Zanurzcie w tym karkówkę, a cudnie skruszeje przez noc i nabierze głębokiego aromatu
AdobeStock
Newsy

Zanurzcie w tym płynie karkówkę. Cudnie skruszeje przez noc i nabierze głębokiego aromatu

Czy istnieje idealna marynata do karkówki? Gdy raz spróbujecie tej, nie będziecie chcieli już innych. Istotny jest tutaj 1 składnik.

Kto ma ochotę na pachnącą przyprawami karkówkę? Każdemu już na samą myśl o takim rarytasie ślinka cieknie.

Sekretem takiej pysznej karkówki jest dobra marynata, w której mięso powinno sobie poleżeć - idealnie, gdy ten czas wynosi nawet kilkanaście godzin, dlatego warto zrobić ją jeszcze dzień przed i odstawić na noc do lodówki. Wypróbujcie poniższy przepis na marynatę, z której karkówka wychodzi przepyszna. 

Przepis na wyśmienitą marynatę do karkówki

Kluczowym składnikiem tej marynaty jest maślanka. Dzięki niej mięso robi się kruche i bardzo delikatne. Ważne, by karkówka leżała w marynacie przynajmniej kilka godzin, by maślanka mogła „zrobić swoje”. 

Składniki:

  • pół kilograma karkówki wieprzowej

  • 1 szklanka maślanki

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka curry

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka rozmarynu

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

  • sól

  • pieprz 

Zobacz także
Ułóżcie karkówkę na warzywach i posypcie łyżeczką tej przyprawy. Nie będzie potrzebna nawet marynata

Ułóżcie karkówkę na warzywach i posypcie łyżeczką tej przyprawy. Nie będzie potrzebna nawet marynata

skrzydelka w marynacie

Doskonała marynata do skrzydełek tylko z 4 składników. Lepszej nie próbowaliście

Przygotowanie:

  1. Umyjcie karkówkę i osuszcie delikatnie papierowymi ręcznikami. Następnie pokrójcie ją w równe plastry.

  2. Do naczynia (na tyle dużego, by zmieściło się w nim całe mięso), wlejcie szklankę maślanki, sok z cytryny oraz przyprawy: majeranek, rozmaryn, curry i czosnek. Możecie nieco zwiększyć lub zmniejszyć ilość poszczególnych przypraw - kluczowa w tej marynacie jest maślanka, a reszta to tylko dodatek.

  3. Włóżcie plastry karkówki do marynaty. Naczynie przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

  4. Teraz czas na smażenie. Taka karkówka nadaje się zarówno na grilla, jak i do usmażenia na patelni. Rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a plastry wyjmijcie z marynaty i lekko otrząśnijcie z nadmiaru płynu. Połóżcie na patelni.

  5. Mięso smażcie przez kilka chwil z obu stron, by się podsmażyło i zamknęło (dzięki temu pozostanie soczyste). Następnie zmniejszcie ogień, wlejcie marynatę i duście do miękkości. Możecie dodać ulubione warzywa, np. marchewkę, cebulę czy paprykę. Jeżeli zaś będziecie taką karkówkę grillować, wystarczy po prostu odsączyć ją z nadmiaru marynaty, wrzucić na ruszt i piec przez około 20 minut, obracając ją w międzyczasie, by równo się zgrillowała. Warto też smarować ją wtedy marynatą. 

  6. Gotową karkówkę doprawcie sobie solą i pieprzem na talerzu - sól nie znalazła się w marynacie dlatego, że mogłaby wyciągnąć wilgoć z mięsa. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

pieczeń z karkówki przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy
Prosta i wyborna czosnkowa pieczeń z karkówki. Trzeba tylko pilnować piekarnika w tym 1 momencie
Pomysł na zdrową i pozbawioną konserwantów wędlinę? Domowej roboty pieczeń wieprzowa!

Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu! Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy! Przepis na domową pieczeń z karkówki W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg Pół szklanki bulionu 8 ząbków czosnku 1 duża cebula 3 łyżki musztardy Płaska łyżeczka cząbru Pół łyżeczki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przygotowanie Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – później zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, tak by lekko zrumienić mięso ze wszystkich stron....

karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy
Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu
Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu! Przepis na karkówkę po zbójnicku Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować! Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 600 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 papryki czerwone 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym Trochę mąki do obtaczania Czosnek granulowany Papryka ostra mielona Przyprawa do mięsa Przyprawa do karkówki Liść lubczyku Olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z...

Krakowska maczanka skradnie wasze serca. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jedliście
Adobe Stock
Newsy
Krakowska maczanka skradnie wasze serca. Tak podaje się rwaną wieprzowinę na południu kraju
Przed laty maczanka po krakowsku stanowiła ulubione danie tamtejszych dorożkarzy. Uważana za prababkę hamburgera, dziś uchodzi za lokalny fast-food.

Na południu Polski nie brakuje budek, które maczankę serwują. Okazuje się jednak, że nie musicie specjalnie jechać na Wawel, by zjeść tę przepyszną kanapkę. Z powodzeniem przygotujecie ją również w domowym zaciszu. Marynowana przez wiele godzin, a następnie upieczona w aromatycznym sosie karkówka wieprzowa to przysmak, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Serwowana w porwanej postaci w towarzystwie namoczonej bułki i kiszonego ogórka stanowi pożywny obiad, który z powodzeniem można zabrać do szkoły czy pracy. Przepis na maczankę krakowską Będziecie potrzebować: 1 kawałka karczku (ok. 1,5 kg) 500 ml bulionu 2 ząbków czosnku Soku z 1 cytryny 10 łyżek musztardy 1 łyżkę miodu 1 łyżkę masła ½ szklanki oliwy  Śmietanę 18 proc. Bułki kajzerki Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych Przygotowanie: Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do dużej miski.  W misce umieśćcie również sok z cytryny, oliwę, miód, 4 łyżki musztardy i przyprawy – sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie opłukane pod bieżącą wodą mięso i schowajcie je do lodówki na całą noc. Następnego dnia karkówkę wraz z marynatą przełóżcie do dowolnego naczynia żaroodpornego.  W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion wraz z masłem i musztardą. Całość podgrzejcie, a następnie doprawcie pieprzem, a na koniec zaprawcie śmietaną. Tak przygotowanym sosem polejcie mięso. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i pieczcie karkówkę przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszcie temperaturę do 170 st. C i pieczcie jeszcze przez 90 minut. Bułki przekrójcie na pół, a następnie zamoczcie ich wnętrze...

Ziołowe kotlety z karkówki zachwycają swoim smakiem. Jeden dodatek sprawia, że są wyjątkowo pyszne
Adobe Stock
Newsy
Ziołowe kotlety z karkówki zachwycają swoim smakiem. 1 dodatek sprawia, że są wyjątkowo pyszne
Nic nie smakuje tak dobrze, jak karkówka przyrządzona w ziołowej marynacie. Zrobicie ją i na grillu, i na patelni.

Nie ulega wątpliwości, że Polacy po prostu uwielbiają wieprzowinę, w tym oczywiście karkówkę. Jej smak, aromat oraz niesamowita soczystość sprawiają, że żaden smakosz nie jest w stanie jej się oprzeć. Wiosną i latem szczególnie popularne jest przyrządzanie mięsa na grillu, z kolei jesienią i zimą najczęściej pieczemy je w piekarniku lub dusimy na patelni.  Okazuje się jednak, że kotlety z karkówki można przyrządzać również na patelni grillowej, w zaciszu domowym. Mięso zamarynowane w ziołach od razu przywołuje wspomnienia z ciepłych wieczorów, spędzanych z przyjaciółmi. Do tego oczywiście najlepiej przyrządzić pieczone ziemniaczki z piekarnika. Jesteśmy pewni, że taki obiad miło zaskoczy nie tylko waszą rodzinę, ale również przyjaciół. Przepis na ziołowe kotlety z karkówki Składniki: 1 kawałek karkówki wieprzowej (ok. 1 kg) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i tymianek Przygotowanie: Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do prostokątnego, niewysokiego naczynia – plastikowego, szklanego lub aluminiowego, to zależy od was. W naczyniu umieśćcie również oliwę, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do powstania w miarę jednolitej marynaty. Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie podzielcie na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowaną wieprzowinę obtoczcie w oliwie z ziołami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu, wyjmijcie mięso z lodówki i zacznijcie rozgrzewać patelnię grillową (jeśli takiej nie macie użyjcie zwykłej, żeliwnej patelni, w cieplejsze dni możecie też smażyć ją na zwykłym grillu). Na rozgrzanej patelni umieszczajcie plastry karkówki partiami – podczas...