murzynek przepis
WanilioweImprowizacj
Newsy

Z kuchni babci: lekki jak chmurka, banalnie łatwy murzynek z polewą. Smak taki jak dawniej

Kto ma ochotę na ciasto murzynek? Zrobicie je z łatwego przepisu – wychodzi przepyszne!

Sprężyste i leciutkie ciasto typu murzynek robiło prawdziwą furorę w czasach, gdy dobra czekolada była trudno dostępna. Wystarczyły klasyczne składniki na ciasto, czyli mąka, jajka i cukier oraz odrobina kakao. Choć dziś popularniejsze jest pieczenie brownie, czyli amerykańskiego ciężkiego ciasta czekoladowego, to wciąż wiele osób chętnie piecze murzynki. Ich przewagą jest to, że w przeciwieństwie do brownie, które jest lekko mokre i zawiera sporo czekolady, są o wiele lżejsze i bardziej puchate, a niektórzy preferują właśnie takie ciasta. Przypomnijcie sobie ten wspaniały smak i upieczcie murzynka z tego prostego przepisu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na murzynka z polewą

Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
Placki ziemniaczane wyjdą tylko wtedy, gdy będziecie smażyli je w ten sposób. Oto rady Magdy Gessler

Placki ziemniaczane wyjdą tylko wtedy, gdy będziecie smażyli je w ten sposób. Oto rady Magdy Gessler

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 300 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g)
  • 75 g kakao
  • 4 jajka rozmiar M
  • 7 łyżek wody
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Sól

Przygotowanie

  1. Do garnka włóżcie masło, cukier biały i waniliowy, kakao oraz 7 łyżek wody. Podgrzewajcie całość do połączenia składników, a następnie zagotujcie. Gotujcie przez minutę i odstawcie.
  2. Kiedy zawartość garnka już ostygnie, odlejcie z niej około pół szklanki – przyda się później do polania ciasta. Resztę wlejcie do dużej miski.
  3. Rozbijcie jajka, oddzielając żółtka od białek.
  4. W misce ubijcie białka na sztywno z dodatkiem odrobiny soli.
  5. Żółtka wlejcie do masy z cukru i kakao i zmiksujcie. Następnie przesiejcie mąkę do miski z masą i dodajcie proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  6. Na koniec dodajcie do masy na ciasto ubite białka i zamieszajcie.
  7. Tortownicę średniej wielkości wyłóżcie papierem do pieczenia. Wlejcie do niej ciasto i wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut w termoobiegu. Pod koniec pieczenia sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.
  8. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu polejcie ciasto polewą, którą odlaliście do szklanki. Zostawcie do ostygnięcia. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat
Gotujmy.pl/akrobatka 2
Newsy
Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat
Izaura czyli sernik na wilgotnym i aromatycznym murzynku smakuje wspaniale. Ten przepis jest unikatowy!

To wspaniałe ciasto cieszy się popularnością od lat! Znane jeszcze w latach 80, kiedy leciał serial „Izaura”. Oglądaliście?   Izaura to pyszne połączenie delikatnego, czekoladowego murzynka i puszystego, wilgotnego sernika. Każdy kęs to przyjemność nie do opisania. Wielu smakoszy piecze go od lat bo zawsze się sprawdza czy na święta czy na inne miłe okoliczności. Do kawy i herbaty pasuje idealnie. Ten smak nie ma sobie równych!  Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku Składniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru 3 łyżki dobrej jakości kakao 4 jajka w temperaturze pokojowej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody Masa serowa 500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jaja w temperaturze pokojowej 125 g masła w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa 150 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 30 % Sposób przygotowania: Ciasto Masło, kakao, cukier wsypcie do garnka i zalejcie wodą.  Garnek ze składnikami podgrzewajcie na średnim ogniu, mieszajcie do połączenia i rozpuszczenia się składników. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w masę, zdejmijcie ją z ognia i pozostawcie do wystudzenia.  Białka i zółtka oddzielcie od siebie.  Następnie do ostudzonej masy dodajcie żółtka i dobrze zmiksujcie.  Wsypcie do niej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszajcie.  Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodajcie ją do masy i delikatnie ją do niej wmieszajcie.  Gotowe ciasto przelejcie do formy o wymiarach 23x39 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa Masło...

Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach
AdobeStock
Newsy
Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach
Słyszeliście kiedyś o cieście pijana zakonnica? Koniecznie sprawdźcie, jak się je przygotowuje.

Szukacie ciekawego przepisu na pyszne i niebanalne ciasto? Upieczcie... pijaną zakonnicę. Ciasto to być może nie jest najłatwiejsze w przygotowaniu, ale za to smakuje wprost wspaniale, dzięki połączeniu aksamitnej pianki, ponczu i lekkiego jak chmurka biszkoptu. Przygotujcie je swoim bliskim a na pewno im posmakuje. Przepis na ciasto pijana zakonnica Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru około 2 łyżek octu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej Składniki na poncz: 0,5 szklanki wody 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 4 kieliszki wódki 0,25 kostki margaryny Bita śmietanka: 1 litr śmietanki kremówki około ćwierć szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny ćwierć szklanki wrzątku Przygotowanie:  Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Połączcie jajka z cukrem za pomocą miksera, dodajcie ocet, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie całość mieszajcie na niewielkich obrotach. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i wlejcie do niej ciasto. Pieczcie około 25 minut. W gorącym biszkopcie zróbcie dziurki (możecie użyć drewnianej łyżki) w odstępach około 2 cm. Następnie przygotujcie poncz. Wszystkie składniki umieśćcie w rondelku i dokładnie wymieszajcie a następnie zagotujcie. Gotowy poncz ostrożnie wlejcie do dziurek w biszkopcie. Przygotujcie bitą śmietanę. W tym celu zacznijcie od rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę rozpuśćcie we wrzątku, dokładnie zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Następnie śmietankę kremówkę ubijcie z cukrem pudrem i dodajcie schłodzoną żelatynę. Dokładnie połączcie ze sobą składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach....

Ciasto "Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Ciasto „Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Świeże maliny przydadzą się wam do upieczenia spektakularnego ciasta „Malinowa chmurka” – poznajcie przepis!

Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto „Malinowa chmurka” Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na biszkopt: 100 g cukru 100 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju Pół łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 40 dag świeżych malin 2 opakowania galaretki malinowej 300 ml wody Masa śmietanowa: Pół litra śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 2 opakowania śmietany fix 100 ml Beza: ¾ szklanki cukru pudru 3 białka 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka. Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.   By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i...

sernik opada
AdobeStock
Newsy
Sernik pęka lub opada? Ciągle popełniacie ten amatorski błąd
Nie wychodzą wam serniki? Bez obaw! Prawdopodobnie popełniacie prosty błąd, który łatwo można naprawić.

Martwicie się na myśl o świętach wielkanocnych, bo ciasta wam nie wychodzą? Poznajcie prosty błąd popełniany w trakcie pieczenia sernika, a już nigdy nie wyjdzie wam zakalec. Przepis na sernik na kruchym spodzie Do przygotowania pysznego sernika na kruchym spodzie, idealnego na wielkanocny stół, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki na masę serową: Kilogram mielonego twarogu 5 jaj rozmiar M Pół szklanki cukru Pół kostki masła 1 budyń śmietankowy bez cukru Skórka z cytryny Składniki na kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 30 dag masła 130 g cukru 4 łyżki kakao 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Do dużej miski wsypcie mąkę, później kakao, pół szklanki cukru i na końcu proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na koniec dodajcie dwa żółtka oraz 30 dag masła pokrojonego w kostkę. Wymieszajcie wszystkie składniki. Należy to zrobić szybko, by składniki nadmiernie się nie rozgrzały od ciepła dłoni. Gotowe ciasto zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Podzielcie ciasto na dwie części. Jedną odłóżcie do lodówki, a drugą przełóżcie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóżcie. Przygotowanie masy: Teraz czas na masę serową! Do dużej miski wbijcie pięć cały jajek i wsypcie pół szklanki cukru. Ubijcie mikserem, aż cały cukier się rozpuści, a masa będzie puchata. Zmniejszcie prędkość obrotów i dodajcie do miski pół kostki płynnego i zimnego masła oraz całe opakowanie budyniu śmietankowego. Później wsypcie otartą skórkę z cytryny. Na koniec do miski przełóżcie kilogram zmielonego twarogu i miksujcie cały czas na...