To zestawienie zachwyci niejednego kluskowego fana. Puszyste, delikatne i piękne ziemniaczano-czosnkowe kuleczki, powstają z receptury starej jak świat i prostej jak drut. Ich przyrządzenie nie zajmie wam więcej niż godzinę. Do dzieła!
Przepis na czosnkowe kluseczki śląskie
Będziecie potrzebować
- 1 kilogram ziemniaków
- 200 gramów mąki pszennej
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 1 jajka
- 2 ząbków czosnku
- Oliwy
- Przypraw: soli i czosnku granulowanego
Przygotowanie
- W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę.
- Ziemniaki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki (dzięki temu szybciej się ugotują) i umieśćcie we wrzącej wodzie. Gotujcie na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
- Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody i chwilę je odparujcie, a następnie odstawcie do wystudzenia.
- Kiedy ziemniaki wystygną przeciśnijcie je przez specjalną praskę lub rozgniećcie tłuczkiem. Do masy dodajcie jajko, oba rodzaje mąki, czosnek granulowany oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
- Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich, przy pomocy kciuka, zróbcie wgłębienie.
- W dużym garnku ponownie zagotujcie wodę z solą i umieśćcie w niej gotowe kluseczki. Gotujcie aż do momentu wypłynięcia.
- Podawajcie z przyrządzoną samodzielnie oliwą czosnkową – wystarczy, że zmieszacie tradycyjną oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość podgrzejecie i gotowe.
Smacznego!
Źródło: gotujmy