To zestawienie zachwyci niejednego kluskowego fana. Puszyste, delikatne i piękne ziemniaczano-czosnkowe kuleczki, powstają z receptury starej jak świat i prostej jak drut. Ich przyrządzenie nie zajmie wam więcej niż godzinę. Do dzieła!

Przepis na czosnkowe kluseczki śląskie

Będziecie potrzebować 

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1 jajka
  • 2 ząbków czosnku
  • Oliwy 
  • Przypraw: soli i czosnku granulowanego

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę.
  2. Ziemniaki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki (dzięki temu szybciej się ugotują) i umieśćcie we wrzącej wodzie. Gotujcie na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
  3. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody i chwilę je odparujcie, a następnie odstawcie do wystudzenia.
  4. Kiedy ziemniaki wystygną przeciśnijcie je przez specjalną praskę lub rozgniećcie tłuczkiem. Do masy dodajcie jajko, oba rodzaje mąki, czosnek granulowany oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
  5. Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich, przy pomocy kciuka, zróbcie wgłębienie.
  6. W dużym garnku ponownie zagotujcie wodę z solą i umieśćcie w niej gotowe kluseczki.  Gotujcie aż do momentu wypłynięcia.
  7. Podawajcie z przyrządzoną samodzielnie oliwą czosnkową – wystarczy, że zmieszacie tradycyjną oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość podgrzejecie i gotowe.

Smacznego!

Źródło: gotujmy