
Gdy macie już dość gotowanych ziemniaków do kotletów, warto dla odmiany przyrządzić coś innego - na przykład klasyczne, domowe frytki. Mamy dla was zupełnie nowy sposób na zrobienie tego przysmaku.
Wymaga nieco czasu, ale uwierzcie, że warto. Przygotowane w ten sposób frytki są niesamowicie chrupiące i smakują jak z najlepszej restauracji. Sprawdźcie, czy macie wszystkie potrzebne składniki i zabierajcie się za smażenie.
Przepis na chrupiące frytki
Składniki:
-
600 g mączystych ziemniaków
-
3 łyżki mąki kukurydzianej
-
ćwierć łyżeczki soli
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
-
Obierzcie ziemniaki. Wypłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie.
-
Pokrójcie je na plasterki, każdy o grubości 1 centymetra, a później w słupki, czyli klasyczny kształt domowych frytek.
-
Przygotujcie sobie dwa garnki. W jednym zagotujcie wodę ze szczyptą soli, a do drugiego wlejcie lodowatą wodę (możecie dołożyć kilka kostek lodu).
-
Kiedy woda w pierwszym garnku będzie już wrzeć, wrzućcie do niej ziemniaki i gotujcie dokładnie przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmijcie je i przełóżcie do garnka z lodowatą wodą. Poczekajcie kilka chwil i odcedźcie ziemniaki na sitku.
-
Posypcie warzywa mąką kukurydzianą i wymieszajcie. Najlepiej jest zrobić to w sitku - wówczas nadmiar mąki się obsypie, zamiast sklejać w grudki.
-
Tak przygotowane ziemniaki odłóżcie do lodówki na 12 godzin.
-
Po tym czasie rozgrzejcie w garnku olej (można też użyć głębokiej patelni). Gdy już się rozgrzejcie, wrzućcie ziemniaki i smażcie przez 6 minut.
-
Po usmażeniu odcedźcie frytki, odstawcie je na bok na 30 minut, a następnie wrzućcie je na gorący tłuszcz jeszcze raz. Smażcie przez 3 minuty.
-
Po tym czasie odcedźcie frytki, odsączcie z nadmiaru tłuszczu (polecamy użyć w tym celu ręczników kuchennych) i przełóżcie do miski.
I gotowe! Tak przygotowane frytki będą niesamowicie chrupiące i delikatne w środku. Na koniec posypcie je jeszcze solą według uznania.