Mimo iż tort najczęściej przyrządza się z okazji urodzin, imienin czy innych świąt, równie dobrze można go upiec bez okazji. Z takiego deseru z pewnością ucieszy się każdy łasuch. Śmiało, osłodźcie sobie codzienność.
Przepis na tort z solonym karmelem
Będziecie potrzebować
- 400 gramów mąki pszennej
- 6 jajek
- 30 gramów prawdziwego, gorzkiego kakao
- 150 gramów cukru drobnego do wypieków
- 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 15 gramów proszku do pieczenia
- 300 ml mleka
- 100 gramów masła (najlepiej „Kasi”)
- 300 gramów masy śmietanowej o smaku słonego karmelu (produkuje ją na przykład Dr.Oetker)
Przygotowanie
- Przygotujcie sobie dwie miski – dużą i małą. W pierwszej umieśćcie białka jaj, w drugiej żółtka.
- Białka ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie do nich cukier i całość zmiksujcie.
- W misce umieśćcie również żółtka, całość ponownie zmiksujcie. Do powstałej masy jajecznej dodajcie olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i… zmiksujcie.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarujcie miękkim masłem. W tak przygotowanej foremce umieśćcie ciasto.
- Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Kakaowy biszkopt pieczcie przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie go z piekarnika i wystudźcie.
- W dużej misce umieśćcie karmelową masę śmietanową w proszku oraz mleko. Całość dokładnie zmiksujcie, a następnie połączcie z miękkim masłem.
- Wystudzony biszkopt podzielcie na dwa blaty i przełóżcie je powstałym kremem karmelowym. Masą wysmarujcie również wierzch oraz boki tortu.
- Ciasto wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny.
Gotowe!
Źródło: gotujmy