Mizeria to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych dodatków do kotleta, ryby czy wszelkich innych dań obiadowych. Zwykle jednak robimy tę surówkę tylko ze śmietaną, ziołami i przyprawami, a jest pewien fantastyczny sposób, aby jeszcze bardziej podkręcić smak ogórków. Zobaczcie, co dorzucić do miski, a będziecie najpierw zaskoczeni, a potem zachwyceni. 

Jak zrobić mizerię, aby była jeszcze lepsza?

Klasyczna mizeria to tylko plasterki ogórka, kleks gęstej śmietany i trochę soli. Warto jednak szukać nowych smaków i wypróbować nowe pomysły, które co roku pojawiają się, gdy tylko startuje sezon letni. Wśród najpopularniejszych wariacji na temat klasycznego przepisu z pewnością jest mizeria z dodatkiem pora czy też taka z odrobiną miodu, a w wielu domach co roku króluje też mizeria do słoików, którą można potem zajadać przez cały rok. Jakiś czas temu w sieci wszędzie pojawiała się też nietypowa mizeria z cukinii, jednak mamy coś jeszcze lepszego. Mało kto słyszał bowiem o prawdziwym przysmaku jakim jest mizeria z jabłkiem, a okazuje się, że ten popularny owoc genialnie komponuje się z ogórkami.

Tak przygotowana mizeria nie potrzebuje już dodatku cukru, gdyż lekka słodycz jabłka idealnie balansuje wszystkie inne smaki. Trzeba tu jednak pamiętać, aby wybrać odpowiedni gatunek jabłek, a konkretnie taki o twardym, chrupiącym miąższu. Mizeria z jabłkiem świetnie smakuje sama w sobie, jednak warto dorzucić do miski również odrobinę drobno posiekanej cebulki (białej lub czerwonej), aby wszystko nabrało jeszcze więcej wyrazu. Zobaczcie prosty przepis na mizerię z tym nieoczywistym dodatkiem i koniecznie spróbujcie. 

mizeria - przepis

Zobacz także:

Źródło: Getty/iStock

Przepis na mizerię z jabłkiem

Składniki:

  • 1 ogórek długi,
  • 1 niewielkie jabłko (twarde),
  • pół czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki śmietany 12%,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłko również pozbawiamy skórki i wydrążamy z niego gniazdo nasienne. Miąższ ścieramy natomiast na tarce o dużych oczkach i łączymy w jednej misce z pokrojonymi ogórkami. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz śmietanę. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. 

Inne letnie surówki warte spróbowania

Jeśli mizeria we wszystkich wersjach już wam się znudzi, wypróbujcie inne przepisy na surówki oraz sałatki do obiadu. Spośród dziesiątek smakowitych propozycji szczególnie polecamy: