańcuszek! Składniki: Na zaczyn: szklanka mąki pszennej szklanka mleka o temperaturze pokojowej szklanka cukru pół łyżeczki drożdży Na chlebek: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki soli  ⅔ szklanki roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny, wanilii albo pomarańczy zaczyn (ćwierć z ilości, jaka wyjdzie z podanego przepisu na zaczyn) Przygotowanie zaczynu: Składniki umieśćcie w misce i dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 4 dni. Przez te 4 dni raz dziennie wymieszajcie zaczyn.  Piątego dnia dodajcie do zaczynu szklankę mąki, szklankę mleka i szklankę cukru. Wymieszajcie, odstawcie na kolejne 4 dni.  Podobnie jak wcześniej, raz dziennie mieszajcie zaczyn.  Jeszcze raz dodajcie do zaczynu te same składniki, by go „dokarmić” (mleko, makę i cukier, wszystkiego po szklance). Wymieszajcie i podzielcie zaczyn na 4 części. Jedną...

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagać o przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagali o przepis
Na świątecznym stole absolutnie nie może zabraknąć króla każdego przyjęcia, czyli sernika. By wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach, wykorzystajcie jeden prosty patent.

Jeżeli nie przepadacie za ciężkimi sernikami i wolicie te o leciutkiej konsystencji, mamy dla was coś ekstra. Jeden składnik, którego zwykle używacie w zupełnie innych przepisach, odmieni wasz sernik i sprawi, że masa serowa będzie cudnie delikatna i aksamitna.  Co zrobić, żeby sernik był puszysty, lekki i aksamitny? By sernik wyszedł lekki jak chmurka, następnym razem dodajcie do niego… cukier żelujący. Zwykle używa się go do robienia dżemów, jednak z powodzeniem można go użyć także do zrobienia sernika. Dobrze zwiąże on masę sprawiając, że będzie bardzo delikatna. Z łatwością zrobicie taki sernik korzystając z poniższego przepisu.  Przepis na miękki i aksamitny sernik Składniki: 1 szklanka mąki 4 jajka 350 g twarogu 350 g serka śmietankowego 100 g cukru 100 g cukru żelującego pół szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Jeżeli korzystacie ze zwykłego twarogu, zmielcie go 3 razy w maszynce. Jeśli jej nie posiadacie, możecie skorzystać z gotowego, już zmielonego twarogu z wiaderka (warto jednak upewnić się, że wybrany przez was produkt jest wysokiej jakości). Następnie do twarogu dodajcie 250 g serka śmietankowego oraz cukier żelujący i utrzyjcie. Później dodajcie kwaśną śmietanę, jajka, dwie łyżki mąki pszennej, jedną łyżkę mąki kukurydzianej oraz dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii.  W osobnej misce wymieszajcie resztę serka z mąką pszenną. W trakcie mieszania wsypcie cukier (zwykły) i 4 łyżki wody. Kiedy składniki się połączą, zagniećcie ciasto, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i...

Z tym mięsem krokiety wychodzą najlepsze. Tak dobrych jeszcze nie jedliście
AdobeStock
Newsy
Z tym mięsem wychodzą najlepsze krokiety. Tak dobrych jeszcze nie jedliście
Zróbcie farsz do krokietów w taki sposób, a już nie spróbujecie inaczej. Wystarczy zrobić go na mięsie, które mało kto przyrządza z myślą o krokietach.

Sekret najlepszych krokietów tkwi oczywiście w farszu. Jeśli jest do niczego, to nawet najlepiej wysmażone naleśniki nie uratują całego dania. Mogą być z serem i pieczarkami, choć jednym z bardziej popularnych rodzajów krokietów są oczywiście te z mięsem. Zobaczcie, jaki rodzaj najlepiej do nich pasuje.  Jak zrobić smaczne krokiety? Większość osób farsz do krokietów przygotowuje albo w wersji jarskiej z kapustą i grzybami, albo na bazie mięsa wieprzowego (czasami można się spotkać z krokietami drobiowymi, choć nie jest to takie częste). Ale czy próbowaliście zrobić je na mięsie wołowym? Farsz z tym składnikiem smakuje po prostu doskonale, a na bazie wywaru z gotującego się mięsa możecie zrobić smaczną zupę pieczarkową albo pomidorową. Wybierając wołowinę do krokietów, wybierzcie mięso z łopatki, z karku albo goleń.  Przepis na  krokiety z farszem wołowym Składniki: niecały kilogram mięsa wołowego (może być z łopatki, karku albo goleń) 1,5 szklanki wody 1 jajko 1 bułka kajzerka  1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) pół selera 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli Na ciasto: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki masła pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli  Przygotowanie: Mięso włóżcie do garnka mięso i obrane warzywa pokrojone na kawałki. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, a całość zalejcie wodą. Powinno wystarczyć 1,5 szklanki - jeśli to będzie za mało, wlejcie więcej. Chodzi o to, żeby woda przykryła całe mięso. Zagotujcie, a następnie gotujcie pod...