Kto ma ochotę na pachnącą przyprawami karkówkę? Każdemu już na samą myśl o takim rarytasie ślinka cieknie.

Sekretem takiej pysznej karkówki jest dobra marynata, w której mięso powinno sobie poleżeć - idealnie, gdy ten czas wynosi nawet kilkanaście godzin, dlatego warto zrobić ją jeszcze dzień przed i odstawić na noc do lodówki. Wypróbujcie poniższy przepis na marynatę, z której karkówka wychodzi przepyszna. 

Przepis na wyśmienitą marynatę do karkówki

Kluczowym składnikiem tej marynaty jest maślanka. Dzięki niej mięso robi się kruche i bardzo delikatne. Ważne, by karkówka leżała w marynacie przynajmniej kilka godzin, by maślanka mogła „zrobić swoje”. 

Zobacz także:

Składniki:

  • pół kilograma karkówki wieprzowej

  • 1 szklanka maślanki

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka curry

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka rozmarynu

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Umyjcie karkówkę i osuszcie delikatnie papierowymi ręcznikami. Następnie pokrójcie ją w równe plastry.

  2. Do naczynia (na tyle dużego, by zmieściło się w nim całe mięso), wlejcie szklankę maślanki, sok z cytryny oraz przyprawy: majeranek, rozmaryn, curry i czosnek. Możecie nieco zwiększyć lub zmniejszyć ilość poszczególnych przypraw - kluczowa w tej marynacie jest maślanka, a reszta to tylko dodatek.

  3. Włóżcie plastry karkówki do marynaty. Naczynie przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

  4. Teraz czas na smażenie. Taka karkówka nadaje się zarówno na grilla, jak i do usmażenia na patelni. Rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a plastry wyjmijcie z marynaty i lekko otrząśnijcie z nadmiaru płynu. Połóżcie na patelni.

  5. Mięso smażcie przez kilka chwil z obu stron, by się podsmażyło i zamknęło (dzięki temu pozostanie soczyste). Następnie zmniejszcie ogień, wlejcie marynatę i duście do miękkości. Możecie dodać ulubione warzywa, np. marchewkę, cebulę czy paprykę. Jeżeli zaś będziecie taką karkówkę grillować, wystarczy po prostu odsączyć ją z nadmiaru marynaty, wrzucić na ruszt i piec przez około 20 minut, obracając ją w międzyczasie, by równo się zgrillowała. Warto też smarować ją wtedy marynatą. 

  6. Gotową karkówkę doprawcie sobie solą i pieprzem na talerzu - sól nie znalazła się w marynacie dlatego, że mogłaby wyciągnąć wilgoć z mięsa.