czosnkowe kluseczki przepis
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy

Wyglądają, jak z obrazka i są bajecznie pyszne. Czosnkowe kluseczki będą idealne do obiadu

Kluski śląskie to prawdziwy hit! Przygotowane na bazie ziemniaków, mąki i czosnku smakują naprawdę wybornie. Co prawda, możecie je serwować w towarzystwie mięsa, ale równie dobrze sprawdzą się bez żadnych dodatkowych produktów.
Weronika Kępa
styczeń 12, 2021

To zestawienie zachwyci niejednego kluskowego fana. Puszyste, delikatne i piękne ziemniaczano-czosnkowe kuleczki, powstają z receptury starej jak świat i prostej jak drut. Ich przyrządzenie nie zajmie wam więcej niż godzinę. Do dzieła!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na czosnkowe kluseczki śląskie

Będziecie potrzebować 

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1 jajka
  • 2 ząbków czosnku
  • Oliwy 
  • Przypraw: soli i czosnku granulowanego

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę.
  2. Ziemniaki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki (dzięki temu szybciej się ugotują) i umieśćcie we wrzącej wodzie. Gotujcie na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
  3. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody i chwilę je odparujcie, a następnie odstawcie do wystudzenia.
  4. Kiedy ziemniaki wystygną przeciśnijcie je przez specjalną praskę lub rozgniećcie tłuczkiem. Do masy dodajcie jajko, oba rodzaje mąki, czosnek granulowany oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
  5. Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich, przy pomocy kciuka, zróbcie wgłębienie.
  6. W dużym garnku ponownie zagotujcie wodę z solą i umieśćcie w niej gotowe kluseczki.  Gotujcie aż do momentu wypłynięcia.
  7. Podawajcie z przyrządzoną samodzielnie oliwą czosnkową – wystarczy, że zmieszacie tradycyjną oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość podgrzejecie i gotowe.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Komentarze
Kluski
gotujmy.pl/eli555
Newsy Zrobicie je w kilka chwil. Delikatne kluski „przecieraki”. Najpyszniej smakują z okrasą z boczku 
Na szybki obiad nie ma nic lepszego niż stary, sprawdzony przepis na przepyszne kluski ziemniaczane z boczkiem!
Katarzyna Wyborska
styczeń 08, 2021

Pyszne, ziemniaczane kluski to dla wielu smak dzieciństwa. Jedzone na słodko lub słono smakują wszystkim, a do tego szybko się je przygotowuje. Jeśli chcecie wrócić do wspomnień z dziecięcych lat, to przygotujcie na obiad lub kolację ziemniaczane kluski „przecieraki”! Smaczne, sycące i bardzo delikatne. Palce lizać!   Kluski smakują genialnie w połączeniu z mięsną okrasą, np. z boczku lub kiełbasy. Dobrze będą też pasowały do sosu grzybowego. Można je gotować lub podsmażać. Polecamy tę drugą opcję – kluski z patelni smakują najlepiej! Przepis na kluski ziemniaczane Kluski nie dość, że są smaczne, to bardzo łatwo można je przygotować ze składników, które każdy ma pod ręką. Upewnijcie się, że w waszej kuchni znajdują się poniższe produkty: 1,5 kilograma ziemniaków Co najmniej 250 g mąki 1 jajko 200 g kiełbasy albo boczku 1 cebula Olej do smażenia Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach (tak, jak na placki ziemniaczane). Obrane przełóżcie na sitko lub durszlak i odcedźcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Przecedzajcie ziemniaki nad garnkiem i zostawcie w nim wodę z warzyw. Następnie odcedzone ziemniaki włóżcie do dużej miski lub garnka (zależy, w czym wam wygodniej wyrabiać ciasto). Dodajcie jedną łyżkę odciśniętej z ziemniaków wody oraz jajko i mąkę. Czas na wyrabianie ciasta! Powinno być gęste i odstawać lekko od łyżki. Pamiętajcie, że w kuchni łatwiej dodać niż odjąć, więc wsypcie najpierw mniej mąki i w razie potrzeby dosypujcie. Posoloną wodę wstawcie do gotowania – najlepiej w dużym garnku. Wlejcie łyżkę oleju i zagotujcie. Gdy woda będzie się gotować, włóżcie do niej łyżkę i zacznijcie nią nabierać ciasto. Dokładnie tak samo jak w przypadku...

Przeczytaj