Szynka w galarecie
gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy

Wyborne roladki z szynki w galarecie. Zrobią furorę na sylwestrowym stole

Jeśli przygotowujecie Sylwestra lub zostaliście zaproszeni na noworoczną zabawę, koniecznie przygotujcie pyszną szynkę w galarecie - posmakuje wszystkim!

Po świętach zostaje bardzo krótki czas na odpoczynek. Ledwo stół zostanie sprzątnięty i już trzeba go ponownie nakrywać dla gości, którzy przyjdą na sylwestrową imprezę! Powitanie Nowego Roku w gronie przyjaciół to jedne z najmilszych sposobów na spędzenie tego wieczoru. Aby wszystkim przyjemnie minął czas, trzeba koniecznie zadbać o to, co znajdzie się na stole – w końcu nikt nie będzie się bawił z pustym żołądkiem! A jeżeli planujecie spożywać wysokoalkoholowe trunki, to tym bardziej musicie zapewnić sobie i swoim gościom dużo sycących przekąsek, dzięki którym będziecie mieli siły na zabawę do rana!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szynkę w galarecie

Podczas zakrapianych przyjęć świetnie sprawdzają się tłuste i mięsne dania. Bardzo sycą i stanowią dobry „podkład” pod drinki! Przygotowując tegorocznego Sylwestra wypróbujcie przepis na smaczną szynkę w galarecie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1 porcja bulionu
  • Ponad 20 plasterków szynki konserwowej
  • 2 jaja
  • 1 por
  • 200 g pieczarek
  • 4 łyżki groszku z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu przygotujcie żelatynę z bulionem i odstawcie do stężenia.
  2. Jasną część pora pokrójcie w cienkie paski i duście na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła.
  3. Do rondelka wrzućcie starte na tarce pieczarki i duście na roztopionej łyżce masła.
  4. Ugotowane na twardo jajka pokrójcie w kostkę.
  5. Wymieszajcie pieczarki, groszek, jajka i por z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżeczką musztardy. Dodajcie sól i pieprz do smaku.
  6. Tak powstały farsz nakładajcie na plastry szynki i zawińcie je w roladki. Ułóżcie w półmisku.
  7. Wyłożone w półmisku roladki z szynki zalejcie tężejącym bulionem i odstawcie do lodówki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

jajka faszerowane
Newsy
Jajka faszerowane z sosem tatarskim z przepisu siostry Anastazji. Musicie ich spróbować
Idealne danie na wielkanocny stół. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i zimną przekąskę przed obiadem z rodziną.

Najsłynniejsza zakonnica, czyli siostra Anastazja zdradziła swój sprawdzony przepis na faszerowane jajka. Dodaje do nich szynkę i całość dekoruje sosem tatarskim. Jeśli choć raz spróbowaliście zrobić coś z jej przepisu, to dobrze wiecie, że potrawa zawsze wychodzi i jest pyszna. Anastazja Pustelnik, bo właśnie tak nazywa się zakonnica, zaczęła gotować już w wieku 17 lat. Początkowo, gdy wstąpiła do zakonu, gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, a następnie dla krakowskich jezuitów. Nigdy nie ukrywała, że gotowanie i pieczenie to jej ogromna pasja, która zaowocowała wydaniem 17 książek z przepisami kuchennymi. Posiada również swoją stronę z przepisami, a czasem nagrywa filmy, w których pokazuje jak gotować. Przepis na jajka faszerowane siostry Anastazji Składniki 6 jajek 150g szynki 2-3 łyżki śmietany, najlepiej kwaśnej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka umyjcie i ugotujcie na twardo w osolonej wrzącej wodzie. Gdy jajka ostygną, przekrójcie je na pół i wyjmijcie żółtka. W maszynce do mięsa zmielcie szynkę razem z żółtkami. Do masy dodajcie śmietanę i przyprawy. Wymieszajcie dokładnie. Połówki jajek napełnijcie przygotowanym farszem. Ułóżcie ja na talerzu lub półmisku i polejcie sosem tatarskim. Przepis na sos tatarski Składniki 1 mały słoik majonezu 3 średnie ogórki kiszone 1 słoik marynowanych pieczarek 1/2 puszki groszku Koperek, szczypiorek lub pietruszka do posypania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ogórki kiszone obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobną kostkę. Pieczarki również pokrójcie w kostkę. Do miski przełóżcie ogórki, pieczarki, groszek konserwowy oraz majonez. Doprawcie solą i...

schab w galarecie przepis
Pyza/Gotujmy.pl
Newsy
Prosty schab w galarecie. Będzie królować na wielkanocnym stole.
Jeśli uwielbiacie wielkanocne dania ze schabu, to na pewno spodoba wam się ten przepis na schab w galarecie.

Wielkanoc nie może się obyć bez domowego, pieczonego schabu! Wypróbujcie pyszny przepis na faszerowany schab w galarecie. Gwarantujemy, że szybko zniknie ze stołu! Przepis na schab w galarecie Do przygotowania smacznego schabu w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 upieczony, domowy schab Pół litra bulionu warzywnego 1 marchew Pół białej cebuli 6 łyżek kukurydzy konserwowej Pół słoiczka kurek marynowanych 3 jajka 3 łyżki majonezu Kilka łyżeczek żelatyny 1 łyżka koperku Ocet winny Sól Pieprz Przygotowanie: Zagotujcie bulion warzywny i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Po zagotowaniu zdejmijcie go z gazu i wsypcie kilka łyżeczek żelatyny i mieszajcie, aż się rozpuści. Pamiętajcie, by sprawdzić na opakowaniu ile łyżeczek żelatyny przypada na litr płynu i użyć ilości zalecanej przez producenta. Bulion z rozpuszczoną żelatyną odstawcie do ostudzenia. Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek. Obierzcie marchewkę i ugotujcie, ale nie do miękkości – powinna być lekko twarda. Przekrójcie marchew na pół. Część zetrzyjcie na tarce, a część pokrójcie w cienkie paski. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie do marchewki i dosypcie 6 łyżek kukurydzy. Kurki odsączcie z zalewy i pokrójcie na drobniejsze kawałki. Podobnie pokrójcie jedno jajko. Dodajcie do warzyw.  Następnie wymieszajcie wszystko z 3 łyżkami majonezu i 1 łyżką koperku. Pokrójcie upieczony schab w grube plastry. Środek każdego plastra natnijcie tak, by włożyć do środka przygotowaną sałatkę z warzyw i kurek. Plastry schabu z farszem ułóżcie na dużym półmisku. Udekorujcie resztą marynowanych kurek i jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki oraz marchewką....

Przekąska z szynki w galarecie
Gotujmy.pl/anullka7
Newsy
Ruloniki z szynki nadziewane sałatką. Całość wieńczy pyszna galareta. Zróbcie, a goście padną z wrażenia
Szukacie pomysłu na pyszną przekąskę? Zaskoczcie gości rulonikami z szynki.

Przygotujcie ruloniki z szynki nadziewane sałatką jako przekąskę na imprezę lub poczęstunek dla gości. To bardzo smaczna zakąska, której mało kto się oprze. W mig zniknie ze stołu! Ruloniki z sałatką w galarecie - przepis Nadziewane ruloniki z szynki składają się z trzech elementów. Ich przygotowanie musicie rozplanować czasowo tak, aby gotowe ruloniki z szynki polewać już ostudzoną, ale jeszcze niestężałą galaretą. To może być największa trudność w przygotowaniu tej potrawy, gdyż reszta czynności jest banalnie prosta. Składniki na ruloniki: ok. 10 plastrów ulubionej szynki lub wędliny (plastry muszą być dostatecznie duże) ok. 5 dużych pieczarek lub 10 małych 3 plasterki żółtego sera Łyżka majonezu Siekana natka pietruszki Sól Pieprz Składniki na galaretę: 500 ml bulionu Sól Pieprz Cukier  Sok z cytryny 4 łyżeczki żelatyny (lub inna ilość na podstawie informacji z opakowania na 500 ml płynu) Dekoracja: sałata, rzodkiewki, cytryna. Przygotowanie ruloników z szynki w galarecie Wsypcie żelatynę do szklanki. Zalejcie ją do wysokości ok. ¼ wrzątkiem, mieszajcie do rozpuszczenia. Odstawcie, mieszając od czasu do czasu.  Do garnka wlejcie wywar, zagotujcie, odstawcie z ognia i dolejcie żelatynę. Wymieszajcie, aby rozpuścić wszystkie grudki.  Doprawcie wywar do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Przecedźcie wywar przez gazę lub bardzo gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Ostudźcie. Pieczarki pokrójcie w kosteczkę, obsmażcie chwilę lub ugotujcie. Wymieszajcie z tartym żółtym serem i majonezem. Doprawcie solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę rozłóżcie, na środek wyłóżcie farsz pieczarkowy, zawińcie i ułóżcie na talerzu. ...

szynka w galarecie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Szynka z jajkiem w galarecie na świąteczny stół. Zniknie jako pierwsza, więc lepiej zróbcie więcej
Wiecie już, co przygotować na Wielkanoc? Jeżeli nadal szukacie pomysłów, to na pewno spodoba wam się ten prosty przepis na szynkę z jajkiem w galarecie!

Czasami proste przepisy są najlepsze. Tę zasadę można śmiało zastosować w przypadku poniższego przepisu na szynkę z jajkiem w galarecie! To danie (a właściwie przekąska albo przystawka) wymaga minimalnej ilości składników. Robi się je szybko i bardzo łatwo, dlatego, nawet jeśli nie jesteście jeszcze doświadczonymi kucharzami, spokojnie sobie z nim poradzicie. Na świąteczny stół pasuje idealnie! Proponujemy wam dziś bardzo prosty przepis na szynkę z jajkami w galarecie, ale jeśli chcecie, to możecie poeksperymentować – na przykład pozawijać w plastry szynki jajka z chrzanem albo ogórkiem kiszonym. Przepis na szynkę z jajkiem w galarecie Ta prosta i efektowna przekąska świetnie się sprawdzi podczas świąt wielkanocnych, a także na inne okazje. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 10 plastrów szynki konserwowej 3 jajka 5 łyżek groszku z puszki Pół gotowanej marchewki 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki bulionu Przygotowanie: Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Od momentu zagotowania gotujcie przez co najmniej 10 minut tak, by ugotowały się na twardo i żółtko nie było płynne. Ostudźcie w zimnej wodzie. Obierzcie jajka ze skorupek i pokrójcie na ćwiartki, a następnie powstałe ćwiartki przekrójcie jeszcze na pół. Następnie w garnku rozgrzejcie bulion. Gdy będzie już gorący, wsypcie do niego trzy kopiaste łyżeczki żelatyny, wymieszajcie i odstawcie, by ostygł. Do małych, plastikowych pojemników (na przykład po jogurcie) wsypcie po równo groszku, marchewki i połóżcie na to pokrojone jajka. Wlejcie część schłodzonego i tężejącego już bulionu do pojemniczków. Odstawcie do lodówki. Pokrójcie plasterki szynki w paski i...