Zupa pomidorowa
Adobe Stock
Newsy

Z czego zrobić pomidorową zimą, gdy pomidory są niesmaczne? Zróbcie zupę z passaty

Najlepsza pomidorówka to taka, w której nie brakuje świeżych pomidorów. Niestety zimą nie są one zbyt smaczne. W takiej sytuacji najlepiej sięgnąć po passatę. Jej dodatek działa cuda.

Nie jest tajemnicą, że zimą smak ogromnej ilości warzyw i owoców pozostawia wiele do życzenia. Wówczas większość z was z pewnością ratuje się domowymi mrożonkami. Niestety, wśród nich nie ma pomidorów. Jak więc zastąpić to popularne warzywo? Najlepiej sięgnąć po passatę, szczególnie jeśli zamierzacie przyrządzić zupę pomidorową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę pomidorową na passacie

Choć wielu z was może być zaskoczonych, do przygotowania przepysznej zupy pomidorowej niepotrzebne są świeże pomidory, ani koncentrat. Z łatwością stworzycie to danie tylko przy pomocy passaty. Oczywiście pod warunkiem, że bazę stanowi esencjonalny, domowy rosół, dobrej jakości warzywa i odpowiednia ilość przypraw.

Będziecie potrzebować:

  • Warzyw: 1 dużej cebuli, 2 średnich marchewek, kawałka selera
  • 1 słoika passaty pomidorowej (może być z bazylią lub czosnkiem)
  • 1 litra domowego bulionu
  • 2 łyżek oliwy
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.
  • Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii

Przygotowanie:

  1. Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie, co jakiś czas mieszając.
  2. W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy, jeśli jest jej za mało). 
  4. Po kilku kolejnych minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową. Całość zamieszajcie.
  5. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią. Następnie zdejmijcie ją z ognia, lekko wystudźcie i zblendujcie.
  6. Na koniec zaprawcie pomidorówkę – odlejcie 2 chochle zupy do dowolnego naczynia i zmieszajcie je ze śmietaną. Tak powstałą miksturę połączcie z resztą potrawy.
  7. Serwujcie z ryżem lub ulubionym makaronem.

Smacznego!

zupa pomidorowa sekretny składnik
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Ten genialny trik szefów kuchni odmieni smak zupy pomidorowej. Będziecie zaskoczeni jak bardzo
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów. Sprawdźcie, jak podbić jej smak.

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Większość osób przerabia bulion w pomidorówkę przy pomocy koncentratu pomidorowego. Choć sposób działa, nie wydobywa z mikstury wszystkiego co najlepsze. Szefowie kuchni postanowili więc zdradzić swój trik na idealną zupę pomidorową.  Okazuje się, że do jej przygotowania wystarczy użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki. Danie można również wzbogacić o świeże pomidory. Dzięki temu wasz obiad będzie smakował naprawdę wybornie.  Przepis na idealną pomidorówkę Składniki: 2 litrów bulionu Warzyw: 1 cebuli, 2 marchewek, kawałka selera 1 kartonika passaty pomidorowej 2 świeżych pomidorów 2 łyżek oliwy Śmietany 18 proc. Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii Przygotowanie: Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie. W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy). Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową. Pomidory umyjcie, pokrójcie drobno i również umieśćcie na patelni. Całość duście jeszcze przez kilkanaście minut, a następnie połączcie z gorącym bulionem. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią....

Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy przepis na zupę pomidorową bez koncentratu. Jej przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, ale jest o wiele lepsza
Większość Polaków nie wyobraża sobie zupy pomidorowej bez dodatku koncentratu. Ten niestety nie grzeszy dobrym składem. Lepiej przestańcie z niego korzystać. Nasz przepis wam w tym pomoże.

Niektórzy przygotowują ją na bazie przecieru, inni korzystają z pomocy koncentratu, pozostali dopuszczają tylko i wyłącznie użycie świeżych pomidorów - mowa tu oczywiście o tradycyjnej zupie pomidorowej, która w każdym domu smakuje nieco inaczej. Choć przecier i koncentrat nie są najgorszymi produktami na świecie, ich etykiety pozostawiają wiele do życzenia. Tak naprawdę jedynym składnikiem, którego w dzisiejszych czasach możecie być w 100 proc. pewni są świeże pomidory. Zaufajcie nam, do przyrządzenia przepysznej zupy nic więcej nie jest wam potrzebne. Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła. Całość podgrzewajcie tak długo, aż z pomidorów odparuje większość wody. Nie zapomnijcie oczywiście o tym, by co jakiś czas je przemieszać, inaczej się przypalą. Pomidorową miksturę przetrzyjcie przez sitko (jeśli chcecie, by zupa była rzadsza) lub zblendujcie przy pomocy blendera na gładko (jeśli chcecie, by zupa była nieco gęstsza). W średniej wielkości garnku zagotujcie rosół. Do wywaru dodajcie ugotowane wcześniej marchewki oraz pomidory. Całość podgrzewajcie jeszcze przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie zupę z ognia, a następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką, bazylią oraz oregano....

Przepis na naleśniki z farszem warzywnym i serem
Adobe Stock
Newsy
Przepyszny warzywny farsz do naleśników. Dodajcie ten sekretny składnik, a szybko znikną z talerza
Powstające z jajek, mąki i mleka, naleśniki to ulubione danie wszystkich łasuchów. Jeśli planujecie zaserwować je na obiad wypełnijcie je wspaniałym farszem warzywnym z dodatkiem… żółtego sera.

Uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych, jedzone na śniadanie, obiad, a nawet kolację – mowa tu oczywiście o przepysznych naleśnikach, które z pewnością często goszczą w waszej kuchni.  Przepyszne naleśniki z farszem warzywnym Ich wyjątkowemu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Tym bardziej, kiedy okaże się, że z wnętrze wypełnione jest nieziemskim farszem warzywnym z dodatkiem tartego sera żółtego. To danie nie mogłoby również istnieć bez sosu. Tym razem postawiliśmy na passatę pomidorową. Całość dopełnia kwaśna śmietana.  Odwzorowanie tego przepisu zajmie wam maksymalnie 20 minut. Po kolejnych 20 minutach w piecu, danie będzie gotowe do jedzenia. Smak tak przygotowanych naleśników z pewnością was zaskoczy. Przepis na naleśniki z farszem warzywnym i serem Będziecie potrzebować: 12 naleśników ½ główki brokułu 1 puszki kukurydzy 3 marchewek 1 papryki 2 cebul 200 gramów żółtego sera w kostce 200 gramów śmietany 18 proc. 1 słoika passaty pomidorowej 2 łyżek oleju Przypraw: soli, pieprzu, papryki Przygotowanie: Cebule obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę, zeszklijcie na rozgrzanym oleju i odstawcie. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do średniej wielkości miski. Ser żółty również zetrzyjcie, a następnie dodajcie do marchewek. Brokuł podzielcie na różyczki i chwilę podgotujcie w osolonej wodzie. Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą i pokrójcie w kosteczkę. Oba składniki umieśćcie w misce z serem i warzywami. Kukurydzę odcedźcie z zalewy i również dodajcie do farszu. Całość doprawcie solą, pieprzem, papryką i wymieszajcie. Na usmażonych wcześniej naleśnikach zacznijcie układać gotowy farsz, a następnie...

Zupa ze śmietaną
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Śmietana w zupie zawsze się wam warzy? Wystarczy zrobić 2 rzeczy i już nigdy nie będzie
Jeśli z dodanej do zupy śmietany za każdym razem powstają grudki, a całość się warzy prawdopodobnie niewłaściwie zabielacie wywar. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni.

Pomidorowa , ogórkowa , jarzynowa czy pieczarkowa – te zupy nie mogłyby istnieć bez dodatku śmietany. Niestety zdarza się, że umieszczona w wywarze niemal natychmiast się warzy. Jeśli zmagacie się z podobnym problemem to znak, że nieprawidłowo zabielacie zupę. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni. Jak prawidłowo zabielić zupę? Wystarczy, że odlejecie do dowolnego naczynia dwie chochelki gorącego wywaru, a następnie połączycie je z waszą śmietaną. Dopiero tak przygotowaną mieszankę wlejcie do reszty zupy i zamieszajcie. Pamiętajcie jednak, by zabielonej zupy już nie gotować na dużym gazie, tylko pozwolić jej delikatnie zawrzeć.  Oprócz tego koniecznie pamiętajcie, że nie każdy rodzaj śmietany nadaje się do użycia w zupie. Najlepsze będą te gęstsze, 18-procentowe. Unikajcie za tych chudszych, ale również tych, które zawierają w swoim składzie skrobię - co prawda nie warzą się one specjalnie często, ale są też sztucznym dodatkiem do potrawy, którego lepiej unikać. Te wskazówki powinny sprawić, że śmietana już nigdy nie zwarzy wam się w wywarze. Toteż nic nie stoi na przeszkodzie, by zabrać się za przygotowanie przepysznej pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową Składniki: 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła....