Zamieniacie 2 łyżeczki cukru w herbacie na 2 łyżeczki miodu? To błąd
Adobe Stock
Newsy

Zamieniacie 2 łyżeczki cukru w herbacie na 2 łyżeczki miodu? To błąd

Czy zamiana cukru na miód do dobry sposób dostarczenia sobie witamin, minerałów i uzystania słodkiego smaku? Wyjaśniamy.

Wiele osób chcąc poprawić walory odżywcze dodatków słodzących, zamiast cukru używa miodu. Też stosujecie go jako zamiennik białego cukru w herbacie lub kawie? A może także słodzicie nim ciasta i inne desery? Taka zamiana nie zawsze jest korzystna dla zdrowia i figury. Oto co warto wiedzieć o miodzie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Miód jest dwa razy cięższy od cukru. Może to mieć wpływ na sylwetkę

Żeby zrozumieć, jakie znaczenie może mieć różnica wagi cukru i miodu, przyjrzyjcie się tym liczbom:

  • 100 g cukru ma 380 kalorii, natomiast 100 g miodu ma 300 kalorii
  • 1 łyżeczka cukru waży 5 g, natomiast 1 łyżeczka miodu waży  12 g

To oznacza, że miód jest ponad dwa razy cięższy od cukru.

Jeśli macie zwyczaj słodzić herbatę dwiema łyżeczkami cukru, to oznacza, że dodajecie do niej 38 kalorii. Jeśli natomiast zastąpicie cukier dwiema łyżeczkami miodu, w herbacie będą już 72 kalorie. Gdy chcecie zastąpić cukier miodem, który uważacie za bardziej wartościowy, musicie pamiętać, że wasz zamienny słodzik będzie też bardziej kaloryczny.

Zobacz także
Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody

Biały nalot na miodzie to oznaka dodania do niego polepszaczy? Rozwiewamy ten miodowy mit

miodownik przepis

Pyszny miodownik z kremem na bazie nieoczekiwanego składnika. Tak przygotowany rozpieści każde podniebienie

Wartości zdrowotne miodu są pozorne

Macie rację, że prawdziwy miód jest znacznie zdrowszy niż zwykły biały cukier, który dostarcza co prawda energii, ale jednocześnie zawiera puste kalorie zwiększające ryzyko nadwagi, zaburzeń metabolizmu, cukrzycy czy chorób serca.

Z kolei w miodzie znajdziecie poza cukrem, antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i hamują procesy starzenia się organizmu. Zawiera też potas, magnez, wapń, fosfor, kobalt żelazo i kwas foliowy i oczywiście jest pełen witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, B12 oraz C.

Nie można jednak zapominać, że te cenne wartości nie potrafią przetrwać wysokiej temperatury. Dlatego jeśli dodajecie miód do gorącej herbaty czy kawy, pod wpływem temperatury, stanie się on niemal bezwartościowy. Zostaną w nim jedynie dodatkowe kalorie i słodki, miodowy smak. To samo stanie się, jeśli miodem posłodzicie ciasta, a następnie wstawicie je do piekarnika.

Źródło: Haps.pl, lionfitness.pl

miod
unsplash.com/@storiesbysoph
Newsy
Jak rozpoznać dobrej jakości miód? Zwróćcie uwagę na te 3 szczegóły
Miody powinny wam towarzyszyć przez cały sezon jesienno-zimowy. Rozgrzewają, podnoszą odporność i dodają słodyczy wieczornej herbacie.

Miód to naturalny produkt spożywczy, który znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jego lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków. W starożytności służył jako maść.  Miód daje siłę, zdrowie i długowieczność Taki pogląd głosili starożytni Grecy. Kleopatra dbała o swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Stosowano go jako lek, ale także jako produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. Obecnie wraca się do właściwości miodu pszczelego. I to nie tylko w kosmetyce! Kaloryczność 100 gramów miodu powala. W jego małej porcji można znaleźć aż 304 kalorii. Jeśli chcecie posłodzić herbatę, wystarczy dodać małą łyżeczkę. Miodem można zastępować cukier. Naturalny miód zawiera bowiem dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę.  Miód można być spożywany przez ludzi z cukrzycą. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Właściwości miodu hamują też powstawanie próchnicy. Nasze babcie radziły smarować rany miodem. Wiedziały, co robią! Miód wykazuje także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające. Naturalny miód ma szerokie zastosowanie Prawdziwy miód chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn pooparzeniowych. Zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Zaleca się go w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok. Jak wybrać właściwy miód? Oferta handlowa dotycząca miodów jest obszerna i zróżnicowana. Najlepiej sięgać po miody, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Duże i kolorowe słoiki mogą kusić. Wielość opcji może być prawdziwie wyczerpująca. Aby...

miód zamiast cukru
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny zamiennik cukru wcale nie jest lepszym wyborem. Ma 2 razy więcej kalorii
Jeżeli się odchudzacie i zastąpiliście cukier tym popularnym zamiennikiem, nie mamy dobrych wiadomości.

Większość osób przechodzących na dietę odchudzającą postanawia całkowicie odstawić biały cukier. Nie jedzą słodyczy, ciast i nie słodzą kawy ani herbaty. Niektórzy nie potrafią jednak odmówić sobie choćby łyżeczki słodkiego dodatku do tych napojów i sięgają po brązowy cukier albo miód. Zwłaszcza ten drugi jest uznawany za o wiele zdrowszy i mniej tuczący zamiennik tradycyjnego cukru. Ale czy rzeczywiście od miodu się nie tyje? Sprawdźcie. Właściwości miodu Miód jest wytwarzany przez pszczoły, które do jego produkcji używają nektaru kwiatów oraz spadzi – słodkiej substancji wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce. Pszczoły zbierają spadź i robią z niej miód. Ze względu na jego wspaniałe właściwości, miód od wieków jest stosowany na różne dolegliwości. Poznajcie jego zalety: Ułatwia zasypianie i pomaga w problemach z bezsennością – miód ma właściwości relaksujące i odstresowujące, dlatego poleca się go osobom zestresowanym. Łagodzi problemy żołądkowe – jeśli dokuczają wam dolegliwości ze strony układu pokarmowego, miód zadziała łagodząco. A do tego poprawi przemianę materii. Wzmacnia odporność dzięki zawartości aminokwasów Wspomaga gojenie się ran Jest bogaty w takie minerały jak fosfor, wapń, potas, miedź, żelazo i magnez, a także w witaminę C i witaminy z grupy B Czy od miodu można utyć? Wydaje się, że skoro miód jest tak zdrowy, to na pewno można go używać zamiast cukru. Nic bardziej mylnego! Niewielu zdaje sobie sprawę, że w łyżeczce miodu znajduje się aż dwa razy tyle kalorii, co w łyżeczce cukru! Jeżeli więc dodajecie do kawy lub herbaty miód, to spożywacie więcej pustych kalorii niż gdybyście używali zwykłego, białego cukru. A w dodatku w wysokiej temperaturze...

Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy
Flickr
Newsy
Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy
Miód jest często używany jako zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru. Nie wszyscy jednak powinni go jeść. Kto powinien się wystrzegać miodu?

Miód to słodka, przypominająca syrop substancja produkowana przez pszczoły. W sklepach mamy do wyboru prawdziwy ogrom miodów. Możemy kupić miód wielokwiatowy, akacjowy, gryczany, szałwiowy czy eukaliptusowy. Mimo iż profil żywieniowy poszczególnych rodzajów miodu różni się, można przyjąć że, jedna łyżka stołowa (21 gramów) miodu ma zazwyczaj 64 kalorie i 17 gramów węglowodanów z niewielką ilością tłuszczu, błonnika i białka lub bez ich zawartości. Właściwości zdrowotne miodu Miód od dawien dawna znany jest ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Wysokiej jakości miód jest bogaty w kilka ważnych przeciwutleniaczy – takich jak kwasy fenolowe i flawonoidy, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przeciwutleniacze to związki, które pomagają zwalczać wolne rodniki powodujące choroby, zmniejszając w ten sposób ryzyko uszkodzenia komórek oksydacyjnych. Badania sugerują, że związki te mogą chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca. Badania na zwierzętach i ludziach sugerują, że zamiana zwykłego cukru na miód, może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi. Ale to nie jedyne walory zdrowotne miodu. Miód ma również właściwości antybakteryjne i może pomóc w leczeniu wrzodów i chorób skóry, takich jak łuszczyca, zapalenie skóry i opryszczka. Chociaż miód jest bogaty w cukier i kalorie, nadal jest lepszym wyborem niż cukier rafinowany. Jednak nie wszyscy powinni go jeść. Kto powinien unikać miodu? Jeśli należycie do którejś z niżej wymienionych grup osób, lepiej nie spożywajcie miodu. Osoby, które chcą schudnąć. Miód ma wysoką zawartość...

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Flickr
Newsy
Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Wiedzieliście, że dziś podrabia się nawet miód? Dowiedzcie się, jak sprawdzić czy kupiliście dobry miód, a nie fałszowany.

Miód jest jednym z najlepszych naturalnych lekarstw stosowanych przez ludzkość od wieków. Jego prozdrowotne właściwości sprawiają, że doskonale nadaje się do leczenia różnych dolegliwości. Jednak dziś kupienie prawdziwego miodu jest coraz trudniejsze. Na sklepowych półkach można znaleźć tanie miody, które są o wiele gorszej jakości niż prawdziwy miód od pszczelarza. Co gorsza, oszuści sprzedają dziś podrabiane miody, które na pierwszy rzut oka ciężko jest odróżnić od prawdziwego! Sprawdźcie, jak nie dać się nabrać – pomoże w tym prosty test. Jak rozpoznać dobry miód? Prawdziwy, dobry miód można łatwo rozpoznać po jego charakterystycznych cechach: Struktura – na powierzchni miodu powinien się wytworzyć kożuszek. Jeśli go nie ma i miód jest całkowicie jednolity, prawdopodobnie nie jest on najlepszej jakości. Zapach – miód powinien mieć słodki, pachnący woskiem i pszczołami zapach. Fałszowany miód praktycznie nie ma zapachu. Smak – prawdziwy miód ma mocny i głęboki smak, ponieważ zawiera olejki eteryczne i żywice. Natomiast fałszowany miód może mieć lekko chemiczny i jałowy smak. Jak wytwarza się „podrabiany miód”? „Fałszywy” lub „sztuczny” miód - wbrew pozorom - jest produkowany przez pszczoły. Szkopuł tkwi w tym, co pszczoły jedzą. Dobry, prawdziwy miód powstaje z pyłku kwiatów zbieranego przez pszczoły. Natomiast miód sztuczny powstaje z cukru, którym karmi się pszczoły. Tego typu miód często się podgrzewa, żeby ukryć znajdujący się w nim cukier. Jak rozpoznać fałszywy miód? Jednym ze sposobów na rozpoznanie fałszywego miodu jest prosty test, który może wykonać każdy z was. Wystarczy, że słoiczek z...