Po świętach zostaje bardzo krótki czas na odpoczynek. Ledwo stół zostanie sprzątnięty i już trzeba go ponownie nakrywać dla gości, którzy przyjdą na sylwestrową imprezę! Powitanie Nowego Roku w gronie przyjaciół to jedne z najmilszych sposobów na spędzenie tego wieczoru. Aby wszystkim przyjemnie minął czas, trzeba koniecznie zadbać o to, co znajdzie się na stole – w końcu nikt nie będzie się bawił z pustym żołądkiem! A jeżeli planujecie spożywać wysokoalkoholowe trunki, to tym bardziej musicie zapewnić sobie i swoim gościom dużo sycących przekąsek, dzięki którym będziecie mieli siły na zabawę do rana!

Przepis na szynkę w galarecie

Podczas zakrapianych przyjęć świetnie sprawdzają się tłuste i mięsne dania. Bardzo sycą i stanowią dobry „podkład” pod drinki! Przygotowując tegorocznego Sylwestra wypróbujcie przepis na smaczną szynkę w galarecie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1 porcja bulionu
  • Ponad 20 plasterków szynki konserwowej
  • 2 jaja
  • 1 por
  • 200 g pieczarek
  • 4 łyżki groszku z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu przygotujcie żelatynę z bulionem i odstawcie do stężenia.
  2. Jasną część pora pokrójcie w cienkie paski i duście na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła.
  3. Do rondelka wrzućcie starte na tarce pieczarki i duście na roztopionej łyżce masła.
  4. Ugotowane na twardo jajka pokrójcie w kostkę.
  5. Wymieszajcie pieczarki, groszek, jajka i por z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżeczką musztardy. Dodajcie sól i pieprz do smaku.
  6. Tak powstały farsz nakładajcie na plastry szynki i zawińcie je w roladki. Ułóżcie w półmisku.
  7. Wyłożone w półmisku roladki z szynki zalejcie tężejącym bulionem i odstawcie do lodówki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl