Gdy macie już dość gotowanych ziemniaków do kotletów, warto dla odmiany przyrządzić coś innego - na przykład klasyczne, domowe frytki. Mamy dla was zupełnie nowy sposób na zrobienie tego przysmaku.

Wymaga nieco czasu, ale uwierzcie, że warto. Przygotowane w ten sposób frytki są niesamowicie chrupiące i smakują jak z najlepszej restauracji. Sprawdźcie, czy macie wszystkie potrzebne składniki i zabierajcie się za smażenie. 

Przepis na chrupiące frytki

Składniki:

  • 600 g mączystych ziemniaków

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • ćwierć łyżeczki soli

  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki. Wypłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie.

  2. Pokrójcie je na plasterki, każdy o grubości 1 centymetra, a później w słupki, czyli klasyczny kształt domowych frytek.

  3. Przygotujcie sobie dwa garnki. W jednym zagotujcie wodę ze szczyptą soli, a do drugiego wlejcie lodowatą wodę (możecie dołożyć kilka kostek lodu).

  4. Kiedy woda w pierwszym garnku będzie już wrzeć, wrzućcie do niej ziemniaki i gotujcie dokładnie przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmijcie je i przełóżcie do garnka z lodowatą wodą. Poczekajcie kilka chwil i odcedźcie ziemniaki na sitku.

  5. Posypcie warzywa mąką kukurydzianą i wymieszajcie. Najlepiej jest zrobić to w sitku - wówczas nadmiar mąki się obsypie, zamiast sklejać w grudki. 

  6. Tak przygotowane ziemniaki odłóżcie do lodówki na 12 godzin.

  7. Po tym czasie rozgrzejcie w garnku olej (można też użyć głębokiej patelni). Gdy już się rozgrzejcie, wrzućcie ziemniaki i smażcie przez 6 minut.

  8. Po usmażeniu odcedźcie frytki, odstawcie je na bok na 30 minut, a następnie wrzućcie je na gorący tłuszcz jeszcze raz. Smażcie przez 3 minuty.

  9. Po tym czasie odcedźcie frytki, odsączcie z nadmiaru tłuszczu (polecamy użyć w tym celu ręczników kuchennych) i przełóżcie do miski.

I gotowe! Tak przygotowane frytki będą niesamowicie chrupiące i delikatne w środku. Na koniec posypcie je jeszcze solą według uznania.

Zobacz także: