zupa krem z sałaty przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy

Wygląda, jak szczawiowa, ale to coś zupełnie innego. Smakowita zupa, która idealnie wspomaga dietę

Intensywnie zielony i serwowany z jajkiem krem z sałaty masłowej na pierwszy rzut oka wygląda, jak zupa szczawiowa. Jego przyrządzenie jest banalnie proste i nie zajmie wam więcej niż 40 minut.

Okazuje się, że powszechnie wykorzystywana do kanapek sałata masłowa, idealnie nadaje się na zupę. Ci, którym zależy na szybkim zrzuceniu zbędnych kilogramów, powinni na stałe włączyć ją do swojej diety. Jeśli nie lubicie jeść liści w czystej postaci, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę krem z sałaty masłowej

Będzie potrzebować:

  • 2 litrów bulionu
  • 2 główek sałaty masłowej
  • 500 gramów ziemniaków
  • 4 łodyg selera naciowego
  • 3 łyżek masła
  • 150 gramów serka topionego
  • 5 jajek
  • Przypraw: soli, pieprzu
Zobacz także
Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa

Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa

Kto powinien unikać szczawiu?

Kto powinien unikać szczawiu? U tych osób  może powodować problemy zdrowotne

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.
  2. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę, z kolei selera naciowego umyjcie i pokrójcie w plasterki. Warzywa umieśćcie we wrzącym wywarze. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie przez ok. 20 minut, aż do miękkości składników. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z ognia.
  3. Sałatę masłową umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i podzielcie na kawałki.
  4. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie podsmażcie na nim sałatę. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z bulionem. Całość zblendujcie na gładką masę.
  5. Do powstałego kremu dodajcie serek topiony, pieprz oraz sól. Zupę ponownie zblendujcie.
  6. Jajka ugotujcie na twardo. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć.
  7. Kiedy jajka nieco ostygną obierzcie je ze skorupki, pokrójcie na ćwiartki i przyozdóbcie nim krem z sałaty masłowej.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

zupa czosnkowa
unsplash.com/@fodyne
Newsy
Został wam rosół? Zamiast nudnej pomidorowej, zróbcie to na obiad, a rodzina padnie z zachwytu
Pomidorowa to banał i nuda. Jeśli nie chcecie, by wasza rodzina zaczęła stołować się na mieście lub u innych, bardziej kreatywnych krewnych, koniecznie pomyślcie nad nową alternatywą dla rosołu. Proponujemy wam przepis na wspaniałą i rozgrzewającą zupę.

Wbrew powszechnemu myśleniu, czosnek to nie tylko świetny sposób na odstraszenie wampirów i chcącego pocałować waszą córkę chłopaka. Zawarte w nim składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie. Bowiem czosnek nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również pomaga w zwalczaniu infekcji, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, a nawet niszczy pasożyty. Jeśli więc zostało wam trochę niedzielnego rosołu, nie zastanawiajcie się, wykorzystajcie go do przyrządzenia smakowitej i aromatycznej zupy czosnkowej. Podana z grzankami zachwyci nie tylko członków waszej rodziny, ale również niespodziewanych gości.  Przepis na zupę czosnkową Będziecie potrzebować 700 ml bulionu 8 ząbków czosnku Warzyw: 1 cebulę, 1 marchewkę, 2 ziemniaki 1 łyżkę masła 100 gramów serka topionego Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę oraz cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. W średniej wielkości garnku umieśćcie masło, a następnie dodajcie pokrojone warzywa.  Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka. Całość dokładnie wymieszajcie i smażcie aż do zeszklenia warzyw. Po kilku minutach umieśćcie w garnku bulion. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, a następnie odstawcie do lekkiego wystudzenia.  Kiedy zupa nieco wystygnie zblendujcie ją na gładki krem, a następnie dodajcie serek topiony. Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

zupa kapuściana przepis
Adobe Stock
Newsy
Oto zupa, która pomaga schudnąć. Jedzcie ją do woli
Tę zupę kapuścianą możecie jeść naprawdę do woli. Pamiętajcie jednak, by dodatkowo pić dużo wody niegazowanej i unikać alkoholu. Efekty będą powalające!

Zupa kapuściana to główny element diety, dzięki której możecie zrzucić nawet 5 kilogramów w tydzień! Bowiem zawarte w niej warzywa spożywane na ciepło działają nie tylko moczopędnie, ale również regulują pracę jelit oraz doskonale oczyszczają organizm z rozmaitych toksyn. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste! Przepis na odchudzającą zupę kapuścianą Będziecie potrzebować 3 litry wody i 1 kostkę rosołową lub 3 litry przygotowanego samodzielnie bulionu 1 główki kapusty włoskiej 5 średnich pomidorów 3 średnie cebule 1 paprykę czerwoną 1 paprykę zieloną 3 gałązki selera naciowego Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie 3 litry wody i zagotujcie. Następnie dodajcie do niej kostkę rosołową. Całość mieszajcie tak długo, aż kostka się rozpuści. Jeśli używacie prawdziwego bulionu, pomińcie ten krok. Kapustę poszatkujcie i umieśćcie wraz z przyprawami w wywarze. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Pomidory umieśćcie w odpornym na wysoką temperaturę naczyniu, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 5 minutach wyjmijcie je z wody. Kiedy ostygną na tyle, że będziecie w stanie je wziąć w dłonie, zdejmijcie z nich skórkę i pokrójcie w kostkę. Papryki umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, wyjmijcie gniazda nasienne oraz pestki i również pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra z kolei selera umyjcie i podzielcie na małe kawałki. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z kapustą. Całość zamieszajcie i gotujcie przez kolejne 20 minut, aż do miękkości. Gotowe!

zupa pomidorowa sekretny składnik
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Ten genialny trik szefów kuchni odmieni smak zupy pomidorowej. Będziecie zaskoczeni jak bardzo
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów. Sprawdźcie, jak podbić jej smak.

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Większość osób przerabia bulion w pomidorówkę przy pomocy koncentratu pomidorowego. Choć sposób działa, nie wydobywa z mikstury wszystkiego co najlepsze. Szefowie kuchni postanowili więc zdradzić swój trik na idealną zupę pomidorową.  Okazuje się, że do jej przygotowania wystarczy użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki. Danie można również wzbogacić o świeże pomidory. Dzięki temu wasz obiad będzie smakował naprawdę wybornie.  Przepis na idealną pomidorówkę Składniki: 2 litrów bulionu Warzyw: 1 cebuli, 2 marchewek, kawałka selera 1 kartonika passaty pomidorowej 2 świeżych pomidorów 2 łyżek oliwy Śmietany 18 proc. Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii Przygotowanie: Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie. W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy). Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową. Pomidory umyjcie, pokrójcie drobno i również umieśćcie na patelni. Całość duście jeszcze przez kilkanaście minut, a następnie połączcie z gorącym bulionem. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią....

zupa pomidorowa z papryką przepis
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Jesteście fanami pomidorowej? Zróbcie ją z tym składnikiem, a będziecie żałować, że tak późno poznaliście ten przepis
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia łasuchów. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście dodać do niej pieczoną paprykę?

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą, gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny, kremowy smak.  Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem papryki? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Pomidorówka w takiej wersji smakuje naprawdę wybornie. Przepis na zupę pomidorową z papryką Będziecie potrzebować 4 pomidorów 4 czerwone papryki 1 cebuli 2 ząbków czosnku 1 łyżki oliwy 1 łyżki masła ¾ szklanki wody lub bulionu Przypraw: soli, pieprzu, bazylii, lubczyku Przygotowanie Papryki umyjcie, przekrójcie, usuńcie z nich gniazda nasienne i pestki, a następnie umieśćcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane warzywa włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie papryki z piekarnika i kiedy nieco ostygną, zacznijcie obierać je ze skórki, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki. Pomidory umyjcie, natnijcie od spodu, umieśćcie w średniej wielkości misce i zalejcie wrzątkiem. Po ok. 15 minutach obierzcie je ze skórki i również pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. Czosnek obierzcie i pokrójcie na bardzo cienkie talarki. W dużym garnku rozpuśćcie masło z dodatkiem oliwy, a następnie...