Zapomnijcie o gotowaniu makaronu w garnku. Zróbcie tak, a będzie gotowy w 2 minuty
AdobeStock
Newsy

Zapomnijcie o gotowaniu makaronu w garnku. Zróbcie tak, a będzie gotowy w 2 minuty

Makaron da się ugotować bez stawiania garnka z wodą na gazie. Ten sposób jest prosty i błyskawiczny.

Odpowiedź na pytanie, jak gotować makaron, wydaje się oczywista - naturalnie, że w osolonej wodzie, przez kilka minut. Czas zależy od rodzaju makaronu i tekstury, jaką chcemy uzyskać, jednak zwykle wynosi on od 7 do 10 minut.

Okazuje się, że i na to znaleziono sposób i makaron można ugotować jeszcze szybciej. Jeśli bardzo zależy wam na czasie, wypróbujcie trik na gotowanie makaronu bez garnka i kuchenki. Jak to możliwe? Sprawdźcie sami - to prostsze, niż mogłoby się wydawać. 

Jak ugotować makaron w mikrofali?

W większości domów kuchenka mikrofalowa służy do odgrzewania gotowych potraw, ale czy wiedzieliście, że możecie z jej pomocą także coś ugotować od A do Z?

Na przykład makaron - wystarczy wsypać do miski pół szklanki makaronu i zalać go połową szklanki wody. Następnie, naczynie należy wstawić do mikrofalówki i ustawić minutnik na 6 minut w trybie „dania zimne”. To sprawi, że makaron będzie się gotował powoli, ale równomiernie. Należy sprawdzać, ile wody pozostało w naczyniu - w przeciwnym razie makaron może wyschnąć i będzie niesmaczny. Najpierw jednak sprawdźcie, czy wasza mikrofala ma tego rodzaju opcję.

Makaron da się ugotować jeszcze szybciej i to bez specjalnej opcji dostępnej w niektórych kuchenkach. Ta metoda zadziała, jeżeli makaronu będzie dość mało (pół dużego kubka), a mikrofalówka ustawiona na wysoką moc. Wówczas będzie on gotowy już po 2 minutach. W ten sposób można ekspresowo przygotować amerykańskie danie mac&cheese, czyli makaron z serem. Wypróbujcie poniższy przepis. 

Zobacz także
Genialny sposób na błyskawiczne obranie marchewki. Już zawsze będziecie tak robić

Genialny sposób na błyskawiczne obranie marchewki. Już zawsze będziecie tak robić

Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami

Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami

Przepis na makaron z serem z mikrofali

Gdy macie mało czasu na przygotowanie posiłku lub po prostu chcecie szybko zjeść coś na ciepło, taki makaron będzie świetnym rozwiązaniem. Robi się go dosłownie w 2 minuty. Potrzebujecie zaledwie kilku poniższych składników:

Składniki:

  • pół kubka makaronu

  • niecałe pół kubka wody

  • garść startego sera parmezan, cheddar lub gouda

  • 3 łyżki mleka

  • oregano

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wsypcie makaron do dużego kubka. Zalejcie wodą, posypcie szczyptą soli i wymieszajcie.

  2. Wstawcie kubek do mikrofalówki i podgrzewajcie przez 2 minuty.

  3. Po tym czasie dodajcie 3 łyżki mleka i wymieszajcie. Posypcie makaron pieprzem, oregano oraz startym serem. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki. Zrobicie ją w 5 minut
Adobe Stock
Newsy
Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki. Zrobicie ją w 5 minut
Pizza to jedno z ulubionych dań na całym świecie. Chociaż oryginalnie pochodzi z Włoch, doczekała się już setek różnych odmian – nawet w wersji błyskawicznej!

Prawdziwa neapolitańska pizza przygotowywana jest na cieście, które powinno leżakować nawet kilkadziesiąt godzin. Na co dzień jednak na pewno nie macie tyle czasu i częściej zdarza wam się sięgać po pizzę mrożone, gotowe ciasta lub te serwowane z dowozem do domu. Da się jednak błyskawicznie poskromić apetyt na pizzę bez wydawania dużych pieniędzy! Gotowanie z mikrofali Przepisy na pełne dania czy desery, które tworzy się wyłącznie z pomocą mikrofali, znane są od niedawna. Jeszcze kiedyś sprzęt ten służył głównie do podgrzewania czy rozmrażania niektórych produktów. Teraz internauci i miłośnicy kuchni z całego świata tworzą przepisy specjalnie skomponowane pod parametry mikrofalówek! Da się w ten sposób zrobić szybkie ciasta brownie, ciasta bananowe, makaron z serem, a nawet szybkie leczo. Jak się okazało, w mikrofali uda się upiec nawet… pizzę! Wiele sklepów spożywczych sprzedaje już gotowe dania, które wystarczy podgrzać w mikrofalówce. Najczęściej jednak są one pełne składników szkodliwych dla zdrowia takich jak konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, tłuszcze nasycone czy cukry. Jest to tzw. żywność przetworzona, której należy unikać. Jeśli macie więc zaledwie kilkanaście minut na obiad, warto wykorzystać mikrofalę, wrzucając do niej składniki znanego pochodzenia.  Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki Składniki: 4 łyżeczki mąki, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 3 łyżeczki mleka, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu pomidorowego, 1 obfita łyżeczka sera mozzarella, 5 mini pepperoni, 1/2 łyżeczki przypraw (bazylia, oregano) Przygotowanie: Do niewysokiego kubka wsypcie mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i...

Czy zieloną fasolkę szparagową gotuje się tyle samo czasu co żółtą?
AdobeStock
Newsy
Nie gotujcie zielonej fasolki szparagowej tyle samo czasu co żółtej! Ile minut wystarczy?
Jak długo należy gotować fasolkę szparagową? Sprawdźcie optymalny czas gotowania fasolki szparagowej, by nie była rozgotowana i smakowała jak najlepiej.

Ciepłe miesiące wielu z was kojarzą się na pewno z takimi sezonowymi warzywami jak na przykład fasolka szparagowa. W Polsce można ją znaleźć w sklepach od maja aż do końca lata. Sprawdźcie, jak ugotować fasolkę szparagową, by smakowała idealnie i zachowała wszystkie witaminy. Jak długo gotować fasolkę? Czas gotowania fasolki szparagowej zależy od jej rodzaju. Zapamiętajcie, że żółtą fasolkę należy gotować od 5 do 12 minut od chwili, gdy woda się zagotuje. Natomiast zieloną fasolkę trzeba gotować nieco dłużej – od 8 do 12 minut. Przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową Najczęściej fasolkę dodaje się do głównego dania z dodatkiem masła lub bułki tartej, ale świetnie sprawdzi się także jako składnik potrawy. Wypróbujcie przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową – do jego przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wołowego z antrykotu 100 g makaronu świderki 100 g zielonej fasolki szparagowej Pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/3 szklanki mięsnego bulionu  Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso i oczyśćcie z błon. Pokrójcie na plasterki o szerokości około 4 mm, wzdłuż włókien. Fasolkę umyjcie i obierzcie (odetnijcie końcówki). Pokrójcie na kawałki o długości 2 cm. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i włóżcie makaron. Sprawdźcie koniecznie, jak prawidłowo gotować makaron . Gdy upłynie połowa czasu gotowania podanego na opakowaniu makaronu, wrzućcie do garnka fasolkę i gotujcie, aż makaron i fasolka będą ugotowane al dente. Umyty szczypiorek pokrójcie na 3 cm kawałki, a obrany czosnek pokrójcie w plasterki. W...

domowy makaron przepis
Karolaa/gotujmy.pl
Newsy
Domowy makaron krajanka, idealny do rosołu. Zróbcie go nieco więcej i przechowajcie na później
Gdy zrobicie tę domową krajankę nie będziecie już chcieli jeść nic innego. Podpowiadamy jak zrobić najlepsze kluski do zupy.

Były na naszym kraju takie czasy, że nawet makaronu brakowało w sklepach. Z kolei te dostępne, nie były tak różnorodne i smaczne jak teraz. Dlatego dawniej gospodynie często same zagniatały ciasto na makaron. Rosół z domowym makaronem to był obowiązkowy, niedzielny obiad dla rodziny. Przygotowanie makaronu oczywiście wymaga więcej pracy niż wrzucenie kupnego do wrzątku, jednak wbrew pozorom, nie jest to bardzo ciężka praca. Można go przyrządzić szybko i mieć wyjątkowy dodatek do rosołu czy zupy pomidorowej. Jeśli nie znacie lub nie pamiętacie smaku domowych klusek, zróbcie je koniecznie na najbliższy niedzielny obiad. Domownicy będą zachwyceni. Ostrzegamy – mogą już nie chcieć makaronu ze sklepu! Przepis na domowy makaron krajankę Prawdziwy domowy makaron smakuje najlepiej, gdy zrobi się go samodzielnie. Bez dodatku ulepszaczy, spulchniaczy i innych dodatków, które zawierają gotowe makarony kupione w sklepach. Składniki 30 dag mąki pszennej typ 500 3 jajka Około 1,5 szklanki ciepłej wody Sól Przygotowanie Na czystą stolnicę wysypcie 300 g mąki. Zróbcie w środku dołek, wsypcie szczyptę soli, dodajcie jajka i wodę. Następnie delikatnie zagniećcie ciasto. Gdy będzie gotowe, podzielcie je na kilka części. Każdą część ciasta rozwałkujcie bardzo cieniutko. Rozwałkowany placek zostawcie na 10 minut, by nieco wysechł. Posypcie mąką i zawińcie w kształt harmonijki. Za pomocą bardzo ostrego i najlepiej dużego noża, pokrójcie ciasto w wąskie paseczki, podsypując cały czas mąką, by nie kleiło się do ostrza. Pokrojony makaron wrzućcie do garnka z osoloną i wrzącą wodą. Gotujcie od 5 do 7 minut. Domowej roboty makaron krajanka jest miękki i delikatny. Możecie go ugotować od razu lub podsuszyć i wykorzystać 1-2 dni później....

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Naleśniki się nie udały? Nic nie szkodzi! Następnym razem przygotujcie je w taki sposób, a na pewno wyjdą takie, jak trzeba.

Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba! Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Oto najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników: Za dużo lub za mało mąki Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające bardziej spód od pizzy... Pośpiech Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje dzięki działaniu glutenu zawartego w pszenicy, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne. Spróbujcie, to naprawdę działa! Przepis na idealne naleśniki Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2-3 jajka Szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do pieczenia....