Sprężyste i leciutkie ciasto typu murzynek robiło prawdziwą furorę w czasach, gdy dobra czekolada była trudno dostępna. Wystarczyły klasyczne składniki na ciasto, czyli mąka, jajka i cukier oraz odrobina kakao. Choć dziś popularniejsze jest pieczenie brownie, czyli amerykańskiego ciężkiego ciasta czekoladowego, to wciąż wiele osób chętnie piecze murzynki. Ich przewagą jest to, że w przeciwieństwie do brownie, które jest lekko mokre i zawiera sporo czekolady, są o wiele lżejsze i bardziej puchate, a niektórzy preferują właśnie takie ciasta. Przypomnijcie sobie ten wspaniały smak i upieczcie murzynka z tego prostego przepisu!
Przepis na murzynka z polewą
Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 300 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g)
- 75 g kakao
- 4 jajka rozmiar M
- 7 łyżek wody
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Sól
Przygotowanie
- Do garnka włóżcie masło, cukier biały i waniliowy, kakao oraz 7 łyżek wody. Podgrzewajcie całość do połączenia składników, a następnie zagotujcie. Gotujcie przez minutę i odstawcie.
- Kiedy zawartość garnka już ostygnie, odlejcie z niej około pół szklanki – przyda się później do polania ciasta. Resztę wlejcie do dużej miski.
- Rozbijcie jajka, oddzielając żółtka od białek.
- W misce ubijcie białka na sztywno z dodatkiem odrobiny soli.
- Żółtka wlejcie do masy z cukru i kakao i zmiksujcie. Następnie przesiejcie mąkę do miski z masą i dodajcie proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Na koniec dodajcie do masy na ciasto ubite białka i zamieszajcie.
- Tortownicę średniej wielkości wyłóżcie papierem do pieczenia. Wlejcie do niej ciasto i wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut w termoobiegu. Pod koniec pieczenia sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.
- Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu polejcie ciasto polewą, którą odlaliście do szklanki. Zostawcie do ostygnięcia. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl