Okazuje się, że powszechnie wykorzystywana do kanapek sałata masłowa, idealnie nadaje się na zupę. Ci, którym zależy na szybkim zrzuceniu zbędnych kilogramów, powinni na stałe włączyć ją do swojej diety. Jeśli nie lubicie jeść liści w czystej postaci, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Przepis na zupę krem z sałaty masłowej

Będzie potrzebować:

  • 2 litrów bulionu
  • 2 główek sałaty masłowej
  • 500 gramów ziemniaków
  • 4 łodyg selera naciowego
  • 3 łyżek masła
  • 150 gramów serka topionego
  • 5 jajek
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.
  2. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę, z kolei selera naciowego umyjcie i pokrójcie w plasterki. Warzywa umieśćcie we wrzącym wywarze. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie przez ok. 20 minut, aż do miękkości składników. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z ognia.
  3. Sałatę masłową umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i podzielcie na kawałki.
  4. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie podsmażcie na nim sałatę. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z bulionem. Całość zblendujcie na gładką masę.
  5. Do powstałego kremu dodajcie serek topiony, pieprz oraz sól. Zupę ponownie zblendujcie.
  6. Jajka ugotujcie na twardo. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć.
  7. Kiedy jajka nieco ostygną obierzcie je ze skorupki, pokrójcie na ćwiartki i przyozdóbcie nim krem z sałaty masłowej.

Smacznego!

Źródło: gotujmy