Przepisy na dania z suszonymi grzybami kojarzą się głownie z okresem bożonarodzeniowym. Wielu z nas „chomikuje” grzyby z jesieni właśnie na ten okres, by okrasić nimi świąteczne gołąbki i inne pyszności.

Nieraz zdarza się jednak, że w domowej spiżarni zostaje nieco tych wspaniałości. Nie pozostaje wtedy nic innego jak właściwie je spożytkować i zrobić miejsce przed nowymi zbiorami z kolejnej jesiennej grzybowej kampanii.

Co zrobić z resztką suszonych grzybów?

Świetnym rozwiązaniem jest wtedy przygotowanie sosu na bazie suszonych grzybów, zwłaszcza prawdziwków. Można zrobić go w wersji minimalistycznej, na cebulce i ze słodką śmietanką, ale warto wzbogacić go także o boczek. To właśnie mięso pasuje do aromatycznych grzybów jak nic innego i nadaje im jeszcze jednego, ciekawego smakowego wymiaru. 

Co więcej, do przygotowania takiego sosu wcale nie trzeba dużych ilości suszonych prawdziwków, ale jedynie parę niedużych garści. Przekonajcie się sami!

Zobacz także:

Przepis na sos boczkowo-grzybowy

  • Ok. 20 dag boczku wędzonego
  • 2-3 garście suszonych grzybów
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek suszony lub świeży

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów. Zalejcie je niedużą ilością wrzątku i odstawcie na kilkanaście minut pod przykryciem.
  2. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i od razu wrzućcie na patelnię.
  3. Wytopcie tłuszcz z boczku, uważając by się nie przypalił.
  4. W czasie gdy boczek będzie smażył się na patelni, obierzcie i pokrójcie także w drobną kostkę cebulę.
  5. Kiedy boczek będzie wytopiony, wrzućcie na patelnię cebulkę i pozwólcie jej się zeszklić. Po tym czasie pora na dodanie obranego i posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku.
  6. Namoczone grzyby również pokrójcie drobno i wrzućcie na patelnię razem z wodą, w której się moczyły.
  7. Duście wszystko razem pod przykryciem przez kilkanaście minut, do pełnej miękkości cebulki.
  8. Na sam koniec wlejcie do sosu słodką śmietankę, wsypcie także 1 łyżkę mąki. Zagęszczony sos powinien jeszcze raz zostać doprowadzany do zagotowania.
  9. Doprawcie całość odrobiną soli, pieprzu i koperku.
  10. Podawajcie z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami lub z makaronem, a także z dodatkami w postaci surówek czy zasmażanej kapusty lub buraczków.

Smacznego!