Wystarczy poszatkować, wrzucić do garnka na 1 minutę i zajadać się do syta. Ziemniaki i ryż pójdą na bok
Getty/iStock
Newsy

Wystarczy poszatkować, wrzucić do garnka na 1 minutę i zajadać do syta. Ziemniaki i ryż pójdą na bok

Jeżeli chcecie nieco „odchudzić” najbardziej klasyczne dania, mamy na to ciekawy i banalnie prosty sposób. Ten smaczny zamiennik ryżu robi się try miga, jest lekki, pełen witamin i znacznie mniej kaloryczny.

Trudno sobie wyobrazić obiad złożony z kotletów czy pieczonego kurczaka bez dodatku w postaci ryżu czy ziemniaków. Jeżeli jednak próbujecie zrzucić kilka kilogramów, można co jakiś czas wymienić te składniki na coś znacznie lżejszego, a bardzo smacznego. Zobaczcie, czym można zastąpić ryż, by obiad był równie pyszny, a znacznie mniej kaloryczny. 

Czym zastąpić ryż do obiadu?

Zamiast ziemniaków albo ryżu możecie przygotować „ryż” zrobiony z warzyw. Często wykorzystuje się w tym celu kalafior, który przypomina te białe ziarenka i jest banalnie prosty w przygotowaniu. Do tego kalafior w takiej formie przyjemnie chrupie i świetnie podkreśla smak każdego dania. Mniej popularnym, choć równie trafionym zamiennikiem ryżu jest brokuł.

Zamiast wymienionych warzyw możecie też użyć… zwykłej kapusty. Zachęcamy was do tego zwłaszcza teraz, gdy można już dostać w sklepach pyszną, młodą kapustę. Jest smaczna, a do tego pełna witamin i bardzo lekka, dlatego doskonale zastąpi ryż do obiadu. Nie rezygnujcie jednak z ryżu czy ziemniaków całkowicie, ponieważ zawarte w nich składniki też są potrzebne dla organizmu. Warto po prostu co jakiś czas wymienić je na coś lżejszego - na przykład kapustę. 

Zobacz także
Tuczy mniej niż cukier i miód, a do tego wspiera odporność. Już pół łyżeczki to morze witamin i składników mineralnych

Tuczy mniej niż cukier i miód, a do tego wspiera odporność. Już pół łyżeczki to morze witamin

Zróbcie kluski śląskie z dodatkiem tego warzywa. Wyjdą tak pyszne, że w głowie się nie mieści

Zróbcie kluski śląskie z tego warzywa zamiast ziemniaków. Wyjdą tak pyszne, że w głowie się nie mieści

Jak zrobić „ryż” z kapusty?

Składniki:

  • 1 kapusta 

  • 1 łyżka oleju

  • pół łyżeczki soli 

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotujcie wodę i wsypcie pół łyżeczki soli.

  2. W czasie, gdy woda zacznie się zagotowywać, przygotujcie kapustę. Jeśli trzeba, usuńcie wierzchnie liście, a resztę bardzo drobno poszatkujcie.

  3. Kiedy woda w garnku już się zagotuje, wlejcie 1 łyżkę oleju, a następnie wrzućcie kapustę. Gotujcie ją przez ledwie minutę licząc od chwili, w której woda znów zacznie wrzeć.

  4. Po tym czasie odcedźcie kapustę na sicie. Poczekajcie chwilę, aż odcieknie z niej nadmiar wody.

Tak przygotowaną kapustę można od razu wyłożyć na talerze jako lekki, chrupiący zamiennik ryżu. Jeśli chcecie, doprawcie ją dodatkowo np. pieprzem czy sokiem z cytryny. 

Kotlety mielone

Gołąbki z brukselki. W sosie pomidorowym, ale bez nadziewania
Adobe Stock
Newsy
Gołąbki z brukselki. W sosie pomidorowym, ale bez nadziewania
Gołąbki inaczej mogą być podane z brukselką zamiast kapusty. Nie musicie ich nadziewać ani zwijać!

Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z mięsa mielonego, ryżu, kapusty oraz sosu pomidorowego. Wymagają one jednak odrobiny wysiłku - nie każda pani domu może mieć na nie czas każdego dnia.  Proponujemy więc alternatywną wersję tego kultowego dania, które można przygotować z brukselką zamiast kapusty! Sprawi to, że obiad będzie błyskawiczny do ugotowania, a nie straci ani odrobiny walorów smakowych. Gołąbki z brukselki nie muszą być nadziewane ani zawijane , a to właśnie ta czynność zajmuje najwięcej czasu podczas przygotowania dania. Przepis na gołąbki z brukselki To wyjątkowy pomysł na obiad, który zaskoczy waszych gości i domowników – przygotujecie je zaledwie w 20-25 minut! Składniki:  80 g ryżu (brązowego lub parboiled) 200 g przecieru pomidorowego 200 g brukselek 150 g zmielonego mięsa z kurczaka Pół cebuli Łyżeczka oliwy Pół szklanki bulionu Pół szklanki wody Sól Pieprz Tymianek Przygotowanie: Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy i zeszklijcie cebulę. Do cebuli dodajcie zmielone mięso drobiowe, a następnie doprawcie solą i pieprzem. Podsmażajcie przez kilka minut. Dodajcie przekrojone na pół brukselki, suchy, nieugotowany ryż i zalejcie wszystko płynami: przecierem pomidorowym, bulionem i wodą. Doprawcie tymiankiem.  Całość duście tak długo, aż ryż zmięknie. W przypadku białego ryżu wystarczy ok. 15 minut, jednak zmiękczenie brązowego może zająć nieco dłużej. Stale mieszajcie, aby nic się nie przypaliło. Możecie dodać odrobinę wody w trakcie gotowania.  Kiedy ryż już dojdzie, danie może być podawane. Smacznego! Brukselka – właściwości odżywcze Brukselka doskonale wpływa na pracę serca i niweluje ryzyko...

Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Adobe Stock
Newsy
Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Gołąbki na Wigilię? Dlaczego nie! Wystarczy zrobić je w specjalnej, postnej wersji i śmiało można się nimi zajadać nawet w święta.

Z Wigilią zwykle kojarzą się (poza karpiem) pierogi oraz krokiety, a wszystko to koniecznie z farszem z kapusty i grzybów. To tradycyjne i przede wszystkim dość proste w przygotowaniu dania, choć wymagają nieco pracy. Ale przecież nie tylko krokiety czy pierogi nadają się na Wigilię - tego dnia świetnie sprawdzą się również gołąbki w postnej wersji. Sprawdźcie, jak je przygotować.  Jak zrobić wigilijne gołąbki? Takie gołąbki są oczywiście pozbawione mięsa - w końcu to Wigilia. Dlatego ich farsz składa się głównie z ryżu, grzybów oraz ozłoconej na patelni cebuli. Ryż zajmuje tutaj miejsce kaszy gryczanej, którą wiele polskich gospodyń wykorzystuje do przygotowania właśnie wigilijnych gołąbków. W ten sposób przygotowane gołąbki są ciut delikatniejsze i bardzo smaczne. Aby nie wyszły mdłe, zamiast gotować je tradycyjnie w garnku, należy zapiec je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, zalewając śmietaną.  Przepis na wigilijne gołąbki Składniki: 1 średnia główka białej kapusty pół kilograma ryżu pół litra śmietany 18% 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 g masła 65 g suszonych grzybów sól pieprz  Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów w wodzie, żeby zmiękły (najlepiej zostawcie je tak na całą noc). Następnego dnia wlejcie wodę z grzybami do garnka i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną. Ugotujcie cały ryż. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i następnie zeszklijcie na maśle. Smażcie, aż nabierze złotego koloru. Zmielcie grzyby w maszynce. Do miski wrzućcie lekko ostudzony ryż, cebulę i grzyby. Dodajcie jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie. Wytnijcie...

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Flickr
Newsy
Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej to rozwiązanie nie tylko dla zabieganych, ale także dla kulinarnych debiutantów. Wystarczy włączyć mikrofalówkę i od czasu do czasu sprawdzać gotowość produktu!

Wielu Polaków, a zwłaszcza tych nieco młodszych, nie ma cierpliwości do gotowania ryżu w garnku bez woreczków. Porcjowany ryż jest wygodny w użyciu, ale na tym właściwie kończą się jego zalety. Ryż gotowany w woreczkach, w garnku czy w mikrofali? Niektórzy nie ufają do końca plastikowym woreczkom, które pozostają we wrzątku przez dłuższy czas. Wiele do życzenia pozostawia także znacznie wyższa cena ryżu w woreczkach od tego sprzedawanego w 1-kilogramowych opakowaniach. Jeśli nie lubicie gotować ryżu w garnku lub chcecie zrobić to jeszcze wygodniej i łatwiej, wypróbujcie trzecią metodę gotowania tego białego ziarna – chodzi tutaj mianowicie o gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej. Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Przygotujcie szklane naczynie żaroodporne z pokrywką lub specjalne naczynie plastikowe z możliwością używania w kuchence mikrofalowej (nie wszystkie się do tego nadają). Przygotujcie porcję ryżu – wsypcie ją do szklanki. W ten sposób najłatwiej odmierzycie później odpowiednią ilość wody do ugotowania ryżu. Przepłuczcie porcję ryżu w wodzie ze skrobi i odsączcie go dokładnie. Wsypcie ryż do naczynia i zalejcie wodą w proporcji 1:2. Jeżeli chcecie ugotować mniej kleisty, bardziej sypki ryż, użyjcie odrobinę mniej wody. Posólcie wodę. Wstawcie naczynie z ryżem pod przykryciem do mikrofalówki i ustawcie największą moc kuchenki. Pozwólcie, by woda w naczyniu się zagotowała – powinny wystarczyć ok. 3-4 minuty na największej mocy. Po tym czasie zmniejszcie odrobinę moc mikrofalówki i gotujcie przez kolejne 6-8 minut. Ryżu nie należy mieszać podczas gotowania w mikrofali. Po upływie określonego przez nas czasu ostrożnie podnieście pokrywkę i sprawdźcie ryż – jeżeli jest jeszcze w stanie al dente, możecie...

Przepis na gołąbki z ziemniakami prosto z Kresów. Skromne, ale pyszne danie naszych przodków
Adobe Stock
Newsy
Przepis na gołąbki z ziemniakami prosto z Kresów. Skromne, ale pyszne danie naszych przodków
Jesteście ciekawi polskich smaków z dalekich Kresów? Zróbcie te gołąbki z ziemniakami!

Na pewno większość z was doskonale zna przepis na tradycyjne gołąbki. Gotowana kapusta, farsz z ryżu i mięsa, a do tego pyszny sos pomidorowy. Palce lizać! Ale jeżeli macie ochotę na gołąbki w nieco innej wersji, to warto poszukać inspiracji w kuchni regionalnej. Skrywa ona wiele ciekawych skarbów – na przykład przepis na genialne gołąbki ziemniaczane! To jedna z potraw popularnych w Kresach Wschodnich. Musicie spróbować! Po II wojnie światowej nastąpiły masowe przesiedlenia Polaków z Kresów na zachód – najczęściej na Dolny Śląsk. I choć ludzie byli zmuszeni opuścić swoje miejscowości, to zabrali ze sobą swoje zwyczaje i tradycje, także te kulinarne. Kto ma dziadków albo rodziców z Kresów ten na pewno próbował gołąbków z ziemniakami. Jeśli nie, to możecie samodzielnie je przyrządzić i spróbować – smakują genialnie! Fantastycznie sprawdzą się na rodzinny obiad. Przepis na gołąbki z ziemniakami Składniki: 1 duża główka kapusty 70 dag ziemniaków 2 duże cebule 1 jajko Pół szklanki soku z kapusty kiszonej Pół szklanki śmietany Pół szklanki rosołu Smalec Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wrzątkiem, wierzchem do góry. Potrzymajcie kapustę przez chwilę w garnku, wyjmijcie, obierzcie z kilku wierzchnich liści i znów włóżcie do wrzącej wody. Zdejmujcie tak liście z kapusty i wkładajcie do wody. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i odciśnijcie. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażcie na smalcu. W dużej misce wymieszajcie ziemniaki z usmażoną cebulą i jednym jajkiem. Doprawcie majerankiem, solą i sporą ilością pieprzu. Następnie układajcie farsz na liściach kapusty i zawijajcie. Ułóżcie gołąbki w garnku i zalejcie bulionem wymieszanym ze śmietaną. Duście przez 45...