Wygląda i smakuje jak dorsz, ale jest o wiele tańsza i bardzo wartościowa. Jedzcie tę rybę jak najczęściej
AdobeStock
Newsy

Wygląda i smakuje jak dorsz, ale jest o wiele tańsza i bardzo wartościowa. Jedzcie tę rybę jak najczęściej

Mało kto o tej rybie pamięta, a przecież to doskonałe źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. I do tego można ją kupić w przystępnej cenie.

Miłośnicy ryb coraz częściej muszą obejść się smakiem, co wynika z ciągle rosnących cen. Lubiany przez wielu dorsz ma już niemal rangę ryby luksusowej, na którą w dzisiejszych czasach nie każdy może sobie pozwolić. Ale przecież w sklepach można kupić jeszcze inne gatunki ryb, które są równie wartościowe, bardzo smaczne i przy tym sporo tańsze od dorsza. Mowa tutaj o mirunie, jego doskonałym zamienniku. 

Właściwości odżywcze i zdrowotne miruny

Charakterystyczne dla miruny jest delikatne, jasne mięso, które nie ma wyrazistego smaku ani zapachu. Dzięki temu jest idealna dla osób, które ryb nie lubią i nie mogą znieść ich charakterystycznego aromatu.

Mirunę da się tak przyrządzić, że nawet największy przeciwnik ryb nie zorientuje się, co właśnie ma na talerzu. Ponadto, zawiera ona bardzo dużo białka (aż 19,2 g na 100 g), dlatego warto ją włączyć do swojej diety w ramach urozmaicenia lub jako zamiennik dla innych rodzajów mięsa. W mirunie znajdziecie szereg witamin i minerałów, takich, jak:

  • witamina A

  • witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i B9)

  • witamina C

  • witamina E

Zawiera też potas, sód, wapń, żelazo, fosfor, magnez i miedź oraz aminokwasy: histydynę, argininę, metioninę, tryptofan, treoninę czy fenyloalaninę. 

Regularne spożywanie miruny może pozytywnie wpłynąć na układ krążenia ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3. Poleca się ją także w profilaktyce takich chorób, jak astma, reumatoidalne zapalnie stawów, a także różne alergie. Włączenie do jadłospisu potraw z wykorzystaniem miruny wpłynie też pozytywnie na wasze kości i zęby - w rybie tej znajduje się dużo fosforu oraz wapnia. 

Zobacz także
Kupujecie taką glazurowaną kostkę rybną? W ten sposób producenci robią w konia klientów od lat

Kupujecie taką glazurowaną kostkę rybną? W ten sposób producenci robią w konia klientów od lat

Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania po smażeniu? Namoczcie ją w tym przed panierowaniem

Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania po smażeniu? Namoczcie ją w tym przed panierowaniem

Jak przyrządzić mirunę?

Miruna to bardzo smaczna ryba, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Zachęcamy was do skorzystania przepisów udostępnionych przez naszych czytelników:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo
AdobeStock
Newsy
Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo
Jak połączyć przyjemne z pożytecznym? Jedzcie teraz dużo tego warzywa - jest bardzo smaczne, zdrowe i kupicie je w każdym sklepie.

Warzywa te osiągają wagę nawet 45 kg, a uprawia się je już od 10 tysięcy lat. Brzmi egzotycznie? Zdziwicie się, że chodzi tu o zwykłą dynię, która bez większego problemu rośnie w polskich warunkach i wiele osób uprawia ją w swoim ogródku. Właśnie trwa sezon na to warzywo, które nieodłącznie kojarzy się z sezonem jesiennym. Dynie wyglądają bardzo efektownie, a do tego są niezwykle zdrowe. Poznajcie ich właściwości, które dobroczynnie oddziałują na organizm. Właściwości zdrowotne dyni Na pewno ucieszą się osoby, które dbają o swoją sylwetkę. W 100 gramach dyni są tylko 34 kalorie, dlatego można ją jeść bez większych wyrzutów sumienia. Zawiera też całkiem dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości. Ponadto, w dyni znajdziecie wiele witamin i składników odżywczych, jak na przykład: witamina A witamina C witamina E magnez wapń cynk selen potas niacyna kwas foliowy Co ciekawe, dawniej wierzono, że pestki dyni działają pozytywnie na… potencję. Trudno stwierdzić, ile w tym prawdy, jednak istotnie jedzenie pestek dyni ma pozytywny wpływ na organizm - zawierają one zdrowe tłuszcze, które m.in. zapobiegają miażdżycy.  Dlaczego warto jeść dynię? Bogactwo witamin i korzystny wpływ na sylwetkę to nie jedyne zalety spożywania dyni. Warzywo to działa doskonale na pracę serca - zawarty w dyni beta-karoten obniża poziom cholesterolu, co w konsekwencji pozytywnie wpływa na serce i zmniejsza ryzyko jego chorób. Reguluje też ciśnienie krwi. Regularne spożywanie dyni pomoże także w walce z bakteriami i grzybami. Jedzenie tego warzywa może ograniczyć rozwój takich bakterii, jak Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus sphaericus i Escherichia coli. Ponadto, dynia wspaniale...

Ryby
Adobe Stock
Newsy
Jaką rybę wybrać na Wigilię? Tych nigdy nie kupuj, są szkodliwe dla zdrowia
Karp, śledź, a może… No właśnie – jaką rybę warto kupić na święta, a jakich należy się wystrzegać? Sprawdźcie w naszym małym poradniku

Ryba to absolutna podstawa wigilijnej kolacji. Tradycyjnie większość Polaków wybiera karpia, którego przyrządza się na wiele różnych sposobów. Innym żelaznym punktem w świątecznym menu jest śledź. Tę rybę lubimy zwłaszcza w różnego rodzaju sałatkach – w oleju, w śmietanie i w wielu innych odsłonach. Oprócz tego na naszych stołach nie brakuje innych ryb. Te wykorzystujemy choćby w takich potrawach jak ryba po grecku. Nasze rybne menu Tilapia, dorsz, miruna, panga czy łosoś – te gatunki ryb wybieramy często przed świętami, a także w ciągu całego roku. Których należy się wystrzegać, a które możemy jeść w miarę regularnie? Decydującym czynnikiem o szkodliwości i zdrowotności danej ryby jest w dużej mierze zawartość toksyn i innych substancji szkodliwych, takich jak rtęć. I to właśnie wspomniana rtęć w sporych ilościach występuje w lubianych przez nas tuńczykach. Jedzenie tej smacznej ryby w dużych ilościach będzie niekorzystne zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Kolejną rybą na którą powinniśmy zwrócić uwagę jest tilapia. I to bynajmniej nie w celu jej kolejnego zakupu. Ta słodkowodna ryba, często pochodząca ze sztucznych chińskich hodowli, ma w sobie mało rtęci, ale jest nieodpowiednia dla osób z chorobami serca, z reumatyzmem i z alergią. Nie kupujmy także na nasz wigilijny stół popularnej ostatnio pangi. Okazjonalne jej spożywanie nie będzie niczym złym dla naszego organizmu, ale panga to ryba niezawierająca zbyt wielu wartości odżywczych. Co zatem wybrać? Jest z nią podobny problem  jak z tilapią – często pochodzi z niekontrolowanych hodowli w Azji, gdzie chętnie i obficie stosuje się antbiotyki i niezdrowe odżywki. Spokojnie, nie będziemy ciągnąć tej listy w nieskończoność. Są ryby, które ze spokojem możemy...

czym posmarować rybę przed smażeniem
Flickr
Newsy
Chcecie, żeby ryba miała przyjemną i delikatną skórkę? Posmarujcie ją tym przed smażeniem. Będzie cudowna w smaku
Smażenie ryby nie musi ograniczać się tylko do obtaczania jej w panierce. Spróbujcie innych rozwiązań.

Po raz kolejny smażycie rybę na piątkowy obiad i po raz kolejny coś poszło nie tak? Pora wypróbować innych sposobów niż oklepana panierka. Jak sprawić, by ryba miała przyjemną i delikatną skórkę? To zależy od tego, jaką rybę zamierzacie usmażyć. Tłustym rybom, takim jak łosoś czy makrela (rzecz jasna ta nieuwędzona), wystarczy smażenie na minimalnej ilości tłuszczu przez kilka minut. Jeśli jednak dysponujecie filetem chudej ryby, a znudziły się wam już panierki z mąki, bułki i jajka, mam dla was inne rozwiązanie. Jak poprawić smak smażonej ryby i uzyskać delikatną skórkę? Posmarujcie filety rybne majonezem tuż przed smażeniem. Wystarczy delikatna warstewka tego sosu, a efekty będą naprawdę zaskakujące. Dobrze wysmażona ryba z cieniutką warstwą majonezu, będzie miała naprawdę przyjemną i bardzo delikatną skórkę. Oto jakie gatunki chudych ryb (zawierających do 2% tłuszczu) świetnie nadają się do posmarowania ich majonezem: Dorsz Morszczuk Mintaj Sandacz Szczupak Tołpyga Panga Miruna Tilapia Czym jeszcze można poprawić smak smażonej ryby? Jak widać, odmiana smaku zwykłej ryby, wcale nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać. Jeśli jednak taka ryba wciąż jest dla was zbyt mdła, poszukajcie innego rozwiązania. Nic nie robi rybie tak dobrze, jak kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wystarczy ukroić mały plasterek cytrusa i wycisnąć go już po usmażeniu ryby. Skropiona cytryną ryba zyska nieco ciekawszego smaku i trochę charakteru. Pamiętajcie jednak, że cytryna najlepiej pasuje do ryb smażonych bez panierki. Z czym jeść smażoną rybę? Na koniec zastanówmy się, w jakim towarzystwie ryba będzie smakowała najlepiej. Do smażonej ryby pasuje naprawdę mnóstwo dodatków. Można pokusić się o...

To popularne warzywo pomaga schudnąć i zmniejsza ból w stawach. Jedzcie je codziennie
Flickr
Newsy
To popularne warzywo pomaga schudnąć i zmniejsza ból w stawach. Jedzcie je codziennie
Chcecie zadbać o swoje zęby, stawy, a przy tym nawet schudnąć? Pomoże wam w tym pyszne warzywo, które na pewno doskonale znacie.

Co się stanie, jeśli codziennie będziecie jeść paprykę? Same dobre rzeczy! To warzywo jest bogate w cenne składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Będziecie nie tylko zdrowsi dzięki papryce, ale też pomoże ona wam na niektóre dolegliwości. A nawet może ułatwić zrzucenie kilku kilogramów! Dowiedzcie się, jakie są zalety jedzenia papryki (w każdym jej kolorze).  Jakie witaminy ma papryka? Zacznijmy od witamin i składników odżywczych. W papryce znajdziecie: witaminę C witaminę A witaminę E witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6) Ponadto, papryka zawiera betakaroten, który wspomaga zdrowie naszych oczu oraz potas, który korzystnie wpływa na układ nerwowy. Należy wspomnieć też o polifenolach, które mogą zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na różne nowotwory.  Właściwości zdrowotne papryki Jeśli często bolą was stawy przez nawracające stany zapalne, papryka może być waszym sprzymierzeńcem dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Pomoże też w utrzymaniu zdrowych zębów - gryzienie dość twardej papryki działa na zęby podobnie jak ich szczotkowanie. Dodatkowo dzięki temu, że 92 procent papryki stanowi woda, jedzenie tego warzywa pobudza ślinianki i pozwala pozbyć się resztek pokarmu z zakamarków w jamie ustnej, a tym samym zmniejsza ryzyko próchnicy czy chorób przyzębia.  Nieoceniony jest też wpływ papryki na odchudzanie. Przede wszystkim, dzięki wspomnianej wysokiej zawartości wody, chrupanie papryki pozwala zaspokoić apetyt i jest dobrą alternatywą dla podjadania mniej zdrowych przysmaków. Zawiera też dużo błonnika, który odpowiada za uczucie sytości, a także wspomaga pracę układu trawiennego.  Jak przyrządzić paprykę? Sposobów na wykorzystanie papryki w kuchni jest bardzo dużo. Warto jeść to warzywo jak najczęściej, by...