Po świętach zostaje bardzo krótki czas na odpoczynek. Ledwo stół zostanie sprzątnięty i już trzeba go ponownie nakrywać dla gości, którzy przyjdą na sylwestrową imprezę! Powitanie Nowego Roku w gronie przyjaciół to jedne z najmilszych sposobów na spędzenie tego wieczoru. Aby wszystkim przyjemnie minął czas, trzeba koniecznie zadbać o to, co znajdzie się na stole – w końcu nikt nie będzie się bawił z pustym żołądkiem! A jeżeli planujecie spożywać wysokoalkoholowe trunki, to tym bardziej musicie zapewnić sobie i swoim gościom dużo sycących przekąsek, dzięki którym będziecie mieli siły na zabawę do rana!
Przepis na szynkę w galarecie
Podczas zakrapianych przyjęć świetnie sprawdzają się tłuste i mięsne dania. Bardzo sycą i stanowią dobry „podkład” pod drinki! Przygotowując tegorocznego Sylwestra wypróbujcie przepis na smaczną szynkę w galarecie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 1 opakowanie żelatyny
- 1 porcja bulionu
- Ponad 20 plasterków szynki konserwowej
- 2 jaja
- 1 por
- 200 g pieczarek
- 4 łyżki groszku z puszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu przygotujcie żelatynę z bulionem i odstawcie do stężenia.
- Jasną część pora pokrójcie w cienkie paski i duście na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła.
- Do rondelka wrzućcie starte na tarce pieczarki i duście na roztopionej łyżce masła.
- Ugotowane na twardo jajka pokrójcie w kostkę.
- Wymieszajcie pieczarki, groszek, jajka i por z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżeczką musztardy. Dodajcie sól i pieprz do smaku.
- Tak powstały farsz nakładajcie na plastry szynki i zawińcie je w roladki. Ułóżcie w półmisku.
- Wyłożone w półmisku roladki z szynki zalejcie tężejącym bulionem i odstawcie do lodówki. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl