
Kto ma ochotę na pachnącą przyprawami karkówkę? Każdemu już na samą myśl o takim rarytasie ślinka cieknie.
Sekretem takiej pysznej karkówki jest dobra marynata, w której mięso powinno sobie poleżeć - idealnie, gdy ten czas wynosi nawet kilkanaście godzin, dlatego warto zrobić ją jeszcze dzień przed i odstawić na noc do lodówki. Wypróbujcie poniższy przepis na marynatę, z której karkówka wychodzi przepyszna.
Przepis na wyśmienitą marynatę do karkówki
Kluczowym składnikiem tej marynaty jest maślanka. Dzięki niej mięso robi się kruche i bardzo delikatne. Ważne, by karkówka leżała w marynacie przynajmniej kilka godzin, by maślanka mogła „zrobić swoje”.
Składniki:
-
pół kilograma karkówki wieprzowej
-
1 szklanka maślanki
-
2 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1 łyżka curry
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka rozmarynu
-
1 łyżeczka suszonego czosnku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Umyjcie karkówkę i osuszcie delikatnie papierowymi ręcznikami. Następnie pokrójcie ją w równe plastry.
-
Do naczynia (na tyle dużego, by zmieściło się w nim całe mięso), wlejcie szklankę maślanki, sok z cytryny oraz przyprawy: majeranek, rozmaryn, curry i czosnek. Możecie nieco zwiększyć lub zmniejszyć ilość poszczególnych przypraw - kluczowa w tej marynacie jest maślanka, a reszta to tylko dodatek.
-
Włóżcie plastry karkówki do marynaty. Naczynie przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
-
Teraz czas na smażenie. Taka karkówka nadaje się zarówno na grilla, jak i do usmażenia na patelni. Rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a plastry wyjmijcie z marynaty i lekko otrząśnijcie z nadmiaru płynu. Połóżcie na patelni.
-
Mięso smażcie przez kilka chwil z obu stron, by się podsmażyło i zamknęło (dzięki temu pozostanie soczyste). Następnie zmniejszcie ogień, wlejcie marynatę i duście do miękkości. Możecie dodać ulubione warzywa, np. marchewkę, cebulę czy paprykę. Jeżeli zaś będziecie taką karkówkę grillować, wystarczy po prostu odsączyć ją z nadmiaru marynaty, wrzucić na ruszt i piec przez około 20 minut, obracając ją w międzyczasie, by równo się zgrillowała. Warto też smarować ją wtedy marynatą.
-
Gotową karkówkę doprawcie sobie solą i pieprzem na talerzu - sól nie znalazła się w marynacie dlatego, że mogłaby wyciągnąć wilgoć z mięsa.