Zasadniczo kurczak jest zdrowym mięsem. Chude, delikatne, dobrze sprawdza się u osób będących na diecie oraz cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jednak większość ludzi przyrządzając kurczaka wyrzuca skórę – zupełnie potrzebnie! Dowiedzcie się, jakie ma wspaniałe właściwości.
Nie taki kurczak straszny
Część osób podczas przygotowywania mięsa pozbywa się różnych części. Nadają się one do jedzenia, ale ludzie z różnych powodów je usuwają. Mogą ich po prostu nie lubić lub obawiają się przytyć. Ten problem dotyczy skóry z kurczaka, którą bardzo wielu ludzi wyrzuca w trakcie przygotowywania tego mięsa lub dopiero na talerzu. Niektórym nie pasuje jej smak i struktura – bardzo miękka, ugotowana skórka nie ma wielu fanów. Dlatego warto ją podpiec lub usmażyć – smakuje wtedy znacznie lepiej! Innych odstręczają kurze pióra, które można znaleźć na skórce. Faktycznie, pozostałości piór to częsty widok, dlatego trzeba pamiętać o bardzo dokładnym oczyszczeniu skóry. Warto ją jeść, ponieważ zawiera bardzo dużo cennych witamin i minerałów, które są niezwykle korzystne dla zdrowia!
W skórze kurczaka można znaleźć między innymi:
- Aż 13 g białka na 100 g mięsa
- Wapno – wzmacnia kości
- Magnez – polepsza koncentrację
- Fosfor – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Potas – obniża ciśnienie krwi oraz pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu
Ponadto skórka od kurczaka zawiera sporo tłuszczów nienasyconych oraz kwas omega-6. A ten odpowiedzialny jest za:
Zobacz także:
- Szybsze gojenie ran
- Przeciwdziałanie zakażeniom
- Zmniejszenie poziomu cholesterolu
- Wspomaganie pracy nerek i wątroby
Poza tym, wystarczy pomyśleć logicznie – po co przyprawiać udka i skrzydełka kurczaka, gdy po upieczeniu lub smażeniu usuwa się skórę? Kompletnie bez sensu! A skóra jest bardzo zdrowa i nie ma przy tym wielu kalorii.