zupa krem z sałaty przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy

Wygląda, jak szczawiowa, ale to coś zupełnie innego. Smakowita zupa, która idealnie wspomaga dietę

Intensywnie zielony i serwowany z jajkiem krem z sałaty masłowej na pierwszy rzut oka wygląda, jak zupa szczawiowa. Jego przyrządzenie jest banalnie proste i nie zajmie wam więcej niż 40 minut.

Okazuje się, że powszechnie wykorzystywana do kanapek sałata masłowa, idealnie nadaje się na zupę. Ci, którym zależy na szybkim zrzuceniu zbędnych kilogramów, powinni na stałe włączyć ją do swojej diety. Jeśli nie lubicie jeść liści w czystej postaci, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę krem z sałaty masłowej

Będzie potrzebować:

  • 2 litrów bulionu
  • 2 główek sałaty masłowej
  • 500 gramów ziemniaków
  • 4 łodyg selera naciowego
  • 3 łyżek masła
  • 150 gramów serka topionego
  • 5 jajek
  • Przypraw: soli, pieprzu
Zobacz także
Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa

Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa

Kto powinien unikać szczawiu?

Kto powinien unikać szczawiu? U tych osób  może powodować problemy zdrowotne

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.
  2. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę, z kolei selera naciowego umyjcie i pokrójcie w plasterki. Warzywa umieśćcie we wrzącym wywarze. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie przez ok. 20 minut, aż do miękkości składników. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z ognia.
  3. Sałatę masłową umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i podzielcie na kawałki.
  4. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie podsmażcie na nim sałatę. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z bulionem. Całość zblendujcie na gładką masę.
  5. Do powstałego kremu dodajcie serek topiony, pieprz oraz sól. Zupę ponownie zblendujcie.
  6. Jajka ugotujcie na twardo. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć.
  7. Kiedy jajka nieco ostygną obierzcie je ze skorupki, pokrójcie na ćwiartki i przyozdóbcie nim krem z sałaty masłowej.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

grochówka Ewy Wachowicz przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Perfekcyjny przepis na treściwą grochówkę Ewy Wachowicz. Doprawia ją tą 1 nietypową przyprawą
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna od lat związana z programami o tematyce kulinarnej, Ewa Wachowicz, podzieliła się swoim przepisem na przepyszną i treściwą grochówkę. Jej smak zachwyci każdego.

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podczas coraz zimniejszych dni nie ma nic cenniejszego od talerza gorącej zupy. Tego typu potrawy nie tylko zapełniają na dłużej nasze brzuchy, ale również sprawiają, że jest nam cieplej.  Do najbardziej rozgrzewających zup zalicza się nie tylko rosół, gulaszową czy krem z pieczonej papryki, ale również grochówkę. Ta z przepisu Ewy Wachowicz smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie spróbujcie odwzorować tę prostą recepturę. Co jest sekretem smaku grochówki naszej byłej miss? Tę tajemnicę upatrujemy w wędzonej papryce. Polskie gospodynie wciąż ostrożnie podchodzą do tej przyprawy, która jednak potrafi wnieść naprawdę całą masę smaku do tego typu dań jak właśnie grochówka. Uważajcie jedynie, by nie pomylić w sklepie torebki z wędzoną papryką z tą ostrą czy słodką!  Spróbujcie sami, a nie pożałujecie! Przepis na grochówkę wg Ewy Wachowicz Będziecie potrzebować: 1 szklanka grochu łuskanego 300 gramów wędzonego boczku 300 gramów kiełbasy  Warzyw: 3 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, pół selera, 6 ząbków czosnku 1 łyżki mąki 1 łyżki smalcu Przypraw: pieprzu, soli, majeranku, wędzonej papryki Przygotowanie: Groch umieśćcie w sitku i przepłuczcie wodą, a następnie przełóżcie do średniej wielkości garnka, zalejcie zimną wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia postawcie garnek na kuchence i zagotujcie jego zawartość. Następnie wymieńcie wodę na świeżą i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie groch aż do miękkości. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, umieśćcie w dużym, czystym garnku i podsmażcie. Po kilku minutach dodajcie do niego pokrojoną w talarki kiełbasę. Wszystkie warzywa obierzcie. Ziemniaki pokrójcie w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o...

zupa czosnkowa
unsplash.com/@fodyne
Newsy
Został wam rosół? Zamiast nudnej pomidorowej, zróbcie to na obiad, a rodzina padnie z zachwytu
Pomidorowa to banał i nuda. Jeśli nie chcecie, by wasza rodzina zaczęła stołować się na mieście lub u innych, bardziej kreatywnych krewnych, koniecznie pomyślcie nad nową alternatywą dla rosołu. Proponujemy wam przepis na wspaniałą i rozgrzewającą zupę.

Wbrew powszechnemu myśleniu, czosnek to nie tylko świetny sposób na odstraszenie wampirów i chcącego pocałować waszą córkę chłopaka. Zawarte w nim składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie. Bowiem czosnek nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również pomaga w zwalczaniu infekcji, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, a nawet niszczy pasożyty. Jeśli więc zostało wam trochę niedzielnego rosołu, nie zastanawiajcie się, wykorzystajcie go do przyrządzenia smakowitej i aromatycznej zupy czosnkowej. Podana z grzankami zachwyci nie tylko członków waszej rodziny, ale również niespodziewanych gości.  Przepis na zupę czosnkową Będziecie potrzebować 700 ml bulionu 8 ząbków czosnku Warzyw: 1 cebulę, 1 marchewkę, 2 ziemniaki 1 łyżkę masła 100 gramów serka topionego Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę oraz cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. W średniej wielkości garnku umieśćcie masło, a następnie dodajcie pokrojone warzywa.  Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka. Całość dokładnie wymieszajcie i smażcie aż do zeszklenia warzyw. Po kilku minutach umieśćcie w garnku bulion. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, a następnie odstawcie do lekkiego wystudzenia.  Kiedy zupa nieco wystygnie zblendujcie ją na gładki krem, a następnie dodajcie serek topiony. Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

zupa kapuściana przepis
Adobe Stock
Newsy
Oto zupa, która pomaga schudnąć. Jedzcie ją do woli
Tę zupę kapuścianą możecie jeść naprawdę do woli. Pamiętajcie jednak, by dodatkowo pić dużo wody niegazowanej i unikać alkoholu. Efekty będą powalające!

Zupa kapuściana to główny element diety, dzięki której możecie zrzucić nawet 5 kilogramów w tydzień! Bowiem zawarte w niej warzywa spożywane na ciepło działają nie tylko moczopędnie, ale również regulują pracę jelit oraz doskonale oczyszczają organizm z rozmaitych toksyn. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste! Przepis na odchudzającą zupę kapuścianą Będziecie potrzebować 3 litry wody i 1 kostkę rosołową lub 3 litry przygotowanego samodzielnie bulionu 1 główki kapusty włoskiej 5 średnich pomidorów 3 średnie cebule 1 paprykę czerwoną 1 paprykę zieloną 3 gałązki selera naciowego Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie 3 litry wody i zagotujcie. Następnie dodajcie do niej kostkę rosołową. Całość mieszajcie tak długo, aż kostka się rozpuści. Jeśli używacie prawdziwego bulionu, pomińcie ten krok. Kapustę poszatkujcie i umieśćcie wraz z przyprawami w wywarze. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Pomidory umieśćcie w odpornym na wysoką temperaturę naczyniu, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 5 minutach wyjmijcie je z wody. Kiedy ostygną na tyle, że będziecie w stanie je wziąć w dłonie, zdejmijcie z nich skórkę i pokrójcie w kostkę. Papryki umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, wyjmijcie gniazda nasienne oraz pestki i również pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra z kolei selera umyjcie i podzielcie na małe kawałki. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z kapustą. Całość zamieszajcie i gotujcie przez kolejne 20 minut, aż do miękkości. Gotowe!

Dodajcie to do kwaśnicy, a wyjdzie tak dobra jak u góralskiej gospodyni. Idealna zupa na rozgrzanie
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do kwaśnicy, a wyjdzie tak dobra jak u góralskiej gospodyni. Najlepsza zupa na rozgrzanie
Mówi się, że kwaśnica nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w górach. Okazuje się jednak, że jej smak z łatwością odwzorujecie w domowym zaciszu. Wystarczy, że dodacie do niej jeden, sekretny składnik.

Kiszona kapusta, żeberka i ziemniaki – jak tu nie kochać kwaśnicy! W Tatrach serwuje się ją w niemal na każdym rogu. To właśnie dla jej wyjątkowego smaku do Zakopanego każdego roku zjeżdżają się nie tylko Polacy, ale również zagraniczni sąsiedzi. Możecie nam wierzyć lub nie, ale ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że aby jej skosztować wcale nie musicie jechać na drugi koniec kraju. Z łatwością przyrządzicie ją w domowym zaciszu. Ten przepis wyszedł prosto z góralskiego, tradycyjnego domu. Zgodnie z recepturą, do zrobienia kwaśnicy musicie użyć nie tylko kiszonej kapusty, ale również pochodzącego z niej soku.  Przepis na góralską kwaśnicę Będziecie potrzebować: 500 gramów żeberek wieprzowych 800 gramów kiszonej kapusty 250 ml soku z kiszonej kapusty 1 cebuli 6 ziemniaków Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i podsmażcie w dużym garnku „na sucho” (czyli bez żadnego tłuszczu). Uważajcie, żeby się nie spaliła. W garnku umieśćcie również umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki żeberka, posiekaną kapustę kiszoną, sok z kapusty kiszonej (to bardzo ważne, dzięki niemu kwaśnica zyska pożądany smak) oraz zimną wodę, tak aby garnek został wypełniony do ¾ wysokości. Całość zagotujcie. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajcie do niego liście laurowe i doprawcie solą oraz pieprzem. Zupę przemieszajcie i trzymajcie na ogniu pod uchyloną pokrywką jeszcze przez kolejną godzinę. W tym czasie zajmijcie się ziemniakami - obierzcie, pokrójcie w kosteczkę i ugotujcie w niewielkiej ilości osolonej wody. Po ok. 15 minutach warzywo powinno stać się miękkie, wtedy przełóżcie je wraz z wodą do garnka, w którym powstaje kwaśnica....