Aby wasze kotlety schabowe za każdym razem były soczyste i kruche, musicie trzymać się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim mięso musi być cienko rozbite, a także właściwie doprawione – solą i pieprzem. Należy również pamiętać, by smażyć je w wysokiej temperaturze. Na tym jednak nie koniec.
Z kotletem schabowym jest trochę tak, jak z rosołem – każdy wie jak go robić, ale jednym wychodzi to łatwiej, a innym niestety znacznie trudniej. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach.
Jeżeli chcecie mieć kruche i soczyste schabowe, to najlepiej moczyć mięso przez całą noc w specjalnej miksturze, którą przygotowuje się z dwóch składników - mleka i czosnku. Zerknijcie koniecznie do naszej receptury.
Przepis na soczyste i kruche schabowe
Składniki:
- 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku
- 250 ml mleka
- 2 ząbków czosnku
- 250 gramów mąki pszennej
- 150 gramów bułki tartej
- oleju kokosowego do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok.
- Czosnek obierzcie i pokrójcie w plasterki.
- W dowolnym naczyniu umieśćcie mięso wraz z czosnkiem warstwami (pomiędzy każdym kotletem powinno się znaleźć chociaż kilka plasterków czosnku). Całość zalejcie mlekiem, doprawcie solą i pieprzem, a następnie umieśćcie w lodówce na całą noc.
- Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
- Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie wasze kotlety.
- Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na nim schabowe. Smażcie je na średnim ogniu, ok. 4 minuty na każdej ze stron. Po zdjęciu z patelni odsączcie mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Gotowe!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl