zupa krem z sałaty przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy

Wygląda, jak szczawiowa, ale to coś zupełnie innego. Smakowita zupa, która idealnie wspomaga dietę

Intensywnie zielony i serwowany z jajkiem krem z sałaty masłowej na pierwszy rzut oka wygląda, jak zupa szczawiowa. Jego przyrządzenie jest banalnie proste i nie zajmie wam więcej niż 40 minut.
Weronika Kępa
styczeń 11, 2021

Okazuje się, że powszechnie wykorzystywana do kanapek sałata masłowa, idealnie nadaje się na zupę. Ci, którym zależy na szybkim zrzuceniu zbędnych kilogramów, powinni na stałe włączyć ją do swojej diety. Jeśli nie lubicie jeść liści w czystej postaci, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na zupę krem z sałaty masłowej

Będzie potrzebować

  • 2 litrów bulionu
  • 2 główek sałaty masłowej
  • 500 gramów ziemniaków
  • 4 łodyg selera naciowego
  • 3 łyżek masła
  • 150 gramów serka topionego
  • 5 jajek
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie

  1. W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.
  2. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę, z kolei selera naciowego umyjcie i pokrójcie w plasterki. Warzywa umieśćcie we wrzącym wywarze. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie przez ok. 20 minut, aż do miękkości składników. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z ognia.
  3. Sałatę masłową umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i podzielcie na kawałki.
  4. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie podsmażcie na nim sałatę. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z bulionem. Całość zblendujcie na gładką masę.
  5. Do powstałego kremu dodajcie serek topiony, pieprz oraz sól. Zupę ponownie zblendujcie.
  6. Jajka ugotujcie na twardo. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć.
  7. Kiedy jajka nieco ostygną obierzcie je ze skorupki, pokrójcie na ćwiartki i przyozdóbcie nim krem z sałaty masłowej.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Komentarze
zupa
Adobe Stock
Newsy Pyszna zupa, która spala tłuszcz w mgnieniu oka. Jedzcie bez ograniczeń
Początek roku to najlepszy czas na podjęcie kilu postanowień. Mogą dotyczyć one planów zawodowych, relacji lub zrzucenia kilku nadprogramowych kilogramów. Z pomocą przyjdą wam m.in. zupy.
Aleksandra Jaworska
styczeń 11, 2021

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na zupy. Szczególnie że pogoda na zewnątrz wciąż nie nastraja optymizmem. Korzyści z jedzenia zupy jest znacznie więcej. Niektóre z nich pomogą wam schudnąć! Zupa idealna na odchudzanie Jeśli zrobicie zupę w odpowiedni sposób, może się okazać, że zamiast tuczyć, pomoże wam schudnąć. Na dodatek, niektóre połączenia warzyw mogą się okazać prawdziwą bombą witaminową. W okresie przedwiosennym organizm potrzebuje bowiem dodatkowego wsparcia.  Warzywa, które są dobre na wszystko Niektóre przykłady pokazują, że bez warzyw w codziennej diecie bardzo trudno się obejść. Warzywa to bogactwo witamin, minerałów i cennych dla zdrowia składników. Ponadto są mało kaloryczne, można z nimi łączyć dosłownie wszystko, a najlepiej smakują w postaci zup. Imbir bogaty w węglowodany, witaminy C, B1 i B2 W imbirze znajdziecie również witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. To źródło cennych olejków eterycznych i żywic o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Herbata, do której dorzucicie imbir, złagodzi kaszel, rozrzedzi śluz i zahamuje skurcze oskrzeli. Napój z imbirem, najlepiej z dodatkiem cynamonu, cytryny, miodu i kurkumy, ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy. W dużej mierze pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje uporczywe przy przejedzeniu wzdęcia. Marchewka - właściwości To świetne źródło witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminy E i...

Przeczytaj