Szynka w galarecie
gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy

Wyborne roladki z szynki w galarecie. Zrobią furorę na sylwestrowym stole

Jeśli przygotowujecie Sylwestra lub zostaliście zaproszeni na noworoczną zabawę, koniecznie przygotujcie pyszną szynkę w galarecie - posmakuje wszystkim!

Po świętach zostaje bardzo krótki czas na odpoczynek. Ledwo stół zostanie sprzątnięty i już trzeba go ponownie nakrywać dla gości, którzy przyjdą na sylwestrową imprezę! Powitanie Nowego Roku w gronie przyjaciół to jedne z najmilszych sposobów na spędzenie tego wieczoru. Aby wszystkim przyjemnie minął czas, trzeba koniecznie zadbać o to, co znajdzie się na stole – w końcu nikt nie będzie się bawił z pustym żołądkiem! A jeżeli planujecie spożywać wysokoalkoholowe trunki, to tym bardziej musicie zapewnić sobie i swoim gościom dużo sycących przekąsek, dzięki którym będziecie mieli siły na zabawę do rana!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szynkę w galarecie

Podczas zakrapianych przyjęć świetnie sprawdzają się tłuste i mięsne dania. Bardzo sycą i stanowią dobry „podkład” pod drinki! Przygotowując tegorocznego Sylwestra wypróbujcie przepis na smaczną szynkę w galarecie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1 porcja bulionu
  • Ponad 20 plasterków szynki konserwowej
  • 2 jaja
  • 1 por
  • 200 g pieczarek
  • 4 łyżki groszku z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu przygotujcie żelatynę z bulionem i odstawcie do stężenia.
  2. Jasną część pora pokrójcie w cienkie paski i duście na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła.
  3. Do rondelka wrzućcie starte na tarce pieczarki i duście na roztopionej łyżce masła.
  4. Ugotowane na twardo jajka pokrójcie w kostkę.
  5. Wymieszajcie pieczarki, groszek, jajka i por z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżeczką musztardy. Dodajcie sól i pieprz do smaku.
  6. Tak powstały farsz nakładajcie na plastry szynki i zawińcie je w roladki. Ułóżcie w półmisku.
  7. Wyłożone w półmisku roladki z szynki zalejcie tężejącym bulionem i odstawcie do lodówki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na domową szynkę
Unsplash
Przepisy
Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka ! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne! Przepis na domową szynkę Składniki: Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej Nić do związania mięsa 2 l wody 2 łyżki majonezu 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki Zioła: majeranek, bazylia, oregano Przygotowanie: Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz. Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra). W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie. Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem. Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin. Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek....

sałatka warstwowa przepis
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Ta sałatka jest hitem każdej imprezy. Banalna do zrobienia, a efekt powala na kolana
Żadna impreza nie mogłaby istnieć bez… sałatki oczywiście! W tym dziale kompozycji może być naprawdę mnóstwo, jednak najlepiej sprawdzają się te, które nie tylko dobrze smakują, ale również wyglądają. Nie inaczej jest w przypadku sałatki warstwowej. Sami się przekonajcie!

Szynka, warzywa i majonez – te składniki kochają wszyscy Polacy. Ich połączenie jest wprost idealne na długie, imprezowe noce. Z racji tego, że jedna z nich właśnie się zbliża, będziecie mieli okazję przetestować poniższy przepis. Przepis na sałatkę warstwową Składniki 250 gramów ulubionej szynki 250 gramów żółtego sera 6 ogórków konserwowych 5 jajek 3 marchewki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 słoik cebuli konserwowej Majonez  Przygotowanie Marchewki umieśćcie w garnku z wodą doprawioną szczyptą soli i ugotujcie. Po lekkim wystudzeniu obierzcie warzywo ze skórki i pokrójcie w kosteczkę (możecie też użyć marchewek z rosołu, wtedy wystarczy tylko je pokroić). Jajka umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków). Tak przygotowane jajka odstawcie do lekkiego wystudzenia, a następnie również pokrójcie w kosteczkę. Ulubioną szynkę pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Jeśli ma skórkę, najlepiej ją odkroić. Cebulę, kukurydzę i czerwoną fasolę odcedźcie z zalewy. Z kolei ogórki konserwowe pokrójcie w niewielką kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczach, chyba że używacie sypanej mozzarelli, wtedy już nic nie musicie robić. W wysokim, szklanym naczyniu zacznijcie umieszczać składniki warstwami. Możecie to zrobić w dowolny sposób, wedle upodobań. Jednak najładniej zaprezentuje się tak: cebulka konserwowa, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez, ser żółty. Tak przygotowaną umieśćcie w lodówce do lekkiego schłodzenia. Gotowe, smacznego! Źródło: gotujmy.pl

strogonof przepis
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na tradycyjnego Strogonowa. Jest lepszy niż w niejednej restauracji
Strogonow jest nie tylko pyszny, ale również bardzo rozgrzewający. Idealnie więc sprawdzi się na domowy, zimowy obiad. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 90 minut!

Strogonow to wystrzałowa mieszanka kulturowa. Danie wywodzi się zarówno z kuchni francuskiej, jak i rosyjskiej, z kolei powszechnie gości na polskich stołach. Nic dziwnego, bowiem potrawa przygotowywana na bazie mięsa wołowego, sosu pomidorowego i warzyw to istny rarytas!  Przepis na strogonow Będziecie potrzebować 1 kilogram mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) 400 gramów pieczarek 100 gramów kukurydzy z puszki 100 gramów groszku z marchewką z puszki 150 gramów pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki gęstej śmietany Masło lub olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Pieczarki dokładnie umyjcie, pokrójcie w plasterki, a następnie umieśćcie w średniej wielkości garnku i podsmażcie na maśle do momentu, w którym woda całkowicie odparuje.  Dodajcie groszek z marchewką oraz kukurydzę z puszki wraz z wodą, w której się marynowały. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i zagotujcie. Po ok. 10 minutach powstanie bulion warzywny. Wołowinę dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju lub 1 łyżkę masła i dodajcie pokrojoną wołowinę. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Tak przygotowane mięso umieśćcie w garnku z warzywami. Do składników dodajcie też pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Powstający strogonow zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie też przyprawy – słodką i ostrą paprykę, pieprz i sól do smaku. Następnie trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 30 minut.  Na sam koniec gotowania odlejcie do małego pojemnika trochę bulionu, a następnie dokładnie...

karkówka z żurawiną przepis
Adobe Stock
Newsy
Tak tanio jeszcze nie było. Tylko do niedzieli w Lidlu świeżutka karkówka za mniej niż 10 zł za kilogram
W Lidlu tylko do niedzieli kupicie karkówkę przecenioną aż o 50 proc. Teraz za każdy kilogram tego przysmaku zapłacicie tylko 8,99 zł. Złapane na promocji mięso koniecznie wykorzystajcie do przyrządzenia pysznego obiadu. W wersji z pieczarkami i żurawiną będzie smakować wybornie!

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą! Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną Będziecie potrzebować 1 kilogram karkówki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 gramów pieczarek 75 gramów suszonej żurawiny 500 ml śmietany 30 proc. 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy miodowej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek Przygotowanie Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje. Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie. W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki. Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut. Gotowe!