Zasadniczo kurczak jest zdrowym mięsem. Chude, delikatne, dobrze sprawdza się u osób będących na diecie oraz cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jednak większość ludzi przyrządzając kurczaka wyrzuca skórę – zupełnie potrzebnie! Dowiedzcie się, jakie ma wspaniałe właściwości.

Nie taki kurczak straszny

Część osób podczas przygotowywania mięsa pozbywa się różnych części. Nadają się one do jedzenia, ale ludzie z różnych powodów je usuwają. Mogą ich po prostu nie lubić lub obawiają się przytyć. Ten problem dotyczy skóry z kurczaka, którą bardzo wielu ludzi wyrzuca w trakcie przygotowywania tego mięsa lub dopiero na talerzu. Niektórym nie pasuje jej smak i struktura – bardzo miękka, ugotowana skórka nie ma wielu fanów. Dlatego warto ją podpiec lub usmażyć – smakuje wtedy znacznie lepiej! Innych odstręczają kurze pióra, które można znaleźć na skórce. Faktycznie, pozostałości piór to częsty widok, dlatego trzeba pamiętać o bardzo dokładnym oczyszczeniu skóry. Warto ją jeść, ponieważ zawiera bardzo dużo cennych witamin i minerałów, które są niezwykle korzystne dla zdrowia!

W skórze kurczaka można znaleźć między innymi:

  • Aż 13 g białka na 100 g mięsa
  • Wapno – wzmacnia kości
  • Magnez – polepsza koncentrację
  • Fosfor – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Potas – obniża ciśnienie krwi oraz pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu

Ponadto skórka od kurczaka zawiera sporo tłuszczów nienasyconych oraz kwas omega-6. A ten odpowiedzialny jest za:

Zobacz także:

  • Szybsze gojenie ran
  • Przeciwdziałanie zakażeniom
  • Zmniejszenie poziomu cholesterolu
  • Wspomaganie pracy nerek i wątroby

Poza tym, wystarczy pomyśleć logicznie – po co przyprawiać udka i skrzydełka kurczaka, gdy po upieczeniu lub smażeniu usuwa się skórę? Kompletnie bez sensu! A skóra jest bardzo zdrowa i nie ma przy tym wielu kalorii.