Macie ochotę na naleśniki inaczej? Jeżeli znudziły się wam te z dżemem, serem lub ze szpinakiem, polecamy wam naleśniki w wersji mięsnej. Farsz z mięsa mielonego, papryki i aromatycznych przypraw wychodzi pyszny, a dodany do naleśników sprawi, że stworzycie smaczny i bardzo sycący obiad. W dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu - zobaczcie, jak to zrobić. 

Farsz z mięsa mielonego do naleśników

Warto pamiętać, że mięso mielone, choć tak doskonale pasuje do kotletów, gołąbków czy spaghetti, ma wiele innych zastosowań. Można z niego wykonać genialny farsz do pierogów czy naleśników - tę drugą opcję wybiera mniej osób, a szkoda. Ciasto naleśnikowe świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, tworząc pyszne danie, które posmakuje każdemu. A jeżeli nie chcecie dodawać papryki i pomidorów, możecie zrobić farsz jedynie z mięsem mielonym i cebulą - też wyjdzie smacznie. 

Przepis na naleśniki z mięsem mielonym

Składniki:

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka mąki

  • 3 jajka

  • 4 łyżki oleju

  • 2 szczypty soli

Farsz:

  • pół kilograma mięsa mielonego

  • pół zielonej papryki

  • pół czerwonej papryki

  • pół żółtej papryki

  • 2 pomidory

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 50 g tartego parmezanu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 

  • szczypta pieprzu 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wsypcie przesypaną wcześniej mąkę, dodajcie jajka oraz mleko i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko mikserem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajcie do niego nieco mąki. Jeśli za gęste - wlejcie mleko. 

  2. Po przygotowaniu odłóżcie miskę z ciastem na kwadrans. Umyjcie papryki i pokrójcie je w kostkę, a obraną cebulę posiekajcie na drobne kawałeczki.

  3. Na patelnię wlejcie olej, wrzućcie cebulę i poczekajcie, aż się zeszkli. Następnie dodajcie paprykę i smażcie przez około 7-8 minut. 

  4. Po tym czasie wrzućcie na patelnię mięso mielone. Całość smażcie tak długo, aż mięso się zrumieni. 

  5. W międzyczasie sparzcie pomidory i obierzcie ze skóry, a następnie pokrójcie w kostkę i wrzućcie na patelnię.

  6. Całość doprawcie słodką papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszajcie.

  7. Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie na patelnię. Zmniejszcie ogień i duście całość jeszcze przez około 5 minut. 

  8. Następnie zdejmijcie patelnię z kuchenki, posypcie farsz startym serem typu parmezan i wymieszajcie. 

  9. Na dużej patelni usmażcie naleśniki. Następnie, na każdy naleśnik wyłóżcie porcję farszu i zawińcie placek składając najpierw boki do środka, a później zawińcie go w kształt rulonu. 

I gotowe! Tak przygotowane naleśniki możecie zjeść od razu, lub podsmażyć je jeszcze chwilę na patelni. Smacznego!

Zobacz także: