kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy

Z takiej kapusty bigosu nie będzie. Zepsuje całe danie, które gotowaliście godzinami

Dobra kapusta kiszona to podstawowy składnik bigosu. Nieodpowiednie jej użycie może skutkować nie tylko niesmaczną potrawą, ale i problemami zdrowotnymi. Sprawdźcie, aby uniknąć tego błędu!

Bigos to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Jest również znana na Litwie czy Białorusi. Przygotowywana z kiszonej oraz białej kapusty jest podawana na co dzień, jak i na różne uroczystości. To danie jest sycące, niezwykle aromatyczne. Jednak dodanie nieodpowiedniej kapusty może zniweczyć cały proces przygotowań.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej

Kapusta kiszona to jeden z cenniejszych produktów, który powinien pojawić się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Przede wszystkim jest niskokaloryczna, więc idealnie sprawdzi się u osób zmagających się z nadmiernymi kilogramami. Warto dodać, iż zawiera sporo istotnych wartości odżywczych. Wśród nich znajdują się, takie jak witamina A czy C, magnez, potas, żelazo czy wapń. Swoją moc zawdzięcza zawartości bakterii mlekowych, powstających w momencie fermentacji. Pomiędzy cennymi właściwościami kapusty kiszonej należy wyróżnić:

  • pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy czy chorób serca,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
  • działanie przeciwzapalne,
  • wzmocnienie odporności organizmu,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów poprzez zawartość przeciwutleniaczy,
  • opóźnienie starzenia się skóry,
  • czy zapobiega niedokrwistości.

Ze względu na szereg wartościowych właściwości, kapusta kiszona powinna się znaleźć w każdej diecie. Nie tylko leczy, ale i zapobiega wielu schorzeniom.

Przyrządzenie bigosu

Bigos należy do tej grupy dań, które potrzebują czasu by wszystkie składniki i smaki mogły się połączyć. Wbrew pozorom nie należy do pracochłonnych. Można powiedzieć, że należy wrzucić wszystkie składniki do jednego garnka, aby dusiły się powoli. Bigos przygotowuje się z kiszonej kapusty, białej kapusty, a także różnego rodzaju mięsa. Najczęściej jest to kiełbasa, boczek bądź karkówka. Sprawia, iż całe danie staje się treściwsze i smaczniejsze. Dodatkowym urozmaiceniem są suszone grzyby czy śliwki oraz przyprawy. To one nadają całemu daniu niepowtarzalny aromat oraz smak. 

Jaka kapusta do bigosu?

Kapusta kiszona to kluczowy i podstawowy składnik bigosu. Bez nie potrawy nie będzie, dlatego też warto zaopatrzyć się w dobrej jakości produkt. Jeśli kapusta jest zbyt słona, kwaśna wystarczy ją przepłukać w wodzie. Natomiast w momencie, kiedy wyczuwacie, że kapusta pachnie drożdżami bądź alkoholem to niestety, ale produkt nie nada się do dalszej obróbki. Wówczas doszło do tego, iż fermentacja kapusty poszła nie w niekonieczną dobrą i właściwą drogę. Gdy przygotujecie bigos z takiej kapusty kiszonej to będzie nie tylko niesmaczny, ale może również spowodować poważne problemy zdrowotne. Lepiej nie ryzykować zdrowiem, a następnym razem zakupić lepszy jakościowo produkt.

Ile soli trzeba dodać do kiszenia kapusty? Odpowiednie proporcje to podstawa
Adobe Stock
Newsy
Ile soli do kiszenia kapusty? Proporcje na kilogram kapusty
Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty w domu jest nieco czasochłonne, aczkolwiek jej właściwości i smak wszystko wynagradzają. Aby wyszła idealnie, należy pamiętać o kilku kluczowych kwestiach. Najważniejsza to odpowiednie proporcje składników oraz sól.

Do kiszenia kapusty nie potrzeba wielu składników. Wystarczy biała kapusta, sól i ewentualnie marchewka. Należy jednak zachować odpowiednie proporcje soli i kapusty - dzięki temu będzie pyszna. Kiszona kapusta jest znana głównie ze swoich cennych właściwości. Może być świetnym uzupełnieniem wielu dań, bądź ich głównym składnikiem. Bigos , zasmażana kapusta czy surówka z jabłkiem to tylko kilka możliwości jej wykorzystania.  Ile soli do kiszenia kilograma kapusty? Sól odgrywa ważną rolę podczas fermentacji, dlatego należy stosować się do wskazówek. Na jeden kilogram poszatkowanej kapusty powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. To zapewni odpowiednie kiszenie. Kiszona kapusta Kiszona kapusta to nic innego jak poszatkowana główka kapusty, czasami z dodatkiem marchewki, poddana kiszeniu poprzez zasolenie oraz proces fermentacji. Takie działanie pozwala zabezpieczyć żywność przed psuciem produktów i rozwojem bakterii. Swój kwaśny posmak zawdzięcza kwasowi mlekowemu, powstającemu w wyniku rozkładu cukrów.  Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej Kiszona kapusta nie tylko jest świetnym dodatkiem do wielu dań, ale również dostarcza organizmowi szereg cennych składników odżywczych. Ten produkt jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie, gdyż zawiera niewielką ilość kilokalorii i można się nim zajadać do woli. Zdrowotnych właściwości kapusty kiszonej: pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego obniża poziom złego cholesterolu utrzymuje właściwy poziom glukozy we krwi zapobiega powstawaniu cukrzycy działa przeciwzapalnie wzmacnia odporność organizmu zmniejsza ryzyko występowania nowotworów.   Czytaj także: Kapusta kiszona z patelni to prawdziwa eksplozja smaku. 1...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Często jecie kiszoną kapustę? Musicie dodać do niej ten składnik, a stanie się prawdziwą zdrowotną bombą
Kiszona kapusta sama w sobie jest bardzo zdrowa, ale w połączeniu wbrew pozorom z tym składnikiem będzie idealną bombą witaminową. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia!

Kapusta kiszona słynie przede wszystkim ze sporej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto jest bardzo smaczna i wykorzystywana w polskiej kuchni do wielu dań. Przygotowanie surówki do obiadu na bazie tego warzywa uczyni go nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym. Cenne wartości O niesamowitych wartościach kapusty kiszonej wiadomo nie od dziś. Jest doskonałym probiotykiem w codziennej diecie, ale jest również niskokaloryczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się dla osób dbających o sylwetkę bądź tych starających się o zgubienie zbędnych kilogramów. Wśród właściwości wyróżnić można: pozytywny wpływ na układ pokarmowy, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca, poprawę stanu skóry, pomoc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, wzmocnienie odporności, pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, czy idealnie spisze się jako preparat dla osób, które dzień wcześniej przesadzą z napojami wysokoprocentowymi.  Dzięki sporej zawartości witamin oraz mikroelementów w składzie ma bardzo dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Kapusta kiszona z oliwą Wielu dietetyków głosi, iż pewnych produktów nie powinno się łączyć, ponieważ mogą one stracić swoje cenne właściwości. Są jednak również takie składniki, które w duecie mają jeszcze większą moc! Taką doskonałą parę tworzy kapusta kiszona wraz z oliwą. Dany tłuszcz jest bogaty w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, a także przeciwutleniacze chroniące serce przed wieloma schorzeniami. Dzięki połączeniu tych obu produktów, czyli kapusty i oliwy, ich wartości odżywcze będą razem łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka. Warto wiedzieć, że...

bigos
Pixabay
Newsy
Fatalny błąd podczas przygotowywania bigosu. Kapusta traci swoje cenne właściwości
Kapusta kiszona jest nie tylko smaczna, ale i bardzo wartościowa. Podczas przygotowywania dań z jej udziałem, wiele osób popełnia jednak strategiczny błąd, który pozbywa ją cennych składników. Sprawdźcie jak tego uniknąć!

Bigos to tradycyjna, polska potrawa. Jest ona przygotowywana z połączenia kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem mięsa, suszonych grzybów, a nawet śliwek. Co dom, to inny przepis. Mimo upływu lat, danie nadal cieszy się ogromną popularnością na naszych stołach.  Na zdrowie  Kiszona kapusta ma wiele cennych właściwości, a także jest źródłem wielu wartości odżywczych, takich jak witamina C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Dzięki tym składnikom, produkt w zbawienny sposób wpływa na funkcjonowanie całego naszego organizmu, a przede wszystkim: pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego, likwiduje zaparcia, dzięki niewielkiej ilości kilokalorii jest idealna dla osób będących na diecie, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca czy miażdżycy, pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi, obniża poziom złego cholesterolu,  pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie, a także wzmacnia odporność. To produkt, który nie jest zbyt doceniany w codziennej diecie. Warto go wprowadzić do jadłospisu chociażby ze względu na poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu, a także z uwagi na fakt, że jest to naturalny probiotyk. Kapusta kiszona jest nie tylko cenna, ale i bardzo smaczna.  Zastosowanie kapusty kiszonej w kuchni Wbrew pozorom, produkt ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest nie tylko dodatkiem do surówek z dodatkiem marchewki czy cebuli, ale także gra pierwsze skrzypce w bigosie. Świetnie się sprawdza jako składnik do farszu do pierogów z grzybami, pasztecików, krokietów. Może być również dodatkiem do dań mięsnych, zup czy zapiekanek. Co nieco, niektórym może przeszkadzać jej zapach, jednak należy pamiętać iż to właśnie związki siarkowe odpowiadają za właściwości zdrowotne.  Przygotowanie...

Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Adobe Stock
Newsy
Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Solenie bigosu powinno odbywać się na samym końcu jego przygotowania albo nawet wcale. Jeśli nie macie doświadczenia w jego przygotowaniu, lepiej uważajcie z dodawaniem soli do tej potrawy.

Sztandarowa potrawa kuchni polskiej, czyli tradycyjny bigos wymaga od osoby gotującej sporo uwagi i skupienia. Błąd można popełnić już na etapie solenia potrawy. Coś tak naturalnego i zwykłego w przypadku innych dań, jest nieraz zupełnie zbyteczne w przypadku bigosu. Jak nie przesolić bigosu? Wszystko za sprawą kwaśnej i słonej kapusty kiszonej, która jest podstawowym składnikiem polskiego bigosu. W zależności od upodobań, w bigosie może znaleźć się sama kapusta kiszona, można użyć mieszanki kapusty kiszonej i białej albo też w sezonie samej młodej, białej kapusty. Wszystkie te dania różnią się od siebie w dużej mierze właśnie poziomem kwaśności i słoności ze względu na obecność kapusty kiszonej. Dlatego też, jeżeli przygotowujecie bigos złożony głównie z kiszonki, sprawdźcie wcześniej dokładnie jej smak. Zbyt kwaśna kapusta kiszona może sprawić, że gotowy bigos będzie po ugotowaniu zbyt cierpki i nieprzyjemny w smaku. Podobny problem może stanowić zbyt duże zasolenie kapusty kiszonej. W tym celu przed gotowaniem bigosu warto kapustę kiszoną po prostu wypłukać i odcisnąć. Kiedy powinno się solić bigos? O soleniu bigosu w pierwszym etapie gotowania nie ma nawet mowy! Dodanie soli na początku duszenia kapusty może zepsuć cały bigos. Jeden błąd i przesolony bigos będzie nadawał się tylko do wyrzucenia. Poniżej przedstawiamy specjalnie dla początkujących kucharzy krótką rozpiskę na temat kolejności postępowania z kapustą do bigosu. Wymoczcie i odciśnijcie kapustę kiszoną jeżeli podejrzewacie, że może być zbyt kwaśna. Mięso podsmażcie na patelni. Kapustę zalejcie odrobiną wody i duście na wolnym ogniu. Potrawę kosztujcie i doprawiajcie dopiero po połączeniu kapusty, mięsa, grzybów i innych dodatków do bigosu. Na smak bigosu wpływa także...