Szynka w galarecie
gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy

Wyborne roladki z szynki w galarecie. Zrobią furorę na sylwestrowym stole

Jeśli przygotowujecie Sylwestra lub zostaliście zaproszeni na noworoczną zabawę, koniecznie przygotujcie pyszną szynkę w galarecie - posmakuje wszystkim!

Po świętach zostaje bardzo krótki czas na odpoczynek. Ledwo stół zostanie sprzątnięty i już trzeba go ponownie nakrywać dla gości, którzy przyjdą na sylwestrową imprezę! Powitanie Nowego Roku w gronie przyjaciół to jedne z najmilszych sposobów na spędzenie tego wieczoru. Aby wszystkim przyjemnie minął czas, trzeba koniecznie zadbać o to, co znajdzie się na stole – w końcu nikt nie będzie się bawił z pustym żołądkiem! A jeżeli planujecie spożywać wysokoalkoholowe trunki, to tym bardziej musicie zapewnić sobie i swoim gościom dużo sycących przekąsek, dzięki którym będziecie mieli siły na zabawę do rana!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szynkę w galarecie

Podczas zakrapianych przyjęć świetnie sprawdzają się tłuste i mięsne dania. Bardzo sycą i stanowią dobry „podkład” pod drinki! Przygotowując tegorocznego Sylwestra wypróbujcie przepis na smaczną szynkę w galarecie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1 porcja bulionu
  • Ponad 20 plasterków szynki konserwowej
  • 2 jaja
  • 1 por
  • 200 g pieczarek
  • 4 łyżki groszku z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu przygotujcie żelatynę z bulionem i odstawcie do stężenia.
  2. Jasną część pora pokrójcie w cienkie paski i duście na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła.
  3. Do rondelka wrzućcie starte na tarce pieczarki i duście na roztopionej łyżce masła.
  4. Ugotowane na twardo jajka pokrójcie w kostkę.
  5. Wymieszajcie pieczarki, groszek, jajka i por z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżeczką musztardy. Dodajcie sól i pieprz do smaku.
  6. Tak powstały farsz nakładajcie na plastry szynki i zawińcie je w roladki. Ułóżcie w półmisku.
  7. Wyłożone w półmisku roladki z szynki zalejcie tężejącym bulionem i odstawcie do lodówki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

jajka faszerowane
Newsy
Jajka faszerowane z sosem tatarskim z przepisu siostry Anastazji. Musicie ich spróbować
Idealne danie na wielkanocny stół. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i zimną przekąskę przed obiadem z rodziną.

Najsłynniejsza zakonnica, czyli siostra Anastazja zdradziła swój sprawdzony przepis na faszerowane jajka. Dodaje do nich szynkę i całość dekoruje sosem tatarskim. Jeśli choć raz spróbowaliście zrobić coś z jej przepisu, to dobrze wiecie, że potrawa zawsze wychodzi i jest pyszna. Anastazja Pustelnik, bo właśnie tak nazywa się zakonnica, zaczęła gotować już w wieku 17 lat. Początkowo, gdy wstąpiła do zakonu, gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, a następnie dla krakowskich jezuitów. Nigdy nie ukrywała, że gotowanie i pieczenie to jej ogromna pasja, która zaowocowała wydaniem 17 książek z przepisami kuchennymi. Posiada również swoją stronę z przepisami, a czasem nagrywa filmy, w których pokazuje jak gotować. Przepis na jajka faszerowane siostry Anastazji Składniki 6 jajek 150g szynki 2-3 łyżki śmietany, najlepiej kwaśnej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka umyjcie i ugotujcie na twardo w osolonej wrzącej wodzie. Gdy jajka ostygną, przekrójcie je na pół i wyjmijcie żółtka. W maszynce do mięsa zmielcie szynkę razem z żółtkami. Do masy dodajcie śmietanę i przyprawy. Wymieszajcie dokładnie. Połówki jajek napełnijcie przygotowanym farszem. Ułóżcie ja na talerzu lub półmisku i polejcie sosem tatarskim. Przepis na sos tatarski Składniki 1 mały słoik majonezu 3 średnie ogórki kiszone 1 słoik marynowanych pieczarek 1/2 puszki groszku Koperek, szczypiorek lub pietruszka do posypania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ogórki kiszone obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobną kostkę. Pieczarki również pokrójcie w kostkę. Do miski przełóżcie ogórki, pieczarki, groszek konserwowy oraz majonez. Doprawcie solą i...

schab w galarecie przepis
Pyza/Gotujmy.pl
Newsy
Prosty schab w galarecie. Będzie królować na wielkanocnym stole.
Jeśli uwielbiacie wielkanocne dania ze schabu, to na pewno spodoba wam się ten przepis na schab w galarecie.

Wielkanoc nie może się obyć bez domowego, pieczonego schabu! Wypróbujcie pyszny przepis na faszerowany schab w galarecie. Gwarantujemy, że szybko zniknie ze stołu! Przepis na schab w galarecie Do przygotowania smacznego schabu w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 upieczony, domowy schab Pół litra bulionu warzywnego 1 marchew Pół białej cebuli 6 łyżek kukurydzy konserwowej Pół słoiczka kurek marynowanych 3 jajka 3 łyżki majonezu Kilka łyżeczek żelatyny 1 łyżka koperku Ocet winny Sól Pieprz Przygotowanie: Zagotujcie bulion warzywny i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Po zagotowaniu zdejmijcie go z gazu i wsypcie kilka łyżeczek żelatyny i mieszajcie, aż się rozpuści. Pamiętajcie, by sprawdzić na opakowaniu ile łyżeczek żelatyny przypada na litr płynu i użyć ilości zalecanej przez producenta. Bulion z rozpuszczoną żelatyną odstawcie do ostudzenia. Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek. Obierzcie marchewkę i ugotujcie, ale nie do miękkości – powinna być lekko twarda. Przekrójcie marchew na pół. Część zetrzyjcie na tarce, a część pokrójcie w cienkie paski. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie do marchewki i dosypcie 6 łyżek kukurydzy. Kurki odsączcie z zalewy i pokrójcie na drobniejsze kawałki. Podobnie pokrójcie jedno jajko. Dodajcie do warzyw.  Następnie wymieszajcie wszystko z 3 łyżkami majonezu i 1 łyżką koperku. Pokrójcie upieczony schab w grube plastry. Środek każdego plastra natnijcie tak, by włożyć do środka przygotowaną sałatkę z warzyw i kurek. Plastry schabu z farszem ułóżcie na dużym półmisku. Udekorujcie resztą marynowanych kurek i jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki oraz marchewką....

Masło w Biedronce tylko za 4,99 zł za kostkę. Do tego karkówka o 50% taniej i darmowe soki
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Masło w Biedronce jeszcze tańsze, teraz tylko 4,75 zł za kostkę. Jest haczyk, ale i tak skorzystacie
W tym tygodniu wpadnijcie do Biedronki po zapas masła, a przy okazji zatrzymajcie się przy lodówce z szynkami. Konserwową, w opakowaniu 200 g dostaniecie za 2,95 zł.

Przeglądając gazetki dyskontów można zauważyć, że sklepy ścigają się na obniżki cen masła. W zeszłym tygodniu Biedronka sprzedawała je po 4,99 zł, Lidl także zaproponował taką mniej niż 5 zł za kostkę, a dziś Biedronka zeszła z ceną do 4,75 zł. Co będzie dalej? Miejmy nadzieję, że tendencja spadkowa zostanie utrzymana. Masło w Biedronce po 4,75 zł, ale jest haczyk Kostka masła Mleczna Dolina 200 g, kosztuje teraz w sieci Biedronka 4,75 zł. Są 2 warunki i 1 limit: Musicie posiadać kartę „Moja Biedronka” Cena obowiązuje przy zakupie 3 kostek Dzienny limit to 3 opakowania Jeśli zależy wam na kupieniu większej ilości, sztuki ponad limit sprzedawane są w cenie regularnej tj. 5,99 zł za kostkę. Oferta ważna jest przez cały tydzień, od poniedziałku 24 stycznia do niedzieli 30 stycznia. Wędliny „Kraina Wędlin” w tym tygodniu 50 proc. taniej Szynkę konserwową „Kraina Wędlin” w opakowaniu 200 g, możecie kupić za jedyne 2,95 zł. Warunki są podobne jak w przypadku masła, tj. cena obowiązuje przy zakupie 3 sztuk i aby otrzymać wędliny w takiej cenie, musicie być posiadaczami karty „Moja Biedronka”. Dzienny limit wędlin cenie promocyjnej to 6 sztuk. Jeśli planujecie przyjęcia czy większe spotkania rodzinne, przemyślcie przygotowanie przekąsek z dodatkiem szynki konserwowej. Te dania można przygotować szybko, są smaczne, a przy takich cenach szynki konserwowej z Biedronki, przystawki będą także tanie. Podajemy kilka inspiracji na wykorzystanie szynki konserwowej w plasterkach: Sałatka szefa. Plastry szynki i sera żółtego pokrójcie w cienkie, dodajcie majonez, drobno pokrojonego ogórka konserwowego i dużo zieleniny np. natki pietruszki Roladki z szynki konserwowej z kremowym serkiem, ogórkami konserwowymi, paprykę konserwową i pieczarkami....

Przekąska z szynki w galarecie
Gotujmy.pl/anullka7
Newsy
Ruloniki z szynki nadziewane sałatką. Całość wieńczy pyszna galareta. Zróbcie, a goście padną z wrażenia
Szukacie pomysłu na pyszną przekąskę? Zaskoczcie gości rulonikami z szynki.

Przygotujcie ruloniki z szynki nadziewane sałatką jako przekąskę na imprezę lub poczęstunek dla gości. To bardzo smaczna zakąska, której mało kto się oprze. W mig zniknie ze stołu! Ruloniki z sałatką w galarecie - przepis Nadziewane ruloniki z szynki składają się z trzech elementów. Ich przygotowanie musicie rozplanować czasowo tak, aby gotowe ruloniki z szynki polewać już ostudzoną, ale jeszcze niestężałą galaretą. To może być największa trudność w przygotowaniu tej potrawy, gdyż reszta czynności jest banalnie prosta. Składniki na ruloniki: ok. 10 plastrów ulubionej szynki lub wędliny (plastry muszą być dostatecznie duże) ok. 5 dużych pieczarek lub 10 małych 3 plasterki żółtego sera Łyżka majonezu Siekana natka pietruszki Sól Pieprz Składniki na galaretę: 500 ml bulionu Sól Pieprz Cukier  Sok z cytryny 4 łyżeczki żelatyny (lub inna ilość na podstawie informacji z opakowania na 500 ml płynu) Dekoracja: sałata, rzodkiewki, cytryna. Przygotowanie ruloników z szynki w galarecie Wsypcie żelatynę do szklanki. Zalejcie ją do wysokości ok. ¼ wrzątkiem, mieszajcie do rozpuszczenia. Odstawcie, mieszając od czasu do czasu.  Do garnka wlejcie wywar, zagotujcie, odstawcie z ognia i dolejcie żelatynę. Wymieszajcie, aby rozpuścić wszystkie grudki.  Doprawcie wywar do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Przecedźcie wywar przez gazę lub bardzo gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Ostudźcie. Pieczarki pokrójcie w kosteczkę, obsmażcie chwilę lub ugotujcie. Wymieszajcie z tartym żółtym serem i majonezem. Doprawcie solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę rozłóżcie, na środek wyłóżcie farsz pieczarkowy, zawińcie i ułóżcie na talerzu. ...