Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
AdobeStock
Newsy

Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją

Jeżeli skończyły się wam już pomysły na obiady, spieszymy z pomocą. Mamy przepis na coś pysznego - składnik, który zwykle wykorzystujecie do prostych dań z makaronu, tym razem przyda się wam jako pyszny farsz do naleśników.

Macie ochotę na naleśniki inaczej? Jeżeli znudziły się wam te z dżemem, serem lub ze szpinakiem, polecamy wam naleśniki w wersji mięsnej. Farsz z mięsa mielonego, papryki i aromatycznych przypraw wychodzi pyszny, a dodany do naleśników sprawi, że stworzycie smaczny i bardzo sycący obiad. W dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu - zobaczcie, jak to zrobić. 

Farsz z mięsa mielonego do naleśników

Warto pamiętać, że mięso mielone, choć tak doskonale pasuje do kotletów, gołąbków czy spaghetti, ma wiele innych zastosowań. Można z niego wykonać genialny farsz do pierogów czy naleśników - tę drugą opcję wybiera mniej osób, a szkoda. Ciasto naleśnikowe świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, tworząc pyszne danie, które posmakuje każdemu. A jeżeli nie chcecie dodawać papryki i pomidorów, możecie zrobić farsz jedynie z mięsem mielonym i cebulą - też wyjdzie smacznie. 

Przepis na naleśniki z mięsem mielonym

Składniki:

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka mąki

  • 3 jajka

  • 4 łyżki oleju

  • 2 szczypty soli

Zobacz także
Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis na krokiety bije na głowę wszystkie inne

Dolejcie to do ciasta na naleśniki. Dzięki niemu staną się puszyste i delikatne jak z bajki

Dolejcie to do ciasta na naleśniki. Dzięki niemu staną się puszyste i delikatne jak z bajki

Farsz:

  • pół kilograma mięsa mielonego

  • pół zielonej papryki

  • pół czerwonej papryki

  • pół żółtej papryki

  • 2 pomidory

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 50 g tartego parmezanu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 

  • szczypta pieprzu 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wsypcie przesypaną wcześniej mąkę, dodajcie jajka oraz mleko i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko mikserem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajcie do niego nieco mąki. Jeśli za gęste - wlejcie mleko. 

  2. Po przygotowaniu odłóżcie miskę z ciastem na kwadrans. Umyjcie papryki i pokrójcie je w kostkę, a obraną cebulę posiekajcie na drobne kawałeczki.

  3. Na patelnię wlejcie olej, wrzućcie cebulę i poczekajcie, aż się zeszkli. Następnie dodajcie paprykę i smażcie przez około 7-8 minut. 

  4. Po tym czasie wrzućcie na patelnię mięso mielone. Całość smażcie tak długo, aż mięso się zrumieni. 

  5. W międzyczasie sparzcie pomidory i obierzcie ze skóry, a następnie pokrójcie w kostkę i wrzućcie na patelnię.

  6. Całość doprawcie słodką papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszajcie.

  7. Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie na patelnię. Zmniejszcie ogień i duście całość jeszcze przez około 5 minut. 

  8. Następnie zdejmijcie patelnię z kuchenki, posypcie farsz startym serem typu parmezan i wymieszajcie. 

  9. Na dużej patelni usmażcie naleśniki. Następnie, na każdy naleśnik wyłóżcie porcję farszu i zawińcie placek składając najpierw boki do środka, a później zawińcie go w kształt rulonu. 

I gotowe! Tak przygotowane naleśniki możecie zjeść od razu, lub podsmażyć je jeszcze chwilę na patelni. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem serowo-jogurtowym. Polecamy zrobić ją nie tylko na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem zasmakuje każdemu.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków: Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem  Zapiekanka ziemniaczana a'la grecka musaka   Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem Składniki: Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garście szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde.  Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie.  Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni.  Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku.  Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.  Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie.  Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do...

Przepis na makaron z mięsem mielonym i żółtym serem. Bosko syci
Krakowianka/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na makaron z mięsem mielonym i żółtym serem. Bosko syci
Sycący obiad w pół godziny? To możliwe! Wypróbujcie przepis na pyszny makaron z mięsem, który robi się błyskawicznie.

Zwykle najprostsze rozwiązania są najlepsze. Gdy jesteście zabiegani i nie macie czasu na przygotowanie obiadu, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na bardzo szybkie i proste dania. Założycie się, że ciepły i sycący obiad można przygotować w pół godziny? Wypróbujcie świetny przepis na makaron z mięsem mielonym, posypany żółtym serem – robi się go błyskawicznie i fenomenalnie smakuje! A jeśli zrobicie go za dużo, to zawsze można makaron odstawić do lodówki i następnego dnia tylko odgrzać, by zaoszczędzić czas. Poznajcie przepis użytkowniczki serwisu Gotujmy.pl. Przepis na makaron z mięsem mielonym i serem żółtym Do przygotowania makaronu z mięsem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 300 g makaronu typu wstążki 100-150 g startego żółtego sera 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka pomidorów z puszki 5 łyżek oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki ziół prowansalskich Przyprawa do zup w płynie Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie pomidory z puszki do miski i zblendujcie na gładką masę. Obierzcie cebulę i czosnek i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę z czosnkiem. Smażcie, aż się zeszklą. Następnie na patelnię wrzućcie mięso mielone i smażcie wszystko razem około 10 minut. Po tym czasie dodajcie dwie łyżki koncentratu pomidorowego, szklankę zmiksowanych pomidorów, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, przyprawę do zup oraz sól i pieprz. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście około 20 minut. Do dużego garnka wlejcie wodę, wsypcie odpowiednią ilość soli. Gdy woda będzie się gotować, wsypcie 300 g makaronu i gotujcie tyle czasu, ile podano na opakowaniu (o tym,...

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
AdobeStock
Newsy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
Zapiekane w piekarniku cukinie faszerowane chudym mięsem z indyka posmakują każdemu, kto musi dbać o linię lub po prostu preferuje lżejsze dania. Poznajcie ten prosty przepis.

Każdy ma od czasu do czasu ochotę na lekki obiad, po którym nie trzeba się martwić o przybranie dodatkowych kilogramów. Świetnym pomysłem są bardzo zdrowe i niskokaloryczne cukinie faszerowane chudym mięsem mielonym z indyka – jeśli chcecie, połóżcie na nie plasterek mozzarelli w wersji light, upieczcie w piekarniku i obiad gotowy! Poznajcie przepis na faszerowane cukinie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl Dietetyczne przepisy Jeżeli dbacie o linię, sprawdźcie opisywane przez nas przepisy na smaczne i dietetyczne obiady: Kotlety mielone w wersji fit Lekkie kuleczki twarogowe Prosta sałatka ogórkowa Przepis na faszerowaną cukinię Do przygotowania cukinii z farszem z mięsa mielonego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego 2 małe cebule 2 cukinie średniej wielkości 1 puszka pomidorów krojonych Przecier pomidorowy Ser mozzarella light Ketchup łagodny Sól Pieprz Przygotowanie: Dokładnie umyjcie cukinie i przekrójcie je wzdłuż na pół. Łyżką wydrążcie środek (z pestkami), ale zostawcie tyle miąższu, ile się da. Należy wydrążyć „rynienkę”, w której umieścicie za chwilę farsz. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli. Dodajcie do cebuli całe mięso mielone i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (bardzo polecamy oregano!). Wymieszajcie i podsmażcie. Następnie na patelnię z mięsem wylejcie pomidory z puszki wraz z sokiem i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i duście do odparowania wody, by sos zgęstniał. W każdej wydrążonej cukinii połóżcie łyżkę ketchupu i rozsmarujcie. Na to wyłóżcie...

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne
Adobe Stock
Przepisy
Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis na krokiety bije na głowę wszystkie inne
Mięso pozostałe z gotowania rosołu spędza sen z powiek wielu pań domu. Kiedy rodzinie przejedzą się już zrobione z niego pierogi czy krokiety, warto wypróbować przepis na smakowite naleśniki z piekarnika!

Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet całego tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni. Dzisiejsza nasza propozycja to naleśniki z farszem w postaci rosołowego mięsa z odzysku. Zapomnijcie jednak o tłustych i ciężkostrawnych krokietach. Te naleśniki zapieczecie w piekarniku! Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej Pół szklanki wody lekko gazowanej Olej Przyprawy: sól, kurkuma Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników. Składniki na farsz: 400 gramów mięsa z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 50 gramów mozzarelli w wiórkach Olej Masło Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Zacznijcie od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieśćcie wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksujcie, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Na patelni rozgrzejcie kilka kropli oleju, a następnie nałóżcie na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smażcie cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóżcie na bok.  Teraz możecie zająć się farszem. Mięso z rosołu oddzielcie od kości, a następnie umieśćcie je w maszynce do mielenia wraz z marchewką. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na patelni (możecie to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyliście naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodajcie do zmielonego mięsa z warzywami. W misce z powstającym farszem umieśćcie jajko. Całość dokładnie wymieszajcie. Następnie...