Przepisy na dania z suszonymi grzybami kojarzą się głownie z okresem bożonarodzeniowym. Wielu z nas „chomikuje” grzyby z jesieni właśnie na ten okres, by okrasić nimi świąteczne gołąbki i inne pyszności.
Nieraz zdarza się jednak, że w domowej spiżarni zostaje nieco tych wspaniałości. Nie pozostaje wtedy nic innego jak właściwie je spożytkować i zrobić miejsce przed nowymi zbiorami z kolejnej jesiennej grzybowej kampanii.
Co zrobić z resztką suszonych grzybów?
Świetnym rozwiązaniem jest wtedy przygotowanie sosu na bazie suszonych grzybów, zwłaszcza prawdziwków. Można zrobić go w wersji minimalistycznej, na cebulce i ze słodką śmietanką, ale warto wzbogacić go także o boczek. To właśnie mięso pasuje do aromatycznych grzybów jak nic innego i nadaje im jeszcze jednego, ciekawego smakowego wymiaru.
Co więcej, do przygotowania takiego sosu wcale nie trzeba dużych ilości suszonych prawdziwków, ale jedynie parę niedużych garści. Przekonajcie się sami!
Zobacz także:
Przepis na sos boczkowo-grzybowy
- Ok. 20 dag boczku wędzonego
- 2-3 garście suszonych grzybów
- 1-2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- Pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki
- Sól
- Pieprz
- Koperek suszony lub świeży
Przygotowanie:
- Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów. Zalejcie je niedużą ilością wrzątku i odstawcie na kilkanaście minut pod przykryciem.
- Boczek pokrójcie w drobną kostkę i od razu wrzućcie na patelnię.
- Wytopcie tłuszcz z boczku, uważając by się nie przypalił.
- W czasie gdy boczek będzie smażył się na patelni, obierzcie i pokrójcie także w drobną kostkę cebulę.
- Kiedy boczek będzie wytopiony, wrzućcie na patelnię cebulkę i pozwólcie jej się zeszklić. Po tym czasie pora na dodanie obranego i posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Namoczone grzyby również pokrójcie drobno i wrzućcie na patelnię razem z wodą, w której się moczyły.
- Duście wszystko razem pod przykryciem przez kilkanaście minut, do pełnej miękkości cebulki.
- Na sam koniec wlejcie do sosu słodką śmietankę, wsypcie także 1 łyżkę mąki. Zagęszczony sos powinien jeszcze raz zostać doprowadzany do zagotowania.
- Doprawcie całość odrobiną soli, pieprzu i koperku.
- Podawajcie z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami lub z makaronem, a także z dodatkami w postaci surówek czy zasmażanej kapusty lub buraczków.
Smacznego!