kluski śląskie dziurka
Flickr
Newsy

Z tym przepisem kluski śląskie wyjdą nawet początkującym. Podzielcie ciasto na 4 części i zróbcie 1 rzecz

Przygotowane z ziemniaków, mąki i jajek kluski stanowią kulinarną tradycję, szczególnie dla mieszkańców województwa opolskiego i śląskiego. Ich przyrządzenie to istny banał.

W większości regionów Polski serwuje się je głównie jako dodatek do mięs. Niewielu jednak wie, że przysmak może sam w sobie być naprawdę pożywnym i smacznym obiadem. Kluski śląskie to genialne danie, które możecie przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością macie w swojej kuchni. 

Jednak nawet receptura na tak proste danie, jak kluski śląskie skrywa pewien sekret. Okazuje się, że aby wyszły idealne, musicie zachować odpowiednie proporcje składników. W tym przypadku chodzi głównie o skrobię i ziemniaki – na każde 4 części ziemniaków przypada 1 część skrobi.

Zobacz także
Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie

Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie

Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem

Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków 
  • Ok. 160 gramów mąki ziemniaczanej (dodatek skrobi może być nieznacznie inny)
  • 1 żółtko
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence i odparujcie ziemniaki.
  2. Zanim wystygną, przeciśnijcie je przez praskę i umieśćcie w głębszym talerzu. Całość wyrównajcie. Tak przygotowane ziemniaki podzielcie na 4 równe części (wystarczy, że przejedziecie po nich nożem wzdłuż i wszerz).
  3. Wyjmijcie z talerza jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z masą ziemniaczaną). Jeśli w przepisie jest jej za mało lub za dużo zmieńcie proporcje. Bowiem najważniejsze jest zachowanie stosunku 1:4, a nie gramatura. Pamiętajcie, że ziemniaki różnią się między sobą i po ugotowaniu jednych może być więcej, innych mniej.
  4. Następnie dodajcie do masy wcześniej wyjęte ziemniaki oraz żółtko. Całość zagniećcie na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować niewielkie kuleczki, a następnie w każdej z nich zróbcie wgłębienie przy pomocy kciuka lub trzonka od drewnianej łyżki.
  5. W dużym garnku zagotujcie wodę z solą. Kiedy ta zacznie wrzeć, umieśćcie w niej wasze kluski (najlepiej partiami) i gotujcie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe!

Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem
Wikipedia commons
Newsy
Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem
Będziecie pierwszy raz robić kluski śląskie? Skorzystajcie z tego podstawowego przepisu, który jest bardzo prosty.

Rolada z kluskami i czerwoną kapustą to chyba najpopularniejsze danie Górnego Śląska. Delikatne i miękkie kluseczki w mięsnym sosie są absolutnym hitem, który zawsze się sprawdza podczas większych spotkań w gronie rodzinnym lub wśród przyjaciół. J eżeli macie ochotę przygotować danie z kluskami, a nigdy wcześniej ich nie robiliście, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis! Zrobienie klusek śląskich nie jest skomplikowane, choć wymaga sporo czasu i pracy. Ale efekty są takie, że warto się napracować! Jakie są proporcje składników na kluski śląskie? Żelazna zasada przy robieniu ciasta na kluski śląskie mówi o wyjęciu jednej czwartej ugotowanych ziemniaków i wsypaniu do masy takiej samej ilości mąki ziemniaczanej. Wielu jednak nie chce bawić się w matematyczne równania i wolałoby przeczytać prosty przepis, który jasno poda ilość ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Podajemy więc poniżej zbliżoną do ideału proporcję. Pamiętajcie jednak, że ziemniak ziemniakowi nie równy. Poniższe proporcje dotyczą przeciętnych ziemniaków - a więc tych ani za bardzo mączystych, ani szczególnie wodnistych. Miejcie to na uwadze przyrządzając masę na kluski. Przepis na kluski śląskie Przyrządzenie klusek jest bardzo proste i wymaga niewielu składników. Zarezerwujcie sobie jednak więcej czasu, ponieważ formowanie klusek jest dość pracochłonne. Do przygotowania klusek śląskich będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kilogram ziemniaków 280 g mąki ziemniaczanej 1 jajo (przydatne jeżeli przygotowujecie kluski z wcześniej gotowanych ziemniaków) 1 łyżeczka soli Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w całości. Następnie przeciśnijcie je przez praskę. Dobrze sprawdzą się ziemniaki ugotowane dzień wcześniej! Jeśli zostały wam kartofle po wczorajszym obiedzie i nie są niczym doprawione, możecie spokojnie...

Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie
Wikipedia Commons
Newsy
Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie
Chcecie zrobić idealne kluski śląskie? To bardzo proste, wystarczy przestrzegać 1 zasady.

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni śląskiej,  jest rolada z modrą kapustą i kluskami. Ale kluski nie mogą być dowolne. Takie robi się tylko na Śląsku. Jedni na nie mówią po prostu „śląskie”, inni nazywają je kluskami z dziurką. Ziemniaczany przysmak formowany jest tak, że w klusce powstaje wgłębienie. To doskonałe miejsce na zbierający się sos. Kluski śląskie podaje się więc z daniami mięsnymi przyrządzanymi z sosem. Doskonale smakują także z sosami grzybowymi. Jak zrobić ziemniaczane kluski z dziurką, żeby wyszły puszyste i miękkie? Podpowiadamy Jak ustalić proporcje na kluski śląskie? Tak jak w przypadku każdego ciasta, tak i tu bardzo ważne są proporcje. Dlatego nie ma jednego konkretnego przepisu na kluski śląskie, a proporcje odmierza się za pomocą garnka. Ubitymi ziemniakami wypełniacie dno garnka, wygładzając ich powierzchnię. Nacinacie nożem ziemniaki na pół i jeszcze raz na pół. Z tak powstałych ćwiartek usuwacie jedną ćwiartkę, a puste miejsce dokładnie wypełniacie mąką ziemniaczaną. W ten prosty sposób precyzyjnie udaje wam się odmierzyć potrzebna ilość mąki. W poniższym przepisie opisujemy krok po kroku jak przyrządzić idealne kluski. Sprawdzony przepis na kluski śląskie Składniki: Pół kilograma ugotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana  1 jajo Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Gotujcie przez 20-25 minut do miękkości. Ugotowane ziemniaki od razu rozgniećcie lub zmielcie w maszynce i odstawcie do ostudzenia. Włóżcie ziemniaki do suchego garnka i uklepcie na płasko. Podzielcie je na 4 równe części, wykrójcie jedną z nich i odłóżcie na bok. W wolne miejsce wsypcie tyle mąki ziemniaczanej, by wypełniła całą przestrzeń po ziemniakach. Po odmierzeniu potrzebnej ilości mąki...

Przepis na kluski śląskie z cebulą
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Kluski śląskie z tym składnikiem smakują tak, że zachwycicie nimi prawdziwego Ślązaka
Kluski śląskie wcale nie muszą być zwyczajne i nudne. Ciasto przygotowane z dodatkiem prażonej cebulki smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Tani, szybki, prosty, smaczny i sycący – taki właśnie powinien być idealny obiad. Nic więc dziwnego, że tak wielu Polaków uwielbia przyrządzać kluski śląskie. W końcu mają w sobie wszystko, czego dusza zapragnie.  Kluski śląskie z cebulką Podstawowymi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia klusków śląskich są ziemniaki, mąka i jajka. Okazuje się jednak, że powstałą masę można również wzbogacać o ulubione dodatki. Jeśli kochacie cebulkę, koniecznie spróbujcie połączyć ją z ziemniakami. Tak przygotowane kluski śląskie to istne niebo w gębie. Przepis na cebulowe kluski śląskie Będziecie potrzebować 500 gramów ziemniaków 150 gramów mąki ziemniaczanej 1 cebuli 1 jajka Oleju do smażenia Przypraw i ziół: majeranku, soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence, odparujcie zawartość i odstawcie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia doprawcie ją solą, pieprzem oraz majerankiem.  Tak przygotowaną cebulę dodajcie do ugotowanych ziemniaków. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa. Gotową masę przełóżcie do głębszego talerza, uformujcie i podzielcie na cztery równe części. Wyjmijcie jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z ziemniakami).  Następnie dodajcie wcześniej wyjęte ziemniaki oraz jajko. Całość zagniećcie na jednolitą masę.  Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie...

Zróbcie kluski śląskie z dodatkiem tego warzywa. Wyjdą tak pyszne, że w głowie się nie mieści
AdobeStock
Newsy
Zróbcie kluski śląskie z tego warzywa zamiast ziemniaków. Wyjdą tak pyszne, że w głowie się nie mieści
Chętni na eksperymenty w kuchni? Zamiast ziemniaków, dodajcie do ciasta na kluski śląskie to ciekawe warzywo. Tak smacznych dawno nie jedliście.

Znudziły się wam tradycyjne kluski śląskie i szukacie jakiejś odmiany? Ta potrawa w najczęstszym jej wydaniu może z czasem mocno się znudzić. Ciekawym urozmaiceniem jest dodanie do ciasta aromatycznych przypraw, na przykład ziół, które nadadzą kluskom charakteru. Jeżeli jednak jesteście naprawdę odważni i chcielibyście spróbować czegoś zupełnie innego, możecie wyrzucić ziemniaki z przepisu na kluski i zamiast tego zrobić je z innego warzywa.  W tym celu doskonale sprawdzą się bataty, czyli tak zwane słodkie ziemniaki. Po ugotowaniu, w konsystencji przypominają zwykłe ziemniaki, jednak przygotowane z nich kluski smakują inaczej, a do tego mają bardzo ciekawy, intensywnie pomarańczowy kolor. Poznajcie przepis na to niecodzienne danie.  Przepis na kluski śląskie z batatów Do przygotowania klusek śląskich ze słodkich ziemniaków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół kilograma batatów (słodkich ziemniaków) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól Przygotowanie: Najpierw ugotujcie bataty. Nie musicie ich obierać ze skórki - zrobicie to później. Po ugotowaniu ostudźcie bataty, a następnie obierzcie je ze skórki i przeciśnijcie przez praskę tak, jak zwykłe ziemniaki. Rozdrobnione bataty włóżcie do miski, dodajcie do nich jajka, mąkę i skrobię ziemniaczaną, sól oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszajcie. Z przygotowanej masy uformujcie tradycyjne kluski z dziurką w środku (świetnie sprawdza się w tym celu trzonek drewnianej łyżki). W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i wrzućcie kluski. Gotujcie przez kilka minut, do wypłynięcia.  Po ugotowaniu wyjmijcie je łyżką cedzakową na talerz....