Kurczak pieczony w całości
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy

Wyrzucacie tę część kurczaka? Robicie błąd, ma zaskakujące właściwości

Część osób wyrzuca ten fragment mięsa. Zupełnie niepotrzebnie - jest bardzo zdrowy!

Zasadniczo kurczak jest zdrowym mięsem. Chude, delikatne, dobrze sprawdza się u osób będących na diecie oraz cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jednak większość ludzi przyrządzając kurczaka wyrzuca skórę – zupełnie potrzebnie! Dowiedzcie się, jakie ma wspaniałe właściwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie taki kurczak straszny

Część osób podczas przygotowywania mięsa pozbywa się różnych części. Nadają się one do jedzenia, ale ludzie z różnych powodów je usuwają. Mogą ich po prostu nie lubić lub obawiają się przytyć. Ten problem dotyczy skóry z kurczaka, którą bardzo wielu ludzi wyrzuca w trakcie przygotowywania tego mięsa lub dopiero na talerzu. Niektórym nie pasuje jej smak i struktura – bardzo miękka, ugotowana skórka nie ma wielu fanów. Dlatego warto ją podpiec lub usmażyć – smakuje wtedy znacznie lepiej! Innych odstręczają kurze pióra, które można znaleźć na skórce. Faktycznie, pozostałości piór to częsty widok, dlatego trzeba pamiętać o bardzo dokładnym oczyszczeniu skóry. Warto ją jeść, ponieważ zawiera bardzo dużo cennych witamin i minerałów, które są niezwykle korzystne dla zdrowia!

W skórze kurczaka można znaleźć między innymi:

  • Aż 13 g białka na 100 g mięsa
  • Wapno – wzmacnia kości
  • Magnez – polepsza koncentrację
  • Fosfor – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Potas – obniża ciśnienie krwi oraz pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu

Ponadto skórka od kurczaka zawiera sporo tłuszczów nienasyconych oraz kwas omega-6. A ten odpowiedzialny jest za:

  • Szybsze gojenie ran
  • Przeciwdziałanie zakażeniom
  • Zmniejszenie poziomu cholesterolu
  • Wspomaganie pracy nerek i wątroby

Poza tym, wystarczy pomyśleć logicznie – po co przyprawiać udka i skrzydełka kurczaka, gdy po upieczeniu lub smażeniu usuwa się skórę? Kompletnie bez sensu! A skóra jest bardzo zdrowa i nie ma przy tym wielu kalorii.

Pierś z kurczaka smażona
gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Biała piana pojawia się na patelni podczas smażenia kurczaka? Mało kto wie, czym tak naprawdę jest
Czy kurczak, z którego wypływa piana w trakcie smażenia jest zdrowy? Sprawdziliśmy to!

Kwestia świeżości mięsa to bardzo ważna sprawa. W końcu skutki zjedzenia zepsutej żywności są poważne, dlatego już najmniejsze odstępstwa od normy powodują słuszny niepokój. Z pewnością niejednokrotnie podczas przygotowywania dań z drobiu wasze wątpliwości wzbudzał kolor mięsa, jego zapach lub tworząca się w trakcie gotowania piana. Czy są to oznaki zepsutego mięsa? To zależy! Mogą to być sygnały, że kurczak już się psuje, ale zwykle nie ma się czym martwić. Sprawdźcie, co oznacza piana w trakcie smażenia. Podejrzana piana Część osób z niepokojem patrzy na pianę, jaka powstaje na patelni podczas smażenia kurczaka. Gdy z mięsa wydostaje się woda, zaczyna się ono w niej gotować i przy okazji pojawia się charakterystyczna pianka. Czy jest trująca? Czy takie mięso jest bezpieczne do spożycia? Oczywiście! Dietetycy uspokajają, że to zupełnie normalne zjawisko. Mięso z kurczaka składa się głównie z białka. Pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do denaturacji białka, czyli zmiany jego struktury. Nic wam nie grozi po spożyciu takiej piany! Antybiotyki? Wśród ludzi krąży popularny mit, jakoby za wydzielającą się z kurczaka w trakcie smażenia pianę były odpowiedzialne antybiotyki i hormony, które podaje się ptakom w trakcie hodowli. Nie ma w tym ani odrobiny prawdy – takie substancje są zakazane w Unii Europejskiej. Podaje się je zwierzętom tylko w uzasadnionych przypadkach na polecenie weterynarza i zdarza się to niezwykle rzadko. Mięso w kurczaka sprzedawane w Polsce pochodzi z polskich hodowli, a w naszym kraju podawanie zwierzętom hormonów zostało zakazane 20 lat temu, natomiast od 10 lat zabronione jest stosowanie antybiotyków przyspieszających wzrost kurcząt. Nie ma więc nawet takiej możliwości, by trafić w sklepie na mięso, które zawiera antybiotyki lub hormony.

kurczak
Pixabay
Newsy
Marzy wam się kurczak z chrupiącą skórką? Znamy pewien prosty trik. Sprawdza się w 100% przypadków
Szybkie i w miarę łatwe danie na niedzielny obiad w gronie najbliższych? Zdecydowanie pieczony kurczak! Sprawdźcie sposób jak go przyrządzić, aby w środku był idealnie soczysty z chrupiącą skórką z wierzchu!

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez mięsa drobiowego. Przygotowanie kurczaka do obróbki termicznej nie jest zbyt kłopotliwe, jednak samo pieczenie czy duszenie, może spędzać sen z powiek. Najlepszy kurczak to ten z soczystym wnętrzem i chrupiącą skórką. O tą drugą wielu walczy przy stole, gdyż dosłownie rozpływa się w ustach. Perfekcyjne przygotowanie wymaga jednak wprawy. Chcąc sprostać temu zadaniu, należy zastosować jeden prosty trik. Premium zdrowia Mięso z kurczaka jest jednym ze zdrowszych mięs dostępnych na rynku. Zawiera sporą ilość białka, przy jednocześnie stosunkowo niskim poziomie tłuszczu. Samo mięso zawiera wiele wartościowych składników, takich jak cynk, selen, magnez, fosfor czy witaminy B3 bądź B6, a także niewielką ilość kalorii. Dzięki odpowiednim wartościom, jest zalecane dla osób dbających o sylwetkę. Aby mieć pewność iż produkt nie zawiera zbędnych dodatków, warto zaopatrzyć się w takie mięso bezpośrednio u rzeźnika czy w sklepie mięsnym. Ostatecznie wybierając taki produkt, należy przyjrzeć się etykiecie, czy aby w składzie nie ma niepożądanych składników. Trik na chrupiącą skórkę Chyba nie ma osoby, która nie lubi tej części kurczaka. Najlepsza jest chrupiąca, a jednocześnie rozpływająca się w ustach. Dzięki odpowiednim przyprawom, jakie wchłania z marynaty, samo mięso jest soczyste i aromatyczne, zaś skórka poprzez odpowiednią obróbkę termiczną, przyjemnie chrupie w ustach. Jak przyrządzić idealnego kurczaka? Zamarynowane bądź przyprawione mięso z kurczaka, najlepiej jest ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warzywach, przykładowo ziemniakach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Należy go wówczas piec przez około półtorej godziny na termoobiegu. Dzięki takiemu ustawieniu piekarnika, mięso w środku...

cenne właściwości jabłek
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie ten polski owoc, a obniżycie cholesterol i uchronicie się przed poważną chorobą
Jabłko to owoc, który z pewnością często ląduje w waszych sklepowych koszykach, ale czy jecie go wystarczająco często? Jeśli nie koniecznie to zmieńcie. Jego regularne spożywanie ma kluczowe znaczenie dla waszego zdrowia.

Jabłka to owoce całoroczne, kupicie je zarówno latem, jak i zimą. Ich spożywanie odgrywa kluczową rolę w organizmie. W ten sposób powstało nawet powiedzenie – jabłko z wieczora i nie ma doktora. Większość z was zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele prawdy jest w tym zdaniu. Zaraz wam to uświadomimy. Mnogość rodzajów jabłek Na świecie istnieje ok. 10 tysięcy rodzajów jabłek. Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, miękkością i przede wszystkim smakiem.  Niemożliwością jest znanie i spożywanie ich wszystkich. Dlatego też w Polsce wyróżnia się kilka najbardziej popularnych odmian tego owocu. Należą do nich m.in. gala, ligol, papierówka, antonówka, kosztela, gloster oraz szampion.  Większość osób nieprawidłowo spożywa jabłka Jabłka to niesamowicie zdrowe owoce. Niewielu jednak wie, że najcenniejsza w nich jest skórka i gniazdo nasienne. Wiele osób nieświadomie wyrzuca je do kosza, podczas gdy to właśnie one mogą uchronić człowieka przed poważnymi chorobami.  I o ile zjedzenie pestek może być dla wielu problematyczne, o tyle spożywanie skórki nie powinno nikogo dziwić. Oczywiście po dokładnym umyciu. Cenne właściwości lecznicze jabłek Jabłka przede wszystkim doskonale wspierają ogólną odporność organizmu – dzięki nim rzadziej chorujemy i jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ten niepozorny owoc zawiera w mnóstwo cennych wartości odżywczych, przede wszystkim witaminę C, zasadowe sole mineralne, potas oraz żelazo. Jego regularne spożywanie wykazuje silne działanie odkwaszające, poprawia pracę wątroby, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, wzmacnia mięśnie, serce, a także układ nerwowy. Nie można...

pieczony kurczak przepis
AdobeStock
Newsy
Pięć sekretów najlepszego pieczonego kurczaka. Gdy pominiesz drugi danie bardzo straci na smaku
Chcesz upiec mięso, które oczaruje wszystkich gości? Trzymaj się tych wskazówek, a możesz być pewna, że będzie przepyszne!

Szukasz sposobu na chrupiącego, aromatycznego kurczaka? Gdy wypróbujesz te wskazówki, to możesz mieć pewność, że mięso będzie przepyszne! Rozpływające się w ustach i soczyste – aż ślinka cieknie! Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście nie dadzą ci spokoju, dopóki nie podzielisz się z nimi przepisem. Poznaj 5 trików na upieczenie smacznego kurczaka! #1: Wybierz dobre mięso Szykujesz się do zrobienia pieczeni z kurczaka, więc wybierasz największą sztukę, jaką znalazłeś w sklepie? Błąd! Niestety, im większy kurczak, tym mniej będzie smaczny. Spowodowane jest to stosowaniem specjalnych pasz i antybiotyków podczas hodowli, ponieważ dzięki tym zabiegom kurczaki są bardzo duże. Jednak przez to znacznie tracą na smaku. Wybierz mięso z ekologicznej hodowli – kurczak będzie mniejszy, ale znacznie smaczniejszy! #2: Patrz na temperaturę Każdy mistrz kuchni ci to powie – jeżeli wyciągasz mięso z lodówki, to nie wkładaj go od razu do piekarnika! Bardzo ważne jest, żeby przed pieczeniem osiągnęło temperaturę pokojową (albo się do niej przynajmniej zbliżyło). Dlatego zanim wrzucisz kurczaka do piekarnika, wyjmij go z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej i odstaw na blat. #3: Próbuj farszu Zanim włożysz farsz do kurczaka, upewnij się czy jest smaczny i odpowiednio doprawiony! Pieczenie nie sprawi, że niedobry farsz nagle zacznie smakować. Dlatego bardzo ważne jest, by w trakcie przygotowywania sprawdzać czy nie jest zbyt łagodny lub niesłony i doprawić go, jeśli trzeba. #4: Daj mu się przegryźć Mamy dla was wskazówkę dotyczącą farszu – będzie dużo lepszy, jeśli przygotujecie go dzień przed! Co ważne, nie trzymajcie go w lodówce, tylko w jakimś chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Dzięki temu smak się przegryzie, a farsz nie przejdzie zapachem lodówki. I...