Macie ochotę na naleśniki inaczej? Jeżeli znudziły się wam te z dżemem, serem lub ze szpinakiem, polecamy wam naleśniki w wersji mięsnej. Farsz z mięsa mielonego, papryki i aromatycznych przypraw wychodzi pyszny, a dodany do naleśników sprawi, że stworzycie smaczny i bardzo sycący obiad. W dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu - zobaczcie, jak to zrobić.
Farsz z mięsa mielonego do naleśników
Warto pamiętać, że mięso mielone, choć tak doskonale pasuje do kotletów, gołąbków czy spaghetti, ma wiele innych zastosowań. Można z niego wykonać genialny farsz do pierogów czy naleśników - tę drugą opcję wybiera mniej osób, a szkoda. Ciasto naleśnikowe świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, tworząc pyszne danie, które posmakuje każdemu. A jeżeli nie chcecie dodawać papryki i pomidorów, możecie zrobić farsz jedynie z mięsem mielonym i cebulą - też wyjdzie smacznie.
Przepis na naleśniki z mięsem mielonym
Składniki:
-
2 szklanki mleka
-
1 szklanka mąki
-
3 jajka
-
4 łyżki oleju
-
2 szczypty soli
Farsz:
-
pół kilograma mięsa mielonego
-
pół zielonej papryki
-
pół czerwonej papryki
-
pół żółtej papryki
-
2 pomidory
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
50 g tartego parmezanu
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wsypcie przesypaną wcześniej mąkę, dodajcie jajka oraz mleko i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko mikserem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajcie do niego nieco mąki. Jeśli za gęste - wlejcie mleko.
-
Po przygotowaniu odłóżcie miskę z ciastem na kwadrans. Umyjcie papryki i pokrójcie je w kostkę, a obraną cebulę posiekajcie na drobne kawałeczki.
-
Na patelnię wlejcie olej, wrzućcie cebulę i poczekajcie, aż się zeszkli. Następnie dodajcie paprykę i smażcie przez około 7-8 minut.
-
Po tym czasie wrzućcie na patelnię mięso mielone. Całość smażcie tak długo, aż mięso się zrumieni.
-
W międzyczasie sparzcie pomidory i obierzcie ze skóry, a następnie pokrójcie w kostkę i wrzućcie na patelnię.
-
Całość doprawcie słodką papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszajcie.
-
Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie na patelnię. Zmniejszcie ogień i duście całość jeszcze przez około 5 minut.
-
Następnie zdejmijcie patelnię z kuchenki, posypcie farsz startym serem typu parmezan i wymieszajcie.
-
Na dużej patelni usmażcie naleśniki. Następnie, na każdy naleśnik wyłóżcie porcję farszu i zawińcie placek składając najpierw boki do środka, a później zawińcie go w kształt rulonu.
I gotowe! Tak przygotowane naleśniki możecie zjeść od razu, lub podsmażyć je jeszcze chwilę na patelni. Smacznego!