Trudno sobie wyobrazić obiad złożony z kotletów czy pieczonego kurczaka bez dodatku w postaci ryżu czy ziemniaków. Jeżeli jednak próbujecie zrzucić kilka kilogramów, można co jakiś czas wymienić te składniki na coś znacznie lżejszego, a bardzo smacznego. Zobaczcie, czym można zastąpić ryż, by obiad był równie pyszny, a znacznie mniej kaloryczny. 

Czym zastąpić ryż do obiadu?

Zamiast ziemniaków albo ryżu możecie przygotować „ryż” zrobiony z warzyw. Często wykorzystuje się w tym celu kalafior, który przypomina te białe ziarenka i jest banalnie prosty w przygotowaniu. Do tego kalafior w takiej formie przyjemnie chrupie i świetnie podkreśla smak każdego dania. Mniej popularnym, choć równie trafionym zamiennikiem ryżu jest brokuł.

Zamiast wymienionych warzyw możecie też użyć… zwykłej kapusty. Zachęcamy was do tego zwłaszcza teraz, gdy można już dostać w sklepach pyszną, młodą kapustę. Jest smaczna, a do tego pełna witamin i bardzo lekka, dlatego doskonale zastąpi ryż do obiadu. Nie rezygnujcie jednak z ryżu czy ziemniaków całkowicie, ponieważ zawarte w nich składniki też są potrzebne dla organizmu. Warto po prostu co jakiś czas wymienić je na coś lżejszego - na przykład kapustę. 

Zobacz także:

Jak zrobić „ryż” z kapusty?

Składniki:

  • 1 kapusta 

  • 1 łyżka oleju

  • pół łyżeczki soli 

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotujcie wodę i wsypcie pół łyżeczki soli.

  2. W czasie, gdy woda zacznie się zagotowywać, przygotujcie kapustę. Jeśli trzeba, usuńcie wierzchnie liście, a resztę bardzo drobno poszatkujcie.

  3. Kiedy woda w garnku już się zagotuje, wlejcie 1 łyżkę oleju, a następnie wrzućcie kapustę. Gotujcie ją przez ledwie minutę licząc od chwili, w której woda znów zacznie wrzeć.

  4. Po tym czasie odcedźcie kapustę na sicie. Poczekajcie chwilę, aż odcieknie z niej nadmiar wody.

Tak przygotowaną kapustę można od razu wyłożyć na talerze jako lekki, chrupiący zamiennik ryżu. Jeśli chcecie, doprawcie ją dodatkowo np. pieprzem czy sokiem z cytryny.