Wystarczy 1 prosty trik, by frytki wyszły ekstra chrupiące i pełne smaku
Adobe Stock
Newsy

Wystarczy 1 prosty trik, by frytki wyszły ekstra chrupiące i pełne smaku

Takiej sztuczki na przygotowanie frytek jeszcze nie znaliście. Podpowiadamy - przygotujcie sobie kilka kostek lodu!

Gdy macie już dość gotowanych ziemniaków do kotletów, warto dla odmiany przyrządzić coś innego - na przykład klasyczne, domowe frytki. Mamy dla was zupełnie nowy sposób na zrobienie tego przysmaku.

Wymaga nieco czasu, ale uwierzcie, że warto. Przygotowane w ten sposób frytki są niesamowicie chrupiące i smakują jak z najlepszej restauracji. Sprawdźcie, czy macie wszystkie potrzebne składniki i zabierajcie się za smażenie. 

Przepis na chrupiące frytki

Składniki:

  • 600 g mączystych ziemniaków

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • ćwierć łyżeczki soli

  • olej do smażenia 

Zobacz także
Czy da się tak odgrzać frytki żeby nie były gumowate? Trzeba pamiętać o tych 2 zasadach

Czy da się tak odgrzać frytki, żeby nie były gumowate? Trzeba pamiętać o tych 2 zasadach

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki. Wypłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie.

  2. Pokrójcie je na plasterki, każdy o grubości 1 centymetra, a później w słupki, czyli klasyczny kształt domowych frytek.

  3. Przygotujcie sobie dwa garnki. W jednym zagotujcie wodę ze szczyptą soli, a do drugiego wlejcie lodowatą wodę (możecie dołożyć kilka kostek lodu).

  4. Kiedy woda w pierwszym garnku będzie już wrzeć, wrzućcie do niej ziemniaki i gotujcie dokładnie przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmijcie je i przełóżcie do garnka z lodowatą wodą. Poczekajcie kilka chwil i odcedźcie ziemniaki na sitku.

  5. Posypcie warzywa mąką kukurydzianą i wymieszajcie. Najlepiej jest zrobić to w sitku - wówczas nadmiar mąki się obsypie, zamiast sklejać w grudki. 

  6. Tak przygotowane ziemniaki odłóżcie do lodówki na 12 godzin.

  7. Po tym czasie rozgrzejcie w garnku olej (można też użyć głębokiej patelni). Gdy już się rozgrzejcie, wrzućcie ziemniaki i smażcie przez 6 minut.

  8. Po usmażeniu odcedźcie frytki, odstawcie je na bok na 30 minut, a następnie wrzućcie je na gorący tłuszcz jeszcze raz. Smażcie przez 3 minuty.

  9. Po tym czasie odcedźcie frytki, odsączcie z nadmiaru tłuszczu (polecamy użyć w tym celu ręczników kuchennych) i przełóżcie do miski.

I gotowe! Tak przygotowane frytki będą niesamowicie chrupiące i delikatne w środku. Na koniec posypcie je jeszcze solą według uznania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

pyzy z mięsem
misia53/gotujmy.pl
Newsy
Najłatwiejszy przepis na pyzy z mięsem. Dodajcie do farszu 1 przyprawę, a ich smak was zachwyci na nowo
Lubicie pyzy? Zróbcie te pyzy z mięsem z pysznym dodatkiem do farszu, dzięki czemu kluski mają bardzo wyrazisty smak.

Tradycyjne pyzy to genialny pomysł na rodzinny obiad. Zróbcie je z tego przepisu, a domownicy będą zachwyceni! Pyzy smakują naprawdę wyjątkowo, dzięki jednemu składnikowi. Jest nim szczególna przyprawa, czyli majeranek.  Nie pomyśleliście wcześniej, by przyrządzić tego typu kluski? Z tym dodatkiem nabiorą zupełnie nowego wyrazu. Rzućcie okiem na nasz przepis i zabierajcie się biegiem do pracy! Przepis na pyzy z mięsem Do przygotowania fantastycznych pyz z mięsnym nadzieniem będą wam potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: Kilogram ziemniaków Szklanka mąki 2 jajka Łyżka soli Do nadzienia: 400 g mięsa – tak naprawdę może być dowolne. Wieprzowe, wołowe albo mieszane. Ważne, by nie było zbyt tłuste. Nie polecamy też robić farszu tylko z mięsa drobiowego, ponieważ wyjdzie z kolei zbyt suche. 1 jajko 1 cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Do skwarków: Boczek 2 cebule 2 łyżki oleju Sól Przygotowanie: Umyte, ale nieobrane ziemniaki zalejcie wrzątkiem i gotujcie, aż całkiem zmiękną. W tym czasie zmielcie mięso, a cebulę drobno posiekajcie. Rozgrzejcie olej na patelni i smażcie cebulę przez kilka minut, by się zeszkliła. Gdy zeszklona cebula ostygnie, dodajcie ją do mięsa. Wbijcie jajko i doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie. Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedźcie je, zalejcie zimną wodą i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. Boczek i cebulę pokrójcie w kosteczkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie boczek. Gdy już się nieco wytopi, dodajcie cebulę i smażcie do momentu, aż się zrumieni. Kiedy ziemniaki będą już chłodniejsze, obierzcie je i zmielcie w maszynce (jeśli nie macie maszynki do mięsa, możecie użyć tłuczka). Do zmielonych ziemniaków, wsypcie szklankę...

Pierogi ruskie
Gotujmy.pl
Newsy
Farsz do pierogów ruskich wyjdzie o niebo lepszy. Wystarczy dodać ten 1 składnik. Tak jadano dawniej
Pierogi ruskie zna każdy, ale z tym sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie tą potrawę, a w takim wydaniu jeszcze częściej będą gościły w waszym domu.

Mimo że nazwa pierogów ruskich... brzmi jak brzmi, to chyba nie ma w Polsce osoby, która by tego dania nie kojarzyła i nie lubiła. Nasze kochane pierogi są proste w przygotowaniu, a ich smak wręcz zwala z nóg. Najczęściej są podawane z kwaśną śmietaną, skwarkami bądź z zeszkloną cebulką. Sekretny składnik do farszu Klasyczny przepis zakłada przyrządzenie farszu z gotowanych ziemniaków, białego sera i prostych przypraw w postaci pieprzu i soli. Przygotujcie się jednak na małe zamieszanie. Istnieje jeden sekretny dodatek całkowicie odmienia tą potrawę, a jest nim mięta. To zioło nada całości świeżości i lekkości. Pierogi będą miały ciekawszy, podkręcony aromat. Być może ten patent brzmi znajomo osobom ze wschodniej ściany Polski. Osoby choćby z województwa lubelskiego doskonale wiedzą, że to połączenie smaków jest wprost wyśmienite. Nikt nie oprze się tak przygotowanym pierogom ruskim! Przepis na pierogi ruskie z miętą Składniki: Farsz: ½ kg twarogu 1 kg ugotowanych ziemniaki 1 łyżka drobno posiekanej mięty świeżej lub suszonej 1 cebula olej do smażenia sól pieprz Ciasto: ½ kg mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 4 łyżki masła szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiejcie mąkę. W kopcu zróbcie wgłębienie, w które dodajcie miękkie masło, sól oraz szklankę letniej wody. Całość delikatnie zamieszajcie i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę oraz odstawcie do ostygnięcia. Później chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Twaróg rozdrobnijcie za pomocą widelca lub...

Tak delikatnych i chrupiących frytek jeszcze nie jedliście. Przyda się wam zamrażarka
Flickr
Newsy
Tak delikatnych i chrupiących frytek jeszcze nie jedliście. Przyda się wam zamrażarka do ich zrobienia
Tak dobrych frytek prawdopodobnie jeszcze nigdy nie jedliście. Są zaskakujące w smaku i konsystencji. Efekt? Połączenie miękkości i chrupkości. Sekret tkwi w 2 nietypowych krokach.

Frytki to uwielbiany przez niemal wszystkich dodatek do dań obiadowych. Godnie zastępują nie tylko puree ziemniaczane, ale i kasze, ryż czy makaron. Pasują do większości dań mięsnych. Kurczak, schabowy i mielony doskonale czują się w ich towarzystwie, nie mówiąc już o klasycznym hamburgerze.  Przyzwyczailiście się zapewne do tego, że frytki robi się tylko z surowych ziemniaków. Jak pokazuje ten przepis, może być inaczej, a dzięki temu nawet smaczniej. Dlaczego frytki z gotowanych ziemniaków są lepsze od zwykłych?  Przepis ten znajdziecie na kanale Foxx Gotuje na YouTubie. Od momentu pojawienia się przepisu, frytki z gotowanych ziemniaków robią prawdziwą furorę w sieci. Obserwujący Foxxa na jego social mediach spieszą z wyrazami uznania. Nic dziwnego. Frytki są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie robią się gumowate, nawet jak zaczynają stygnąć. Po prostu frytkowa perfekcja! Zobaczcie, co sądzą o nich instagramowi obserwatorzy kucharza:  - Zrobione dziś, pożarte w kilka sekund. Syn orzekł, że te frytki to sztos... cokolwiek by to nie znaczyło są extra. - Oj zrobiłam te frytki i są przepyszne. Mogę powiedzieć, że są najlepsze frytki jakie kiedykolwiek jadłam. Teraz tylko te będę jadła żadne inne!!  - Świetny przepis! Robiłam ziemniaczki w podobny sposób i były genialne  - czytamy pod dziełem youtubera. Przepis na najlepsze frytki z gotowanych ziemniaków  Składniki:  0,5 kg ugotowanych ziemniaków  100 g skrobi ziemniaczanej  1 łyżka cukru   1/4 łyżeczki soli  Sposób przygotowania:  Ziemniaki ubijcie tłuczkiem do ziemniaków. Dodajcie do nich skrobię ziemniaczaną, cukier i sól.  Dokładnie wymieszajcie i zagniećcie.  Ciasto ziemniaczane włóżcie do worka stunowego i rozwałkujcie. ...

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmienia wszystko
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmieni wszystko
Zwykle produkt ten podaje się jako dodatek do placków ziemniaczanych. Tym razem dodajcie go jednak do masy na placki przed smażeniem - zdziwicie się, że wcześniej tego nie wypróbowaliście.

Wasze placki zawsze wychodzą grube i gumowate? Najczęściej jest to kwestia użycia zbyt dużej ilości mąki, jednak nawet ograniczenie tego składnika nie zawsze gwarantuje, że placki wyjdą idealne. Mamy dla was sposób, dzięki któremu to tradycyjne polskie danie na nowo oczaruje was swoim smakiem. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mało znanym patentem na chrupiące i kruche placki ziemniaczane jest dodanie do nich nieco zwykłej, kwaśnej śmietany. Dzięki niej placki w środku są bardziej kremowe, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Ponadto, śmietana sprawi również, że masa ziemniaczana nie ściemnieje.  Dodatkowej chrupkości plackom nadaje też pominięcie jednego dodatku, czyli mąki. Jeżeli po starciu ziemniaków dodacie do nich skrobię, jaka się zbierze na dnie miski po odciśnięciu z wody, oraz jedno lub dwa jajka więcej, niż zwykle, wówczas również staną się one bardziej kruche.  Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną Składniki: 1 kilogram mączystych ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz  Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Jeżeli macie maszynkę do mięsa, polecamy wam zmielić w niej ziemniaki z czosnkiem i cebulą. W przypadku, gdy nie macie maszynki, obierzcie po prostu cebulę i zetrzyjcie ją na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do ziemniaków. Starte ziemniaki odciśnijcie na sitku z wody. Dodajcie do nich skrobię, która zbierze się w misce. Ubijcie jajka ze szczyptą soli i dodajcie do nich śmietanę. Zmiksujcie.  Dodajcie śmietanę z jajkami do masy ziemniaczanej i wymieszajcie. W razie potrzeby,...