Jednym z lepszych pomysłów na śniadanie jest przyrządzenie czegoś na ciepło. Idealnie sprawdza się owsianka, jajecznica albo naleśniki na słodko. Coraz większą popularnością cieszą się też w Polsce amerykańskie naleśniki, czyli pancakes.

Przyrządza się je nieco inaczej, dzięki czemu wychodzą one dużo grubsze i pulchniejsze od naszych naleśników. Ciekawym pomysłem są nasze placuszki na maślance, które są czymś pomiędzy polskimi naleśnikami, a amerykańskimi „pankejkami”.  

Przygotowanie tych placuszków jest bardzo proste. Wychodzą pulchne i miękkie dzięki zastosowaniu zasady „trzech dwójek”. Mówi ona o tym, by trzymać się tych proporcji: 2 jajka, 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dzięki temu placuszki nie rozrywają się, są zwarte i wychodzą idealne. Wypróbujcie ten przepis!

Zobacz także:

Przepis na puszyste placuszki na maślance

Do przygotowania takich placuszków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 60 g masła

  • 250 ml maślanki

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • masło do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno.

  2. Do osobnej miski dodajcie proszek do pieczenia, żółtka, cukier puder, maślankę, mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii oraz masło. Wymieszajcie mikserem.

  3. Gdy składniki się połączą, wlejcie powoli białka, mieszając ciasto delikatnie łyżką. 

  4. Na patelni rozpuśćcie masło. Za pomocą chochli wylewajcie ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażcie do ozłocenia z obu stron, przez kilka minut. 

I gotowe! Tak przygotowane placuszki będą bardzo puszyste i rozpływające się w ustach. Polecamy podawać je ze świeżymi owocami, np. truskawkami czy malinami oraz bitą śmietaną. Wspaniale będą też smakowały z miodem i domowymi konfiturami, a także z jogurtem, czekoladą lub posypane po prostu cukrem pudrem. Jakie są wasze ulubione dodatki do placuszków?

Źródło: gazeta.pl