Kluski kładzione to danie stare jak świat. Często przyrządzały je wasze babcie i mamy. Mimo upływu lat w ich kwestii niewiele się zmieniło. Polacy wciąż zajadają się tym banalnie prostym w przygotowaniu przysmakiem. Nic dziwnego, w końcu składniki są tanie i zawsze pod ręką, a samo wykonanie potrawy zajmuje dosłownie chwilę.

Niekwestionowaną zaletą klusków kładzionych jest fakt, że możecie je serwować do niemal każdego dania – zamiast ziemniaków, makaronu, ryżu czy kaszy. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do zup, ale również mięs. Wspaniale smakują z sosem pomidorowym i kotletami mielonymi. Podane z okrasą także będą smakować perfekcyjnie. Sami się przekonajcie. 

Przepis na kluski kładzione

Składniki:

  • 2 jajka
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 130 ml wody
  • 300 gramów boczku wędzonego
  • sól

lane kluski wg przepisu babci

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości misce umieśćcie jajka, mąkę, sól oraz przegotowaną, letnią wodę. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni (powstała masa powinna mieć średnią gęstość). 
  2. W dużym garnku zagotujcie wodę z solą. Kiedy ta będzie już wrzeć, zacznijcie odrywać niewielkie kawałki ciasta przy pomocy łyżki, a następnie umieszczać je od razu w wodzie. Za każdym razem moczcie łyżkę we wrzątku, inaczej masa zacznie się do niej przyklejać.
  3. Kiedy w garnku znajdą się już wszystkie kluski, zamieszajcie całość i gotujcie aż do momentu, w którym przysmak wypłynie na powierzchnię, a woda ponownie zacznie wrzeć.
  4. Tak ugotowane kluski wyjmijcie przy pomocy łyżki cedzakowej lub umieśćcie w sitku.
  5. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie umieśćcie na rozgrzanej patelni. Kiedy się już nieco podsmaży i wytopi, dodajcie do niego ugotowane wcześniej kluski. Całość smażcie aż do zarumienienia.

Gotowe!