Jednym z lepszych pomysłów na śniadanie jest przyrządzenie czegoś na ciepło. Idealnie sprawdza się owsianka, jajecznica albo naleśniki na słodko. Coraz większą popularnością cieszą się też w Polsce amerykańskie naleśniki, czyli pancakes.
Przyrządza się je nieco inaczej, dzięki czemu wychodzą one dużo grubsze i pulchniejsze od naszych naleśników. Ciekawym pomysłem są nasze placuszki na maślance, które są czymś pomiędzy polskimi naleśnikami, a amerykańskimi „pankejkami”.
Przygotowanie tych placuszków jest bardzo proste. Wychodzą pulchne i miękkie dzięki zastosowaniu zasady „trzech dwójek”. Mówi ona o tym, by trzymać się tych proporcji: 2 jajka, 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dzięki temu placuszki nie rozrywają się, są zwarte i wychodzą idealne. Wypróbujcie ten przepis!
Zobacz także:
Przepis na puszyste placuszki na maślance
Do przygotowania takich placuszków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
2 jajka
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki cukru pudru
-
60 g masła
-
250 ml maślanki
-
¾ szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
masło do smażenia
Przygotowanie:
-
Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno.
-
Do osobnej miski dodajcie proszek do pieczenia, żółtka, cukier puder, maślankę, mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii oraz masło. Wymieszajcie mikserem.
-
Gdy składniki się połączą, wlejcie powoli białka, mieszając ciasto delikatnie łyżką.
-
Na patelni rozpuśćcie masło. Za pomocą chochli wylewajcie ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażcie do ozłocenia z obu stron, przez kilka minut.
I gotowe! Tak przygotowane placuszki będą bardzo puszyste i rozpływające się w ustach. Polecamy podawać je ze świeżymi owocami, np. truskawkami czy malinami oraz bitą śmietaną. Wspaniale będą też smakowały z miodem i domowymi konfiturami, a także z jogurtem, czekoladą lub posypane po prostu cukrem pudrem. Jakie są wasze ulubione dodatki do placuszków?
Źródło: gazeta.pl