Mimo iż tort najczęściej przyrządza się z okazji urodzin, imienin czy innych świąt, równie dobrze można go upiec bez okazji. Z takiego deseru z pewnością ucieszy się każdy łasuch. Śmiało, osłodźcie sobie codzienność.

Przepis na tort z solonym karmelem

Będziecie potrzebować

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 30 gramów prawdziwego, gorzkiego kakao
  • 150 gramów cukru drobnego do wypieków
  • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 15 gramów proszku do pieczenia
  • 300 ml mleka
  • 100 gramów masła (najlepiej „Kasi”)
  • 300 gramów masy śmietanowej o smaku słonego karmelu (produkuje ją na przykład Dr.Oetker)

Przygotowanie

  1. Przygotujcie sobie dwie miski – dużą i małą. W pierwszej umieśćcie białka jaj, w drugiej żółtka.
  2. Białka ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie do nich cukier i całość zmiksujcie.
  3. W misce umieśćcie również żółtka, całość ponownie zmiksujcie. Do powstałej masy jajecznej dodajcie olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i… zmiksujcie.
  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarujcie miękkim masłem. W tak przygotowanej foremce umieśćcie ciasto.
  5. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Kakaowy biszkopt pieczcie przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie go z piekarnika i wystudźcie.
  6. W dużej misce umieśćcie karmelową masę śmietanową w proszku oraz mleko. Całość dokładnie zmiksujcie, a następnie połączcie z miękkim masłem. 
  7. Wystudzony biszkopt podzielcie na dwa blaty i przełóżcie je powstałym kremem karmelowym. Masą wysmarujcie również wierzch oraz boki tortu. 
  8. Ciasto wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny.

Gotowe!

Źródło: gotujmy