tort z solonym karmelem przepis
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy

Żaden łasuch nie oprze się temu tortowi. Cudowny przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście

Tort przełożony kremem o smaku solonego karmelu, z pewnością choć raz przyśnił się niejednemu łasuchowi. Na szczęście marzenie o takim deserze można łatwo spełnić. Wystarczy piekarnik, mikser i kilka składników w odpowiednich proporcjach. Zapewniamy - efekt będzie oszałamiający.

Mimo iż tort najczęściej przyrządza się z okazji urodzin, imienin czy innych świąt, równie dobrze można go upiec bez okazji. Z takiego deseru z pewnością ucieszy się każdy łasuch. Śmiało, osłodźcie sobie codzienność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na tort z solonym karmelem

Będziecie potrzebować

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 30 gramów prawdziwego, gorzkiego kakao
  • 150 gramów cukru drobnego do wypieków
  • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 15 gramów proszku do pieczenia
  • 300 ml mleka
  • 100 gramów masła (najlepiej „Kasi”)
  • 300 gramów masy śmietanowej o smaku słonego karmelu (produkuje ją na przykład Dr.Oetker)

Przygotowanie

  1. Przygotujcie sobie dwie miski – dużą i małą. W pierwszej umieśćcie białka jaj, w drugiej żółtka.
  2. Białka ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie do nich cukier i całość zmiksujcie.
  3. W misce umieśćcie również żółtka, całość ponownie zmiksujcie. Do powstałej masy jajecznej dodajcie olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i… zmiksujcie.
  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarujcie miękkim masłem. W tak przygotowanej foremce umieśćcie ciasto.
  5. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Kakaowy biszkopt pieczcie przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie go z piekarnika i wystudźcie.
  6. W dużej misce umieśćcie karmelową masę śmietanową w proszku oraz mleko. Całość dokładnie zmiksujcie, a następnie połączcie z miękkim masłem. 
  7. Wystudzony biszkopt podzielcie na dwa blaty i przełóżcie je powstałym kremem karmelowym. Masą wysmarujcie również wierzch oraz boki tortu. 
  8. Ciasto wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Najprostszy przepis na delikatny i żółciutki biszkopt. Sprawdza się w 100% przypadków
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na delikatny i żółciutki biszkopt. Sprawdza się w 100% przypadków
Biszkopt z tego przepisu po prostu nie może nie wyjść. Odpowiednie składniki i gramatura to klucz do sukcesu. Ponadto, rzucenie foremką o ziemię pomoże wam uniknąć przykrej niespodzianki w postaci opadniętego wypieku.

Delikatny, puszysty i żółciutki biszkopt – to właśnie o nim marzy każdy smakosz i fan słodyczy. Przygotowany według tej receptury wyjdzie wam na 100 proc. Nie musicie się o nic martwić! Przepis na puszysty biszkopt Składniki: 6 jajek 250 gramów cukru 200 gramów mąki pszennej 60 gramów mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła Przygotowanie Przygotujcie sobie dużą i małą miskę. W pierwszej umieśćcie białka jajek, z kolei w drugiej żółtka. Białka ubijcie na sztywną pianę przy pomocy miksera, a następnie zacznijcie do niej powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Masę wzbogaćcie również o żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiejcie do czystej miseczki, a następnie powoli połączcie z masą jajeczną. Całość wymieszajcie drewnianą łyżką. Okrągłą foremkę wysmarujcie miękkim masłem, a następnie umieśćcie w niej przygotowaną wcześniej masę. Piekarnik nagrzejcie do 175 st. C. Biszkopt pieczcie przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Po upływie tego czasu wyjmijcie biszkopt z piekarnika i zrzućcie go na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu trikowi nie opadnie – jego wysokość po wystudzeniu będzie taka sama jak po upieczeniu. Na koniec wystudźcie ciasto w wyłączonym piekarniku. Gotowe! Tak przygotowany biszkopt idealnie nadaje się na tort. Możecie również zrobić z niego zwykłe ciasto – wystarczy, że nasączycie go herbatą, posmarujecie dżemem i bitą śmietaną. Będzie smakował wybornie! Źródło: gotujmy

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Adobe Stock
Newsy
Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz, postanowiła zdradzić przepis na przepyszny sernik. Masa została wzbogacona o dodatek… ziemniaków.

Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy. Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 120 gramów cukru pudru 150 gramów zimnego masła 2 żółtek 1 łyżeczki proszku do pieczenia Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 300 gramów sera białego półtłustego 100 gramów sera śmietankowego 100 gramów ugotowanych ziemniaków 150 gramów cukru drobnego 1 opakowania cukru waniliowego 4 jajek 2 białek Dodatkowo będziecie potrzebować: 1 jajka do posmarowania wierzchu ciasta Świeżych owoców do dekoracji Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie. Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W...

Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat
Gotujmy.pl/akrobatka 2
Newsy
Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat
Izaura czyli sernik na wilgotnym i aromatycznym murzynku smakuje wspaniale. Ten przepis jest unikatowy!

To wspaniałe ciasto cieszy się popularnością od lat! Znane jeszcze w latach 80, kiedy leciał serial „Izaura”. Oglądaliście?   Izaura to pyszne połączenie delikatnego, czekoladowego murzynka i puszystego, wilgotnego sernika. Każdy kęs to przyjemność nie do opisania. Wielu smakoszy piecze go od lat bo zawsze się sprawdza czy na święta czy na inne miłe okoliczności. Do kawy i herbaty pasuje idealnie. Ten smak nie ma sobie równych!  Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku Składniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru 3 łyżki dobrej jakości kakao 4 jajka w temperaturze pokojowej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody Masa serowa 500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jaja w temperaturze pokojowej 125 g masła w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa 150 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 30 % Sposób przygotowania: Ciasto Masło, kakao, cukier wsypcie do garnka i zalejcie wodą.  Garnek ze składnikami podgrzewajcie na średnim ogniu, mieszajcie do połączenia i rozpuszczenia się składników. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w masę, zdejmijcie ją z ognia i pozostawcie do wystudzenia.  Białka i zółtka oddzielcie od siebie.  Następnie do ostudzonej masy dodajcie żółtka i dobrze zmiksujcie.  Wsypcie do niej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszajcie.  Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodajcie ją do masy i delikatnie ją do niej wmieszajcie.  Gotowe ciasto przelejcie do formy o wymiarach 23x39 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa Masło...

Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Magda Gessler to jedna z największych fanek sernika. Restauratorka postanowiła zdradzić, jak przyrządza go we własnym domu. Ten przepis to gwarancja niesamowitego smaku i puszystości.

Magda Gessler, jest wielką fanką ciasta przyrządzanego na bazie twarogu. Ten tradycyjny wypiek bardzo często pojawia się w jej domu, nie brakuje go również podczas Świąt Wielkanocnych. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” postanowiła zdradzić w czym tkwi sekret jego puszystości. Przepis na sernik wiedeński według Magdy Gessler Okazuje się, że Magda Gessler nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Najpierw lądują w niej żółtka, a dopiero później ubite na sztywną pianę białka. To właśnie dzięki nim sernik staje się niesamowicie puszysty. Ponadto restauratorka wzbogaca smak ciasta aromatem z laski prawdziwej wanilii. Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 300 gramów mąki pszennej 200 gramów masła 100 gramów cukru pudru 1 jajka Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 1 kilograma twarogu 300 gramów masła 200 gramów cukru pudru 10 jajek 2 lasek wanilii 2 łyżek kaszy manny Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Tak przygotowanym ciastem wyklejcie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Całą jego powierzchnie ponakłuwajcie widelcem, tak aby podczas pieczenia nie wypełniło się powietrzem. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego spód na ok. 20 minut.  W tym czasie przygotujcie masę serową. Na tarce o dużych oczkach utrzyjcie masło. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce i połączcie z cukrem pudrem. Całość...